Οι περισσότεροι θυμούνται την Caster Semenya σαν τη δρομέα που αναγκάστηκε να αλλάξει αγώνισμα λόγω των νέων κανονισμών για τις γυναίκες με υπερανδρογονισμό*.
* Ο υπερανδρογονισμός αναφέρεται στα υψηλά επίπεδα των ανδρογόνων ορμονών και ιδιαίτερα της τεστοστερόνης στο σώμα. Είναι μια κατάσταση που επηρεάζει και τα δύο φύλα, αλλά είναι αισθητή έως «καταστροφική» στις γυναίκες. (από medinova.gr)
Οι νέοι αυτοί κανονισμοί ορίζουν πως οι αθλήτριες με υπερανδρογονισμό δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στα αγωνίσματα από τα 400μ. έως τα 1.500μ. Κι αυτό, γιατί οι επιστήμονες της ειδικής επιτροπής θεωρούν ότι σε αυτές τις αποστάσεις ωφελούνται σημαντικά από τις υψηλές τιμές σε τεστοστερόνη συγκριτικά με τις υπόλοιπες γυναίκες.
Η ιστορία της Semenya
Η Semenya κυριαρχούσε για χρόνια στα 800μ. όπου ήταν σχεδόν ανίκητη. Μετά τις νέες αποφάσεις, όμως, αναγκάστηκε να δοκιμάσει και στις μεγαλύτερες αποστάσεις, πετυχαίνοντας αξιόλογες, είναι αλήθεια, επιδόσεις.
Ωστόσο, δεν ήταν πλέον ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το παράδοξο της Niyonsaba
Δεν έγινε όμως το ίδιο με την “δεύτερη” Niyonsaba.
Γεννημένη το 1993 στο Μπουρουντί έγινε από νωρίς γνωστή στο παγκόσμιο στερέωμα όταν σε ηλικία 19 ετών κέρδισε τους Παναφρικανικούς Αγώνες.
Το αγώνισμά της, τότε, ήταν τα 800μ. Αυτό ήταν, άλλωστε, που την ανέδειξε.
Το 2012 κατάφερε να μπει στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, όπου τερμάτισε 7η. Μάλιστα, μερικούς μήνες αργότερα… κατηφόρισε στην 5η θέση λόγω της ακύρωσης δύο Ρωσίδων.
Στα επόμενα χρόνια πρωταγωνίστησε σε πολλά διεθνή μίτινγκ, ενώ η μεγάλη καταξίωση ήρθε το 2016 στην Ολυμπιάδα του Ρίο. Εκεί, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο τερματίζοντας πίσω από την Caster Semenya.
Πίσω από την Semenya, όμως, τερμάτισε και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς (για αυτό και ο χαρακτηρισμός “δεύτερη” νωρίτερα).
Μάλιστα, το 1:55.47 που πέτυχε το 2017 την κατατάσσει μέσα στις 20 καλύτερες όλων των εποχών.
Η χρονιά που όλα άλλαξαν
Ωστόσο, το 2019 όλα (αναγκαστικά) άλλαξαν για την αθλήτρια από το Μπουρουντί. Δήλωσε δημόσια ότι έχει υπερανδρογονισμό, κάτι που σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου την έθετε εκτός του αγαπημένου της 800αριού.
Οι δηλώσεις της ήταν χαρακτηριστικές όσο και ειλικρινείς:
“Δεν διάλεξα να γεννηθώ έτσι. Τι είμαι άλλωστε; Ένα δημιούργημα του Θεού. Είμαι ακόμα η Francine και αγαπώ τον εαυτό μου”
Τα νέα αγωνίσματα
Έτσι, λοιπόν, η Niyonsaba, όπως και η Semenya, δοκίμασε την τύχη της στις μεγαλύτερες αποστάσεις, όπως ανακοίνωσε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο.
Και αν η Semenya δεν κατάφερε να φτάσει στο ίδιο επίπεδο, δεν έγινε το ίδιο με την Niyonsaba.
Αρχικά, στο πρώτο της 5άρι τερμάτισε σε 15:12.08. Λίγες μέρες αργότερα, όμως, κατάφερε να πιάσει το όριο για τους Ολυμπιακούς στην ίδια απόσταση τερματίζοντας σχετικά άνετα σε 14:54.38.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αποφάσισε να λάβει μέρος στα 10.000μ., όπου έφτασε κοντά στο μετάλλιο αφού ήταν 5η με 30:41.93.
Πιο πρόσφατα όμως, κι ενώ είχε πολύ καλή παρουσία στους αγώνες της σειράς των Diamond League όλη τη σεζόν, σε ένα από αυτά, στο Παρίσι πέτυχε μία σπουδαία επίδοση στα 3.000μ.
Συγκεκριμένα, στην πόλη του φωτός τερμάτισε στην πρώτη θέση σε 8:19.08 που είναι η πέμπτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών!
Λίγες μέρες νωρίτερα, είχε χτυπήσει το πρώτο “καμπανάκι” όταν κέρδισε στο γνωστό μίτινγκ Prefontaine Classic στην απόσταση των 2 μιλίων (3.200μ.) με 9:00.75.
Το μέλλον
Η 28χρονη Αφρικανή έχει πολύ μέλλον στις μεγαλύτερες αποστάσεις και μην ξαφνιαστείτε αν τη δείτε να πετυχαίνει κάποιο μεγάλο ρεκόρ.
Με όπλο την ταχύτητά της (έχει ρεκόρ 53.48 στα 400μ.), και βελτιώνοντας κι άλλο την αντοχή της, αλλά και τη δρομική της οικονομία (το τρέξιμο είναι διαφορετικό στα 800μ. με τις μεγαλύτερες αποστάσεις π.χ. 5.000μ.) είναι πολύ πιθανό να σημειώσει σημαντική βελτίωση στα επόμενα χρόνια.
Μία ακόμα δυνατή ιστορία έμπνευσης, αυτή της Faith Kipyegon
Δυνατό βιογραφικό
Σε κάθε περίπτωση διαθέτει ένα από τα καλύτερα “βιογραφικά” όλων των εποχών, αφού διαθέτει σπουδαίες επιδόσεις από τα 400μ. έως τα 10.000μ.
Αναλυτικά, τα ατομικά της ρεκόρ:
400μ.: 53.48
800μ.: 1:55.47
3.000μ.: 8:19.08
2 μίλια: 9:00.75
5.000μ.: 14:54.38
10.000μ.: 30:41.93
Παράδειγμα προς μίμηση
Αποτελεί, όμως και ένα παράδειγμα για όλους, καθώς ακόμα και όταν βρήκε μποροστά της εμπόδια που η ίδια δεν μπορούσε να ελέγξει, καλώς ή κακώς δεν το κρίνουμε, δεν το έβαλε κάτω, δούλεψε και έφτασε και πάλι σε κορυφαίο επίπεδο.