30 Μαραθώνιοι σε 30 πόλεις με στόχο το όριο των 30χλμ./ώρα στις πόλεις

Ο καθηγητής Διαχείρισης και Ασφάλειας της Κυκλοφορίας ξεκινά ένα συμβολικό μαραθώνιο ταξίδι…

Share
30km/h speed limit sign painted on asphalting road.

Δεν είναι ωραίο το τρέξιμο σου να έχει και κάποιο μεγαλύτερο σκοπό;

Αυτό σκέφτηκε και ο Γιώργος Γιαννής, συστηματικός μαραθωνοδρόμος, τα τελευταία χρόνια, αλλά και Καθηγητής στη Διαχείριση και Ασφάλεια της Κυκλοφορίας στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και δημιούργησε το georgeruns30x30.

Ο κ. Γιαννής μετά από 30 χρόνια αφοσίωσης στην ασφάλεια των δρόμων καθώς και αρκετών ετών ως ενεργός μαραθωνοδρόμος αποφάσισε να… συνδυάσει τις δύο του αγάπες για έναν σκοπό: Να θεσμοθετηθεί το όριο των 30χλμ./ώρα στην κίνηση των οχημάτων σε όλες τις πόλεις του κόσμου.

Και για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για αυτόν τον σκοπό σχεδιάζει να τρέξει 30 Μαραθώνιους σε 30 μήνες σε διαφορετικές πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Τα δεδομένα

Περισσότεροι από 1,35 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα, ενώ οι τραυματισμοί ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια τον χρόνο σε όλο τον κόσμο!

Και βασική αιτία για όλα αυτά είναι η υπερβολική ταχύτητα, ιδιαίτερα στις πόλεις όπου παράλληλα με τα αυτοκίνητα κινούνται πεζοί, δικυκλιστές και ποδηλάτες.

Η επιστημονική κοινότητα εδώ και χρόνια συστήνει τη μείωση των ορίων ταχύτητας κίνησης μέσα στις πόλεις.

Μάλιστα οι έρευνες δείχνουν πως σε ζώνες όπου το όριο είναι στα 30χλμ./ώρα (σε κάποιες μεγάλες πόλεις του εξωτερικού όπου εφαρμόζεται κάτι τέτοιο) το ποσοστό των θανάσιμων τραυματισμών έχει μειωθεί κατά 40%!

Επιπρόσθετα, βέβαια, ένα τέτοιο μέτρο φαίνεται να έχει και… παράπλευρα οφέλη καθώς εξοικονομείται ενέργεια, μειώνεται σημαντικά η ατμοσφαιρική επιβάρυνση, ενώ οι άνθρωποι αναγκάζονται να περπατούν περισσότερο ή να κάνουν ποδήλατο με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους.

Ο κ. Γιαννής λοιπόν, μετά από 30 χρόνια εμπειρίας και επιστημονικής δράσης κάνει μία επιπλέον κίνηση να ενεργοποιήσει την κοινωνία, αλλά και τις αρχές, καθώς και όποιον άλλο σχετίζεται ώστε να αλλάξουν τα όρια ταχύτητας στις πόλεις για έναν καλύτερο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Το Project

Το Project με τους 30 τερματισμούς σε ισάριθμους επίσημους αγώνες Μαραθώνιου σε διάφορες πόλεις έχει ήδη ξεκινήσει από τις 26 Φεβρουαρίου και τον τερματισμό του Γιαννή στον Μαραθώνιο στο Παρίσι στις 3 Απριλίου,

συνεχίστηκε στις 28 Μαΐου στο Λουξεμβούργο,

στις 23 Ιουλίου ήρθε στην Ελλάδα και στον Zagori Mountain Marathon,

στις 20 Αυγούστου πήγε στο Ελσίνκι,

συνέχισε στο Βέλγιο και στο Μαραθώνιο του Άντβερπ στις 11 Σεπτεμβρίου,

στις 2 Οκτωβρίου στο Λονδίνο και τον London Marathon,

στις 13 Νοεμβρίου στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας,

έκλεισε τη χρονιά στις 4 Δεκεμβρίου στην Βαλένθια,

και άνοιξε το νέο έτος στην Μάλτα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Και έπεται συνέχεια…

Μάθετε περισσότερα για το georgeruns30x30

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού 2024 - Corporate Race
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
UA Infinite Elite: Το κορυφαίο δεν γνωρίζει όρια
Γνώρισε το κορυφαίο μοντέλο της Under Armour
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο