Bekele και στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης!

Μετά το Βερολίνο ο Kenenisa Bekele σκοπεύει να αγωνιστεί και στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης

Share

Μαραθώνιος στο Βερολίνο, Μαραθώνιος και στην Νέα Υόρκη

Είδαμε πρόσφατα ότι ο Kenenisa Bekele, αυτός ο σπουδαίος δρομέας, θα δώσει το παρών στον πιο γρήγορο Μαραθώνιο, αυτόν του Βερολίνου.

Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα ανακοινώθηκε το όνομα του ανάμεσα σε αυτά των ελίτ δρομέων που θα τρέξουν σε έναν ακόμα Major Marathon, αυτόν της Νέας Υόρκης στις 7 Νοεμβρίου.

Αν συμβεί αυτό θα είναι κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά, καθώς ο Αιθίοπας δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στον ξακουστό TCS New York City Marathon.

O Jos Hermens εξηγεί

Σίγουρα είναι κάπως παράδοξο ένας δρομέας του βεληνεκούς (και της ηλικίας, για να είμαστε ειλικρινείς, καθώς ο “αυτοκράτορας” έχει φτάσει αισίως τα 39) να δηλώνεται σε δύο Μαραθώνιους με διαφορά έξι εβδομάδων.

Πολλές “κακές” γλώσσες είπαν πως είναι μία τελευταία “αρπαχτή” πριν από την απόσυρση από την ενεργό δράση. Στο σημείο αυτό να πούμε πως αυτοί οι δρομείς κερδίζουν πολλά χρήματα μόνο και μόνο να σταθούν στη γραμμή της εκκίνησης ενός τέτοιου αγώνα.

Ωστόσο, ο μάνατζερ του Bekele, ο Ολλανδός Jos Hermens έδωσε, όχι μία αλλά τρείς εξηγήσεις για αυτήν την κίνηση.

Λόγω… χαρακτήρα

Ο Kenenisa δεν λογίζεται και ως ο πιο… υπομονετικός άνθρωπος του κόσμου. Έτσι, όταν υπάρχουν μεγάλα κενά ανάμεσα στους αγώνες – στόχους κάπου… χάνεται.

Με τον τρόπο αυτό, το κενό μεταξύ φθινοπωρινής και ανοιξιάτικης σεζόν μικραίνει, με αποτέλεσμα να κρατηθεί πιο εύκολα “ζεστός” ο Mr 2:01:41.

Επιπλέον, αν κάτι πάει στραβά στο Βερολίνο, θα υπάρχει πάντα μία εναλλακτική λίγες εβδομάδες αργότερα.

Η ίδια η Νέα Υόρκη

Η διαδρομή του TCS New York City Marathon είναι απαιτητική με αρκετές εναλλαγές στην υψομετρική. Αυτό το στυλ, όμως ταιριάζει σε έναν δρομέα σαν τον Kenenisa Bekele.

Μην ξεχνάμε πως είναι ο πιο επιτυχημένος δρομέας ανωμάλου δρόμου όλων των εποχών (οι διαδρομές στο Cross Country περιλαμβάνουν ανηφοροκατηφόρες, εναλλαγές κλπ.) με 11 χρυσά μετάλλια και 1 ασημένιο στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα!

Τα Super Shoes (κι όμως…)

Τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει. Τα Super Shoes δεν κάνουν τους δρομείς πιο γρήγορους, μόνο. Τους βοηθούν να μην καταπονούνται τόσο σε έναν αγώνα μεγάλης διάρκειας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επανέρχονται ταχύτατα σε καλή κατάσταση μετά από μία αγωνιστική συμμετοχή σε Μαραθώνιο.

Μάλιστα ο Hermens, ο οποίος στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με μεγάλους δρομείς, όπως ο Haile Gebresselasie, επιμένει πως πλέον οι δρομείς την επόμενη μέρα από έναν Μαραθώνιο τρέχουν άνετα σε γρήγορους ρυθμούς, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα.

Με βάση αυτό, τόσο ο Bekele, όσο και ο Hermens θεωρούν πως οι 6 εβδομάδες είναι ένα επαρκές διάστημα για να μπορέσει ο 39χρονος Αιθίοπας να επανέλθει και να βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Ένας, αλλά φαρμακερός…

Μένει να δούμε φυσικά τι θα κάνει ο Bekele, σε πρώτη φάση στο Βερολίνο στις 26 Σεπτεμβρίου.

Θυμίζουμε πως τα τελευταία τρία χρόνια, ο Αιθίοπας έχει τερματίσει μόλις σε έναν Μαραθώνιο. Αυτό ήταν βέβαια και πάλι στο Βερολίνο το 2019 όπου είχε σημειώσει 2:01:41, τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, μόλις δύο δευτερόλεπτα πίσω από το Παγκόσμιο ρεκόρ του Eliud Kipchoge.

Bekele, το αγωνιστικό!

Για τον Hermens, ωστόσο, ο Bekele είναι σαν ένα παλιό αγωνιστικό αυτοκίνητο. Μπορεί να έχει αρκετά χιλιόμετρα στο καντράν, όταν όμως είναι σε καλή κατάσταση θα κάνει τους δρόμους να αναστενάξουν.

του Βασίλη Παπαϊωάννου,
Αρχισυντάκτη RUNNER Magazine
Γυμναστή, Προπονητή δρόμων αντοχής

Με στοιχεία από άρθρο του Jonathan Gault στο letsrun.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Κυριακή ο Haspa Marathon Hamburg!
Κορυφαίες συμμετοχές και Έλληνες στον αγώνα
MoraitisRun 2024
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο