Είμαστε ακόμα αργοί

Έχει φτάσει ο άνθρωπος τη μέγιστή του ταχύτητα;

Share

Πολύς λόγος γίνεται για τα όρια στην ταχύτητα του ανθρώπου. Πολλοί ισχυρίζονται πως το ανθρώπινο σώμα έχει κάποια όρια και μάλιστα αυτή τη στιγμή έχουμε πλησιάσει πολύ κοντά σε αυτά καθώς η επίδοση του Γιουσέιν Μπολτ, του ταχύτερου ανθρώπου στον κόσμο, στα 100 μ., είναι σύμφωνα πάντα με αυτούς, οριακή για τα ανθρώπινα δεδομένα.

Μία επιστημονική έρευνα όμως έρχεται να ταράξει τα νερά καθώς σύμφωνα με αυτήν η ισχύς που μπορούν να δεχθούν τα κάτω άκρα από το έδαφος κατά τη διάρκεια του τρεξίματος στη μέγιστη ταχύτητα δεν είναι η μέγιστη, αφήνοντας ουσιαστικά περιθώριο για την ανάπτυξη ακόμα μεγαλύτερης ισχύος – και συνεπώς ταχύτητας.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Physiology οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν ειδικό κυλιόμενο διάδρομο που μετρούσε με μεγάλη ακρίβεια την ισχύ που δεχόταν το ένα πόδι όταν ακουμπούσε στον τάπητα και διαπίστωσαν ότι η ισχύς αυτή κατά την αναπήδηση στο ένα πόδι με τη μέγιστη ταχύτητα ήταν κατά 30% μεγαλύτερη από την ισχύ που παραγόταν στο κάθε πόδι κατά το τρέξιμο στη μέγιστη ταχύτητα.

Αυτή η διαπίστωση τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από αυτές που πιστευόταν πριν από μερικά χρόνια, κι αυτό γιατί τελικά τα πόδια μας μπορούν να αντέξουν ακόμα μεγαλύτερα φορτία.

Μάλιστα, όπως υποστήριξαν οι ερευνητές, με βάση τα αποτελέσματα των μετρήσεων της μέγιστης ισχύος για το κάθε πόδι, ο άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες που φτάνουν τα 65 χλμ/ώρα κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να τρέξει τα 100 μ. σε 6,67 δευτερόλεπτα!

Δημοσιεύθηκε στο RUNNER 53

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσο χρήσιμος είναι τελικά ο ήλιος;
Τα νέα επιστημονικά δεδομένα γύρω από την αξία της βιταμίνης D για τους ασκούμενους αλλά και τη σημασία του ήλιου στη ζωή μας!
3+1 σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεσαι καινούρια παπούτσια!
Χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή επιλογή
Η άσκηση βοηθά το μυαλό των εφήβων
Μία νέα έρευνα αποδεικνύει πως η άσκηση βελτιώνει άμεσα την αντίληψη των παιδιών
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο