Ο Κώστας Γκελαούζος και η Γκλόρια Πριβιλέτζιο ήταν οι πρωταγωνιστές της 38ης διοργάνωσης του Αυθεντικού Μαραθώνιου και του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος που φιλοξένησε.
Ο Γκελαούζος πέτυχε νέο ρεκόρ διαδρομής για Έλληνα δρομέα με μεγαλειώδη εμφάνιση, ενώ και η Πριβιλέτζιο έτρεξε πολύ γρήγορα χάνοντας για λίγο το ρεκόρ!
Σύμμαχος βέβαια στις προσπάθειές τους ήταν και οι αρκετά καλές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Έτσι άρχισαν όλα!
Όλα ξεκίνησαν με τον αγώνα των 5χλμ. Τον 1ο αγώνα 5χλμ. καθώς το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο αγώνες.
Εκεί, νικητής αναδείχθηκε μετά από μεγάλη μάχη στην τελική ευθεία μέσα στο Στάδιο ο Χρήστος Παπούλιας με επίδοση 14:45 που αποτελεί νέο ρεκόρ διαδρομής. Δεύτερος ήταν ο Δημήτρης Τσάκαλος με 14:46, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Γιώργος Τάσσης με 14:57. Θυμίζουμε ο Τάσσης το Σάββατο είχε κερδίσει και τον αγώνα των 10χλμ.
Στις γυναίκες, η Αναστασία Μαρινάκου μετά τη χθεσινή της νίκη και τη σπουδαία επίδοση που πέτυχε στα 10χλμ., συνέχισε με… φόρα και στα 5χλμ. Τερμάτισε πρώτη σε 16:40 ισοφαρίζοντας το ρεκόρ διαδρομής, ενώ έγινε και η πιο γρήγορη Ελληνίδα.
Ακολούθησε η Ανθή Κυριακοπούλου σε 17:11, ενώ τρίτη ήταν η Μαρία Κάσσου με 17:18.
Περίπου 3.200 δρομείς τερμάτισαν στον πρώτο αγώνα των 5χλμ. και ακόμα τόσο σχεδόν έλαβαν μέρος στο δεύτερο 5άρι, το οποίο ξεκίνησε στις 9:00.
Όλα τα αποτελέσματα από τα 5χλμ.
Στις 9:00, βέβαια, είχαμε διπλή εκκίνηση. Γιατί στον Μαραθώνα ξεκίνησαν οι μαραθωνοδρόμοι μπαίνοντας στην Αυθεντική διαδρομή έπειτα από δύο χρόνια!
Ασταμάτητος ο Γκελαούζος
Ο Κώστας Γκελαούζος ήταν ασταμάτητος! Ξεκίνησε πολύ δυνατά περνώντας τα πρώτα 10χλμ. σε 31:19, έριξε λίγο ρυθμό στη συνέχεια για να περάσει Ημιμαραθώνιο σε 1:07:50. Κρατήθηκε, όμως, σε ρυθμό για ρεκόρ Έλληνα δρομέα στην Αυθεντική και τα κατάφερε τερματίζοντας σε 2:16:49 σπάζοντας το ρεκόρ που κρατούσε ο Νίκος Πολιάς από το 2004 με 2:17:56.
Ο Έλληνας αθλητής επιβεβαίωσε ότι ήταν σε τρομερή κατάσταση και πλέον καλοβλέπει κι ένα μεγάλο ατομικό ρεκόρ σε κάποιον διεθνή Μαραθώνιο.
Οι δηλώσεις του λίγο μετά τον αγώνα:
“Πέρασα το πρώτο μισό της διαδρομής γρήγορα και έμεινα στη συνέχεια δυνατός και πίστεψα στη νίκη. Χαίρομαι που προσέφερα στον κόσμο τόσο στη διαδρομή όσο και στο σταδιο αυτό το ρεκόρ. Μου έδωσε κίνητρο. Αφιερώνω τη νίκη μου στον συναθλητή μου Παναγώτη Καραΐσκο που πριν από λίγες μέρες νόσησε από κορωνοϊό.
Πρέπει να προσέχουμε όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και τους συνανθρώπους μας γιατί κάποιες φορές μπορεί να έχεις όνειρα που δεν πραγματοποιούνται.
Εύχομαι του χρόνου να είμαστε μαζί. Κάθε τερματισμός είναι για μένα μια νέα αρχή Θέλω να δω τα λάθη μου για να ανεβάσω κι άλλο το επίπεδο. Θέλω ο Μαραθώνιος να βρίσκεται ψηλά”.
Την έκπληξη ο Μπουρίκας
Μεγάλη επίδοση και διάκριση πέτυχε ο δεύτερος αθλητής, ο Παναγιώτης Μπουρίκας. Ο 31χρονος αθλητής του Χρήστου Παπαχρήστου τερμάτισε σε 2:22:36 πραγματοποιώντας μία μεγάλη έκπληξη.
Τρίτος ήταν ο Χαράλαμπος Πιτσώλης με 2:24:08 κατακτώντας ακόμα ένα μετάλλιο σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Ο αειθαλής Χριστόφορος Μερούσης ήταν 4ος σε 2:29:59, ενώ ο Νορβηγός Erlend τερμάτισε πέμπτος σε 2:31:27.
Η δεκάδα των ανδρών
Τη δεκάδα συμπλήρωσαν ο Κυριάκος Μπέης (2:33:16), ο Θωμάς Πούλος (2:33:21), ο Αθανάσιος Μπαρμπαγιάννης (2:34:04), ο Μιχάλης Χατζηϊωάννου (2:35:35) και ο Ισπανός Mogio Palau (2:35:41).
Νίκη για την Πριβιλέτζιο
Η Γκλόρια Πριβιλέτζιο έκανε σπουδαία εμφάνιση κι έφτασε στη νίκη με 2:41:30. Μάλιστα πλησίασε αρκετά και το ρεκόρ διαδρομής. Με τον τρόπο αυτό πήρε την πρώτη της νίκη σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου κι επιβεβαίωσε ότι είναι η καλύτερη Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος των τελευταίων ετών.
Η Κατερίνα Ασημακοπούλου ήταν κοντά της σε μεγάλο μέρος του αγώνα, ωστόσο, μετά το 25ο χλμ. περίπου η απόσταση μεταξύ τους άρχισε να μεγαλώνει, με την Ασημακοπούλου να τερματίζει τελικά δεύτερη σε 2:48:12.
Τρίτη ήταν η 25χρονη Βασιλική Κωνσταντινοπούλου. Η νεαρή αθλήτρια του ΣΑΠΚ Νεάπολης τερμάτισε σε 2:51:32.
Όλα τα αποτελέσματα του Μαραθώνιου
Συγκλονιστική η Σόνια Τσεκίνη
Η Σόνια Τσεκίνη έστειλε ένα σπουδαίο μήνυμα για τη ζωή, όχι μόνο τερματίζοντας στον Μαραθώνιο, αλλά κατακώντας και την 4η θέση. Η αθλήτρια του Άργους Ορεστικού τερμάτισε σε 2:52:35 στα 45 της χρόνια, κι ενώ βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία θεραπειών!
Η δεκάδα των γυναικών
Η δεκάδα των γυναικών συμπληρώθηκε αναλυτικά με τις Kristina Ziemons από την Γερμανία με 2:53:01, την Ντενίζ Δημάκη (2:55:59), την Noora Hinkala από την Φινλανδία (2:57:27), την Ειρήνη Πεφκιανάκη (2:59:04), την Ιουλία Παναγιωτοπούλου (2:59:08) και την Γιώτα Βλαχάκη (2:59:44).