Sfakia Sky Marathon 2024 & Sfakia Vertical Run

Δείτε τους κανονισμούς της διοργάνωσης

Share
sfakia-sky-marathon-24

Το διήμερο 26-27 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί ο αγώνας Sfakia Sky Marathon 2024 (26/10) και ο Sfakia Vertical Run (27/10) στη Χώρα Σφακίων. Ακολουθούν οι κανονισμοί της διοργάνωσης.

Sfakia Sky Marathon 2024 – Κανονισμοί

1. ΓΕΝΙΚΑ

Το Sfakia Sky Marathon είναι αγώνας ορεινού τρεξίματος μαραθώνιας απόστασης και θα πραγματοποιηθεί στο νότιο τμήμα του ορεινού όγκου των Λευκών Ορέων και στην επαρχεία Σφακίων του νομού Χανίων. Η διαδρομή του έχει μήκος 44,1 χιλιόμετρα, με θετική υψομετρική διαφορά που αγγίζει περίπου τα 3050 μέτρα και αρνητική υψομετρική στα 2480 μέτρα. Ο αγώνας μπορεί να χαρακτηριστεί μια υβριδική εκδοχή των αγώνων “out–and–back”, καθώς η διαδορμή του περιλαμβάνει τμήματα που είναι αυτής της φιλοσοφίας.

2. ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

O αγώνας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024 και η εκκίνηση θα δοθεί στις 8:00 το πρωί από το παραθαλάσσιο χωριό Λουτρό, μετά την αποβίβαση των αθλητών από το πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ. Ο αγώνας θα κλείσει στις 18:30 το απόγευμα με τον τερματισμό των αθλητών στην πλατεία του χωριού της Ανώπολης. 

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον αγώνα είναι τα παρακάτω: 

  1.  Άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών. Εξαίρεση αποτελούν οι ανήλικοι αθλητές που έχουν διακριθεί σε παρόμοιο αγώνα ορεινού τρεξίματος και που για τη συμμετοχή τους θα αποφασίσει η οργανωτική επιτροπή του αγώνα, ενώ επιβάλλεται η υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης του γονέα.
  2. Εξασφάλιση συγκεκριμένου κριτηρίου όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 4 του παρόντος κανονισμού.

 4. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Κριτήριο συμμετοχής στο Sfakia Sky Marathon αποτελεί ο τερματισμός σε δύο (2) αγώνες ορεινού τρεξίματος,  τουλάχιστον ημιμαραθώνιας απόστασης (ήτοι 21Km), οι οποίοι έχουν πραγματοποιηθεί κατά τα 3 προηγούμενα έτη.

5. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα του αγώνα και, εφόσον πληρούν τα κριτήρια όπως αυτά ορίζονται από τον σχετικό κανονισμό, η αίτησή τους γίνεται δεκτή. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 ενώ θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 στις 23:59. Δεν θα δοθεί καμία παράταση στην καταληκτική ημερομηνία.  

6. ΤΙΜΗΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το τίμημα συμμετοχής στον αγώνα, ανέρχεται στα σαράντα (40) ευρώ.Ολοκληρωμένη θεωρείται η συμμετοχή η οποία έχει τακτοποιηθεί οικονομικά. 

7. ΠΑΡΟΧΕΣ

Οι παροχές που καλύπτονται από το τίμημα συμμετοχής είναι οι παρακάτω:

  1. Αριθμός αγώνα.
  2. Ιατρική Υποστήριξη.
  3. Δωρεάν μεταφορά των αθλητών από την Ανώπολη στην εκκίνηση του αγώνα.
  4. Δωρεάν μεταφορά των αθλητών με το πλοίο της γραμμής από τη Χώρα Σφακίων στο Λουτρό.
  5. Υδροδοσία αγώνα πριν την εκκίνηση.
  6. Σταθμοί ανεφοδιασμού με μακαρόνια, βραστές πατάτες, νερό, ξηρούς καρπούς, ειδικά ενεργειακά τζελ, αναψυκτικά τύπου Cola και φρούτα.
  7. Γεύμα μετά τον αγώνα.
  8. Επιστροφή από την Ανώπολη στη Χώρα Σφακίων με μεταφορικά μέσα της διοργάνωσης, μετά το πέρας της εκδήλωσης.
  9. Τσάντα αθλητή με αναμνηστικά και άλλα δώρα.

8. ΑΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Αν ο συμμετέχων ασκήσει δικαίωμα υπαναχώρησης έως και τη 10η Οκτωβρίου 2024, η διοργάνωση θα του επιστρέψει εντός 10 εργάσιμων ημερών την αξία συμμετοχής του στον αγώνα, σε τραπεζικό λογαριασμό που θα μας υποδείξει. Η χρέωση μεταφοράς χρημάτων από άλλη τράπεζα επιβαρύνει τον ίδιο τον αθλητή.
Μετά την πάροδο της 10ης Οκτωβρίου 2024, δεν είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων, για οποιονδήποτε λόγο.

9. ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Λαμβάνοντας υπόψη τις οργανωτικές δυσκολίες του αγώνα αλλά και την περιβαλλοντική ευθύνη που συνεπάγεται ένα τέτοιο αθλητικό  γεγονός στο βουνό, ο αριθμός των συμμετεχόντων περιορίζεται για το 2024 στα 150 άτομα. Η κάθε συμμετοχή είναι ονομαστική και μοναδική για τον κάθε αθλητή και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο.

10. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γενική κατηγορία ανεξαρτήτου φύλλου, Γενική ανδρών, Γενική γυναικών με βράβευση των τριών πρώτων αθλητών, κάθώς και τον νεότερο/ρη αθλητή/ρια καθώς και τον γηραιότερο/ρη αθλητή/τρια που θα τερματήσει επιτυχώς.

11. ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Δεν ζητείται από τους αθλητές να προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση. O κάθε αθλητής, υποβάλλοντας αίτηση συμμετοχής οφείλει να γνωρίζει με βάση πρόσφατο ιατρικό έλεγχο, αν η κατάσταση της υγείας του είναι τέτοια που του επιτρέπει να αγωνιστεί σε έναν αγώνα τόσο μεγάλης διάρκειας, σε ορεινό πεδίο και με απαιτητικά τεχνικά χαρακτηριστικά.

12. ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η Διοργάνωση δεν ασφαλίζει τους συμμετέχοντες αθλητές, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αναλαμβάνουν την ομαδική ασφάλιση υπαίθριων δραστηριοτήτων με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας για ευνόητους λόγους. Έτσι, είναι στην ευχέρεια του αθλητή να πραγματοποιήσει ατομικό συμβόλαιο ασφάλισης ζωής που να καλύπτει και την περίπτωση ατυχήματος υπό τις συνθήκες διεξαγωγής ενός αγώνα αντοχής σε ορεινό πεδίο.

Υπενθυμίζεται ότι ο τριψήφιος τηλεφωνικός αριθμός ανάγκης 112 λειτουργείκαι σε κάθε περίπτωση συνίσταται σε όλους τους αθλητές να έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο με καλά φορτισμένη την μπαταρία τουώστε να μπορούν εφόσον πραγματικά χρειαστεί να επικοινωνήσουν είτε με τη διοργάνωση είτε με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης (112).

 13. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η Διοργάνωση διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογράφισης και βιντεοσκόπησης του αγώνα, που πραγματοποιείται από εξουσιοδοτημένους συνεργάτες. Κάθε αθλητής του οποίου γίνεται δεκτή η αίτηση συμμετοχής, αποδέχεται αυτόματα τον συγκεκριμένο όρο, γνωρίζοντας ότι ενδέχεται να εμφανιστεί το πρόσωπό του σε φωτογραφίες ή βίντεο, χωρίς να του ζητηθεί η άδεια και χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει κάποια αποζημίωση από τυχόν δημοσίευση υλικού του αγώνα.

14. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΗ

Κάθε αθλητής φέρει τον αριθμό αγώνα πάνω του, τον οποίο και είναι υποχρεωμένος να έχει σε εμφανές σημείο στην εμπρόσθια όψη της μπλούζας του, για να μπορεί να αποδείξει ότι συμμετέχει στον αγώνα. Ο αριθμός πρέπει να παραμείνει ευδιάκριτος καθ΄ όλη τη διάρκεια του αγώνα, χωρίς να διπλωθεί ή να αλλοιωθεί, προς αποφυγή σύγχυσης στους υπεύθυνους καταγραφής των Σταθμών. Αθλητής χωρίς αριθμό, δεν δικαιούται υποστήριξη στους Σταθμούς.

15. ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΡΙΘΜΩΝ ΑΘΛΗΤΗ

Η παραλαβή των αριθμών αθλητή θα γίνει την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 στην Ανώπολη Σφακίων 18:00 – 20:00 και το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 24 από τη Γραμματεία του αγώνα στη χώρα Σφακίων. 6:30 -7:15  την παραλαβή της τσάντας του αθλητή, στην οποία περιέχονται ο αριθμός και τα αναμνηστικά του αγώνα, απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου.

16. ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Οι απονομές θα γίνουν στις 17:15 στην πλατεία της Ανώπολης.

17. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Για την ασφαλή κίνηση στο ορεινό πεδίο, συνιστώνται κατ΄ ελάχιστο τα παρακάτω. Η διοργάνωση έχει το δικαίωμα να τα επιβάλλει (όλων ή μερος αυτών) ως υποχρεωτικό εξοπλισμό μέχρι και την παραμονή του αγώνα, για την προστασία των αθλητών σε περίπτωση που ήδη επικρατούν άστατες καιρικές συνθήκες ή σχετική πρόγνωση.

  • Ειδικό σακίδιο (τύπου γιλέκου ή ζώνη) μεταφοράς υδροδοχείων
  • Υδροδοχείο τουλάχιστον 1lt
  • Μπατόν, λόγω της μεγάλης κλίσης της διαδρομής
  • Γάντια
  • Σκούφο ή άλλου τύπου ειδικό μαντήλι για τον λαιμό και το κεφάλι ή καπέλο
  • Αντιανεμικό / Αδιάβροχο
  • 600kcal στερεά τροφή
  • Φακός κεφαλής
  • Κινητό τηλέφωνο
  • Επίδεσμος
  • Αλουμινοκουβέρτα 
  • Τέλος, επισημαίνεται ότι οι συμμετέχοντες, με την παραλαβή του αριθμού τους, δύναται να παραδώσουν κλειστό σακίδιο, μέγιστου όγκου 30lt, που θα περιέχει αναγκαία προσωπικά είδη και που θα το παραλάβουν μετά από τον τερματισμό τους στην Ανώπολη.

18. ΠΟΙΝΕΣ

Σε κάθε περίπτωση, αν και εφόσον οι κριτές του αγώνα ή οποιοδήποτε άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από τη διοργάνωση, αντιληφθεί παραβάσεις των κανονισμών, τις καταγράφει, ενημερώνει τους παραβάτες και τις υποβάλει προς εξέταση στην Επιτροπή Αγώνα. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν στο ακέραιο τον παρόντα κανονισμό, ενώ οφείλουν να υπακούσουν στις υποδείξεις των κριτών του αγώνα. Σε κάθε περίπτωση, η μη συμμόρφωση με τα άρθρα του κανονισμού ή τις υποδείξεις επισύρει πάντα την ποινή του αποκλεισμού.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι επιβάλλεται η ποινή του αποκλεισμού από τον αγώνα σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Απώλεια σημείου ελέγχου
  • Αλλοίωση / Απώλεια του αριθμού συμμετοχής
  • Μη διάτρηση στην κάρτα ελέγχου
  • Έκθεση σε κίνδυνο του αθλητή από απουσία στοιχειώδους ή υποχρεωτικού εξοπλισμού
  •  Άρνηση συμμόρφωσης στις υποδείξεις από τα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα της διοργάνωσης
  • Ανάρμοστη συμπεριφορά προς το προσωπικό της διοργάνωσης ή τους συναθλητές
  • Εσκεμμένη απόρριψη σκουπιδιών στη διαδρομή
  • Παροχή υποστήριξης εκτός ορίων Σταθμού
  • Συνοδεία στη διαδρομή (εκτός ορίων Σταθμών) από πρόσωπο χωρίς αριθμό αγώνα
  • Η συντόμευση (κόψιμο – κονταρίδα) της διαδρομής. Ο κάθε αγωνιζόμενος έχει την ευθύνη και υποχρεούται να παρακολουθεί προσεκτικά την προειδοποιητική σήμανση σε συγκεκριμένα τμήματα του μονοπατιού, η οποία δείχνει ένα απαγορευμένο κόψιμο/διαδρομή.

19. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενστάσεις για οποιονδήποτε λόγο γίνονται μόνο από τον ίδιο τον αθλητή και το αργότερο 30 λεπτά μετά τον τερματισμό του. Η Τεχνική Επιτροπή εξετάζει την ένσταση και εκδίδει τελεσίδικη απόφαση το αργότερο μέχρι την ώρα των απονομών.

20. ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΕΓΚΥΡΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ

Ο τερματισμός θεωρείται έγκυρος, όταν:

  1. Ο αθλητής έχει περάσει από όλα τα σημεία ελέγχου της διαδρομής.
    2.Έχει εξασφαλίσει την προαναφερόμενη διάτρηση στην κάρτα ελέγχου.
    3.    Ολοκληρώσει την προσπάθεια του μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό όριο των 10:30 ωρών.

21. ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

Για την ασφάλεια αλλά και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα ορίζονται τα ενδιάμεσα χρονικά όρια αποκλεισμού, όπως φαίνονται παρακάτω:
Α. Στη θέση “Μαύρος Χάρακας 1” (17km +2100) στις 04:45 ώρες
Β. Στη θέση “Μαύρος Χάρακας 2” (30km +2980) στις 08:00 ώρες

22. ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

Σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες δεν καταφέρουν να αγγίξουν τα παραπάνω χρονικά όρια αποκλείονται και είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τον αριθμό τους. Εγκαταλείποντας ο αθλητής τον αγώνα, οφείλει να μετακινηθεί σε σημείο όπου θα μπορεί να προσεγγίσει μεταφορικό όχημα της διοργάνωσης, ώστε  στη συνέχεια να επιστρέψει στην πλατεία της Ανώπολης. Ο αριθμός θα τού επιστραφεί μετά το τέλος του αγώνα από τη Γραμματεία.
Ωστόσο, τονίζεται ότι οι αθλητές που θέλουν να συνεχίσουν την προσπάθειά τους παρά το γεγονός ότι αποκλείστηκαν λόγω χρονικών ορίων, είναι ελεύθεροι να το πράξουν, αλλά με αποκλειστικά δική τους ευθύνη! Σε αυτή την περίπτωση, οι αθλητές αυτοί δε δικαιούνται πλέον καμία υποστήριξη από την πλευρά της Διοργάνωσης, αλλά ούτε και μπορούν να προβάλλουν απαιτήσεις προς αυτή.

23. ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στο μονοπάτι χωρίς να σχηματίσουν ομάδες που εκτείνονται σε πλάτος, εμποδίζοντας έτσι τους αθλητές που θα ήθελαν να προσπεράσουν. Όταν κάποιος αθλητής ειδοποιείται ότι πρέπει να κάνει στην άκρη για να προσπεραστεί, θα πρέπει να παραμείνει στην ανηφορική ή κατηφορική (εσωτερική) πλευρά της πλαγιάς. Απαγορεύεται η παρουσία σκύλων που ενδεχομένως να συνοδεύουν αθλητές.

24. ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ

Αν παραστεί ανάγκη (επικίνδυνες καιρικές συνθήκες ιδιαίτερα στα υψηλότερα τμήματα της διαδρομής), οι Διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τη διαδρομή, να αναβάλουν για μικρό χρονικό διάστημα την εκκίνηση ή ακόμα και να διακόψουν προσωρινά την εξέλιξη του αγώνα, προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών.

25. ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Βασική αρχή για τη σηματοδότηση της διαδρομής αποτελεί αυτή της παρέμβασης με τα ελάχιστα δυνατά προσωρινά υλικά αλλά και τη χρήση υλικών, φιλικών προς το ευαίσθητο φυσικό τοπίο. Η Διοργάνωση, αξιοποιώντας την ήδη υπάρχουσα μόνιμη σήμανση των πεζοπορικών τμημάτων της περιοχής, ενισχύει τον προσανατολισμό των αθλητών με ταινίες έργου και βέλη με πορτοκαλί χρώμα, μόνο όπου αυτά είναι πραγματικά αναγκαία για την ασφάλεια των αθλητών και την επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα. Επιπρόσθετα, σε καίρια σημεία της διαδρομής, θα υπάρχουν εθελοντές που θα καθοδηγούν τους αθλητές. Σκοπός της διοργάνωσης είναι να μην υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία του αγωνιζόμενου για το κατά πόσο κινείται εκτός της χαραχθείσας διαδρομής.

26. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

Η Διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία / υδροδοσία των αθλητών, μέσα από το σύνολο των σταθμών/σημείων ελέγχου που θα υπάρχουν στη διαδρομή. Ωστόσο, οι  αθλητές οφείλουν -σε συνδυασμό με τη διατροφική υποστήριξη της διοργάνωσης- να σχεδιάσουν το δικό τους πλάνο τροφοδοσίας που θα απορρέει μέσα από τις δικές τους εξατομικευμένες ανάγκες σε τροφή και υγρά. Τονίζεται, ότι η διοργάνωση δεν θα προσφέρει πλαστικά κύπελλα υγρών μιας χρήσης και, συνεπώς, ο κάθε αθλητής οφείλει να έχει το δικό του.

27. ΣΑΚΟΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (DROP BAG)

Δεν προβλέπεται σάκος ανεφοδιασμού στον αγώνα.

28. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Επιτρέπεται εξωτερική υποστήριξη των αθλητών, μόνο στα νοητά όρια των σταθμών υποστήριξης του αγώνα.

29. ΣΥΝΟΔΕΙΑ

Δεν επιτρέπεται για κανέναν λόγο η συνοδεία αθλητή από πρόσωπο που δεν φέρει αριθμό αγώνα. 

30. ΣΤΑΘΜΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ο Σταθμός Υποστήριξης αποτελεί τον χώρο εκείνο μέσα στον οποίο οι αθλητές μπορούν να δεχτούν τα παρακάτω:
1.    Tροφοδοσία / Υδροδοσία.
2.    Ιατρικές υπηρεσίες από την πλευρά της διοργάνωσης.
3.    Εξωτερική υποστήριξη από ομάδες που συνοδεύουν τους συμμετέχοντες. 

Οι Σταθμοί Ανεφοδιασμού είναι έντεκα (11). Έξι (6) κεντρικοί όπου θα παρέχονται τροφή και υγρά και πέντε (5) δευτερεύοντες όπου θα παρέχονται νερό και ηλεκτρολύτες.

31. ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Τα Σημεία Ελέγχου έχουν σκοπό μόνο την καταγραφή των αθλητών του αγώνα, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα και σε πραγματικό χρόνο του πόσοι κινούνται πάνω στο ίχνος της διαδρομής. 

Πιο αναλυτικά ,θα υπάρχουν έντεκα (11) σημεία ελέγχου:
1.  Ανώπολη (Κ-4.5)
2. Πορόλαγγος είσοδος και έξοδος (Κ-7 & Κ-40)
3. Αγκαθωπή 1 και 2 (Κ-12 & Κ-35)
4. Μαύρος Χάρακας 1 και 2 (Κ-17 & Κ-30)
5. Ρουσιές 1,2  (Κ-18, Κ-29)
6. Πάχνες (Κ-20)
7. Καταφύγιο “Χρ. Χουλιόπουλος”-Κατσιβέλι  (Κ-25)

32. ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ (ΣΚΟΥΠΑ)

Για λόγους ασφάλειας των αθλητών αλλά και ομαλής διεξαγωγής του αγώνα, θα υπάρχει προσωπικό της διοργάνωσης που θα ακολουθεί τον τελευταίο αθλητή της κούρσας.        

33. ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η χρονομέτρηση γίνεται ηλεκτρονικά για τον συνολικό χρόνο και χειροκίνητα για τις ενδιάμεσες επιδόσεις.

34. ΕΠΑΘΛΑ

Τα βραβεία περιλαμβάνουν βραβεία για γενικές κατηγορίες, ανδρών και γυναικών, καθώς και για τους νεότερους και τους μεγαλύτερους επιτυχόντες.

35. ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Τα βραβεία απονέμονται για διάφορα επιτεύγματα, συμπεριλαμβανομένων των γενικών νικητών, των προκλήσεων τμημάτων και των ηλικιακών κατηγοριών.

36. ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Η απόρριψη αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών μπουκαλιών, απαγορεύεται αυστηρά. Στα πρατήρια καυσίμων παρέχονται ειδικές πλαστικές σακούλες απορριμμάτων. Η μη τήρηση αυτού του κανόνα θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό.

37. ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Η συμμετοχή συνεπάγεται την πλήρη αποδοχή των κανονισμών. Οι αθλητές αναγνωρίζουν το δύσκολο έδαφος, το απρόβλεπτο μικροκλίμα και αναλαμβάνουν την ευθύνη για την υγεία τους. Η Επιτροπή δεν φέρει ευθύνη για τραυματισμούς ή ζημιές.

38. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Η εκδήλωση διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει τους κανόνες με επίκεντρο τη διατήρηση του πνεύματος του αγώνα.

Θα πραγματοποιηθούν βραβεύσεις και παραδοσιακό πιλαφί γλέντι στην πλατεία του χωριού της Ανώπολης!

Sfakia Vertical Run 2024

Ο αγώνας κάθετης ανάβασης SFAKIA VERTICAL RUN 2024  θα διεξαχθεί την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024.
Η συγκέντρωση των αθλητών θα γίνει την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024, στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων. Οι αθλητές θα πρέπει να βρίσκονται στο λιμάνι στις 08:30 το πρωί, απ’ όπου θα παραλαμβάνουν τους αριθμούς τους από τη γραμματεία του αγώνα μέχρι τις 10:00.
Οι συμμετέχοντες με την παραλαβή του αριθμού τους, θα μπορούν, αν το επιθυμούν να παραδώσουν σάκο με προσωπικά αντικείμενα τον οποίο θα βρουν στον τερματισμό τους στην Ανώπολη.
Με το κλείσιμο της γραμματείας θα ακολουθήσει η τεχνική ενημέρωση των αθλητών οι οποίοι στις 10:20 θα επιβιβαστούν στο πλοίο που θα τους υποδείξει η διοργάνωση και θα μεταβούν στο Λουτρό Σφακίων, από όπου θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα στις 10:50 με το άνοιγμα του καταπέλτη του πλοίου.

1. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Το όριο συμμετοχών ορίζετε στους 250 αθλητές. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 στις 23:59.
Δεκτοί γίνονται αθλητές, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 και άνω, ενώ οι ανήλικοι αθλητές μπορούν να συμμετέχουν με υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής μέσα από την ιστοσελίδα του αγώνα. Δυνατότητα για χειρόγραφες εγγραφές ΔΕΝ θα υπάρχει καθώς και εγγραφές στη γραμματεία τη μέρα του αγώνα ΔΕΝ θα γίνουν, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα διεξαγωγής σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΑ.

2. ΠΑΡΟΧΕΣ

Η διοργάνωση του αγώνα θα παρέχει στους αθλητές:

  1. Αριθμό αγώνα.
  2. Ηλεκτρονική χρονομέτρηση.
  3. Ιατρική Υποστήριξη.
  4. Δωρεάν μεταφορά των αθλητών με το πλοίο της γραμμής από τη Χώρα Σφακίων στο Λουτρό.
  5. Τροφοδοσία αγώνα πριν την εκκίνηση.
  6. Δύο σταθμούς ανεφοδιασμού με νερό.
  7. Γεύμα μετά τον αγώνα.
  8. Επιστροφή από Ανώπολη στη Χώρα Σφακίων με μεταφορικά μέσα της διοργάνωσης, μετά το πέρας της εκδήλωσης.
  9. Τσάντα αθλητή με αναμνηστικά και άλλα δώρα. (Σημ.: Οι αθλητές που θα επιλέξουν να εγγραφούν τη μέρα του αγώνα στη γραμματεία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να μην παραλάβουν τσάντα αθλητή με πλήρη δώρα).

3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Aπαραίτητη προϋπόθεση για την βράβευση μιας κατηγορίας είναι η συμμετοχή 6 η παραπάνω αθλητών, αλλιώς συμπτύσσεται με την αμέσως επόμενη. Οι κατηγορίες θα είναι:

Γενική Ανδρών- Γυναικών
Ανδρών   18 έως 39, 40-49, 50-59, 60+.
Γυναικών 18 έως 39, 40-49, 50-59, 60+.
Νέων- Νεανίδων 18- (μια βράβευση).

4. ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ

Η δήλωση συμμετοχής στον αγώνα προϋποθέτει πλήρη αποδοχή των κανονισμών. Οι αθλητές υποχρεούνται στην ενυπόγραφη κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης που θα διανέμεται στη γραμματεία του αγώνα. Οι αθλητές που θα αγωνιστούν θα πρέπει να κατανοούν ότι κινούνται σε ορεινό, πέτρινο και δύσβατο, μερικές φορές έδαφος και θα είναι εκτεθειμένοι στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη ημέρα του αγώνα. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν στο ακέραιο τους κανονισμούς που περιγράφονται παρακάτω. Είναι επίσης υποχρεωμένοι να υπακούσουν στις υποδείξεις των κριτών του αγώνα. Η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ή τις υποδείξεις επισύρει πάντα την ποινή του αποκλεισμού. Οι κριτές του αγώνα όταν αντιληφθούν παραβάσεις των κανονισμών, τις καταγράφουν και ενημερώνουν τους παραβάτες. Κάθε άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από τη διοργάνωση έχει τη δυνατότητα να καταγράψει επίσης όποια παράβαση υποπέσει στην αντίληψή του και να την υποβάλει προς εξέταση στην Επιτροπή Αγώνα.

5. ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στο μονοπάτι χωρίς να σχηματίσουν ομάδες που εκτείνονται σε πλάτος, εμποδίζοντας έτσι τους αθλητές που θα ήθελαν να προσπεράσουν. Όταν κάποιος αθλητής ειδοποιείται ότι πρέπει να κάνει στην άκρη για να προσπεραστεί, θα πρέπει να παραμείνει στην ανηφορική (εσωτερική) πλευρά της πλαγιάς. Απαγορεύεται η παρουσία σκύλων που ενδεχομένως συνοδεύουν κάποιους αθλητές.

6. ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Η σήμανση της διαδρομής ορίζεται από ταινίες έργου που δείχνουν την σωστή πορεία του αθλητή καθώς και βέλη με πορτοκαλί χρώμα .Σε καίρια σημεία της διαδρομής και σε περίπτωση που τα παραπάνω υλικά μέσα κριθούν ενδεχομένως ανεπαρκή, θα υπάρχουν εθελοντές που θα καθοδηγούν τους αθλητές. Σκοπός της διοργάνωσης είναι να μην υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία του αγωνιζόμενου για το κατά πόσο κινείται εντός της χαραχθείσας διαδρομής.

7. ΠΛΗΡΩΜΗ

Ολοκληρωμένη θεωρείται η συμμετοχή η οποία έχει τακτοποιηθεί οικονομικά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

  • Μετά την τραπεζική κατάθεση και την πάροδο της 10ης Οκτωβρίου 2024, δεν είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων, για οποιονδήποτε λόγο.
  • Η κάθε συμμετοχή είναι ονομαστική και μοναδικήγια κάθε αθλητή και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο.

8. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους αθλητές. Η χρήση μπατόν συνίσταται λόγω της μεγάλης κλίσης της διαδρομής, καθώς και η χρήση καπέλου.

9. ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Η συντόμευση (κόψιμο – κονταρίδα) της διαδρομής απαγορεύεται και τιμωρείται με αποκλεισμό. Ο κάθε αγωνιζόμενος έχει την ευθύνη και υποχρεούται να παρακολουθεί προσεκτικά τα προειδοποιητικά σήματα σε συγκεκριμένα τμήματα του μονοπατιού, τα οποία δείχνουν ένα απαγορευμένο κόψιμο/διαδρομή.

10. ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Το μοναδικό σημείο ελέγχου βρίσκεται στην καμπάνα στο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης.

11. ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

Για την ασφάλεια αλλά και την ομαλή ροή της διοργάνωσης, θα υπάρχει ένα χρονικό όριο αποκλεισμού στο σημείο ανεφοδιασμού και ορίζεται στη 1 ώρα  από την ώρα εκκίνησης. Οι αθλητές θα παραμείνουν εκεί και θα επιβιβαστούν σε 4×4 για την πλατεία της Ανώπολης.

12. ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής, όπως πλαστικά μπουκάλια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό συσκευασίας στερεάς ή υγρής μορφής τροφής που καταναλώνουν οι αθλητές στη διάρκεια του αγώνα. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας υπάρχει ειδικός πλαστικός σάκος απορριμμάτων. Όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ρίχνουν απορρίμματα μέσα στο σάκο. Απόρριψη υλικών συσκευασίας ή άλλων μη οργανικών απορριμμάτων σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής πέρα από τα προκαθορισμένα, επισύρει ποινή αποκλεισμού.

13. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ / ΑΝΑΒΟΛΗ

Αν παραστεί ανάγκη (εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες), οι Διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τη διαδρομή ή και να αναβάλλουν για μικρό χρονικό διάστημα την εκκίνηση, προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών.

14. ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται ωστόσο να ζητηθεί από κανέναν αθλητή να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Η Επιτροπή αποποιείται κάθε ευθύνη σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα σε σημεία της διαδρομής όπου ο κίνδυνος πτώσης με δυσάρεστα ή μοιραία αποτελέσματα είναι αυξημένος.

15. ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Η Διοργάνωση δεν ασφαλίζει τους συμμετέχοντες αθλητές. Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες δεν αναλαμβάνουν την ομαδική ασφάλιση υπαίθριων δραστηριοτήτων με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας για ευνόητους λόγους. Είναι στην ευχέρεια του καθενός αθλητή να πραγματοποιήσει σε κάποια άλλη χρονική στιγμή ατομικό συμβόλαιο ασφάλισης ζωής, που να καλύπτει -εφόσον είναι εφικτό- και την περίπτωση ατυχήματος υπό τις συνθήκες διεξαγωγής ενός αγώνα αντοχής σε ορεινό πεδίο.

Για ότι δεν προβλέπεται στον κανονισμό η διοργάνωση θα αποφασίζει επιτόπου.

Διοργάνωση: Arkalos

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://sfakiaskymarathon.com/el/sfakia-sky-marathon-grc/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
7ος Δρόμος Κάστρου Άργους
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα
Monemvasia Run Challenge 2024
Δείτε τις πληροφορίες του αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο