Greece Race for the Cure® 2022: Συνέντευξη με τη Χριστιάνα Μήτση

«Ο αγώνας που μας αφορά όλους και όλες»

Share
greece race for the cure

Όλοι οι αγώνες θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικοί. Υπάρχει ένας, όμως, που ξεχωρίζει τόσο για τους σκοπούς τους, όσο και την ανάπτυξή του όλα αυτά τα χρόνια. Το Greece Race for the Cure® έχει καταφέρει να παγιωθεί στη συνείδηση των δρομέων της χώρας μας, αλλά και να τονίσει την αξία της άσκησης βγάζοντας πολλούς νέους αθλούμενους στο δρόμο.

Με την ευκαιρία της διεξαγωγής της φετινής διοργάνωσης, που επιστρέφει στην κανονική μορφή την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, μιλήσαμε με την Χριστιάνα Μήτση όπου με τη διπλή της ιδιότητα (Greece Race for the Cure® Director, Ψυχολόγος -Υπεύθυνη Επιστημονικών Προγραμμάτων Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής») μας απαντά για όλα αυτά που κάνουν αυτόν τον αγώνα να ξεχωρίζει, τους στόχους τους και το μέλλον!


Greece Race for the Cure® 2022: Συνέντευξη με τη Χριστιάνα Μήτση

Ο αγώνας επιστρέφει δυναμικότερος και μετά από 2 χρόνια λόγω πανδημίας επανέρχεται στο χώρο του στο Ζάππειο. Ποιος είναι ο στόχος σας για τη διοργάνωση του 2022;

Το Greece Race for the Cure®, μετά από δύο χρόνια αποκλειστικά διαδικτυακής διεξαγωγής, επιστρέφει και με live διοργάνωση στο κέντρο της Αθήνας.

Ο στόχος μας για τη φετινή χρονιά δεν είναι άλλος από το να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τον καρκίνο του μαστού, να ενημερώσουμε κάθε γυναίκα για τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης που μπορούν να της σώσουν τη ζωή, να σπάσουμε τα ταμπού γύρω από την ασθένεια.

Η ανάγκη να ακουστούν οι φωνές μας δυνατά είναι πολύ μεγαλύτερη μετά τα 2 χρόνια της πανδημίας, μια περίοδο όπου, σύμφωνα με τα στατιστικά, οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού μειώθηκαν σημαντικά, αυξάνοντας τα ποσοστά των διαγνώσεων προχωρημένων καρκίνων μαστού, που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Φέτος δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής τόσο με φυσική παρουσία όσο και σε digital μορφή. Με πιο σκεπτικό κρατήσατε τη digital μορφή στο φετινό αγώνα; Είναι μία μορφή συμμετοχής που πιστεύετε ότι ήρθε για να μείνει;

 Η συμμετοχή του κόσμου από τις περιοχές εκτός Αττικής και η στήριξή τους στον αγώνα μας τα 2 προηγούμενα χρόνια ήταν μεγάλη και πολύ συγκινητική για εμάς. Και φυσικά η ανάγκη να φτάσουν τα μηνύματα της διοργάνωσης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας πολύ πολύ σημαντική. Έχοντας δει, λοιπόν, τα αποτελέσματα και τη δυναμική αυτού του τρόπου συμμετοχής για εμάς δεν υπήρξε δίλημμα αν συνεχίζουμε ή όχι τη digital διοργάνωση. Μας ήταν απόλυτα σαφές ότι είναι μια μορφή συμμετοχής που ήρθε για να μείνει στο Greece Race for the Cure®, αλλά και γενικότερα στα δρομικά γεγονότα.

greece race for the cure
Ο αγώνας της χώρας μας είναι από τους πολυπληθέστερους στον κόσμο. Πιστεύετε ότι οι Έλληνες είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε αγώνες με σκοπούς όπως ο δικός σας;

Η ελληνική κοινωνία έχει αποδείξει πολλές φορές και σε διαφορετικές περιπτώσεις πως μπορεί να δείχνει την αλληλεγγύη της και τη στήριξή της σε αυτούς/ες που το έχουν ανάγκη.

Η δική μας εμπειρία, επίσης, μέσα από τη διοργάνωση αποδεικνύει το ίδιο. Για 14 χρόνια σταθερά ο κόσμος είναι δίπλα μας, μένει πιστός στο ραντεβού του με το Greece Race for the Cure®, στηρίζει το έργο μας έμπρακτα. Πιστεύουμε πως αυτό τα λέει όλα.

Πού θέλετε να φτάσει ο αγώνας στο μέλλον; Ποιο είναι το όνειρό σας γι’ αυτόν;

Όσο οξύμωρο και αν ακουστεί, ο στόχος μας είναι ο αγώνας αυτός μια μέρα να μην απαραίτητος, για αυτό άλλωστε αγωνιζόμαστε καθημερινά. Θέλουμε ο καρκίνος του μαστού να γίνει μια χρόνια ασθένεια και να μην μετράμε πλέον θανάτους από αυτόν. Μέχρι τότε όμως, θέλουμε να συνεχίζουμε να γεμίζουμε τους δρόμους της Αθήνας στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι το ΜΑΖΙ κάνει θαύματα.

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, η ημέρα πριν τον αγώνα, είναι αφιερωμένη στην προαγωγή της υγείας. Ποιες δράσεις έχετε προγραμματίσει προς αυτή την κατεύθυνση; Πως μπορεί κάποιος να συμμετέχει;

Το Σάββατο έχουμε διοργανώσει πολλές δράσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση και την προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Από τις 12μμ-6μμ θα πραγματοποιηθούν:

  • Κλινική εξέταση μαστού για γυναίκες άνω των 20 ετών από εξειδικευμένους στον μαστό γιατρούς (Ραντεβού: 2108815444 εσωτ.19, 11πμ-2μμ)
  • Ενημέρωση και εξέταση για λεμφοίδημα  από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές σε γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού (Ραντεβού: 2108815444 εσωτ.19, 11πμ-2μμ)
  • Παρατήρηση Ήλιου με εξειδικευμένο τηλεσκόπιο
  • Mindfulness Practice
  • Yoga
  • Pilates
  • Hoopdance
  • Zumba

Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν και τα γυμναστικά session είναι ανοικτά στο κοινό.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες και ώρες διεξαγωγής εδώ: https://greecerace.gr/savvato-proagwgi-prolipsis-ygeias-mastou/

greece race for the cure
Τον αγώνα τον έχουν αγκαλιάσει οι γυναίκες δρομείς, όπως είναι φυσικό. Βλέπουμε, όμως, και πάρα πολλούς άντρες που συμμετέχουν ενεργά αν και δεν τους αφορά άμεσα. Τι μηνύματα στήριξης παίρνετε από αυτούς;

Στην πραγματικότητα ο αγώνας αυτό μας αφορά όλους και όλες. Κάθε άντρας έχει κάποια γυναίκα στη ζωή του -μητέρα, σύντροφο, φίλη, συνάδελφο. Επίσης, ο καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια που δεν επηρεάζει μόνο την ασθενή, αλλά και τους ανθρώπους στο περιβάλλον τους.

Συνεπώς, οι δρομείς μας είναι εκεί για εκείνες. Για να δείξουν τη στήριξή τους, να τρέξουν τον αγώνα τους, να φτάσουν στην γραμμή τερματισμού μαζί τους.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον ανδρικό καρκίνο μαστού. Τα ποσοστά είναι πολύ μικρά, επηρεάζει περίπου 1 στους 100, αλλά παραμένει μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να προσπερνάμε.

Για 14 χρόνια σταθερά ο κόσμος είναι δίπλα μας, μένει πιστός στο ραντεβού του με το Greece Race for the Cure®, στηρίζει το έργο μας έμπρακτα

Πόσο έχει βοηθήσει ο αγώνας στην ενημέρωση των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού;

Ο αγώνας είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης των προγραμμάτων μας για ενημέρωση των γυναικών  σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, την πρόληψη και τις μεθόδους έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας. Καταλαβαίνεται, λοιπόν, ότι η συμμετοχή όλων σε αυτόν μάς έχει βοηθήσει έμπρακτα να μεταδώσουμε τα σημαντικά αυτά μηνύματα σε χιλιάδες γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια και να σώσουμε ζωές. Ταυτόχρονα, μέσα από την ίδια τη συμμετοχή των γυναικών στη διοργάνωση επιτυγχάνεται όλα αυτά τα χρόνια ένας μεγάλος στόχος: η απομυθοποίηση της ασθένειας και η ενεργή συμμετοχή και ενημέρωση τους. 

Τι έχει αλλάξει στην αντιμετώπιση των γυναικών με αυτή τη μορφή του καρκίνου σε σχέση με το παρελθόν;

 Αυτό που έχουμε καταφέρει, μιλώντας όλα αυτά τα χρόνια ανοιχτά για τον καρκίνο του μαστού, είναι να σπάσουμε το ταμπού της ασθένειας. Έχουμε πάψει πια να μιλάμε για επάρατη νόσο ή για το «κακό» και να αντιμετωπίζουμε τις ασθενείς ως μιαρές, όπως συνέβαινε όταν ιδρύθηκε ο σύλλογος.

Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και η ενδυνάμωση των ασθενών ώστε να μπορούν να μιλούν ανοιχτά για αυτό που τους συμβαίνει, βοήθησε να αλλάξει όλη αυτή την αντιμετώπιση και να δούμε την πραγματική διάσταση της ασθένειας, που ναι μεν είναι δύσκολη, αλλά πλέον είναι αντιμετωπίσιμη.

greece race for the cure
Τι θα λέγατε σε κάποιον που θέλει να συμμετάσχει, αλλά το σκέφτεται;

Να θυμάται πως κάθε συμμετοχή είναι σημαντική, καθώς μας βοηθά να είμαστε ενεργά δίπλα σε κάθε γυναίκα που πέρασε ή περνά τώρα καρκίνο μαστού και στις ανάγκες τους, να συνεχίζουμε την ενημέρωση για την ασθένεια, να σώζουμε ανθρώπινες ζωές.

Η εικόνα που λαμβάνουμε εμείς κάθε χρονιά είναι ότι το Greece Race for the Cure® είναι ένας αγώνας γιορτή στη ζωή. Ποιες είναι, όμως, οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στη διοργάνωση και πώς καταφέρνετε να τις ξεπερνάτε γι’ αυτό το επιτυχημένο αποτέλεσμα;

Μία διοργάνωση όπως το Greece Race for the Cure ®, η οποία συνεχώς μεγαλώνει και συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο, έχει σίγουρα προκλήσεις και δυσκολίες, που, όμως, η εμπειρία των 14 χρόνων μάς βοηθά πλέον να διαχειριζόμαστε και να ξεπερνάμε πιο εύκολα.

Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, η δεμένη ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση, η στήριξη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου και η αφοσίωση όλων μας στον σκοπό και την ουσία του αγώνα.

Οι εθελοντές μας, επίσης, είναι καταλύτες για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και δεν μπορούμε να τους ευχαριστήσουμε αρκετά για στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια.

… ο στόχος μας είναι ο αγώνας αυτός μια μέρα να μην απαραίτητος

Αν κάποιος δεν μπορεί να συμμετέχει στον φετινό αγώνα, αλλά θέλει να βοηθήσει στους σκοπούς του συλλόγου πώς μπορεί να το κάνει;

Ακόμα και αν κάποιος δεν μπορεί να είναι μαζί μας την ημέρα του αγώνα μπορεί και πάλι να κάνει την εγγραφή του για στηρίξει τον σκοπό. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι  πολλοί τρόποι που μπορεί να συνεισφέρει κανείς στο έργο μας και να διαδώσει το μήνυμα ενάντια στον καρκίνο του μαστού, είτε ατομικά είτε εκ μέρους της εταιρείας, του οργανισμού, του συλλόγου του/ης.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες εδώ: https://almazois.gr/support/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
20ος Δρόμος Θυσίας Νάουσας
Για λίγες ημέρες ακόμα οι εγγραφές
Κορυφώνεται το ενδιαφέρον για την Ειρηνοδρομία 2024
Παράταση εγγραφών – Συνέντευξη τύπου
Οι Έλληνες στον Μαραθώνιο της Πράγας
Δείτε τις επιδόσεις τους
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο