Παγκόσμιο Ανωμάλου: Θρίαμβος για Kiplimo και Chebet – κατέρρευσε η Gidey

Οι νικητές και τα αποτελέσματα

Share

Όλα όσα έγιναν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου

Τις πρωινές ώρες Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το 44ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε ανώμαλο έδαφος στο Bathurst της Αυστραλίας.

Σε μία διαδρομή που τα είχε… όλα, είδαμε πολύ δυνατές κούρσες σε συνθήκες που ταλαιπώρησαν τους δρομείς αφού οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές, ενώ επικρατούσαν πολύ δυνατοί άνεμοι. Μάλιστα προς το τέλος μέχρι και η βροχή έκανε την εμφάνισή της, ευτυχώς όμως οι δρομείς γλύτωσαν τα χειρότερα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, ο αγώνας των ανδρών που ήταν τελευταίος στο πρόγραμμα ξεκίνησε λίγο νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα.

Δύσκολη διαδρομή

Η διαδρομή μπορεί να μην είχε πολύ ανηφορικά κομμάτια, είχε όμως… όλα τ’ άλλα! Οι δρομείς, λοιπόν, πέρα από τα επτά μικρά λοφάκια που κλήθηκαν να ανεβοκατέβουν, έτρεξαν σε διάφορα εδάφη, κυρίως χόρτο, χώμα, αλλά και λάσπη ανά διαστήματα, πέρασαν μέσα από αμπέλια (!), έκαναν σλάλομ ανάμεσα σε λάστιχα αυτοκινήτων (εκεί διεξάγεται ο γνωστός αγώνας αυτοκινήτων Bahurst 1000), αντιμετώπισαν μία αναστροφή 180 μοιρών, καθώς και 2-3 ακόμα πολύ απότομες στροφές, και γενικά δεν είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν ταχύτητα.

Γενικά, όπως φάνηκε, ταλαιπωρήθηκαν αρκετά καθώς συνολικά το επίπεδο δυσκολίας του αγώνα ήταν υψηλό, με πολλή ζέστη και ανελέητο αέρα, η αλήθεια όμως είναι, πως η διοργάνωση προσέφερε πλούσιο θέαμα!

Οι νικητές

Μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν ο Jacob Kiplimo στους άνδρες και η Κενυάτισσα Beatrice Chebet με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Γιατί ναι μεν ο Kiplimo όταν αποφάσισε να μπει μπροστά δεν άφησε περιθώριο αμφισβήτησης και καθάρισε την κούρσα, η δε Chebet όμως ήταν δεύτερη μέχρι και ελάχιστα μέτρα πριν τον τερματισμό. Εκεί, είδε την Letesenbet Gidey να καταρρέει ελάχιστα μέτρα πριν περάσει πρώτη τη γραμμή του τερματισμού και να της προσφέρεται η υψηλότερη θέση στο βάθρο. Ας τα δούμε, όμως, αναλυτικά:

Επιβλητικός ο Kiplimo

Ο νεαρός Ουγκαντέζος ήταν υπομονετικός και κρατήθηκε στις πρώτες θέσεις, χωρίς όμως να οδηγήσει, μέχρι την την τελευταία στροφή, όταν και έκανε την κίνησή του. Έτσι, πήρε μία σημαντική διαφορά, την οποία κράτησε ως το τέλος για να πανηγυρίσει τη νίκη σε 29:17 και να εκθρονίσει τον συμπατριώτη του Joshua Cheptegei.

O Cheptegei οδήγησε για μεγάλο μέρος της κούρσας κι έτσι στο τέλος δεν ήταν τόσο φρέσκος ώστε να αντιδράσει, μένοντας τελικά τρίτος.

Στη δεύτερη θέση ακολούθησε ο Αιθιοπίας Aregawi σε 29:26.

Στα αποτελέσματα θα χρειαστεί να ψάξουμε μέχρι την 21η θέση για να βρούμε κάποιον μη Αφρικανό -τον Αμερικάνο Samuel Chelanga, ενώ αμέσως μετά ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος, ο Ισπανός Aaron Las Heras.

Συνολικά τερμάτισαν 109 δρομείς και εννέα εγκατέλειψαν. Στην ομαδική βαθμολογία πρώτη ήταν η Κένυα, η οποία μπορεί να μην πήρε μετάλλιο στο ατομικό, όμως οι δρομείς της τερμάτισαν στη σειρά από την 4η στην 8η θέση.

Ακολούθησαν η Αιθιοπία και η Ουγκάντα στη δεύτερη και τρίτη θέση.

Τα αποτελέσματα των ανδρών

Κατέρρευσε η Gidey λίγο πριν τον τερματισμό

Η κάτοχος των Παγκόσμιων ρεκόρ σε 10.000μ. και Ημιμαραθώνιο, Letesenbet Gidey στο τελευταίο χιλιόμετρο είχε καταφέρει να δημιουργήσει μία μικρή διαφορά ασφαλείας, περίπου 30μ., και όλα έδειχναν ότι θα έπαιρνε τον παγκόσμιο τίτλο. Ωστόσο, περίπου 20-30μ. πριν περάσει τη γραμμή του τερματισμού κατέρρευσε!

H Chebet που ακολουθούσε το εκμεταλλεύτηκε και έφτασε στη νίκη σε 33:48 με τις Tsigie Gebreselama από την Αιθιοπία και Agnes Ngetich από την Κένυα να ακολουθούν.

Ο προπονητής της Gidey καθώς κι ένα μέλος αποστολής της Αιθιοπίας έσπευσαν να τη βοηθήσουν να σηκωθεί και τελικά να τερματίσει στην τέταρτη θέση, κάτι που όμως της στοίχισε καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται με αποτέλεσμα να ακυρωθεί.

Τα τελευταία περίπου δύο λεπτά πάντως, η Gidey είχε δείξει ότι δεν ήταν και πολύ καλά καθώς κοίταξε τουλάχιστον 2-3 φορές πίσω της και έχανε λίγο το βηματισμό της. Αντίθετα, η Chebet κατέβηκε με σπασμένα φρένα το κατηφορικό κομμάτι πριν τον τερματισμό και ήταν αρκετά δυνατή!

Τελικά, η ψιλόλιγνη δρομέας αποχώρησε σε καροτσάκι με τη βοήθεια των γιατρών, οι οποίοι προσπαθούσαν να τη δροσίσουν, κάτι που πιθανόν μαρτυρά ότι αφυδατώθηκε.

Οι πρώτες 13 θέσεις καταλήφθηκαν όλες από Αφρικανές δρομείς (Κένυα, Αιθιοπία, Ουγκάντα, ενώ 14η ήταν η Γιαπωνέζα Tanaka, και πρώτη Ευρωπαία η Βρετανίδα Donnely στην 24η θέση.

Συνολικά τερμάτισαν 84 δρομείς από δεκάδες χώρες, ενώ έκπληξη ήταν τα καλά πλασαρίσματα των Αυστραλέζων (19η, 22η και 23η θέση), αλλά και της Ινδής Chaudhary στην 20η θέση.

Στο ομαδικό νικήτρια χώρα ήταν η Κένυα με την Αιθιοπία και την Ουγκάντα να ακολουθούν.

Τα αποτελέσματα των γυναικών

Μετάλλιο η Αυστραλία στη μεικτή σκυταλοδρομία

Κένυα και Αιθιοπία πήραν τις δύο πρώτες θέσης στη μεικτή σκυταλοδρομία 4×2χλμ. (2 άνδρες και 2 γυναίκες έτρεξαν από 2χλμ.), όπως λίγο πολύ αναμενόταν, όμως η έκπληξη έγινε στην τρίτη θέση.

Οι Αυστραλοί φάνηκαν αρκετά προετοιμασμένοι και κατάφεραν να πάρουν το χάλκινο μετάλλιο, κάτι που πανηγύρισαν δεόντως, αφήνοντας πίσω την Ν. Αφρική και τις ΗΠΑ.

Βέβαια, είχαν επιστρατεύσει πολύ δυνατούς δρομείς όπως τον 1500άρη Οliver Hoare αλλά και την Jessica Hull, επίσης αθλήτρια των 1.500μ.

Κένυα vs Αιθιοπία και στους μικρούς

Στον αγώνα των 8χλμ. Κ20 δύο Κενυάτες έκαναν το 1-2. Ο λόγος για τους Kipkurui και Cheruyiot, ενώ τρίτος ήταν ο Αιθίοπας Diriba.

Κι εδώ οι πρώτες 15 θέσεις “κρατήθηκαν” από Αφρικανούς δρομείς. Κένυα, Αιθιοπία και ΗΠΑ ήταν οι τρεις πρώτες χώρες στο ομαδικό.

Στα 6χλμ. των κοριτσιών Κ20 τα αποτελέσματα ήταν αντίστροφα, καθώς δύο κορίτσια από την Αιθιοπία, η Senayet Getachew και η Medina Eisa έκαναν το 1-2 κι ακολούθησε μία αθλήτρια από την Κένυα, η Pamela Kosgei.

Τη δεκάδα έκλεισε η Αμερικανίδα Ellie Shea, η πρώτη μη Αφρικανή, ενώ οι ίδιες χώρες με τα αγόρια Κ20 ανέβηκαν στο βάθρο, με τη διαφορά ότι πρώτη ήταν η Αιθιοπία και δεύτερη η Κένυα (τρίτες και πάλι οι ΗΠΑ).

Δείτε το βίντεο ολόκληρης της διοργάνωσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα αποτελέσματα των αγώνων του Σαββατοκύριακου 20-21 Απριλίου
Τα αποτελέσματα των αγώνων δρόμου και βουνού σε όλη την Ελλάδα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο