3+1 σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεσαι καινούρια παπούτσια!

Χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή επιλογή

Share

Κι, όμως, υπάρχουν!

Μία ερώτηση που συχνά απασχολεί νέους, αλλά και πιο έμπειρους δρομείς, είναι το πότε πρέπει να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των δρομικών τους παπουτσιών.

Ποια είναι τα σημάδια, δηλαδή, που μας υποδεικνύουν ότι τα παπούτσια μας… “τα έφτυσαν” και πρέπει να πάρουμε καινούρια. Γενικά, υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες που ορίζουν τη διάρκεια ζωής ενός ζευγαριού δρομικών παπουτσιών ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχουν τρέξει τα οποία συνήθως είναι από 600 έως και 900 χλμ. ενώ για τα αμιγώς αγωνιστικά μοντέλα, ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά χαμηλότερος.

Το παραπάνω εύρος, βέβαια, δεν ισχύει απόλυτα, καθώς επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και διαφέρει πολύ από δρομέα σε δρομέα. Υπάρχουν, όμως κάποια σημάδια φθοράς, τα οποία είναι περισσότερο ποιοτικά παρά ποσοτικά.

Πριν, όμως, αναφερθούμε σε αυτά, τονίζουμε ότι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένα δρομικό μοντέλο για να μας συντροφεύει στις προπονήσεις μας είναι τα εξής:

Να είναι άνετο.
Αυτό είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό, βάσει ερευνών, για να έχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στις προπονήσεις μας και να μένουμε μακριά από τραυματισμούς.

Να αποσβένει τους κραδασμούς.
Ουσιαστικά να προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο απορρόφησης κραδασμών, ώστε να καταπονούνται όσο το δυνατό πιο λίγο οι αρθρώσεις μας.

Να συγκρατεί τα πέλματα.
Είναι σημαντικό να αισθανόμαστε σταθερότητα σε κάθε μας βήμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για κάποιο τραυματισμό, αλλά και προάγοντας το άνετο και πιο γρήγορο τρέξιμο.

Ας περάσουμε, λοιπόν, στα σημάδια που πρέπει να προσέξουμε!

1. Οι πρώτοι πόνοι

Αν αρχίζεις να έχεις ενοχλήσεις στα πέλματα, στα καλάμια, στα γόνατα ή στις γάμπες που δεν οφείλονται σε κάποιο προφανή λόγο (εναλλακτικά είδη προπονήσεων, άλλα αθλήματα στο πρόγραμμά σου, τρέξιμο σε διαφορετικά, πιο σκληρά, εδάφη, απότομη αύξηση του όγκου προπόνησης κ.ά.) τότε αυτό αποτελεί ένα πρώτο “καμπανάκι” για την αλλαγή των παπουτσιών σου. Για να επιβεβαιωθείς τσέκαρε το άνω μέρος της σόλας (αφού αφαιρέσεις τον αποσπώμενο εσωτερικό πάτο) για να δεις αν έχει χάσει την ελαστικότητά της και έχει πάρει σε μεγάλο βαθμό το σχήμα του πέλματός σου. Επίσης, αν πιέσεις με το ένα χέρι από το εσωτερικό και το άλλο από το εξωτερικό της σόλας και δεις ότι η ελαστικότητά του αφρώδους υλικού είναι περιορισμένη, τότε μάλλον πρέπει να ξεκινήσεις έρευνα αγοράς.

2. Φουσκάλες και τριβές

Αν το τελευταίο διάστημα βγάζεις φουσκάλες ή έχεις δερματικούς ερεθισμούς σε διάφορα σημεία των πελμάτων σου, τότε είναι πολύ πιθανόν να ευθύνονται τα παπούτσια σου. Η φθορά του εσωτερικού του παπουτσιού, οδηγεί συχνά στην αύξηση των τριβών, η οποία σε συνδυασμό με άλλες συνθήκες όπως ελαφρώς μικρότερο μέγεθος από το ιδανικό σου, αυξημένες θερμοκρασίες λόγω εποχής (το καλοκαίρι τα πέλματά μας τείνουν να μεγαλώνουν σε πλάτος) συχνά προκαλεί ανεπιθύματα αποτελέσματα που δυσχαιρένουν το τρέξιμο σου!

3. Φθαρμένες σόλες

Η φθορά στις εξωτερικές σόλες, είναι ένα από τα πιο εμφανή σημάδια που δηλώνουν τον χρόνο ζωής που έχει ακόμα ένα ζευγάρι παπούτσια. Αν συγκρίνεις, λοιπόν, το τωρινό σου μοντέλο με ένα καινούριο και δεις ότι η εξωτερική σόλα είναι εμφανώς φθαρμένη τότε μάλλον πρέπει να προβείς στην αγορά ενός νέου.

Δεν είναι μόνο το θέμα της τριβής ή της πρόσφυσης, όπως συνηθίζουμε να λέμε (το “άρπαγμα” δηλαδή που κάνει στο έδαφος το παπούτσι και δεν γλυστράει, και μας βοηθά να σπρώχνουμε καλύτερα το έδαφος). Η εξωτερικά σόλα επηρεάζει τη γενικότερη γεωμετρία και απόκριση του παπουτσιού, και όταν αυτή φθαρεί σε μεγάλο βαθμό τότε αλλάζει και η συνολικότερη λειτουργικότητα του μοντέλου.

Μάλιστα οι φθορές της εξωτερικής σόλας μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πολλά και για το τρέξιμό μας, τον τρόπο που πατάμε κλπ. Δες εδώ αναλυτικά

…λάθος από την αρχή

Φυσικά, υπάρχει πάντα η περίπτωση για έναν επίδοξο ή νέο δρομέα να έχει κάνει λάθος επιλογή από την αρχή. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε αυτοί που ξεκινούν το τρέξιμο και χρησιμοποιούν παπούτσια που δεν είναι κατάλληλα. Αυτό μακροπρόθεσμα είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα, ενώ σίγουρα δεν θα τους βοηθήσει να απολαμβάνουν τις προπονήσεις τους και να ανέβουν επίπεδο. Έτσι, λοιπόν, αν τρέχεις αλλά όχι με running μοντέλα, τότε, ναι, πρέπει να τα αλλάξεις!

Θέλεις να μάθεις πώς να επιλέξεις το ιδανικό δρομικό μοντέλο για σένα; Δες εδώ!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
UA Infinite Pro: τρέξε όσο θέλεις, φτάσε όπου θέλεις!
Πέτυχε τους στόχους σου με το νέο μοντέλο της Under Armour
UA Flow Velociti Elite 2: Φτιαγμένο για να κερδίζει(ς) μαραθωνίους!
Γνώρισε το ξεχωριστό μοντέλο της Under Armour και κάντο δικό σου!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο