Το “Kipchoge vs Bekele” πάει για Λονδίνο

H μονομαχία που όλοι οι φίλοι του Μαραθώνιου θέλουν να δουν πιθανόν να λάβει χώρα στον Virgin Money London Marathon

Share

Όχι, δεν είναι ακόμα 100% σίγουρο, όμως είναι πολύ πιθανό στον Μαραθώνιο του Λονδίνου Virgin Money London Marathon την ερχόμενη άνοιξη να δούμε αυτή τη μεγάλη – τη μεγαλύτερη όλων των εποχών αναμφισβήτητα – μάχη στο αγώνισμα των 42.195μ.

Από τη μία, ο Eliud Kipchoge έχει δηλώσει ότι θα είναι στο Λονδίνο, το οποίο αγαπά ιδιαίτερα και μάλλον τον αγαπά και το ίδιο μετά από τις τέσσερις νίκες του σε ισάριθμες συμμετοχές.

Από την άλλη, η πλευρά του Bekele και συγκεκριμένα ο προπονητής του Αιθίοπα δήλωσε πως η συμμετοχή του στον London Marathon στις 26 Απριλίου είναι πάρα πολύ πιθανή!

Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι σίγουρα μία κούρσα βγαλμένη από το… μέλλον καθώς οι δύο δρομείς έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να σπάσουν το φράγμα των 2 ωρών και σε επίσημο αγώνα – και το θέμα είναι ότι έχουν αποδείξει ότι ίσως και να μπορούν…

Φυσικά, οι δύο δρομείς έχουν κι άλλες προτάσεις, καθώς πολλές διοργανώσεις τους προσφέρουν μυθικά ποσά για να τρέξουν και να προσπαθήσουν αν όχι για το φράγμα, έστω για ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Πρόκειται, κυρίως, για διοργανώσεις στα Εμιράτα, όπως τον Dubai Marathon και τον RAK Half Marathon. Σε ό,τι αφορά τον Bekele πάντως, σύμφωνα με τον προπονητή του, μάλλον δεν θα τρέξει στο Ντουμπάι, ενώ ένα πέρασμα από τον Ημί του Ras Al Khaimah φαντάζει πιο πιθανό.

Και βέβαια, κανείς από τους δύο δεν μπορεί να αρνηθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο καθένας για δικούς του λόγους: Ο μεν Kipchoge για να υπερασπιστεί τον τίτλο του χρυσού ολυμπιονίκη από το 2016, ο δε Bekele για να κατακτήσει ένα ακόμα ολυμπιακό μετάλλιο, σε ένα αγώνισμα όμως που έως τώρα δεν το έχει καταφέρει.

Οι μεταξύ τους αναμετρήσεις

Οι δύο δρομείς έχουν έρθει αρκετές φορές αντιμέτωποι, κυρίως εντός στίβου, από το 2003 έως και το 2018.

Η πρώτη τους αναμέτρηση ήταν στο γνωστό μίτινγκ στίβου Bislett Games στο Όσλο το 2003 στα 5.000μ. όπου ο Bekele είχε στεφθεί νικητής με 12:52.26, ενώ ο Kipchoge ήταν τρίτος λίγα εκατοστά πιο πίσω.

Η επόμενη τους συνάντηση ήταν στον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος την ίδια χρονιά με τις θέσεις να αντιστρέφονται και τον νεαρό, τότε, Kipchoge να στέφεται παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 5.000μ.

Ακολούθησαν πολλές αναμετρήσεις, δύο φορές μάλιστα και στη χώρα μας (Αθήνα, τελικός Ολυμπιακών Αγώνων, Θεσσαλονίκη τελικό των Grand Prix) με τον Bekele να έχει τις σημαντικότερες νίκες (χρυσός στους Ολυμπιακούς του 2004, χρυσός στους Ολυμπιακούς του 2008, χρυσός στο Παγκόσμιο του 2009).

Το 2014 συναντήθηκαν για πρώτη φορά στον Μαραθώνιο στην πόλη του Σικάγο με τον Kipchoge να κερδίζει τον αγώνα και τον Αιθίοπα να είναι τέταρτος. Και τις επόμενες 3 φορές ο Kipchoge ήταν ο νικητής (Λονδίνο 2016 και 2018 και Βερολίνο 2017 όπου ο Bekele εγκατέλειψε).

Συνολικά πάντως ο Bekele προηγείται με 13 επικρατήσεις έναντι 7 του Kipchoge σε Ανώμαλο δρόμο (2-0), 3.000μ. (2-1), 5.000μ. (8-2) , 10.000μ. (1-0) και Μαραθώνιο (0-4).

Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο