Επιλέξτε την επτιυχία – 14 συμβουλές – προτάσεις προπόνησης
Επιλέξτε την επιτυχία – 14 συμβουλές – προτάσεις υγείας/διατροφής/προστασίας τραυματισμών
1. Τα πολυτιμότερα
Το πολυτιμότερο “εργαλείο” κάθε δρομέα, τα παπούτσια για τρέξιμο, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία μας σε κάθε προπόνηση αλλά και γενικότερα μέσα στον χρόνο. Η σωστή επιλογή τους θα κάνει πιο άνετα τα χιλιόμετρα που διανύουμε, θα μας οδηγήσει σε καλύτερες επιδόσεις αλλά, κυρίως, θα μας κρατήσει μακριά από τους τραυματισμούς. Ξεκινώντας από τον τύπο του πέλματος και τον τρόπο που αυτό προσγειώνεται σε κάθε μας βήμα και λαμβάνοντας υπόψη χαρακτηριστικά όπως το σωματικό βάρος μας, το έδαφος που συνήθως τρέχουμε, το είδος των προπονήσεων που θα τα χρησιμοποιήσουμε, τον όγκο της προπόνησης που καλύπτουμε (χλμ./εβδομάδα), κάποιες τυχόν ευαισθησίες σε σημεία όπως τα γόνατα ή η μέση και γενικότερα η εμπειρία μας ως δρομείς, θα πρέπει να κάνουμε την έρευνα αγοράς μας και να επιλέξουμε ένα άνετο και εφαρμοστό ζευγάρι στο σωστό μέγεθος. Η ελληνική αγορά συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα μοντέλα, οπότε αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο στο ψάξιμο, ενημερωθείτε από τους οδηγούς αγοράς του RUNNER και τις δοκιμές που παρουσιάζουμε σε κάθε τεύχος και ιδανικά επισκεφθείτε ένα εξειδικευμένο κατάστημα που θα σας βοηθήσει στην επιλογή σας. Η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται (ανάλογα με τη χρήση, το βάρος, τη σύσταση του ιδρώτα σας, το έδαφος κλπ) από 650 έως και 900 χλμ., γεγονός που για τους περισσότερους μεταφράζεται από 6 έως 8 μήνες. Καλό θα είναι να έχετε δύο διαφορετικά μοντέλα για να τα εναλλάσσετε (π.χ. ελεύθερο τρέξιμο και ειδικές προπονήσεις ή αγώνες) αλλά να δίνετε και την απαραίτητη προσοχή στη σωστή συντήρησή τους (στεγνό καθάρισμα, προστασία από την άμεση έκθεση στον ήλιο, φυσικό και καλό στέγνωμα και αερισμό) έτσι ώστε να παρατείνετε και τη διάρκεια ζωής τους αλλά και την απόδοσή τους.
2. Ντυθείτε σαν δρομέας
Καθορίζουν την εικόνα μας αλλά κυρίως είναι υπεύθυνα για την άνεση και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται το σώμα μας για να παράγει το απαραίτητο έργο για την κίνηση μας. Αρκετοί δρομείς δεν δίνουν μεγάλη σημασία στην επιλογή τους, αν όμως δοκιμάσει κανείς να τρέξει φορώντας ρούχα ειδικά για τρέξιμο, τότε σίγουρα θα αλλάξει γνώμη. Τα τεχνικά μπλουζάκια κοντομάνικα ή μακρυμάνικα, τα αδιάβροχα ή/και αντιανεμικά τζάκετς, τα κολάν (μακριά ή κοντά), τα σορτς και τα αγωνιστικά φανελάκια, τα γάντια και οι σκούφοι και βέβαια οι ειδικές κάλτσες και τα αθλητικά σουτιέν για τις γυναίκες, είναι τα βασικά ρούχα στην ντουλάπα ενός δρομέα. Όπως και τα παπούτσια, κρύβουν μέσα τους μία πληθώρα τεχνολογιών αιχμής που τους προσδίδουν ιδιότητες που μας εξασφαλίζουν ένα άνετο και αποδοτικό τρέξιμο. Χαμηλό βάρος, άμεση και αποτελεσματική απομάκρυνση του ιδρώτα, σωστός αερισμός και καλή ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ελευθερία στην κίνηση, προστασία από τους ερεθισμούς αλλά και από τις κακές καιρικές συνθήκες (έντονο κρύο, βροχή, αέρας κλπ) και βέβαια ασφάλεια για όσους τρέχουν βραδινές ώρες σε εξωτερικούς χώρους είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον ο εργονομικός σχεδιασμός τους δίνει λύση σε πρακτικά θέματα όπως η τοποθέτηση κινητού τηλεφώνου ή mp3 player, η αποθήκευση χρημάτων, κλειδιών ή κάποιου ενεργειακού gel κλπ.
Έτσι την επόμενη φορά που θέλετε να εμπλουτίσετε τη γκαρνταρόμπα σας, μην μείνετε μόνο στο χρώμα και το σχέδιο των ρούχων σας αλλά αναζητήστε και τις ιδιότητές που περιγράψαμε νωρίτερα βελτιώνοντας σημαντικά τη δρομική σας εμπειρία.
3. Η υπέρβαση του χρόνου
Χωρίς αμφιβολία είναι το αντικείμενο που παρουσιάζει την μεγαλύτερη τεχνολογική ανάπτυξη από οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιεί ένας δρομέας. Οι δυνατότητες παρακολούθησης και καταγραφής της αθλητικής απόδοσης (χρόνος, απόσταση, καρδιακή συχνότητα, ενεργειακή κατανάλωση) που παραδοσιακά ήταν το ζητούμενο μέχρι και πρόσφατα, τώρα πλέον θεωρούνται βασικά χαρακτηριστικά και πλέον νέες μετρήσεις κάνουν την εμφάνισή τους όπως η συνολική υψομετρική διαφορά, ο αριθμός των διασκελισμών και ο χρόνος “πτήσης” σε κάθε βήμα, ο προτεινόμενος χρόνος αποκατάστασης μετά από κάθε προπόνηση ακόμα και η πρόβλεψη για την τιμή της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2max) ενώ υπάρχουν πλέον μοντέλα που προτείνουν και προπονητικά προγράμματα. Επιπλέον το σύνολο σχεδόν των δρομικών ρολογιών τελευταίας γενιάς, συνδέονται με τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες των εταιριών τους, δίνοντας στον χρήστη ακόμα περισσότερες δυνατότητες σχετικά με την οργάνωση και τον προγραμματισμό των προπονήσεων του, τον σχεδιασμό νέων διαδρομών και κυρίως την επικοινωνία με τους διαδικτυακούς του φίλους. Καταγράψτε λοιπόν τις ανάγκες σας και αναζητήστε το μοντέλο εκείνο που θα σας συντροφεύει σε κάθε σας προπόνηση και θα σας βοηθήσει να αλλάξετε επίπεδο.
4. Οι “αδικημένες”
Οι πιο έμπειροι θα έχουν σίγουρα αντιληφθεί την αξία τους και τη σημασία που έχουν στην υπόθεση “Τρέξιμο”. Ο λόγος για τις κάλτσες, στις οποίες οι περισσότεροι δε δίνουν τη δέουσα προσοχή, ενώ στην πράξη πρόκειται για το δεύτερο σημαντικότερο αξεσουάρ των δρομέων μετά τα παπούτσια. Έτσι, όσοι δεν τις θεωρούν σημαντικές και συνεχίζουν να καλύπτουν τα χιλιόμετρα τους φορώντας απλές αθλητικές κάλτσες είτε από πολυεστερικά μη κατάλληλα υφάσματα είτε βαμβακερές, αντιμετωπίζουν πολλές φορές δυσάρεστες συνέπειες για την υγιεινή των ποδιών τους αλλά και την απόδοσή τους, καθώς και ερεθισμοί παρουσιάζονται αλλά είναι και πιο εύκολο να αναπτυχθούν μύκητες.
Οι ειδικές, τεχνικές κάλτσες για τρέξιμο συνεργάζονται άριστα με τα πέλματα, καθώς διαθέτουν διαφορετική ύφανση ανάλογα με την περιοχή, υποστηρίζοντας και προστατεύοντας τα σημεία που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη (αστράγαλος, φτέρνα, κάτω από τα μετατάρσια, κλπ.), αποβάλλουν την υγρασία, αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων και ελαχιστοποιούν την εμφάνιση ερεθισμών προσφέροντας μία αίσθηση σιγουριάς. Αν λοιπόν αλλάξατε γνώμη, αναζητήστε τις σε εξειδικευμένα δρομικά ή αθλητικά καταστήματα, προμηθευτείτε ορισμένες και επιλέξτε τις ημέρες των προπονήσεων. Να είστε σίγουροι πως άμεσα θα εντοπίσετε τη διαφορά. Μάλιστα πολλές εταιρείες προσφέρουν πολυσυσκευασίες με αποτέλεσμα το κόστος ανά τεμάχιο να είναι πιο προσιτό.
5. Εμπλουτίστε το οπλοστάσιό σας
Άλλοτε σας λύνουν τα χέρια, άλλοτε λειτουργούν ως κίνητρο. Τα διάφορα όργανα γυμναστικής όπως είναι τα αλτηράκια, τα kettlebels, οι ιατρικές μπάλες (medicine ball), τα λάστιχα αντίστασης, το TRX κ.α., θα σας επιτρέψουν να προσδώσετε μία ποικιλία στην προπόνησή σας (κυρίως στο κομμάτι της ενδυνάμωσης) γυμνάζοντας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αρκετά σημεία και μυικές ομάδες του σώματος.
Παράλληλα θα σας δώσουν νέο ενδιαφέρον αλλά και κίνητρο για να συνεχίσετε την προπόνηση σας, ενώ η συνεχής εναλλαγή εκτός από καλύτερη εκγύμναση θα βοηθήσει και στο να μη χάσετε το ενδιαφέρον σας, να βάζετε νέους στόχους και να δοκιμάζετε νέες ασκήσεις. Τη χρονιά αυτή λοιπόν, θα μπορούσατε να προμηθευτείτε ορισμένα από αυτά, φτιάχνοντας με πολύ απλό τρόπο το δικό σας προσωπικό γυμναστήριο. Οι διάφορες προσφορές από τα ειδικά καταστήματα αλλά και οι γενικά χαμηλές τιμές αυτών των προϊόντων θα σας βοηθήσουν να το κάνετε και οικονομικά! Τέλος, υπάρχει και μία σειρά οργάνων που έχουν ως στόχο τη μυική χαλάρωση και αποκατάσταση των κουρασμένων μυών, κάτι που θα σας βοηθήσει να είστε ακόμα πιο έτοιμοι στην επόμενή σας προπόνηση.
6. Δείτε την αλλιώς
Μπορεί οι περισσότεροι να τα συνδέουν με το στιλ, όμως η χρήση τους κάθε άλλων παρά διακοσμητική είναι. Τα γυαλιά ηλίου αποκτούν σύμφωνα με τους ειδικούς, όλο και μεγαλύτερη αξία για την προστασία των ματιών μας από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες. Τα ειδικά μοντέλα για τρέξιμο μάλιστα που κυκλοφορούν στην αγορά διαθέτουν τον κατάλληλο αεροδυναμικό σχεδιασμό ώστε να εφαρμόζουν σωστά χωρίς να κουράζουν, έχουν χαμηλό βάρος και οι φακοί τους προσφέρουν ξεκούραστη όραση που βοηθά το πρόσωπο να παραμένει χαλαρό, γεγονός που βοηθά σημαντικά στην συνολική μας απόδοση.
7. Τραβήξτε τα βλέμματα
Η ασφάλεια θα πρέπει να είναι πάντοτε στην κορυφή της λίστας των δρομικών σας «υποχρεώσεων». Και στο πλαίσιο αυτής η επιλογή ρούχων και παπουτσιών που διαθέτουν ανακλαστικά υλικά είναι επιβεβλημένη, ιδιαίτερα αν είστε… βραδινός τύπος. Αν μάλιστα οι περισσότερες προπονήσεις σας πραγματοποιούνται βραδινές ώρες και σε περιοχές όπου ο φωτισμός είναι χαμηλός, τότε φροντίστε να προμηθευτείτε ειδικά αξεσουάρ που έχουν ανακλαστικές ιδιότητες όπως γιλέκα, βραχιόλια για τους καρπούς ή τους αστραγάλους και γιατί όχι και έναν φακό κεφαλής που θα “φωτίσει” τις διαδρομές σας.
8. Τρέξτε με ρυθμό
Υπάρχουν δύο τύποι δρομέων: αυτοί που τους αρέσει να τρέχουν με μουσική και αυτοί που προτιμούν να καθαρίζουν το μυαλό τους ή να σκέφτονται θέματα που τους απασχολούν. Υπάρχουν όμως για όλους κάποιες μέρες που η μουσική είναι απαραίτητη. Είτε λοιπόν ανήκετε στη μία είτε στην άλλη κατηγορία είναι σημαντικό να έχετε στη διάθεσή σας μία συσκευή αναπαραγωγής (γνωστές και ως mp3 players, αν και πλέον υπάρχει πληθώρα διαφορετικών αρχείων στα οποία αποθηκεύονται τα μουσικά κομμάτια) και να την έχετε εμπλουτίσει με την αγαπημένη σας μουσική. Οι επιλογές είναι πολλές και για όλα τα γούστα αλλά και τα βαλάντια, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εναλλακτικά χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο. Το Gadget ωστόσο που χρειάζεται περισσότερη προσοχή στην επιλογή είναι τα ακουστικά καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με την πιστότητα και την απόδοση της μουσικής αλλά και τη λειτουργικότητα. Με αυτή τη λογική επιλέξτε ακουστικά που δοκιμασμένα δεν θα πέφτουν από τα αυτιά σας όταν τρέχετε, δε θα βαραίνουν το κεφάλι σας ώστε να σας αναγκάζουν να αλλάξετε τη θέση του την ώρα της προπόνησης και κυρίως δεν θα ενοχλούν/ερεθίζουν τα αυτιά σας. Επίσης φροντίστε και για τον τρόπο μεταφοράς τους καθώς θα πρέπει και να έχετε εύκολη πρόσβαση στον χειρισμό τους αλλά και να είναι προστατευμένα από τον ιδρώτα.
Καθόλου τυχαία όμως δεν θα πρέπει να είναι και η επιλογή των τραγουδιών. Σύμφωνα με μελέτες η μουσική μπορεί να αυξήσει την απόδοση μόνο όταν ο ρυθμός της συμβαδίζει με αυτόν του τρεξίματος. Ιδανικά λοιπόν και ακολουθώντας αυτή τη λογική, επιλέξτε τραγούδια ανάλογα με την ένταση της προπόνησης που θα εκτελέσετε.
9. Ο παρεξηγημένος
Ίσως να είναι δύσκολο να αγαπήσει κανείς το τρέξιμο αν οι πρώτες του δρομικές εμπειρίες είναι πάνω σε έναν διάδρομο. Είναι σχεδόν βέβαιο όμως, πως όποιος ήδη αγαπά το τρέξιμο θα εκτιμήσει τις ανέσεις και τις δυνατότητες που του προσφέρει. Ο διάδρομος γυμναστικής είναι από αρκετούς ένα παρεξηγημένο μέσο άθλησης, που μπορεί να φιλοξενήσει αρκετές από τις προπονήσεις σας ιδιαίτερα όταν δεν έχετε τον χρόνο ή τη δυνατότητα να βγείτε εκτός σπιτιού για τρέξιμο είτε λόγω υποχρεώσεων είτε λόγω καιρικών συνθηκών. Αν τώρα είστε από αυτούς που θεωρούν ότι το τρέξιμο στον διάδρομο διαφέρει από αυτό στη φύση, εμείς δεν θα σας αλλάξουμε γνώμη, όμως να είστε σίγουροι ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό. Το βασικό του μειονέκτημα (το οποίο δεν οφείλεται σε αυτόν) είναι ότι μπορεί αντί για όργανο γυμναστικής να καταντήσει κρεμάστρα για ρούχα. Αν λοιπόν έχετε πρόσβαση σε διάδρομο είτε στο σπίτι είτε σε κάποιο γυμναστήριο, προτιμήστε να τρέξετε πάνω του από το να μην τρέξετε καθόλου με τη δικαιολογία ότι “δεν είναι το ίδιο με το φυσικό τρέξιμο” και αξιοποιήστε τον καθώς μπορείτε να ρυθμίσετε με ακρίβεια τις παραμέτρους κάθε προπόνησής σας (ρυθμός, απόσταση, κλίση) είτε είναι ελεύθερο τρέξιμο, είτε διαλειμματική είτε tempo run, ενώ είναι ιδανικός και για ανηφόρες.
10. Δώστε τους τη σημασία που αξίζουν
Η σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας τους και η έντονη εφίδρωση αποτελούν τους δύο βασικότερους λόγους που ταλαιπωρούν τα πέλματά μας. Το περιβάλλον αυτό που δημιουργείται, κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα αλλά και σε όλο το μήκος του πέλματος, είναι ιδανικό για να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί και μύκητες που δημιουργούν προβλήματα κακοσμίας, κνησμού και ερεθισμών τα οποία πέρα από το ότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά ως συμπτώματα, επηρεάζουν τη γενική μας υγεία. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις δε, μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των νυχιών μας και να χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής. Φροντίστε λοιπόν τη σχολαστική υγιεινή τους, χρησιμοποιήστε παπούτσια στο σωστό μέγεθος και με καλό αερισμό, τις κατάλληλες κάλτσες, ενώ κάνοντας κάθε τόσο ποδόλουτρα που θα καταπραΰνουν τα κουρασμένα σας πόδια και χρησιμοποιώντας ειδικά προϊόντα όπως κρέμες, σπρέι και πούδρες θα έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.
11. Τροφοδοσία
Αν είστε λάτρεις των πολλών χιλιομέτρων, οι προπονήσεις μεγάλης διάρκειας είναι αναπόσπαστο μέρος του προπονητικού σας προγράμματος και συνηθίζετε να τις εκτελείτε σε εξωτερικούς χώρους που δε διαθέτουν πρόσβαση σε νερό, τότε η προμήθεια ειδικών αξεσουάρ τροφοδοσίας θα σας λύσει τα χέρια. Οι επιλογές πλέον είναι αρκετές καθώς υπάρχουν προϊόντα που παρέχουν τη δυνατότητα για μεταφορά διαφόρων ποσοτήτων υγρών ή στερών ενεργειακών συμπληρωμάτων. Από μπουκάλια χειρός των 100 ml ως και ζώνες με 6-8 θήκες έως ειδικά σακίδια πλάτης με υδροδοχεία που μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 3 λίτρα.
Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να σκεφτείτε το… μέλλον και να μην αγοράσετε ένα προϊόν με βάση τις τωρινές σας ανάγκες καθώς αν σχετικά σύντομα σκοπεύετε να αυξήστε την απόσταση των μεγάλων διαδρομών σας τότε οι απαιτήσεις σας, σε υγρά πιθανόν να διαφοροποιηθούν. Αν το πρόγραμμά σας περιλαμβάνει Long Run διαφόρων αποστάσεων τότε ιδανικά προμηθευτείτε δύο διαφορετικές πηγές υγρών, μία με σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα και μία με αρκετά πιο μεγάλη, για τις μικρές και τις μεγαλύτερες προπονήσεις σας αντίστοιχα. Το αξεσουάρ που θα επιλέξτε δεν θα πρέπει να σας ενοχλεί ενώ τρέχετε, και ιδανικά να μην προσθέτει ανισομερώς το βάρος επηρεάζοντας έτσι το δρομικό σας στυλ. Πολύ μεγάλη σημασία θα πρέπει να δίνετε στον καθαρισμό τους έτσι ώστε να μην αναπτυχθούν μύκητες στο εσωτερικό τους που θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας. Τέλος υπάρχουν στο εμπόριο ειδικές τσέπες για αποθήκευση ενεργειακών τζελ και σνακ ώστε να είστε πλήρως καλυμμένοι.
12. Συμπιεστείτε
Τα ακούτε ίσως εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μήπως ήρθε η στιγμή να τα δοκιμάσετε; Ο λόγος για τα ρούχα συμπίεσης (κάλτσες, γκέτες, μανίκια, κολάν και μπλούζες) τα οποία έχουν μπει για τα καλά στον δρομικό χώρο, προσφέροντας μία σειρά πλεονεκτημάτων σε σχέση με τα συμβατικά ρούχα, όπως καλύτερη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια της άσκησης, μείωση της μυικής κόπωσης, ταχύτερη αποκατάσταση μετά την προπόνηση ή το αγώνα κ.α. Αυτή τη χρονιά λοιπόν μπείτε στη διαδικασία να τα δοκιμάσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ξεκινώντας από ένα κολάν ή ένα ζευγάρι κάλτσες συμπίεσης καθώς όπως είναι λογικό τα πόδια είναι αυτά που δέχονται μεγαλύτερο φορτίο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων.
13. Πατήστε σωστά
Σίγουρα έχετε ακούσει πολλά για αυτούς. Ορισμένοι τους αποθεώνουν ενώ άλλοι τους θεωρούν από περιττούς έως και επιβλαβείς. Η αλήθεια ωστόσο κρύβεται κάπου στη μέση. Οι ορθωτικοί πάτοι ή αλλιώς ορθωτικά πέλματα αναφέρονται ουσιαστικά στους ειδικούς εσωτερικούς πάτους των παπουτσιών που κατασκευάζονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες του χώρου (κυρίως φυσικοθεραπευτές και ποδίατρους) με βάση τις ατομικές ανάγκες και χαρακτηριστικά του καθενός ώστε να υποστηρίξουν ή να διορθώσουν το πάτημα και την κίνηση του πέλματος κατά τη διάρκεια της βάδισης και του τρεξίματος. Η χρήση τους ενδείκνυται μόνο όταν αποσκοπούν στη διόρθωση μία ιδιαίτερα προβληματικής κατάστασης (π.χ. ανισοσκελία). Οι περιπτώσεις αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με τη βιομηχανική των πελμάτων και του πατήματος και ειδικότερα όταν παρατηρείται έντονος υπερπρηνισμος ή υπτιασμός. Ακόμα, σε ορισμένες περιπτώσεις δύνανται να διορθώσουν προβλήματα που παρατηρούντ0αι και στις υπόλοιπες αρθρώσεις των κάτω άκρων (γόνατα, ισχία) αλλά και ενοχλήσεις και τραυματισμούς που αποδίδονται σε βιομηχανικούς παράγοντες. Υπάρχουν και βέβαια και πιο “απλές” μορφές που δεν αλλάζουν τον τρόπο πατήματος αλλά ενισχύουν σημαντικά χάρη στα υλικά κατασκευής της την προστασία από τους κραδασμούς. Σε κάθε περίπτωση μην προβείτε στη χρήση ορθωτικών πελμάτων θα πρέπει να αναζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού.
14. Ρίξτε το στο διάβασμα
Η ρήση ότι “η γνώση είναι δύναμη” ισχύει χωρίς αμφιβολία και στο τρέξιμο. Δεν λέμε να παρατήσετε την προπόνηση και να πέσετε με τα μούτρα στο διάβασμα, όμως, η μελέτη ενός δρομικού βιβλίου κάποιου καταξιωμένου προπονητή ή δρομέα, θα σας βοηθήσει να λύσετε πολλές απορίες σχετικά με την προπόνηση και την υγεία, να κατανοήσετε θέματα που μέχρι τώρα ήταν κάπως ασαφή για εσάς, να πάρετε ιδέες για τις προπονητικό σας πρόγραμμα και τη διατροφή σας αλλά και να βρείτε χρήσιμες συμβουλές. Επιπλέον, θα έρθετε σε επαφή με μία ενδεχομένως διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων γύρω από το τρέξιμο, ενώ θα εμπνευστείτε από διάφορες δρομικές ιστορίες και αφηγήσεις.
Τη θέση του βιβλίου ή ενός περιοδικού μπορεί σε ένα βαθμό να αντικαταστήσει και το διαδίκτυο, ωστόσο απαιτείται μία καλή επιλογή καθώς δεν έχουν όλες οι ιστοσελίδες την ίδια αξιοπιστία.
των Νίκου Πολιά, Βασίλη Παπαϊωάννου
Δημοσιεύθηκε στο RUNNER 73