Το Σάββατο 30/3 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου

Τα φαβορί, η διαδρομή και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Share

Το Σάββατο 30 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το World Athletics Cross Country Championships Belgrade 24, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε ανώμαλο έδαφος, δηλαδή, στην Σερβία.

Οι αγώνες θα λάβουν χώρα στο Πάρκο Φιλίας στην περιοχή του Νέου Βελιγραδίου εκεί που συναντιούνται οι ποταμοί Σάβος και Δούναβης. Η διαδρομή είναι κυκλική με συνολική απόσταση στα 1887μ. με κάποιες προσθήκες σε ευθεία στην εκκίνηση και στον τερματισμό, ενώ το πάρκο, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο της σέρβικης πρωτεύουσας, είναι ήρεμο και έχει πολύ πράσινο.

Αναλυτικά η διαδρομή:

Πρόκειται για μία συναρπαστική διοργάνωση που κάθε φορά χαρίζει πλούσιο θέαμα στους φίλους των δρόμων αντοχής και όχι μόνο, καθώς περιλαμβάνει ανατροπές, έντονες προσπάθειες σε ιδιαίτερα απαιτητικές πίστες, αλλά και κορυφαία ονόματα από διάφορες αποστάσεις!

To πρόγραμμα περιλαμβάνει, πέρα από τις κούρσες των ανδρών και γυναικών, και αγώνες για άνδρες και γυναίκες Κ20 καθώς και μεικτής σκυταλοδρομίας ανωμάλου.

Οι αποστάσεις είναι 10χλμ. για τους άνδρες και τις γυναίκες, 8χλμ. για τους άνδρες Κ20 και 6χλμ. για τις γυναίκες Κ20.

Δείτε αναλυτικά πρόγραμμα και συμμετοχές

Δείτε πώς να παρακολουθήσετε τους αγώνες

Kορυφαία ονόματα

Στους αγώνες θα δώσουν το παρών οι δύο περσινοί νικητές, ο Jacob Kiplimo από την Ουγκάντα και η Beatrice Chebet από την Κένυα.

Στους άνδρες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν ακόμα ο έτερος Ουγκαντέζος και κάτοχος των παγκόσμιων ρεκόρ σε 5.000 και 10.000μ., Joshua Cheptegei (και τρίτος στην περασμένη διοργάνωση), ο Αιθίοπας Berihu Aregawi (δεύτερος πέρυσι) καθώς και οι Κενυάτες Sabastain Sawe, Nicholas Kipkorir και Ishmael Kipkurui.

Στις γυναίκες, η Sifan Hassan που είχε δηλώσει ενδιαφέρον για τον αγώνα, τελικά απέσυρε τη συμμετοχή της, κι έτσι πέρα από την Chebet στα φαβορί συγκαταλέγονται η συμπατριώτισσά της Agnes Ngetich, αλλά και η Emmaculate Anyango επίσης από την Κένυα.

Από πλευράς Αιθιοπίας, η Girmawit Gebrzihair μόλις στα 20 της με ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο 1:04:14 θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία, ενώ παρούσα θα είναι και η Tadelech Bekele, δύο φορές νικήτρια στον Μαραθώνιο του Άμστερνταμ.

Η Ουγκάντα θα παρουσιάσει την Zena Chebet, η οποία ήταν τέταρτη στην ίδια διοργάνωση το 2019, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε και την συμμετοχή της κορυφαίας Νορβηγίδας, Karoline Bjerkeli Grovdal, η οποία σαρώνει στον ανώμαλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά…

H διοργάνωση

Αυτή θα είναι η 45η διοργάνωση του θεσμού που ξεκίνησε το 1973 στο Βέλγιο. Πέρυσι οι αγώνες είχαν γίνει στην πίστα της Φόρμουλα Bathrust στην Αυστραλία, ενώ του χρόνου οι αγώνες θα φιλοξενηθούν στο Ταλαχάσι των ΗΠΑ.

Όπως θα περίμενε κανείς, η Κένυα είναι η πρώτη χώρα στον συνολικό πίνακα μεταλλίων με 25 χρυσά, 6 ασημένιο και 4 χάλκινα και ακολουθεί η Αιθιοπία, ενώ τρίτη είναι η Αγγλία .

Πολυνίκης του θεσμού είναι ο σπουδαίος Kenenisa Bekele με συνολικά 12 μετάλλια, 11 χρυσά και 1 ασημένιο, αν και παλαιότερα το πρόγραμμα περιλάμβανε δύο διαδρομές, μία μικρή και μία μεγαλύτερη, με τον Αιθίοπα να κάνει το νταμπλ πέντε φορές!

Θυμηθείτε τι είχε γίνει στην περσινή διοργάνωση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρχεται ο Μάιος γεμάτος αγώνες!
Όλοι οι αγώνες στην Ελλάδα για τον Μάιο του 2024!
Jeff Aston: Πάντα παρών στον Μαραθώνιο του Λονδίνου
Τερμάτισε τον 44ο του Μαραθώνιο στα 80 του!
Απίθανα πράγματα από την Tsegay στο 1ο Diamond League της σεζόν - Παγκόσμιο o Duplantis
Εντυπωσιακές επιδόσεις στην Κίνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο