Το Σάββατο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τους αγώνες & τη διοργάνωση και πώς να το δείτε LIVE

Share

To ερχόμενο Σάββατο 18 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε ανώμαλο δρόμο για το 2023 στην πόλη Bathust της Νοτιανατολικής Αυστραλίας περίπου 200χλμ. δυτικά του Σίδνεϋ.

Πρόκειται για μία διοργάνωση που έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές λόγω πανδημίας, και θα είναι η 44η στην ιστορία του θεσμού, καθώς και η δεύτερη στην ιστορία που διεξάγεται στην Ωκεανία.

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου, καθώς τελευταία φορά η διοργάνωση είχε φιλοξενηθεί στο Aarhus της Δανίας με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

Γενικά πρόκειται για μία άκρως… παγκόσμια διοργάνωση καθώς τις προηγούμενες τρεις φορές είχε διεξαχθεί κατά σειρά σε Κίνα, Ουγκάντα και Δανία, ενώ τώρα είναι η σειρά της Αυστραλίας και θα ακολουθήσουν η Κροατία και οι ΗΠΑ!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κούρσες 10χλμ. ανδρών & γυναικών, 8χλμ. Κ20 ανδρών, 6χλμ. Κ20 γυναικών καθώς και αγώνα μεικτής σκυταλοδρομίας 4×2χλμ.

Συνολικά στους αγώνες θα λάβουν μέρος 453 αθλητές από 48 χώρες και ανάμεσα στους βρίσκονται μερικά σπουδαία ονόματα των αποστάσεων.

Όπως είναι λογικό οι μεγάλες δυνάμεις είναι οι αφρικανικές χώρες, κυρίως η Κένυα, η Αιθιοπία και η Ουγκάντα, ενώ παραδοσιακά καλές ομάδες κατεβάζουν οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, το Μπαχρέιν, Νορβηγία, η Τανζανία, η Αυστραλία κ.ά.

Δυστυχώς, η χώρα μας δεν θα έχει εκπροσώπηση σε αυτήν τη διοργάνωση.

H διαδρομή

Η διαδρομή βρίσκεται στο Όρος Πανόραμα (η ονομασία του στην τοπική διάλεκτο είναι Wahluu) και ουσιαστικά τοποθετείται εντός της πίστας που χρησιμοποιείται για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και είναι γνωστή για τον αγώνα αυτοκινήτων 1.000χλμ., Bathurst 1000. Θεωρείται εύκολη αν και οι διοργανωτές θα προσπαθήσουν να βάλουν διάφορα εμπόδια στους δρομείς…

Είναι κυκλική με μήκος 2χλμ. (οι δρομείς θα κάνουν από 3 έως 5 στροφές ανάλογα την κατηγορία) και όπως υποσχέθηκαν οι διοργανωτές θα έχει διάφορα στοιχεία που θα δώσουν το στίγμα της περιοχής. Για παράδειγμα περιλαμβάνει ένα κομμάτι με άμμο, άλλο ένα λασπώδες τμήμα που μπορεί να έχει και νερό, λάστιχα αυτοκινήτων (!), ενώ θα περνά μέχρι και από… αμπελώνες (και μάλιστα τριών διαφορετικών ποικιλιών)!

Μάλιστα το κενό ανάμεσα τους θα είναι μικρό με αποτέλεσμα οι αθλητές να πρέπει να μοιραστούν σε τρεις διαδρόμους ανάμεσα στις συστάδες.

Ωστόσο δεν θα έχει μεγάλες ανηφόρες παρά μόνο κάποια μικρά “ανεβάσματα” από επτά τεχνητά λοφάκια, ενώ κάθε στροφή στο σύνολό της έχει 20μ. υψομετρικής διαφοράς.

Δύσκολα αναμένεται να βάλει ο καιρός στους δρομείς καθώς πιθανόν να είναι αρκετά ζεστός (ακόμα ένα πλεονέκτημα για τους Αφρικανούς).

Δείτε ένα βίντεο με τη διαδρομή

Τα μεγάλα ονόματα

Τα πιο σπουδαία ονόματα που θα προσπαθήσουν να πάρουν τα μετάλλια στους αγώνες των ανδρών είναι αναμφίβολα οι Αιθίοπες Selemon Barega, Barehe Aregawi και Tadese Worku, οι Κενυάτες Kibiwot Kandie και Geofgrey Kamworor και φυσικά οι Ουγκαντέζοι Joshua Cheptegei και Jacob Kiplimo.

Περισσότερες πιθανότητες, όσο μπορεί να το πει αυτό κανείς πριν από έναν αγώνα, συγκεντρώνουν σίγουρα οι δύο Ουγκαντέζοι που τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις, αλλά και ο Selemon Barega, ο οποίος αν και ήθελε να ασχοληθεί περισσότερο με τον κλειστό στίβο “πείστηκε” από τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας του να μπει στην ομάδα του ανωμάλου.

Σίγουρα, βέβαια, αθλητές όπως ο Aregawi με ρεκόρ 26:46 στα 10.000μ. δεν θα περάσουν απαρατήρητοι…

Στις γυναίκες, το μεγάλο όνομα είναι η Letesenbet Gidey, η κάτοχος των Παγκόσμιων ρεκόρ σε Ημιμαραθώνιο και 10.000μ., όμως στα φαβορί είναι και η Κενυάτισσα Beatrice Chebet αλλά και η πρώην 800άρα Francine Niyonsaba από το Μπουρουντί (δείτε την ιστορία της, αξίζει!).

To Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των αγώνων ξεκινά στις 06:30 το πρωί (ώρα Ελλάδας) με τον αγώνα μεικτής σκυταλοδρομίας και συνεχίζει στις 07:10 με τα 6χλμ. Γυναικών Κ20, στις 07:50 με τον αγώνα 8χλμ. Κ20 ανδρών, στις 08:30 με τον μεγάλο αγώνα 10χλμ. των γυναικών και ολοκληρώνεται στις 09:30 με τον αγώνα 10χλμ. των ανδρών.

Δείτε το LIVE

Και φυσικά, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τις σπουδαίες μάχες που θα λάβουν χώρα στο Bathurst μέσα από το κανάλι της World Athletics στο Youtube αλλά και στη σελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στο Facebook.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«On» και Cosmos Sport παρουσίασαν το Cloudomonster 2
Όλα όσα έγιναν στο επιτυχημένο event στη Γλυφάδα
Παρίσι 2024: Πόλεμος στα... κουνούπια από την οργανωτική επιτροπή
Το έχουν πάρει πολύ ζεστά οι διοργανωτές…
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο