Τα χέρια μπορεί να μην… τρέχουν όμως αποτελούν τους μοχλούς του σώματος, διατηρώντας την ισορροπία του και βοηθώντας στην ολοκλήρωση της δρομικής κίνησης. Ακολουθήστε τις τρεις συμβουλές, δουλεύοντας τις στην προπόνηση και σύντομα θα βελτιώσετε ακόμα περισσότερο την ισορροπία και την τεχνική σας, και πιθανότατα, και τις επιδόσεις σας!
Οι σωστές γωνίες
Η κίνηση των χεριών κατά το τρέξιμο ουσιαστικά αποτελεί μία αντίθετη κίνηση από αυτή των ποδιών (αρμονική αντιμετάθεση) που αντισταθμίζει τις ροπές και κρατά την ισορροπία του σώματος. Παρά το γεγονός ότι για τον κάθε δρομέα η ιδανική θέση των χεριών μπορεί να είναι διαφορετική, ο γενικός κανόνας λέει ότι θα πρέπει να είναι κοντά στο σώμα με γωνία στον αγκώνα στις 90ο χωρίς να ανοίγει ή να κλείνει κατά τη διάρκεια της κίνησης όταν το τρέξιμο γίνεται σε σχετικά ομαλό έδαφος. Με τον τρόπο αυτό «γλυτώνετε» αρκετή δαπάνη ενέργειας και βελτιώνετε τη δρομική σας οικονομία.
Χαλαροί ώμοι
Ακόμα ένα σημαντικό σημείο που απαιτεί προσοχή είναι η κίνηση και γενικά η «χρήση» των ώμων. Πολλοί δρομείς κινούν ιδιαίτερα τους ώμους ξεκινώντας την κίνηση των χεριών από εκεί. Κάτι τέτοιο όμως ανατρέπει την ισορροπία όλου του σώματος και πιθανόν ολόκληρη την κίνησή του. Κρατήστε λοιπόν τους ώμους χαλαρούς και όσο πιο «ακίνητους» γίνεται προσπαθώντας τα χέρια σας απλά να λειτουργούν όπως τα πόδια σας: χωρίς περιττές κινήσεις και στροφές και με σταθερή συχνότητα. Αν παρόλα αυτά κάνετε μεγάλη στροφή των ώμων στο τρέξιμο προσπαθήστε να το μετριάσετε λίγο βάζοντας ένα όριο , μην αφήνοντας δηλαδή το κάθε χέρι να ξεπερνά το μέσο του κορμού (σκίτσο).
Βοηθήστε το σώμα
Το τρέξιμο στο βουνό όμως διαφέρει με το τρέξιμο στην άσφαλτο. Οι συνεχείς αλλαγές στην κλίση σε όλα τα επίπεδα (ανηφόρες κατηφόρες, πλάγιες κλίσης εδάφους), τα εξωτερικά εμπόδια και οι αλλαγές του ρυθμού προκαλούν μία συνεχή αλλαγή στο μήκος και τη συχνότητα του διασκελισμού αλλά και πολλές ακόμα κινήσεις όπως άλματα. Προσπαθήστε λοιπόν να βοηθάτε με τα χέρια σας τη διατήρηση της ισορροπίας αλλάζοντας όταν και όποτε χρειαστεί τη θέση τους και μεγαλώνοντας ή μικραίνοντας τις γωνίες των ώμων και του αγκώνα. Έτσι, θα διατηρείτε καλύτερη την ισορροπία, θα αποφεύγετε πτώσεις αλλά και θα βελτιώσετε τους χρόνους σας. Για να πάρετε ορισμένα μαθήματα δείτε βίντεο με κορυφαίους mountain και trail runners και εστιάστε στο πως προσαρμόζουν τα χέρια τους στην κάθε διαφοροποίηση του εδάφους.
Στη συνέχεια αρχίστε κι εσείς να εφαρμόζετε αυτές τις κινήσεις ξεκινώντας πάντοτε από τις προπονήσεις με χαμηλές ταχύτητες.
Δημοσίευση στο Runner νο. 88