Ενημέρωση της ΓΓΑ για την επανεκκίνηση του αθλητισμού

Ξεκινούν σήμερα οι αθλητές τις προπονήσεις τους

Share

Συνέντευξη τύπου έδωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμούς Λ. Αυγενάκης την Δευτέρα 4 Μαΐου σχετικά με τις επανεκκίνηση του αθλητισμού.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με αναφορά στη στήριξη από την αθλητική οικογένεια και τη συμμετοχή της σε δράσεις όπως το «Μένουμε σπίτι» και το «Ζήσε Αθλητικά», αλλά και στην εθελοντική αιμοδοσία που έγινε σε αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικά για την επιστροφή στην κανονικότητα δήλωσε «Επιστρέφουμε σιγά σιγά και προσεκτικά στην καθημερινότητά μας! Αλλά με νέα δεδομένα! Ο κορονοϊός δεν έφυγε».
Κατόπιν ανάφερε τη σύσταση Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής Αθλητισμού που ήδη εκπονήσει δυναμικά Υγειονομικά Πρωτόκολλα για την ασφαλή λειτουργία και την τήρηση των κανόνων υγιεινής στην επανεκκίνηση του αθλητισμού, και τα οποία θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τις τελευταίες εξελίξεις, τη διεθνή εμπειρία και τα επιστημονικά δεδομένα.

Επίσης έχουν ετοιμάσει και αποστείλει:
– Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης σε Οργανωμένους Αθλητικούς Χώρους
– Έντυπο Ιατρικού Ιστορικού Αθλητή/ Αθλήτριας
– Έντυπο Ιατρικού Ιστορικού Τεχνικού Προσωπικού
– Πρωτόκολλα Απολύμανσης
σε όλους τους αθλητικούς χώρους που λειτουργούν από Τρίτη 5 Μαΐου, ενώ τη Δευτέρα 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη με τις διοικήσεις των 33 αθλητικών κέντρων, προκειμένου να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη έναρξη.

«Έχουμε ετοιμάσει και αναρτώνται από σήμερα στα αθλητικά κέντρα αφίσες με τον Υγειονομικό Δεκάλογο.
Πρόκειται για 3 διαφορετικές αφίσες: για αθλητές,για προπονητές και λοιπό προσωπικό, για τις Διοικήσεις και το προσωπικό των εγκαταστάσεων».

Έχει αποσταλεί και έχει ήδη φθάσει σε όλα τα ΕΑΚ το απαραίτητο υγειονομικό υλικό: γάντια, μάσκες, αντισηπτικά και θερμόμετρα. Αναλυτικά: 
– 15.000 Μάσκες μίας χρήσεως
– 15.000 Γάντια μιας χρήσεως
– 700 λίτρα Αντισηπτικό
– 25 ειδικά θερμόμετρα για μέτρηση εξ αποστάσεως.

«Έχουμε ζητήσει να πράξουν το ίδιο και οι Δήμοι για τα δικά τους αθλητικά κέντρα και οι ιδιώτες για τα ιδιωτικά αθλητικά κέντρα».

Για να δείτε προπονητικά προγράμματα για όλες τις αποστάσεις πατήστε εδώ.

Στάδια επανεκκίνησης: 

Η άρση των περιοριστικών μέτρων και η επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας θα γίνεται σταδιακά.  

Ξεκινούν όλες οι ατομικές προπονήσεις στους αθλητές και στις αθλήτριες μας που έχουν ήδη προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είτε διεκδικούν την πρόκρισή τους, σύμφωνα με τη σχετική λίστα της ΕΟΕ.
> 121 αθλητές
> 100 προπονητές
> 33 αθλητικά κέντρα Αθλήματα: 

Επιτρέπονται για ηλικίες τουλάχιστον Εφήβων–Νεανίδων και μεγαλύτερες, ΜΟΝΟ προπονήσεις σε ανοιχτούς χώρους και ΜΟΝΟ για ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας, όπως:
> Τένις
> Ποδηλασία δρόμου
> Γκολφ
> Ιππασία
> Σκοποβολή
> Τοξοβολία
> Κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης
> Ορειβασία – αναρρίχηση
> Τρίαθλο
> Υποβρύχια δραστηριότητα
> Μηχανοκίνητος αθλητισμός
> Αεραθλητισμός> Χειμερινά αθλήματα πάντα υπό τις προϋποθέσεις που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με ιδιαίτερη έμφαση στην ατομική ευθύνη. 

Για τα μαχητικά αθλήματα επιτρέπεται προπόνηση ΜΟΝΟ φυσικής κατάστασης σε ανοικτούς χώρους. 

Προπονήσεις αθλημάτων υγρού στίβου σε κολυμβητικές δεξαμενές, το μπιτς βόλεϊ και το θαλάσσιο σκι θα εξεταστούν σε επόμενο χρόνο. Σε μεταγενέστερο στάδιο θα ληφθεί μέριμνα και για τους αθλητές ΑμεΑ, μέλη της Προ-παραολυμπιακής ομάδας.

Ειδικά για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό δήλωσε ότι αποτελεί βασικό πυλώνα κοινωνικής δραστηριότητας: παράγει αξίες, δημιουργεί ήθος και καλλιεργεί αθλητική παιδεία, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, και είναι απαραίτητο να στηριχθεί.

Για την ατομική άθληση ο κ. Αυγενάκης δήλωσε «Η κρίση της πανδημίας που βιώνουμε δημιούργησε ευκαιρίες. Καλλιεργήθηκε ακόμα περισσότερο η κουλτούρα της ατομικής άθλησης, της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και της στροφής σε ένα πιο υγιεινό μοντέλο ζωής, με περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο. Συνεχίζουμε στην  κατεύθυνση της προαγωγής της υγείας μας και σας καλώ να αναζητήσουμε μορφές εναλλακτικού αθλητισμού».

Κλείνοντας τη συνέντευξη ανέφερε ότι η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων και τη χρήση όλων και από όλους των χώρων άθλησης, δεν γίνεται να απαντηθεί σήμερα και δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Η κατάσταση θα εξετάζεται διαρκώς και οι αποφάσεις θα αναπροσαρμόζονται, πάντοτε βάσει των γνωμοδοτήσεων και των συμβουλών των ειδικών επιστημόνων.

Για να δείτε όλη τη συνέντευξη πατήστε εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπουδαίες δρομείς και η Brigid Kosgei στο Λονδίνο
Η Brigid Kosgei επιστρέφει στο Λονδίνο ως κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ
Το 10ο επετειακό Spetses Mini Marathon είναι γεγονός!
Δείτε το μεταγωνιστικό δελτίο της διοργάνωσης
17th Olympus Marathon
Ορεινοί αγώνες στον Όλυμπο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο