“Τρομάζουν” τα νέα όρια Μαραθωνίου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Δυσκολεύουν τα πράγματα…

Share
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου 2017 - Εκκίνηση Μαραθωνίου www.photorun.NET

Διέρρευσαν τα πλάνα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου, World Athletics, που αφορούν στα όρια συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου 2025 για τον Μαραθώνιο.

Οι προθέσεις της Ομοσπονδίας είναι αρκετά… άγριες μιας και τα όρια, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, δυσκολεύουν πάρα πολύ. Κάτι τέτοιο, βέβαια, συμβαίνει γιατί το αγώνισμα των 42,195μ. γνωρίζει τεράστια εξέλιξη την τελευταία δεκαετία με τα παγκόσμια ρεκόρ να βελτιώνονται συστηματικά και τους δρομείς που τρέχουν σε πολύ υψηλό επίπεδο να αυξάνονται συνεχώς.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου 2025 θα πραγματοποιηθεί στις 13-21 Σεπτεμβρίου 2025 στο Τόκιο.

Έτσι, όπως φαίνεται το όριο συμμετοχής για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2025 για τους άνδρες θα πάει στο 2:06:30 από 2:08:10 που ίσχυε τώρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για να έχετε μία εικόνα το όριο του 2:08:10 το έχουν ήδη πιάσει 91 δρομείς, οι 65 από τους οποίους προέρχονται από δύο Αφρικανικές χώρες! Ναι, καλά καταλάβατε, την Κένυα και την Αιθιοπία.

O νικητής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 2022, Tamirat Tola (photorun.net)

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, το όριο θα πάει στο 2:23:30 από 2:26:50 που ήταν για τους ΟΑ. Και σε αυτήν την περίπτωση η πολύ μεγάλη βελτίωση των επιδόσεων οδήγησε σε αυτήν την απόφαση.

115 αθλήτριες έχουν ήδη καταφέρει να τρέξουν πιο γρήγορα τους τελευταίες μήνες (το διάστημα πρόκρισης για τους ΟΑ) από το 2:26:50 που είναι το ισχύον όριο για το Παρίσι, συνεπώς η απόφαση να μειωθεί το όριο σκοπεύει να περιορίσει τον αριθμό των αθλητριών που μπορούν να προκριθούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με όριο.

Πάντως, με το στόχο της World Athletics να είναι το 50% των συμμετοχών να έρχεται από τα όρια και το 50% από το ranking (σύστημα αξιολόγησης δρομέων με βαθμούς μέσα από τις συμμετοχές τους σε αγώνες) σίγουρα θα υπάρχουν “παράθυρα” και για όσους δεν κατάφεραν να πιάσουν τα συγκεκριμένα όρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άδα Σταματάτου: To Race for Autism Gr τρέχει στη Βοστόνη
Δείτε πώς να βοηθήσεις και εσύ το οικοτροφείο ΧΑΡΑ
18ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» – bwin
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο