Polar Vantage V Titan

Προπονήσεις με το πλούσιο, μα απλό, καρδιοσυχνόμετρο της Polar

Share

Έχοντας δοκιμάσει σχετικά πρόσφατα το “μικρό αδελφάκι” του Polar Vantage V, το Vantage M είχαμε μία αρκετά καλή εικόνα του τι να περιμένουμε.

Δείτε εδώ την εμπειρία μας με το Vantage M

Φυσικά, η έκδοση που δοκιμάσαμε, η Vantage V Titan, ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή λόγω της χρήσης τιτανίου στα περιφερειακά σημεία του ρολογιού (κάσα, κουμπιά).

Το στοιχείο αυτό, εκτός από γοητεία προσδίδει και μεγάλη ανθεκτικότητα, σύμφωνα με την εταιρεία, αλλά μειώνει και το βάρος του. Και πράγματι, το V Titan ζυγίζει λιγότερο από 60γρ., δεδομένο που το κατατάσσει στα πιο ελαφριά multisport ρολόγια της αγοράς. Σκεφθείτε μάλιστα πως η «απλή» έκδοσή του ζυγίζει 66γρ.

Την ίδια στιγμή, οι «λογικές» διαστάσεις του (46 mm διάμετρος και 13 mm πάχος) συστήνουν ένα ρολόι που σε καμία περίπτωση δεν βαραίνει και, γενικά, «κάθεται» καλά στο χέρι.

Άξιο αναφοράς είναι και το λουράκι του από ειδικό υλικό που δεν κρατά τον ιδρώτα, δείχνει ακριβό και αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό. Θα λέγαμε ότι ασφαλίζει ικανοποιητικά στο χέρι.

Το Vantage V έχει αμέτρητες δυνατότητες. Περιλαμβάνει μετρήσεις χρήσιμες και συνηθισμένες για δρομικό ρολόι. Περιλαμβάνει, όμως και πληροφόρηση για δεδομένα που έως τώρα δεν είχαμε από ένα προπονητικό ρολόι.

Στο άρθρο μας αυτό δεν θα ασχοληθούμε με τις άλλες δραστηριότητες που μπορεί να καλύψει – και είναι πολλές – πλην του τρεξίματος.

Στο πρακτικό κομμάτι, επίσης, δεν θα σταθούμε ιδιαίτερα καθώς η χρήση εξαρτάται και από το βαθμό εξοικείωσης που προκύπτει κατά τη χρήση.

Αν θέλετε αναλυτικές πληροφορίες για:

-τη λειτουργία και χρήση
-την παροχή πληροφοριών κατά τη διάρκεια της προπόνησης
-την παροχή πληροφοριών μετά την προπόνηση (σύνδεση με το app της Polar, Polar Flow)

δείτε στο τεστ του Polar Vantage M αλλά και στην παρουσίαση του Vantage V

Επειδή, ωστόσο, κάποια πράγματα πραγματικά ξεχωρίζουν και αξίζει να σταθούμε αυτά είναι η πολύ εύκολη χρηστικότητα στην προπόνηση, καθώς και η αναλυτική και απλοϊκά προσβάσιμη πληροφόρηση των δεδομένων αμέσως μετά το τέλος της. Σε αυτό βοηθά σίγουρα και η έγχρωμη οθόνη αφής που δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο σε κάθε δεδομένο που μας παρουσιάζεται.

Τι θέλουμε να πούμε; Μετά από μία προπόνηση με συνεχόμενο τρέξιμο, για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να περαστούν τα δεδομένα στο Polar Flow ώστε να δούμε αναλυτικά όλα όσα θέλαμε (μέσο ρυθμό, Καρδιακούς Παλμούς, laps, θερμίδες, ισχύ κ.ά,). Αντίθετα εμφανίζονταν αναλυτικά στην οθόνη και αναπαράγονται σε αυτήν με πολύ απλό τρόπο. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα γραφήματα, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να παρουσιαστούν στην οθόνη ενός ρολογιού. Ακόμα είναι προαιρετικά διαθέσιμη η λειτουργία tap, δηλαδή το σταμάτημα του χρόνου για lap (μερικό χρόνο) με το ακαριαίο πάτημα της οθόνης με το δάχτυλο.

Πάνω σε αυτό το κομμάτι, θα θέλαμε να είναι πιο απλός ο τρόπος της λήξης της προπόνησης (απαιτεί παρατεταμένο πάτημα στο κεντρικό κουμπί και αναμονή με αντίστροφη μέτρηση 3,2,1). Κι αυτό γιατί όταν η ένταση είναι υψηλή ή τα χέρια δεν είναι τόσο «διαθέσιμα», όπως λ.χ. στο βουνό, το «κλείσιμο» της προπόνησης γίνεται λίγο δύσκολο όσο κι εκνευριστικό (πρέπει να περιμένεις για 2-3 δευτερόλεπτα με το κουμπί πατημένο).

Και για να κλείσουμε τον κύκλο των «παρατηρήσεων», ίσως χρειάζεται ένα ακόμα display στη μετάβαση της έναρξης της προπόνησης καθώς αρκετές φορές μπερδευτήκαμε και το χρονόμετρο άρχιζε να μετρά ενώ εμείς ήμασταν στάσιμοι. Αυτό βέβαια, είναι κάτι που στην πορεία της χρήσης του συνηθίσαμε και εξοικειωθήκαμε.

Στα δυνατά του σημεία θα πρέπει να συγκαταλέγεται και η διάρκεια της μπαταρίας του καθώς φορτίσαμε το ρολόι μία φορά στις δύο εβδομάδες παρά την καθημερινή χρήση για 1-2 ώρες! Μάλιστα για να φορτίσει από το 0% στο 100% δεν χρειάστηκε περισσότερο από 30 λεπτά!

H ισχύς του Vantage V

Ίσως το σημαντικότερο κατόρθωμα της Polar σε αυτό το ρολόι είναι η δυνατότητα καταγραφής μίας ακόμα – ιδιαίτερα σημαντικής – παραμέτρου: Της δρομικής ισχύος (Running Power). Έως τώρα υπάρχουν συσκευές ή application που το πετυχαίνουν, όμως δεν ήταν ενσωματωμένες στο ρολόι όπως συμβαίνει στο Vantage V όπου υπάρχει ενσωματωμένος αισθητήρας.

Το νέο Vantage V δίνει αυτό το δεδομένο (τρέχουσα τιμή, μέση ισχύς, ισχύς ανά lap, μέγιστη τιμή) την ώρα της προπόνησης και φυσικά μετά από αυτή. Mε αυτόν τον τρόπο ανοίγει το δρόμο να γίνει η ισχύς ένα βασικό κριτήριο της καθημερινής προπόνησης, όπως η Καρδιακή Συχνότητα, η ταχύτητα κλπ.

Με τον όρο δρομική ισχύς εννοείται ο βαθμός της προσπάθειας σε κάθε βήμα μετρημένος σε watt.

Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να αξιολογήσουμε κατά πόσο η μέτρηση της ισχύος ήταν αξιόπιστη. Σίγουρα, όμως, ακόμα και συγκριτικά να το χρησιμοποιήσει κανείς στις προπονήσεις του θα εξάγει πολύτιμα οφέλη, αλλά και μία καθοδήγηση στο να κάνει το τρέξιμό του πιο οικονομικό και αποτελεσματικό.

Σαν προπονητής

Όπως και τα περισσότερα ρολόγια πλέον διαθέτει τη δυνατότητα καθοδήγησης. Αρχικά ενημερώνει για την προπονητική κατάσταση που βρισκόμαστε (Detraining – απώλεια προπόνησης ή πιο απλά «υποπροπόνηση, Maintaining – συντήρηση, Productive – παραγωγική περίοδος και Overreaching – Υπερπροπόνηση) και βοηθά να αντιληφθούμε σε ποια φάση βρισκόμαστε και είτε να αυξήσουμε την προπόνησή σας, είτε να διατηρήσουμε την ίδια ένταση και συχνότητα, είτε να την περιορίσουμε.

Για όσους, όμως δεν ακολουθούν ένα πρόγραμμα ή ένα πλάνο προτείνει, αλλά και καθοδηγεί «ζωντανά» (την ώρα της προπόνησης) σε ποιες ζώνες έντασης να κινηθούν αντλώντας δεδομένα από την καρδιακή συχνότητα.

Μεγάλη γκάμα πληροφοριών/δυνατοτήτων

Θα ήταν άδικο, ωστόσο, να μην αναφέρουμε έστω και επιγραμματικά ορισμένες από τις δυνατότητές που έχει:

– Σύνδεση με smartphone και συγχρονισμό με διάφορα app
– Navigation με χάρτη και δυνατότητα φόρτωσης διαδρομών
– Διάφορα τεστ φυσικής κατάστασης
– Σύνδεση με τα Strava Segments του application Strava
– Δυνατότητα ανάλυσης/αξιολόγησης προπονητικού πλάνου και θέσπισης στόχων
– Καταγραφή καθημερινής δραστηριότητας (μετρητή βημάτων, κατανάλωση θερμίδων κ.ά) με τα δεδομένα να παρουσιάζονται αναλυτικά στο Flow και να θέτονται στόχοι

Συνολικά

Το Polar Vantage V Titan είναι σίγουρα ανάμεσα στα καλύτερα multisports ρολόγια που θα βρείτε. Αξιόλογα δεδομένα (gps tracker για απόσταση/ταχύτητα/ρυθμό, μετρητή καρδιακών παλμών στον καρπό Precision Prime™ ), πληθώρα πληροφοριών, πανεύκολη και λειτουργική χρήση. Σε αυτά προσθέστε ακόμα την minimal εμφάνιση, την αξιοζήλευτη και πολύτιμη διάρκεια της μπαταρίας, και φυσικά τον υπολογισμό της δρομικής ισχύος. Με λίγα λόγια θα λέγαμε πως είναι τόσο πλούσιο όσο και απλό!

Διάθεση: Science Technologies, http://www.sciencetech.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο