Ioannina Lake Run 2022: Συνέντευξη τύπου

Το πρόγραμμα των αγώνων – Εκδήλωση εθελοντισμού

Share
Ioannina Lake Run 2022

Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου του Ioannina Lake Run 2022. Δείτε την ανακοίνωση της διοργάνωσης.

Ioannina Lake Run 2022: Συνέντευξη τύπου

Προ κορωνοϊού εποχές αναμένεται να θυμίζει το φετινό Ioannina Lake Run, που διεξάγεται για 16η συνεχόμενη χρονιά το Σαββατοκύριακο 17-18 Σεπτεμβρίου.

Οι συμμετοχές στους αγώνες του Γύρου Λίμνης των 30 χλμ., που αποτελεί το βασικό αγωνιστικό event, και τους παραλίμνιους δρόμους των 10 και των 5 χλμ. προσεγγίζουν τις 3.000, ενώ μαζική αναμένεται η συμμετοχή και στους αγώνες ψυχαγωγικού χαρακτήρα, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει έναν αγώνα για μαθητές Δημοτικού με την επωνυμία lake Run Kids Race, τον Παραλίμνιο Δρόμο 1.000 μ. για ΑμεΑ, τον πρωτότυπο αγώνα «Μαμα – Καρότσι» και ένα Family Run, στο οποίο ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 100 οικογένειες.

«Όλοι οι διακόπτες είναι στο on. Αυτό που ξεκινήσαμε το 2007 μια χούφτα ανθρώπων, πλέον έχει γίνει θεσμός για την πόλη. Και αφού περάσαμε μια δύσκολη περίοδο δύο ετών, συνεχίζουμε δυναμικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Ioannina Lake Run Ηλίας Σπυριούνης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον Δήμο Ιωαννιτών, την Περιφέρεια Ηπείρου και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, που ως συνδιοργανωτές στέκονται στο πλευρό της διοργάνωσης.

Ο κ. Σπυριούνης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την πορεία των 16 ετών και το που βρίσκεται σήμερα ο Γύρος Λίμνης, κάνοντας ειδική μνεία στους συνεργάτες και αναφέροντας ονομαστικά τον Δημήτρη Παπάζογλου, που έδωσε μια νέα οπτική ταυτότητα στο Ioannina Lake Run, και στον κορυφαίο στην αθλητική φωτογραφία Άγγελο Ζυμάρα και την ομάδα του. «Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Η αξία του αγώνα, η κληρονομιά του, είναι κάτι που το έχουμε πετύχει όλοι μαζί. Οργανωτική ομάδα, φορείς, συνεργάτες, εθελοντές. Και πρέπει αυτή την κληρονομιά να τη διαχειριστούμε σωστά», κατέληξε.

Ως το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς για την πόλη χαρακτήρισε τον Γύρο Λίμνης ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, δηλώνοντας ευτυχής για το ότι μετά από μια δύσκολη διετία η συμμετοχή θα είναι αντίστοιχη και ίσως μεγαλύτερη από αυτή του 2019, όταν συμμετείχαν 3.900 αθλητές κάθε ηλικίας. «Είναι ένας θεσμός για την πόλη και στεκόμαστε δίπλα στη διοργάνωση με όλες μας τις δυνάμεις. Γνωρίζουμε τον μόχθο και την προσπάθεια των οργανωτών», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας και την προσφορά των εθελοντών και δεσμευόμενος για τη στήριξη της διοργάνωσης, με κάθε δυνατό τρόπο, και τα επόμενα χρόνια.

Για τη «ναυαρχίδα» των αθλητικών εκδηλώσεων έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Χάρης Λαζάνης, σημειώνοντας την εξέλιξη του Ioannina Lake Run από το 2007 έως σήμερα. «Το Ioannina Lake Run είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει περισσότερα πράγματα σε μια περιοχή», ανέφερε και έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές, τους εθελοντές, καθώς και τους χορηγούς.

Στη σημασία του αγώνα για την οικονομία της περιοχής και την προβολή του τόπου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναφέρθηκε o γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Βασίλης Βασιλείου. «Η πόλη μας παίρνει υπεραξία μέσα από το Ioannina Lake Run και αυτό έχει μεγάλη σημασία», τόνισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ήταν αυτό που πριν δύο χρόνια ανέλαβε την εκπόνηση μιας έρευνας για το οικονομικό αποτύπωμα της διοργάνωσης, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τα επόμενα βήματα. Ο κ. Βασιλείου δεσμεύτηκε ότι το Επιμελητήριο θα συνεχίσει να είναι αρωγός, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το Ioannina Lake Run ως ένα από τα μεγαλύτερα event της νότιας Ευρώπης και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη διοργάνωση.

Το Ioannina Lake Run οργανώνουν η Limni και ο Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ενώ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Το συνοπτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης έχει ως εξής:

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

17.00: Ποδηλατώ τον Γύρο της Παμβώτιδας
20.30 Επίσημη Τελετή Έναρξης – Ειδικές Βραβεύσεις

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

16.30 Αγώνας 1.000 μ. μαθητών Δημοτικού – Lake Run Kids Race
17.00: Παραλίμνιος Δρόμος 1 χλμ. για ΑΜΕΑ.
17.30: Family Run 1 χλμ.
18.00: Παραλίμνιος Δρόμος «Μαμά –Καρότσι».
18.30: Παραλίμνιος Δρόμος 5χλμ.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

07.15 Δυναμικό Βάδισμα 30 χλμ.
08.15 Γύρος Λίμνης 30 χλμ.
08.30: Αγώνας Δρόμου 10 χλμ.
12.00: Απονομές 30 & 10 χλμ.Όλοι οι αγώνες έχουν σημείο εκκίνησης και τερματισμού την πλατεία Μαβίλη, όπου θα λάβει χώρα και η τελετή έναρξης.

Εκδήλωση εθελοντισμού: Οι φορείς μπορούν να «χτίσουν» στην κληρονομία του Ioannina Lake Run

Η ανάγκη αλλαγής φιλοσοφίας για το πώς βλέπουμε ένα αθλητικό γεγονός και οι δυνατότητες που δίνει για να εξυπηρετήσει ευρύτερους σκοπούς, αναδείχθηκαν στην εκδήλωση με θέμα «Αρχές διαχείρισης εθελοντών και αξιολόγησης των κινήτρων συμμετοχής τους σε αθλητικά γεγονότα – Η περίπτωση του Ioannina Lake Run», που οργάνωσαν η Limni και ο Α.Ο. Ποσειδών στο πλαίσιο της Εβδομάδας Λίμνης του Ioannina Lake Run.

Με αφορμή την έρευνα που εκπόνησε το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την αξιολόγηση των κινήτρων συμμετοχής των εθελοντών στο Ioannina Lake Run, ο καθηγητής του Τμήματος Αθανάσιος Στρίγκας εστίασε στις αρχές και τα στάδια διαχείρισης του εθελοντικού προσωπικού σε αθλητικά γεγονότα τοπικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις τόσο προς τη διοργάνωση όσο και προς τους τοπικούς φορείς.

«Το αθλητικό γεγονός δεν είναι μόνο αθλητικό. Και ένα εθελοντικό πρόγραμμα δεν είναι να βρεις 50 άτομα να τρέξουν ένα αθλητικό γεγονός. Και γι’ αυτό θέλεις δήμο, περιφέρεια, συλλόγους. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να έρθουν μέσα από συγκεκριμένους στόχους και να σκεφτούν τι μπορούν να προωθήσουν ως δική τους ατζέντα μέσα από το αθλητικό γεγονός», σημείωσε, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Όπως είπε, μέσα από ένα εθελοντικό πρόγραμμα μπορείς να ενσωματώσεις ΑμεΑ, να παρέχεις δεξιότητες σε ανέργους, να δημιουργήσεις εθελοντική συνείδηση στα παιδιά.

Ειδική αναφορά έκανε στο πώς ένα εθελοντικό πρόγραμμα μπορεί να εμπλέξει τα άτομα άνω των 55 ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις 12,3% των εθελοντών του Ioannina Lake Run ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 55. Κάτι, βέβαια, που είναι μια γενική τάση στις αθλητικές διοργανώσεις της χώρας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό. «Για τον διοργανωτή μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό, είναι όμως σημαντικό για τις τοπικές αρχές. Μέσα από ένα αθλητικό γεγονός μπορεί να υπάρξουν πολιτικές για μια καλύτερη κοινωνία», υπογράμμισε και επισήμανε την ανάγκη οι αθλητικές διοργανώσεις να «χτίσουν» εθελοντικά προγράμματα, απευθυνόμενες σε πληθυσμούς που δεν έχουν προσεγγιστεί, όπως ΑμεΑ, ηλικιωμένοι και άτομα που βρίσκονται λίγο στο περιθώριο.

Μια δεύτερη πρόταση, που κατέθεσε, είναι η δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης, ώστε τα αθλητικά γεγονότα να συνδεθούν με άλλους οργανισμούς (Περιφέρεια, Δήμος, Αστυνομία, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων) και στρατηγικά να σχεδιάζουν όλοι μαζί.

Μία ακόμη πρόταση είχε να κάνει με το ότι δυο – τρία μεγάλα αθλητικά events σε μια περιοχή θα μπορούσαν να γίνουν όχημα προσέλκυσης νέων ανθρώπων, ενώ, τέλος, απευθυνόμενος στις τοπικές ηγεσίες, υπογράμμισε ότι η όποια χρηματοδότηση σε αθλητικά γεγονότα πρέπει να συνδέεται με την κληρονομιά που αφήνουν. «Για μένα η επιτυχία ενός αθλητικού γεγονότος δεν έγκειται στον αριθμό των συμμετοχών και των χορηγών, ούτε στο οικονομικό αποτύπωμα.

Αυτά είναι πολύ ωραία πράγματα και πρέπει να υπάρχουν. Το πιο σημαντικό είναι η κληρονομιά που αφήνει στην τοπική κοινωνία. Αν δεν αφήνει κάποιο γεγονός κληρονομιά, γιατί να στηριχτεί και να χρηματοδοτηθεί. Και δεν έχει λόγο και ο εθελοντής να συμμετέχει», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε, λέγοντας: «Το Ioannina Lake Run είναι κληρονομιά. Κάποιος μπορεί να χτίσει εδώ πάνω. Αφήνει πράγματα στην τοπική κοινωνία, Και εφόσον υπηρετεί κοινωνικές προτεραιότητες, θα πρέπει να επιβραβεύεται».

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των κινήτρων εθελοντικής συμμετοχής, προέκυψε ότι οι εθελοντές του Ioannina Lake Run διαπνέονται από υψηλά ιδανικά και πιστεύουν στο όραμα. «Δεν το κάνουν για να αναγνωριστεί η κοινωνική τους προσφορά, ούτε τους κινητοποιούν ο ρουχισμός και τα αναμνηστικά, όπως έχουμε δει σε άλλες διοργανώσεις. Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι ότι ο εθελοντισμός δημιουργεί μια καλύτερη κοινωνία και ακολουθούν η επιθυμία τους το αθλητικό γεγονός να είναι επιτυχημένο, το ότι τους ενθουσιάζει η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής και το ότι το αθλητικό γεγονός προωθεί την εικόνα, την αξία και την κληρονομιά της πόλης», τόνισε ο κ. Στρίγγας, ο οποίος μίλησε με κολακευτικά λόγια για το Ioannina Lake Run, σημείωσε ότι είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα οργάνωσης, έχοντας ήδη μπει στη διαδικασία ανάπτυξης ενός σωστά δομημένου εθελοντικού προγράμματος.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ioannina Lake Run Αποστόλης Τζελέτας, ο οποίος είχε και τον συντονισμό, σημείωσε ότι οι εθελοντές αποτελούν ένα από τα συστατικά στοιχεία επιτυχίας του Ioannina Lake Run, με την προσφορά τους να μην περιορίζεται στην οριοθέτηση της διαδρομής και στην τροφοδοσία και υδροδοσία των δρομέων, αλλά και στο ότι, με τη δυναμική τους παρουσία, την ενέργεια και τον ενθουσιασμό τους, εμψυχώνουν όλους τους αθλητές στην προσπάθειά τους, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους δρομείς από όλη την Ελλάδα, που αισθάνονται να έχουν κάποιον δίπλα τους και στα 30 χλμ. της διαδρομής.

Εκ μέρους της οργανωτικής ομάδας του Ioannina Lake Run, η Αγνή Δρίμτζια στάθηκε στην τεράστια προσφορά των εθελοντών από την πρώτη διοργάνωση έως και σήμερα, κάνοντας ειδική μνεία στη Γιώτα Κονάκη, μία από τις εθελόντριες που προσφέρουν υπηρεσίες από την πρώτη διοργάνωση το 2007 και ήταν παρούσα στην αίθουσα.

Σε παρέμβασή του, ο διευθυντής του Ioannina Lake Run ανέφερε ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι αφιερωμένη στους εθελοντές και ανέλαβε τη δέσμευση ότι το 2023 θα ξεκινήσει μια προσπάθεια εκπαίδευσης των εθελοντών του αγώνα.

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η ανοιχτή εθελοντική ομάδα των Paguristas, με τον εκπρόσωπό της Παύλο Χήτα να σημειώνει εμφατικά πως «εάν δεν ενωθεί ο ιδρώτας του αθλητή με τον ιδρώτα του εθελοντή, αγώνας δε γίνεται». Στη σπουδαιότητα της προσφοράς των εθελοντών στις αθλητικές διοργανώσεις και ευρύτερα αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Αγνή Νάκου και ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών Βασίλης Γιαννάκης, ενώ δεν παρέλειψαν να σημειώσουν και τη συμβολή του Ioannina Lake Run στην οικονομία και στην προβολή της πόλης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece 2023: Συνέντευξη τύπου
Περισσότεροι από 5.000 θεατές και αθλητές αναμένονται στη φετινή διοργάνωση
3ος Ιστορικός Φειδιππίδειος Δρόμος «Αγγέλματος Νίκης»: το βίντεο
Ζήσε όλα όσα έγιναν στον αγώνα μέσα από τις φωτογραφίες και το βίντεο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο