Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα δεδομένα της μελέτης του ανεξάρτητου, μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού “διαΝΕΟσις” που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του σχετικά με την παχυσαρκία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έρευνα που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ, τα σχετικά νούμερα είναι πολύ ανησυχητικά καθώς αφενός φαίνεται πως περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αφετέρου η χώρα μας παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη!
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα το 44% των Ελλήνων και το 30,8% των Ελληνίδων είναι υπέρβαροι, ενώ το 25% Ελλήνων και Ελληνίδων είναι παχύσαρκοι!
“Τρομάζουν” τα ποσοστά στα παιδιά
Στα παιδιά τώρα, το 20,6% στις ηλικίες 4-6 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις ηλικίες 6-10 είναι 38,5% και 10-12 41,2%!
Οι αιτίες
Σύμφωνα με την μελέτη οι αιτίες είναι πολλές και σχετίζονται με
- την ελλιπή ενημέρωση – μόνο το 8% του πληθυσμού της χώρας γνωρίζει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη διατροφή.
- την ελλιπή ενημέρωση για τη σωματική άσκηση – μόλις το 35% γνωρίζει τις συστάσεις του ΠΟΥ για τη σωματική δραστηριότητα.
- τα χαμηλά ποσοστά σωματικής δραστηριότητας – το 68% των Ελλήνων ενηλίκων δεν γυμνάζονται ή δεν ασχολούνται με κανένα άθλημα.
- τις πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες – 3 την ημέρα σε ώρες εκτός εργασίας.
- άλλους παράγοντες (συνήθειες της μητέρας την περίοδο της εγκυμοσύνης, θηλασμός κ.ά.).
Κι ακόμα
Μερικά ακόμα χρήσιμα όσο και ανησυχητικά δεδομένα είναι πως τα παχύσαρκα παιδιά έχουν πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες απ’ ό,τι τα παιδιά με φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Επίσης, το 70% των παχύσαρκων εφήβων εξακολουθούν να είναι παχύσαρκοι και μετά τα 30, τη στιγμή που το 70% των παχύσαρκων ενηλίκων δεν ήταν παχύσαρκοι ως παιδιά.
Οι προτάσεις
Οι προτάσεις της μελέτης για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης βασίζονται σε δύο άξονες:
- Τον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης σε σχολεία για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, και
- τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας διαδικασίας εύκολου και έγκαιρου εντοπισμού των οικογενειών υψηλού κινδύνου για την παχυσαρκία και τα συνοδά της νοσήματα, μέσω του εμπλουτισμού με στοιχεία και για τους γονείς του ήδη θεσμοθετημένου Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (με την τήρηση διαδικασιών αυστηρής προστασίας των προσωπικών δεδομένων), και με κέντρο της
παρέμβασης τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ανά την Ελλάδα.