Polar Pacer Pro, ένας multisport θησαυρός

Τρεις εβδομάδες με το νέο Pacer Pro

Share

Κάθε φορά που ανοίγεις ένα κουτί με το λογότυπο της POLAR απ’ έξω διακατέχεσαι από ένα μεικτό συναίσθημα χαράς, ανυπομονησίας και δέους. Η POLAR είναι από τους παλαιότερες εταιρείες με καρδιοσυχνόμετρα ειδικά για άσκηση και έχει μία τεράστια ιστορία που προκαλεί τον σεβασμό. Κάθε νέο μοντέλο είναι πάντα πάνω από ένα βήμα μπροστά από το προηγούμενο, με την εταιρεία να εισάγει σταθερά νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες.

Το Pacer Pro συνεχίζει ονομαστικά μία πολύ παλιά σειρά της εταιρείας – 30 χρόνια πίσω – με τη νέα έκδοση να μην έχει βέβαια την παραμικρή σχέση αφού από τότε έχουν γίνει τεχνολογικά άλματα.

Το “καλούπι

Αυτό που προσπαθεί φανερά η POLAR με το νέο Pacer Pro είναι να βάλει στο σώμα ενός καθημερινού, σοβαρού και εμφανίσιμου ρολογιού, τον «εγκέφαλο» μίας Multisport συσκευής. Συγκριτικά ακόμα και με κορυφαία ρολόγια της εταιρείας, όπως τα πρόσφατα Vantage (M και V), έχει ακόμα πιο μαζεμένη εμφάνιση, αλλά και πιο… ντιζαϊνάτη με μίνιμαλ στοιχεία αισθητική.

Το πάχος του δεν ξεπερνά τα 1,4 εκ. και σε συνδυασμό με το διαπνέον λουράκι από ειδικό πλαστικό εφαρμόζει άριστα στο χέρι χωρίς να προκαλεί ιδρώτα ή σφίξιμο. Οι διπλές δέστρες ασφαλίζουν ακόμα καλύτερα την άκρη από το λουράκι.

Η οθόνη

Με διάμετρο 4 εκ. και κυρίαρχη ιδιότητα το γεγονός ότι είναι έγχρωμη, η οθόνη του σε κερδίζει. Η ευκρίνεια γενικά είναι υψηλού επιπέδου, ενώ το μέγεθος των γραμματοσειρών ποικίλει. Στις πιο μικρές που εμφανίζονται (ιδιαίτερα όταν οι πληροφορίες είναι πολλές και συνυπάρχουν σε μία οθόνη) αυτό μπορεί να δυσκολέψει τους μύωπες, είναι όμως κάτι που με τη σωστή διαμόρφωση επιλογών μπορεί να διορθωθεί (δημιουργία προσωπικών επιλογών για την οθόνη). Το δυνατό της σημείο είναι η ευκρίνειά της κάτω από τον ήλιο και από πολλές γωνίες κάτι που του δίνει πολλούς πόντους, τόσο στη χρήση της προπόνησης όσο και στην καθημερινότητα.

Polar pacer pro - οθόνη running

Πληροφόρηση

Εδώ η POLAR το… παράκανε. Μέσα από την δυνατότητα σύνδεσης με το Polar Flow, το app της εταιρείας που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου, έχεις πολύ εύκολα μία πολύ μεγάλη γκάμα δεδομένων για την προπόνηση. Μέσα από σχεδιαγράμματα και αναλύσεις μπορείς να δεις την εξέλιξή σου, μέσα από συγκεκριμένο χρονικό εύρος προπονήσεων, αλλά και για κάθε προπονητική μονάδα ξεχωριστά.

Η σύνδεση με το Polar Flow γίνεται ασύρματα μέσω Bluetooth με το κινητό, καθώς και μέσω USB στον υπολογιστή.

Πλέον τα βασικά και συνηθισμένα δεδομένα έχουν αυξηθεί σημαντικά  και γενικά αναφέρονται στον χρόνο (ολικός και μερικός), στην διανυθείσα απόσταση, στο ρυθμό κίνησης, στην υψομετρική διαφορά (θετική και αρνητική), στους καρδιακούς παλμούς, στις θερμίδες, στο cadence (συχνότητα βημάτων ανά λεπτό), στην καρδιακή ζώνη που κινείσαι και για πόσο χρόνο (ανάμεσα σε 5 ζώνες που ορίζονται με βάση παραμετροποιημένα δεδομένα), αλλά και στη δρομική ισχύ, ένα νεότερο δεδομένο που είδαμε και στις αμέσως προηγούμενες σειρές.

Όλα αυτά τα μπορείς να τα δεις τόσο την ώρα της άσκησης, όσο και μετά στην ανάλυση της προπόνησης στην οθόνη του ρολογιού. Και δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχει ενημέρωση – και μάλιστα πολύ αναλυτικά – μέσω των  Sleep Plus Stages και Nightly Recharge για την ποιότητα του ύπνου, το συνολικό χρόνο καθώς και κατά πόσο ξεκουράστηκες.

Σχετικά με την ποιότητα της πληροφόρησης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το GPS, δηλαδή την απόσταση και το ρυθμό, αλλά και στην καρδιακή συχνότητα, πλέον δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε – αν και εμείς ασχοληθήκαμε για να το τεστάρουμε – με την ακρίβεια καθώς αγγίζει το απόλυτο σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Στα διάφορα τεστ που θα δούμε και παρακάτω, εκεί, οκ, μπορεί να συναντήσουμε αποκλίσεις που όμως είναι λογικές αφού διαφέρουν τα όργανα μέτρησης, αλλά και τα πρωτόκολλα, συγκριτικά με μετρήσεις που μπορεί να γίνουν από ειδικούς σε εργαστήρια.

Στην προπόνηση

Από τα μοντέλα της POLAR τα τελευταία χρόνια λείπει το μεγάλο κουμπί που λειτουργούσε είτε ως εκκινητήρας ή ως lap button για την προπόνηση. Αυτό κάνει τη ζωή του δρομέα πιο εύκολη, ιδιαίτερα σε διαλειμματικές προπονήσεις ή tempo.

Η έναρξη της προπόνησης είναι άμεση με την επιλογή Running (υπάρχει και επιλογή Treadmill, καθώς και συνολικά 20 για διάφορα σπορ και δραστηριότητες) και με αυτήν πορευτήκαμε εμείς.

Οι επιλογές για την εμφάνιση των δεδομένων είναι πολλές, ενώ εναλλάσσοντας «οθόνες» με ένα μόνο κουμπί ο συνολικός αριθμός των παραμέτρων που καταγράφονται είναι πολύ μεγάλος.

Για να ολοκληρωθεί η προπόνηση πρέπει πρώτα να γίνει παύση (Pause) με ένα πάτημα και μετά – πρακτικά όποτε θέλεις ακόμα και αρκετά λεπτά αργότερα – με ένα παρατεταμένο πάτημα του ίδιου κουμπιού και με αντίστροφη μέτρηση 3-2-1 μπορεί να τελειώσει και με ένα ακόμα YES να «σωθεί», μία διαδικασία πολύ βοηθητική, λειτουργική και χρήσιμη για να μη χαθεί τίποτα από λάθος.           

+Μας άρεσε η λειτουργία Stopwatch που ουσιαστικά αποτελεί ένα κλασικό χρονόμετρο με τη δυνατότητα λήψης άπειρων ενδιάμεσων χρόνων (laps)  όπου υπάρχει ταυτόχρονα αναφορά σε μερικό και ολικό χρόνο.

Μετά την προπόνηση

Με όλες αυτές τις υπηρεσίες και την ατελείωτη λίστα των παροχών, όπως είναι αναμενόμενο, η αξιολόγηση της προπόνησης, είτε μιλάμε για κάθε προπονητική μονάδα ξεχωριστά, είτε για το σύνολο μίας προπονητικής περιόδου περνά σε άλλο επίπεδο.

Το app της POLAR, Polar Flow «φορτώνει» όλες τις πληροφορίες του ρολογιού με μία απλή ασύρματη σύνδεση ρολογιού-κινητού και η παρουσίασή τους είναι αριστοτεχνικά δεμένη φτάνοντας σε… επαγγελματικά επίπεδα.

Στην καθημερινότητα

Η αδιαμφισβήτητη κομψότητά του, δίνουν πολλούς πόντους στο Pacer Pro στην προσπάθεια του να γίνει το everyday ρολόι σας. Οι δυνατότητες αρκετών επιλογών για το αρχικό display, συντελούν ακόμα περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.

Όμως, με πολύ εύκολο τρόπο, το κατά τα άλλα σοβαρό ρολόι, μπορεί να μετατραπεί σε προπονητικό σας καθοδηγητή ή υποκινητή αφού μπορεί να σας «περάσει» στα γρήγορα πληροφορίες για την τρέχουσα κατάστασή σας (καρδιακούς παλμούς, βήματα, ενημέρωση από την τελευταία προπόνηση, πληροφόρηση για το προπονητικό φορτίο της εβδομάδας) καθώς και για το πότε να κάνετε το επόμενο σας training, ακόμα και με στοιχεία για τον καιρό τις επόμενες ώρες.

Επιπλέον, μέσα από την εφαρμογή Fuelwise καθοδηγεί και τις διατροφικές προσλήψεις, υδατανθράκων και υγρών. Ακόμα, υπάρχει και η επιλογή Serene με μία σειρά τεστ που αφορούν την αναπνευστική ικανότητα.

Στα γρήγορα

Το Pacer Pro σε σύγκριση με τα αμέσως προηγούμενης γενιάς μοντέλα τύπου Vantage διαθέτει επιπλέον, πέρα από τις εξωτερικές αλλαγές:

-Water resistance στα 50μ. (αντί για 30μ.) – Χρήσιμο για τους τριαθλητές

-Πρακτικά Τεστ απόδοσης – (μετρητής VO2max, δύναμης, ευκινησίας)

-Το Strava Live Segments – Προσφέρει extra κίνητρο σε όσους θέλουν να τρέχουν πιο γρήγορα

-Πυξίδα κατά τη διάρκεια – Πολύτιμο για ορεινούς

-Εμφάνιση ενημερώσεων από το κινητό στην οθόνη – Χρήσιμο στην καθημερινότητα

-Πιο γρήγορο επεξεργαστή – Πιο γρήγορη απόκριση

-Ελαφρώς αυξημένη διάρκεια μπαταρίας – Χρήσιμο και στην καθημερινότητα και για ultra

Από την άλλη, δεν διαθέτει:

-Ηχητικές ενημερώσεις – Δεν μας ενόχλησε ιδιαίτερα

-Touch Screen – Μας βρίσκει σύμφωνους, οι οθόνες αφής ήταν πάντα ένα αμφιλεγόμενο θέμα στα προπονητικά ρολόγια

-Το Recovery Pro – Ενημερώσεις για την αποκατάσταση μετά από κάθε προπόνηση – Ήταν χρήσιμο ιδιαίτερα για νεόκοπους ασκούμενους

Συνδέσεις

Όπως και πολλά ακόμα μοντέλα της Polar έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με άλλα περιφερειακά της εταιρείας όπως τη ζώνη στήθους (σύνδεση με Bluetooth), με το Running Footpod και με μετρητές ισχύος.

Polar pacer pro περιεχόμενα συσκευασίας

Η τιμή

Ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα είναι πάντα το οικονομικό. Το νέο Pacer Pro δικαιολογεί και αξίζει και με το παραπάνω την τιμή των 329€ χάρη τόσο στην ποιότητα της κατασκευής και την εγγύηση της POLAR, όσο και στον πλούτο των παροχών που προσφέρει.

Θα πρέπει να πούμε πως η POLAR λανσάρει και το «απλό» Polar Pacer, ένα μοντέλο που κινείται αρκετά πιο χαμηλά οικονομικά (219€), και διαθέτει πολλές από τις λειτουργίες του Pro, εκτός από το Hill Splitter (σύστημα που εντοπίζει τις έντονες αλλαγές κλίσης στις διαδρομές σου και αξιολογεί την απόδοσή σου σε αυτές), τις μετρήσεις της ισχύος και το Navigator της διαδρομής.

Κλείνοντας

Η POLAR προχωρά συνεχώς προς τα εμπρός και δημιουργεί πρωτοπόρες συσκευές που έχουν πάντα ως πυξίδα την άσκηση. Το νέο POLAR Pacer Pro είναι στην πραγματικότητα ένα πολυεργαλείο, ένα multisport ρολόι που θα σε καθοδηγήσει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο, όχι μόνο στο τρέξιμο, αλλά σε όποια δραστηριότητα θέλεις να κάνεις.

Την ίδια στιγμή, μπορεί να γίνει το καθημερινό, κομψό σου αξεσουάρ ώστε να κουβαλάς πάντα μαζί σου την αθλητική σου υπόσταση. Η μοναδική θυσία που έγινε, πιθανώς για να επιτευχθεί αυτή η κομψή εμφάνιση, είναι η απουσία μεγάλων κουμπιών ή έστω ενός κεντρικού που θα έκανε τη χρήση του πιο άμεση και εύκολη την ώρα των υψηλών εντάσεων στην προπόνηση.

Όπως και να έχει, όμως, είναι μία κορυφαία επιλογή, μία «λιμουζίνα» με πολύ προσιτή τιμή – ειδικά αν αναλογιστεί κανείς όλα αυτά που προσφέρει, όχι μόνο την εμφάνιση – και πρακτικότητα στη χρήση.

Υστερόγραφο

Και κάτι ακόμα. Όσο περίεργο κι αν μπορεί να… ακουστεί, τρεις εβδομάδες είναι λίγες για ένα τέτοιο πολυεργαλείο. Σίγουρα υπάρχουν πολλές ακόμα λειτουργίες και εφαρμογές που όποιος το εμπιστευθεί θα ανακαλύψει στην πορεία!

Τόσο το Polar Pacer Pro όσο και το Polar Pace είναι διαθέσιμα στο sciencemarket.gr, αντιπρόσωπο της εταιρίας Polar σε Ελλάδα & Κύπρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
UA Infinite Elite: Το κορυφαίο δεν γνωρίζει όρια
Γνώρισε το κορυφαίο μοντέλο της Under Armour
Saucony Ride 17
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της Saucony
On Cloudmonster 2
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της On
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο