SNF Nostos 2023: 21-23 Ιουνίου

Στην Ψυχική Υγεία εστιάζει φέτος το φεστιβάλ – Οι δράσεις

Share
snf nostos 2023 mental health

Τρία χρόνια τώρα, η πανδημία έχει φέρει στην επιφάνεια, σύμφωνα με έρευνες*,  ραγδαία αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης κι άγχους. Και μπορεί η πανδημική κρίση κάποια στιγμή να ξεπεραστεί, τα ψυχικά τραύματα, ωστόσο, στην κοινωνία και σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά μπορεί να μείνουν μαζί μας για καιρό. Τώρα είναι η στιγμή, να συνεχίσουμε να καταπολεμάμε το στίγμα της ψυχικής υγείας, και να μιλήσουμε ανοιχτά για τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε. Γιατί η ψυχική υγεία είναι ένα θέμα που αφορά κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά και όλους μαζί ως κοινωνία.

Στο SNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), για τρεις ημέρες, από τις 21-23 Ιουνίου 2023, θα μιλήσουμε για ζητήματα σχετικά με την ψυχική υγεία, στους Διαλόγους του ΙΣΝ και στο SNF Nostos Conference. Δεν θα μείνουμε, όμως, μόνο στις συζητήσεις. Όπως κάθε χρόνο, θα τρέξουμε στον αγώνα SNF Nostos Run, θα απολαύσουμε και θα συμμετάσχουμε σε καλλιτεχνικά δρώμενα, θα μοιραστούμε εμπειρίες, και θα ζήσουμε δυνατές συναυλιακές στιγμές μέσα και από μια συνεργασία του SNF Nostos που ευελπιστούμε πως θα ανακοινώσουμε σύντομα.

SNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)
21, 22, 23 Ιουνίου 2023 
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Διάλογοι του ΙΣΝ: 21 Ιουνίου 
SNFNostosConference: 22 & 23 Ιουνίου

SNF Nostos Run: 22 Ιουνίου 
#SNFNostos

snfnostos.org

*World Health Organization (WHO), World mental health report: Transforming mental health for all, 16 June 2022, Report

** World Health Organization (WHO), COVID-19 pandemic triggers 25% increase in prevalence of anxiety and depression worldwide, 2 March 2022, News release

Τι περιλαμβάνει το SNFNostos 2023;

Διάλογοι του ΙΣΝ | Τετάρτη 21 Ιουνίου

Το έναυσμα των συζητήσεων του SNF Nostos 2023 θα δώσουν οι Διάλογοι του ΙΣΝ, στις 21 Ιουνίου, προσεγγίζοντας μέσα από μια δυναμική συζήτηση το θέμα της ψυχικής υγείας με τη βοήθεια επιστημόνων και επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Τους Διαλόγους του ΙΣΝ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου,  Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια «Διάλογοι του ΙΣΝ», και δημοσιογράφος.

SNF Nostos Conference | Πέμπτη 22 & Παρασκευή 23 Ιουνίου

Το θέμα της ψυχικής υγείας αποτελεί ένα ιδιαίτερο και πολυδιάστατο ζήτημα που σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να το εξαντλήσουμε στις δύο ημέρες του συνεδρίου. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να θίξουμε πλήθος σημαντικών ζητημάτων, ιδωμένων από πολλές, διαφορετικές οπτικές. Να θίξουμε ζητήματα που μας απασχολούν όλους στην καθημερινότητα ή σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής μας και, ταυτόχρονα, να αναδείξουμε λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό θέματα που απασχολούν πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Πρόθεσή μας είναι, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό οργανισμό iMEdD (incubator for Media Education and Development), αλλά και με τη βοήθεια μιας επιτροπής που απαρτίζεται από νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμο (SNF Nostos Youth Advisory Committee) να εξετάσουμε την ψυχική υγεία όσο το δυνατόν πιο σφαιρικά και κατανοητά για όλους, στις 22 και 23 Ιουνίου. Σε αυτές τις συζητήσεις, με τη συνεργασία επιστημόνων και ειδικών από ένα ευρύ φάσμα κλάδων, θέλουμε να είμαστε όλοι όχι απλά θεατές αλλά ενεργοί συνομιλητές. Θέλουμε να ακουστεί κάθε ερώτημα, κάθε άποψη, κάθε αντίρρηση, κάθε φωνή.

Αναλυτικότερα, στο SNF Nostos Conference θα ξεκινήσουμε εστιάζοντας στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, ακούγοντας από τους ίδιους τους νέους τα ζητήματα που τους απασχολούν και αντιμετωπίζουν. Με τη συμμετοχή ειδικών από την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο, θα συζητήσουμε ευρήματα της πολυσχιδούς έρευνας της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων*, που υλοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, η οποία προσεγγίζει έναν συνολικό προϋπολογισμό άνω των $750 εκατομμυρίων. Εξετάζοντας παραδείγματα  από προσπάθειες της Πρωτοβουλίας για την Υγεία στον τομέα της ψυχικής υγείας, αλλά και ευρύτερα από φορείς ανά τον κόσμο, θα συζητήσουμε, επίσης, τρόπους και πρακτικές για την ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας για όλους, καθώς και για ευρύτερη ευαισθητοποίηση.

Στη συνέχεια, θα συζητήσουμε, μεταξύ άλλων, για θέματα όπως τη βαθιά επίδραση της τεχνολογίας και τον ρόλο των video games στην ψυχική υγεία, την κανονικοποίηση της βίας και την επίδρασή της στα παιδιά, την επιδημία της μοναξιάς και τις συνέπειές της, την επίδραση της ψυχικής υγείας στην οικονομία μετά την πανδημία αλλά και την ψυχική υγεία στην τρίτη ηλικία. Επίσης, θα μιλήσουμε για το ψυχικό τραύμα σε γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα trafficking, την ανάπτυξη νέων, υποσχόμενων θεραπειών και παραδείγματα για την εξασφάλιση ίσης πρόσβασης σε αυτές, τον ρόλο της μουσικής, τη μακρά διαδρομή ενός νεαρού τρανς ατόμου προς τη φυλομετάβαση και την αποδοχή της νέας τους ταυτότητας από τον κοινωνικό του περίγυρο, και πολλά άλλα.

*Η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων υλοποιείται σε συνεργασία με το Child Mind Institute  στη Νέα Υόρκη και φορείς και επαγγελματίες του εθνικού συστήματος υγείας, με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Οι εγγραφές για το SNF Nostos Conference θα ανοίξουν στις 15 Φεβρουαρίου.

SNF Nostos Run | Πέμπτη 22 Ιουνίου

Από το SNF Nostos 2023 δεν θα μπορούσε να λείπει ο αγώνας SNF Nostos Run: Τρέχοντας προς το Μέλλον, ιδιαίτερα δε στο πλαίσιο της φετινής θεματικής -είναι άλλωστε γνωστές οι θετικές επιδράσεις του αθλητισμού στην ψυχική υγεία. Και φέτος, τρέχουμε όλοι μαζί με την ίδια θετική διάθεση για να τερματίσουμε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στις 22 Ιουνίου 2023.

Τη διοργανωτική επίβλεψη του αγώνα έχει η ΑMKE «Αναγέννηση & Πρόοδος» και το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας «Sports Excellence» της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.  

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Όπως κάθε χρόνο, η θεματική του SNF Nostos, θα πλαισιωθεί από ένα παράλληλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με εκθέσεις, διαδραστικές εγκαταστάσεις, και συμμετοχικά προγράμματα.

Στο μουσικό κομμάτι, μέσα από μια συνεργασία για την οποία ευελπιστούμε πως θα είμαστε σε θέση να μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες σύντομα, θα παρουσιάσουμε δυναμικά μουσικά line-up με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μείνετε συντονισμένοι/ες για όλα τα νέα του SNF Nostos 2023!

*Επιβεβαιωμένοι και προσκεκλημένοι ομιλητές/τριες του SNF Nostos Conference 2023 (μέχρι τις 18/01/2023)

Έφη Βαγενά, Καθηγήτρια Βιοηθικής, Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zürich) (προσκεκλημένη)

Louisa Benton, Εκτελεστική Διευθύντρια, Hope for Depression Research Foundation (προσκεκλημένη)

Ruth Faden, Ιδρύτρια, Ινστιτούτο Βιοηθικής Berman του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (προσκεκλημένη)

Cornelia Griggs, Παιδοχειρουργός και εκπαιδεύτρια χειρουργικής στο Massachusetts General Hospital (MGH), Διευθύντρια Εκπαιδευτικού Προγράμματος στο MGH Center for Gun Violence Prevention (επιβεβαιωμένη)

NicoleHockley, Συν-ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Sandy Hook Promise (επιβεβαιωμένη)

David Hogg, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, March For Our Lives (επιβεβαιωμένος)

HaroldKoplewicz, Ιδρυτικός Πρόεδρος και Ιατρικός Διευθυντής Child Mind Institute (CMI) (επιβεβαιωμένος)

Αναστασία Κουμούλα-Ζαφειροπούλου, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Συντονίστρια και Επιστημονική Σύμβουλος, SNF-CMI Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (επιβεβαιωμένη)

Sunitha Krishnan, Γενική Διευθύντρια και Συν-ιδρύτρια, Prajwala (επιβεβαιωμένη)

StevenKushner, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Irving Medical Center του Πανεπιστημίου Columbia, και New York State Psychiatric Institute (επιβεβαιωμένος)

JohnMacPhee, Διευθύνων Σύμβουλος, Ίδρυμα Jed (επιβεβαιωμένος)

SanderMarkx, Διευθυντής Ψυχιατρικής Ακριβείας, Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Columbia (επιβεβαιωμένος)

MichelleMiller, Διευθύντρια Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας, National Children’s Alliance (επιβεβαιωμένη)

Fred Muench, Πρόεδρος, Partnership to End Addiction (προσκεκλημένος)

Mike Niconchuk, Διευθυντής Προγράμματος, Trauma & Violent Conflict, Beyond Conflict (επιβεβαιωμένος)

OlayinkaOlusolaOmigbodun, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νιγηρίας, Ακαδημία Ιατρικής Νιγηρίας, Ιατρική Σχολή Δυτικής Αφρικής, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστήμιο του Ibadan, Σύμβουλος Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, Πανεπιστημιακό Κολλεγιακό Νοσοκομείο, Ibadan Νιγηρίας (επιβεβαιωμένη)

LuisAugustoPaimRohde, Καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, Federal University of Rio Grande do Sul της Βραζιλίας, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για την Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων και συναφών Επαγγελμάτων (προσκεκλημένος)

Amanda Ryan-Smith, Chief Development Officer, The Trevor Project (επιβεβαιωμένη)

Giovanni Abrahão Salum, Διευθυντής Προγράμματος, SNF-CMI Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, Child Mind Institute (CMI) (επιβεβαιωμένος)

Timothy Shriver, Πρόεδρος του οργανισμού Special Olympics International (επιβεβαιωμένος)

MadelineSingas, Αναπληρωτής Δικαστής, Εφετείο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (προσκεκλημένη)

JeremySugarman, Αναπληρωτής Διευθυντής Ιατρικής, Καθηγητής Βιοηθικής και Ιατρικής στην Έδρα Harvey M. Meyerhoff(προσκεκλημένος)

Van Yu, Επικεφαλής Ιατρός, Center for Urban Community Services (προσκεκλημένος)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Puma Glyfada Flagship Store: Grand Opening
Celebrities, influencers, και εκπρόσωποι των media στο experiential opening event της PUMA
18ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin: Λειτουργία κέντρου εγγραφών
Ο «Μαραθώνιος της Ιστορίας» υποδέχεται δρομείς από όλο τον κόσμο!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο