Μία Ελληνίδα δρομέας στην Γερμανία τις μέρες του κορωνοϊού

Η πρωταθλήτρια των δρόμων αντοχής Ειρήνη Τσουπάκη μας μεταφέρει το κλίμα των ημερών από την Γερμανία

Share
Από τον Μαραθώνιο του Βερολίνου.

«Μπήκε ο Μάρτης κι εγώ μετά από 2 μήνες συνεχών μικροτραυματισμών επιτέλους ευχαριστιέμαι το τρέξιμο, δίχως ενοχλήσεις. Από τη μια, αισθάνομαι όλο και καλύτερα κι έτσι μετράω αντίστροφα για τον πρώτο αγώνα της σεζόν. Από την άλλη, μέρα με τη μέρα φθίνει η αντίληψη του ότι ο κορωνοϊός είναι μια απλή εποχιακή γρίπη. Δεν είναι πλέον το φαινόμενο που παρακολουθούμε από απόσταση να συμβαίνει στην Κίνα . Είναι δίπλα μας. Και δυστυχώς μόνο τότε μας αφορά.

Κατάγομαι από την Ελλάδα αλλά ζω στη Γερμανία τα τελευταία 2 χρόνια. Ποιο το χρονικό του ιού αλλά και η κατάσταση στη Γερμανία;

1/3, η κατάσταση δεν φαντάζει πολύ ανησυχητική, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τα κρούσματα στη Γερμανία ανέρχονται στα 57. Ομολογουμένως όχι ένας και τόσο μεγάλος αριθμός για μια χώρα των 84 σχεδόν εκατομμυρίων, με ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως συστήματα υγείας.

Με το πέρασμα των ημερών φήμες ακούγονται για το ενδεχόμενο ακύρωσης του ημιμαραθώνιου της Αθήνας, ενώ παράλληλα στις 8/3 ο ημιμαραθώνιος της Φρανκφούρτης διεξάγεται κανονικά. Στις 9/3, ανακοινώνεται πως ο ημιμαραθώνιος της Αθήνας αναβάλλεται. Αναρωτιέμαι μήπως ορισμένα μέτρα είναι υπερβολικά (βλ. Ελλάδα), ή κάποιοι απλά απερίσκεπτοι και δεν λένε να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης (βλ. Γερμανία).

Ο καιρός περνάει και τα κρούσματα αρχίζουν να αυξάνονται στην Ευρώπη. Στις 11/3, τα κρούσματα στη Γερμανία ανέρχονται στα 1296. Ο πρώτος αγώνας της σεζόν για τον οποίο μετρούσα αντίστροφα; Άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθεί, αφού σιγά-σιγά ο ένας αγώνας μετά τον άλλο ακυρώνονται. Το πλάνο το δικό μου, όπως φυσικά και πολλών άλλων αθλητών αλλά και αθλούμενων αλλάζει.

Δεν πειράζει σκέφτομαι. Μπορεί να μην ξέρω πότε θα είναι ο επόμενος αγώνας, αυτό όμως δεν με εμποδίζει από το να κρατήσω ψηλά τους στόχους μου. Συνεχίζουμε κανονικά προπόνηση, λέω.

Καθημερινά ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, με αποτέλεσμα την εφαρμογή αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Στη Γερμανία, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σχολεία, πανεπιστήμια, γυμναστήρια αλλά και στάδια κλείνουν. Στις 14/3, τα κρούσματα στη Γερμανία ανέρχονται στα 3062.

Δεν πειράζει σκέφτομαι. Μπορεί να μην υπάρχει στάδιο για να τρέξω ή γυμναστήριο για να κάνω την ενδυνάμωσή μου, αυτό όμως δεν με εμποδίζει από το να κάνω προπόνηση. Η αλήθεια είναι πως για έναν αντοχιτζή είναι πιο εύκολο, καθώς υπάρχει η εναλλακτική του να τρέξει στο δρόμο ή ακόμη καλύτερα στη φύση. Όσον αφορά στην ενδυνάμωση, συνειδητοποιώ πως το γυμναστήριο δεν είναι απαραίτητο. Ιδέες διαθέσιμες στο διαδίκτυο, χρήση αντικειμένων που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και φυσικά συμβουλές από κάποιο γυμναστή και το πρόγραμμα ενδυνάμωσής σου είναι έτοιμο!

Η κατάσταση αλλάζει μέρα με τη μέρα. Στις 15/3, κατά τη διάρκεια της προπόνησής μου, συναντώ πολύ κόσμο στο διαδρομή. Πέρασα από μια παιδική χαρά γεμάτη με πιτσιρίκια. Μετά από 2 μέρες κάνοντας την ίδια διαδρομή συναντώ αισθητά λιγότερο κόσμο. Η Γερμανία αριθμεί, στις 18/3, 7156 κρούσματα. Σήμερα 19/3, οι άνθρωποι στη διαδρομή είναι μετρημένοι.

Τις τελευταίες 10 μέρες προπονούμαι μόνη μου και όχι με το γκρουπ όπως συνήθιζα. Η μόνη στιγμή της ημέρας που βγαίνω από το σπίτι είναι η ώρα που προπονούμαι, κάτι το οποίο δεν είναι και το ιδανικό καθώς μετά από μια ολόκληρη μέρα στο σπίτι το τρέξιμο δεν είναι και πολύ εύκολο.
Πριν λίγο έλαβα ένα μήνυμα στο κινητό μου από τον προπονητή της ομάδας. Με ενημερώνει ότι τα μέλη του γκρουπ από σήμερα και μέχρι νεωτέρας δεν θα προπονούνται όλα μαζί. Καλό είναι να τρέχουμε είτε μόνοι μας είτε σε ομάδες των 2-3 ατόμων, προτείνει. Το μήνυμα τελειώνει λέγοντας, «Ελπίζω η κατάσταση να μη ξεφύγει και να μπορεί ο καθένας έστω και μόνος του να τρέχει».

Εάν αύριο ανακοινωθεί ότι δεν θα μπορούμε να τρέχουμε ούτε και έξω;
Τρομακτικό, ναι! ‘Όχι μόνο γιατί δεν θα μπορώ να κάνω κάτι που πραγματικά με ευχαριστεί αλλά και γιατί θα νιώσω έναν περιορισμό της ελευθερίας μου. Εάν όμως κριθεί πως με το να τρέχω φέρνω σε κίνδυνο τη γιαγιά που ζει δίπλα μου, την έγκυο φίλη μου, το συνάδελφο μου με άσθμα ή το νεογέννητο ανιψιό μου, τότε ναι θα το κάνω.

Θεωρώ πως, ιδίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το σύστημα υγείας ασθενεί, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι ο κορωνοϊός, αλλά η εξάντληση και κατάρρευση του συστήματος σε περίπτωση που η κατάσταση δεν περιοριστεί.

Ας συμβάλλουμε, λοιπόν, όλοι στον περιορισμό της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης και ας προσπαθήσουμε να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων, γιατί ναι όπως πάντα υπάρχει κι αυτή».

Η Ειρήνη Τσουπάκη είναι πρωταθλήτρια των 5.000-10.000μ. και τα τελευταία δύο χρόνια ζει μόνιμα στην Χαϊδελβέργη της Γερμανίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2024: 500 δρομείς από 17 χώρες
Ηχηρό μήνυμα σε δύσκολους καιρούς, αλλά και θλίψη για την απώλεια συναθλητή
9ος Μαραθώνιος Ρόδου: Λήξη εγγραφών
Tην Δευτέρα 15 Απριλίου λήγει η προθεσμία εγγραφών για τους αγώνες της Ρόδου
Εξαιρετική επίδοση από τον Σγουρό στις ΗΠΑ στα 5.000μ.
Μεγάλο ατομικό ρεκόρ για τον Έλληνα δρομέα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο