O Lelisa Desisa τον Μαραθώνιο, απίθανο νταμπλ η Hassan Sifan

Δείτε τι έγινε την πρότελευταια ημέρα των αγώνων

Share

Άρωμα Αιθιοπίας είχε ο Μαραθώνιος των ανδρών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στην Ντόχα που πραγματοποιήθηκε τα μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή. Οι συνθήκες, όπως και στον αγώνα των γυναικών, ήταν απαγορευτικές για Μαραθώνιο, ωστόσο, οι δρομείς κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Αιθίοπας Lelisa Desisa με 2:10:40 αφήνοντας δεύτερο τον συμπατριώτη του Mosinet Geremew μόλις τέσσερα δευτερόλεπτα πιο πίσω.

Τρίτος ήταν ο Amos Kipruto σε 2:10:51 σώζοντας κατά κάποιο τρόπο την  υπόληψη της Κένυας, ενώ η στην τέταρτη ήταν και πάλι ο Βρετανός Callum Hawkins, όπως και το 2017, ο οποίος βέβαια το 2019 τα έχει πάει περίφημα (στο Λονδίνο την περασμένη άνοιξη ήταν με 2:08:14).

Από τα φαβορί που έμειναν πιο πίσω ήταν ο Zersenay Tadese, ο οποίος ήταν έκτος, αλλά κι ο Ελβετός Abraham Tadesse που ήταν ένατος.

Συνολικά 20 δρομείς εγκατέλειψαν, ανάμεσα τους ο Ιταλός Daniele Meucci, ο Κενυάτης Paul Lonyangata, ενώ οι τερματισμοί έφτασαν τους 55.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιελάμβανε δύο ακόμα σπουδαίους τελικούς. Στα 5.000μ. των γυναικών η Helen Obiri ήταν ανίκητη και με 14:26.72 σημείωσε την καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί ποτέ στη διοργάνωση, με τη συμπατριώτισσά της Margaret Kipkemboi να την ακολουθεί σε 14:27.49 και νέο ατομικό ρεκόρ, ενώ τρίτη ήταν η Γερμανίδα Κostanze Klosterhalfen με 14:28.43 ολοκληρώνοντας μία ονειρική χρονιά. Δείτε όλα τα αποτελέσματα.

Η Οbiri πήρε από την αρχή τα ηνία του αγώνα και απειλήθηκε μόνο στο τελευταίο χιλιόμετρο από τη Γερμανίδα στην τελική ευθεία όμως ήταν πιο δυνατή, ενώ τα γρήγορα περάσματα βοήθησαν αρκετές αθλήτριες να πετύχουν καλές επιδόσεις με τις 13 από τις 15 του τελικού να τερματίζουν κάτω από τα 15 λεπτά!

Αναμφίβολα, ωστόσο, ο τελικός της ημέρας ήταν αυτός των 1.500μ. των γυναικών με τη Sifan Hassan να κάνει επίδειξη δύναμης και να φτάνει σε μία ιστορική νίκη καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που κάνει νταμπλ σε 1.500μ. και 10.000μ. στην ίδιο διοργάνωση.
Η νίκη της μάλιστα ήταν με εμφατικό τρόπο καθώς ανέβαζε συνεχώς ρυθμό για να φτάσει στο 3:51.95 που αποτελεί μία από τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών και φυσικά νέο προσωπικό της ρεκόρ.

Δεύτερη με εθνικό ρεκόρ για την Κένυα ήταν η Faith Kipyegon με 3:54.22, τρίτη η Gudaf Tsegay από την Αιθιοπία με 3:54.38, ενή η Shellby Houlihan με 3:54.99 έκανε ρεκόρ αμερικάνικης ηπείρου!
Η Βρετανίδα Laura Muir που ήταν μέσα στα μεγάλα φαβορί έμεινε πέμπτη τρέχοντας όμως όχι μακριά από το ρεκόρ της (3:55.76), ενώ έκτη ήταν η Καναδέζα Gabriela Debues Stafford με νέο εθνικό ρεκόρ 3:56.12. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα

Δείτε εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τη νίκη της Hassan Sifan

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
2ος Ημιμαρθώνιος Ροδόπης 2023
Τα αποτελέσματα του αγώνα
9ος Νυχτερινός Αγώνας Χανίων
Δείτε τα αποτελέσματα του αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο