Την Δευτέρα ο Μαραθώνιος της Βοστόνης για το 2021

Ο αγαπημένος Boston Marathon επιστρέφει μετά από 910 μέρες!

Share

O Μαραθώνιος της Βοστόνης 2021

Ο Μαραθώνιος της Βοστόνης, Boston Marathon, επιστρέφει για το 2021, 910 μέρες μετά την προηγούμενη διοργάνωση!

Για πρώτη φορά ο αγώνας θα γίνει το φθινόπωρο, αφού κάθε χρόνο πραγματοποιείται παραδοσιακά τον Απρίλιο.

Αυτό που μένει ίδιο είναι η ημέρα. Τη Δευτέρα, λοιπόν, 11 Οκτωβρίου μία μέρα που είναι ουσιαστικά αργία για την πόλη της Βοστόνης, ο αγαπητός Boston Marathon επιστρέφει!

Χωρίς… φιλιά αυτή τη φορά

Μία παράδοση που αναγκαστικά θα χαλάσει, έπειτα από παράκληση τόσο της διοργάνωσης όσο και του κολλεγίου Wellesley College είναι αυτή των… φιλιών.

Κι αυτό γιατί κάπου στα μισά της διαδρομής στη Λεωφόρο Wellesley σε κάθε Μαραθώνιο της Βοστόνης οι φοιτήτριες του κολλεγίου συνηθίζουν να περιμένουν τους δρομείς για ένα πεταχτό φιλί.

Ωστόσο, διοργανωτές και κολλέγιο σύστησαν να αποφευχθούν τα φιλιά με το φόβο της διασποράς του ιού.

Είναι μία “ατραξιόν” πάντως που αποτελεί σήμα κατατεθέν του αγώνα, και πιθανότατα να μην το δούμε στην 124η διοργάνωση.

20.000 συμμετοχές

Οι διοργανωτές βάζουν τα δυνατά τους για να γίνει ο αγώνας με απόλυτη ασφάλεια, αλλά και να μην χάσει ούτε λίγη από τη μαγεία του.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα φτάσει τους 20.000, μακριά από αυτό που μας έχει συνηθίσει, ωστόσο, είναι ένας καλός αριθμός με τη δεδομένη κατάσταση.

Ζαλίζουν οι ελίτ

Στον αγώνα των ελίτ βρίσκονται πάρα πολλοί κορυφαίοι δρομείς, άνδρες και γυναίκες, με επιδόσεις που πραγματικά εντυπωσιάζουν.

Στους άνδρες οι Αιθίοπες, Asefa Mengstu, Lemi Berhanu και Lelisa Desisa είναι τα μεγάλα φαβορί. Από κοντά και οι Κενυάτες Benson Kipruto, Wilson Chebet και Filex Kiprotich, αλλά και ο “γνώριμος” μας από τις επιτυχίες του στην Αθήνα, Felix Kandie.

Το παρών θα δώσει και ο ήρωας της διοργάνωσης του 2018, Yuki Kawauchi με ρεκόρ 2:07:27, το οποίο είναι μόλις το 12ο… στη σχετική λίστα.

Στις γυναίκες, η αγέραστη Edna Kiplagat με 2:19:50 είναι σαφώς η δρομέας με το καλύτερο ρεκόρ, ωστόσο, μεγάλα φαβορί είναι και η Mare Dibaba (2:19:52), και η Κενυάτισσα Angela Tanui (2:20:08).

Συνολικά 7 αθλήτριες έχουν ατομικά ρεκόρ καλύτερα από 2:22, ενώ 23 (!) έχουν τρέξει πιο γρήγορα από 2:30!

Η πρώτη της Elaina Tabb Balouris

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, και για εμάς τους Έλληνες αναμένεται και η πρώτη συμμετοχή σε Μαραθώνιο της ελληνικής καταγωγής Elaina Tabb Balouris. H Elaina έχει ρεκόρ 1:10:44 στον Ημιμαραθώνιο και φιλοδοξεί να τρέξει εξίσου γρήγορα και στον Μαραθώνιο.

Η εκκίνηση είναι τη Δευτέρα στις 8:37 το πρωί για τους άνδρες και στις 8:42 για τις γυναίκες ελίτ (ώρες ΗΠΑ).

Ο τέταρτος σταθμός της Flanagan

Εδώ και μερικές μέρες η Shalane Flanagan έχει ξεκινήσει την προσπάθειά της να τερματίσει και στους 6 Major Marathons μέσα σε 42 ημέρες.

Το ερχόμενο διήμερο Κυριακής-Δευτέρας θα είναι όμως το πιο απαιτητικό, καθώς την Κυριακή αγωνίζεται στο Σικάγο και στον Bank of America Chicago Marathon, και μερικές ώρες αργότερα στη Βοστόνη!

Θυμίζουμε έχει ήδη τρέξει 2:38 και 2:35 σε Βερολίνο και Λονδίνο αντίστοιχα με μόλις μία εβδομάδα διαφορά.

Ό,τι και να πεις για τον Boston Marathon…

Είναι πραγματικό λίγο ό,τι και να πεις για τον Boston Marathon. Πρόκειται για την πρώτη και παλαιότερη διοργάνωση Μαραθώνιου που ξεκίνησε το 1897 για να τιμήσει τον πρώτο Μαραθώνιο που έγινε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 1896!

Το παράδοξο είναι πως το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά στη μακρά ιστορία του που δεν έγινε! Στα 100 και πλέον χρόνια του έχουμε δει μέσα στους δρόμους της Βοστόνης απίθανα πράγματα!

Τις πρώτες γυναίκες μαραθωνοδρόμους, Bobby Gib και Kathrine Switzer να ανοίγουν το δρόμο στο γυναικείο φύλο, δύο σπουδαίους Έλληνες, τον Πέτρο Τριβουλίδη και τον Στέλιο Κυριακίδη να κερδίζουν (το 1920 και το 1946 αντίστοιχα), τον πατέρα του αιώνα Dick Hoyt με τον γιό του, σπουδαίους ελίτ δρομείς, την επίθεση του 2014 και πόσα πόσα ακόμα που κάνουν τον Boston Marathon μοναδικό!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ειρηνοδρομία 2024: Το βίντεο
Κάνε τώρα την εγγραφή σου!
Χαράλαμπος Πιτσώλης, Παναγιώτα Βλαχάκη, Ανέστης Παπούλιας. Κυνηγώντας το όνειρο υπό τους ήχους του Μότσαρτ
Το τελευταίο άρθρο του Στέφανου Αντωνάκη
Το Σάββατο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10.000μ. - Όλες οι συμμετοχές
Όλα τα φαβορί, πληροφορίες και το LIVE
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο