Είναι επίσημο! Ποια μοντέλα “απαγορεύει” η Παγκόσμια Ομοσπονδία στους αγώνες

Οι αποφάσεις θα ισχύσουν για τους ελίτ δρομείς

Share

Με νέους κανονισμούς προσπάθησε τελικά η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου να αντιμετωπίσει το “φαινόμενο” των δρομικών μοντέλων που υποβοηθούν το τρέξιμο – όπως αυτά του Eliud Kipchoge στο 1:59

Οι νέοι αυτοί κανονισμοί, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της World Athletics, Sebastian Coe, δεν έχουν σκοπό να ελέγξουν την αγορά των δρομικών παπουτσιών, αλλά να προστατέψουν την ακεραιότητα του συναγωνισμού στις μεγάλες διοργανώσεις και στο υψηλό επίπεδο. Ουσιαστικά, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι κανείς δρομέας δεν θα έχει κάποιο αβαντάζ, σε σχέση με κάποιον άλλο, λόγω των παπουτσιών.

Η απόφαση

Οι νέοι κανονισμοί προστάζουν ότι κανένα νέο μοντέλο δεν θα επιτρέπεται σε επίσημους αγώνες εφόσον έχει πάχος στη σόλα μεγαλύτερο από 40mm ή/και έχει στο εσωτερικό τους περισσότερες από μία πλατφόρμες (για την ακρίβεια τα σκληρά ενσωματωμένα ελάσματα).

Επιπλέον, κανένα μοντέλο δεν θα επιτρέπεται εάν δεν κυκλοφορεί στην αγορά τουλάχιστον 4 μήνες, απόφαση που σκοπό έχει να αποτρέψει τη χρήση πρωτότυπων μοντέλων σε επίσημους αγώνες από ελίτ αθλητές.

Όχι για όλους!
Οι κανονισμοί αυτοί που θα μπουν σε ισχύ από τις 30 Απριλίου θα ισχύουν μόνο για ελίτ δρομείς και για επίσημες διοργανώσεις όπου υπάρχει χρηματικό έπαθλο. Αυτό σημαίνει πως εάν ένας “ερασιτέχνης” δρομέας μπορεί να φορέσει όποιο μοντέλο θέλει!

Από τους κανονισμούς αυτούς τη… γλυτώνει το Next%, ο προκάτοχος της σειράς των Vaporfly, καθώς και το ίδιο το Vaporfly, το μοντέλο που φορούν το τελευταίο διάστημα κορυφαίοι δρομείς όπως η Brigid Kosgei στο παγκόσμιο ρεκόρ του Μαραθώνιου στο Σικάγο!

Η… μπάλα πήρε και ορισμένα μοντέλα τύπου spikes, αυτά που φορούν οι δρομείς εντός στίβου, καθώς θα απαγορεύονται μοντέλα με περισσότερα από μία πλατφόρμες, καθώς και αυτά που έχουν πάχος μεγαλύτερο από 30mm.

Οι έρευνες, ωστόσο, των ανθρώπων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και των αρμόδιων της επιτροπών θα συνεχιστούν καθώς η τεχνολογία των running μοντέλων “τρέχει” με ιλιγγιώδεις ταχύτητες τα τελευταία χρόνια…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
9ος Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου: Συνέντευξη τύπου
Ρεκόρ συμμετοχών: 717 δρομείς από 57 χώρες
Απίθανα πράγματα από την Tsegay στο 1ο Diamond League της σεζόν - Παγκόσμιο o Duplantis
Εντυπωσιακές επιδόσεις στην Κίνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο