adidas Ultraboost 21: Ολικός επανασχεδιασμός

Περισσότερη ασφάλεια, μεγαλύτερη σταθερότητα και άνεση δίνουν νέα πνοή στο καθημερινό σας τρέξιμο

Share

Πως αυξάνει κανείς την προστασία, χωρίς να θυσιάζει την αμεσότητα στο πάτημα; Πως μπορεί να κερδίσει σε χρόνο απόκρισης, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στη σταθερότητα; Και πως μπορεί να πετύχει την ιδανική εφαρμογή και άνεση στο εσωτερικό έχοντας, παράλληλα, και ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα;

Την απάντηση σε αυτό το απαιτητικό εγχείρημα αποφάσισαν να δώσουν οι σχεδιαστές της adidas στην έκδοση 21 του Ultraboost, μίας από τις πλέον επιτυχημένες σειρές της γερμανικής εταιρείας.

Από ότι φαίνεται ξεκίνησαν από μία λευκή κόλα χαρτί, ή για να είμαστε πιο ακριβείς και εναρμονισμένοι με την τεχνολογική πραγματικότητα από μία λευκή οθόνη κάποιου σχεδιαστικού προγράμματος, έβαλαν στο τραπέζι όλα τα τεχνολογικά όπλα που διαθέτουν και χρησιμοποίησαν τη δημιουργικότητα και την τεχνογνωσία ετών για να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα.

Η πρώτη ματιά

Το adidas Ultraboost 21 έφτασε στα γραφεία του Runner Magazine, πριν λίγες μέρες και έχοντας δοκιμάσει αρκετά από τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς, με πιο πρόσφατα στην μνήμη μου το 19 και το 20, περίμενα με αγωνία να κάνω τα πρώτα χιλιόμετρα.

Η εικόνα τους ανοίγοντας το κουτί, αύξησε ακόμα περισσότερο την περιέργειά μου, καθώς οι αλλαγές ήταν εμφανείς σε κάθε σημείο του παπουτσιού.

Η αναμονή τελείωσε. Το adidas Ultraboost 21 σε δρομική ετοιμότητα στα γραφεία του Runner Magazine.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση αρχικά ήταν ο σημαντικά αυξημένος όγκος του υλικού της ενδιάμεσης σόλας στην περιοχή της φτέρνας, αλλά και σε όλο το μήκος της και η αισθητά μεγαλύτερη καμπυλότητά της. Θα περίμενε κανείς το drop του να ξεπερνά τα 10mm, κάτι που δεν συμβαίνει, όμως, καθώς η φτέρνα βυθίζεται μέσα στον όγκο της σόλας που το περιβάλλει, χωρίς να «πατάει» πάνω του. Έτσι, ενώ περίμενα ένα πάτημα ακόμα πιο μαλακό από αυτό των προηγούμενων εκδόσεων, αυτό που αντιλήφθηκα ήταν κάτι διαφορετικό.

Άνεση και σταθερότητα

Στο εσωτερικό ένιωσα το πέλμα να αγκαλιάζεται ομοιόμορφα από το επάνω μέρος, το οποίο αποτελείται από primeknit, ένα ύφασμα με διαφορετικού τύπου ύφανση ανάλογα με την περιοχή, που εξασφαλίζει την απαραίτητη σταθερότητα αλλά και διαπνοή. Το μπροστινό μέρος, στην περιοχή των δακτύλων, είναι αρκετά χαμηλωμένο, αλλά αυτό δεν με προβλημάτισε, καθώς η αυξημένη ελαστικότητα στην περιοχή πάνω από τα δάκτυλα δεν τα περιορίζει, επιτρέποντάς τους να κινούνται με ευκολία.

Αυτό που έχει, επίσης, αλλάξει είναι η ενίσχυση περιμετρικά της περιοχής των δακτύλων, αυξάνοντας τη σταθερότητα του συνόλου.

Ένα στοιχείο που μας ξένισε είναι η επαναφορά των τμημάτων από σκληρό πλαστικό στο σύστημα επίδεσης των κορδονιών, παρόμοιο με αυτό στις πρώτες εκδόσεις του Ultraboost, χωρίς, όμως, αυτή τη φορά να ξεκινούν από το σημείο επαφής με την ενδιάμεση σόλα, αλλά να είναι ραμμένα περίπου 0,5 εκατοστό πάνω από αυτή. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να πυκνώσουν την «πλέξη» των κορδονιών στο κεντρικό τμήμα του πέλματος, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη σταθερότητα στο δέσιμο.

Ίδια τεχνολογία με τα πρώτα Ultraboost συναντάμε και περιμετρικά στην περιοχή της φτέρνας, όπου ένα, απλούστερο στον σχεδιασμό του σε σχέση με τα δύο προηγούμενα μοντέλα, τμήμα από σκληρό πλαστικό, έρχεται να ολοκληρώσει τη «θήκη». Αυτή αποτελείται από υλικό boost και υποδέχεται τη φτέρνα κρατώντας την σε μία εξαιρετικά ασφαλή θέση, προστατεύοντας, έτσι, τον αχίλλειο τένοντα από λανθασμένες μετατοπίσεις.

Το «κολάρο» που περιβάλλει τον αστράγαλο είναι αρκετά εφαρμοστό, και θα σας πρότεινα οι πρώτες σας προπονήσεις να μην ξεπερνούν κατά πολύ τη μία ώρα έτσι ώστε να το συνηθίσετε.

Μου άρεσε επίσης πολύ το παχύ μαξιλαράκι εσωτερικά αριστερά και δεξιά στην κατάφυση του αχίλλειου που αυξάνει το επίπεδο άνεσης.

Γενικά, η απόδοση του πάνω μέρους με άφησε αρκετά ικανοποιημένο. Ένιωσα σιγουριά στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης και στις εναλλαγές κλίσης και ακόμα και σε 2ωρο τρέξιμο, που ήταν το μεγαλύτερο που έκανα απόστασης 25 χλμ., διατήρησε στο πέλμα μου μία αίσθηση άνεσης. Το μοναδικό σημείο που με προβλημάτισε ήταν το σφιχτό κολάρο γύρω από τον αστράγαλο, το οποίο χρειάζεται μία περίοδο προσαρμογής, όπως ανάφερα παραπάνω.

Με τη δύναμη του Boost

Και περνάμε στη σόλα του παπουτσιού, η οποία εκτός από την ενίσχυσή της με περισσότερο υλικό boost, κυρίως στο πίσω μέρος με την εμφανώς αυξημένη καμπυλότητα (6% περισσότερο σε σχέση με το 20), είναι αισθητά πιο φαρδιά, τόσο κάτω από τη φτέρνα όσο και στην περιοχή των μεταταρσίων. Εδώ συναντάμε τη νέα τεχνολογία της adidas, που, ουσιαστικά, υποκαθιστά το γνωστό σε όλους μας εδώ και δεκαετίες Torsion System, LEP (Linear Energy Push) κάνοντας ένα βήμα μπροστά.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ένα ειδικά διαμορφωμένο στέλεχος από σκληρό πλαστικό, που ξεκινά σχεδόν από το τέλος της φτέρνας – διατρέχοντας όλη την ποδική καμάρα για να καταλήξει στην επιφάνεια κάτω από τα μετατάρσια – την οποία καλύπτει πλήρως, φτάνοντας να γίνεται ορατό και από τα πλάγιa.

Έτσι, το LEP, δεν φροντίζει μόνο τον έλεγχο των στρεπτικών κινήσεων του παπουτσιού, αλλά λειτουργεί και ως μία μορφή υποβοήθησης δίνοντας μία επιπλέον ώθηση σε κάθε διασκελισμό. Αυτό το επιτυγχάνει μειώνοντας την ευλυγισία στην περιοχή του μεταταρσίου, ακολουθώντας τη λογική, αλλά όχι όπως είναι βέβαια φυσικό και την αποτελεσματικότητα, των παπουτσιών που διαθέτουν ελάσματα από ανθρακονήματα.

Την αίσθηση αυτή την ένιωσα περισσότερο όταν προσπάθησα να ανεβάσω ταχύτητα, εκεί δηλαδή που «σπρώχνει» κανείς εντονότερα, π.χ. σε ανοίγματα, αλλά σε καμία περίπτωση το «στήσιμο» του παπουτσιού δεν είναι τέτοιο ώστε να υποστηρίξει γρήγορες προπονήσεις.

Στο τρέξιμο η αίσθηση δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς από την εξωτερική του εμφάνιση. Το πάτημα είναι λιγότερο μαλακό, αλλά αρκετά πιο σαφές και σταθερό. Το κράτημά του είναι εξαιρετικό, χάρη στα τμήματα από το ελαστικό Continental που συνεχίζουν να καλύπτουν μικρότερη μεν επιφάνεια σε σχέση με τα προηγούμενα Ultraboost, αλλά ικανή για να εξασφαλίσουν την επιθυμητή πρόσφυση. Η υπόλοιπη επιφάνεια της εξωτερικής σόλας έχει καλυφθεί από κάπως σκληρότερο πλαστικό, το οποίο εξασφαλίζει και μεγαλύτερη αντοχή.

Η απόκρισή του είναι σαφώς πιο άμεση, μειώνοντας το χρόνο επαφής του ποδιού με το έδαφος, και δίνοντάς μας μια πιο σαφή αίσθηση του εδάφους, χωρίς όμως αυτό να μας προβληματίζει ακόμα και όταν τρέξαμε σε ανώμαλο έδαφος με πέτρες και χαλίκια. Συνολικά, η προσπάθεια να επιτευχθεί υψηλότερο επίπεδο προστασίας και επιστροφής ενέργειας με την αύξηση της ποσότητας του υλικού boost, η εισαγωγή του νέου συστήματος LEP και ο επανασχεδιασμός του επάνω μέρους, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους του παπουτσιού η οποία είναι αισθητή όταν το συγκρίνει κανείς με το 20 και ακόμα περισσότερο με το αρκετά ελαφρύτερο 19.

Μοναδικότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία

Αυτό που κάνει το adidas Ultraboost 21 να ξεχωρίζει είναι η αμεσότητα στο πάτημα, το ομαλό ρολάρισμα, η εξαιρετική εφαρμογή και η προστασία από τους κραδασμούς στο καθημερινό τρέξιμο, σε όποιο έδαφος και αν επιλέξετε.

Το τρέξιμο μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, κάτι που επιβεβαιώνει και πρόσφατη μελέτη της adidas. Και το Ultraboost 21 θα βοηθήσει όσους το επιλέξουν να συνεχίσουν να χαίρονται το τρέξιμο με μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία.

Και επειδή δεν είναι αρκετό να νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, η adidas έχει χρησιμοποιήσει το ανακυκλωμένο υλικό PRIMEBLUE, το οποίο περιέχει κατά τουλάχιστον 50% Parley Ocean Plastic (πλαστικό από απορρίμματα που έχουν συλλεχθεί από τους ωκεανούς), συνεχίζοντας την προσπάθεια της εταιρείας για βιώσιμη ανάπτυξη.

Του Νίκου Πολιά, OLY, Διευθυντή του Runner Magazine, κάτοχο του πανελλήνιου ρεκόρ στην κλασική διαδρομή.

Δείτε περισσότερα για το ξεχωριστό μοντέλο της adidas στο https://www.adidas.gr/feeltheboost και στο https://www.adidas.gr/ultraboost_21

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σοκάρει ο Eliud Kipchoge: "Δέχθηκα απειλές για μένα και την οικογένειά μου"
Ο Κενυάτης περιέγραψε τα όσα ακολούθησαν τον θάνατo του Kelvin Kiptum
Ακόμα ένας τερματισμός για τον Στέργιο Σιούτη
Έτρεξε στον Μαραθώνιο της Κοπεγχάγης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο