Κάψτε την κοιλίτσα

Νέα έρευνα βρίσκει τη λύση για το ενοχλητικό λίπος στην κοιλιά

Share

Το πρόβλημα της κοιλιάς
Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς ή πιο απλά η «κοιλίτσα» όπως λένε πολλοί είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τους περισσότερους, και κυρίως τους άνδρες, ακόμα και ανθρώπους που ασκούνται συστηματικά όπως οι δρομείς.
Άλλωστε, ακόμα κι αυτοί που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα έντονης και συστηματικής προπόνησης όσο κι αν προσπαθούν δεν μπορούν να το ξεφορτωθούν.

Τι είναι;
Πρόκειται ουσιαστικά για υποδόριο και σπλαχνικό λίπος που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας ασκούμενος έχει συνολικά πολύ χαμηλό ποσοστό λίπους όμως στο συγκεκριμένο σημείο εμφανίζει υψηλό ποσοστό λίπους.

Πώς φεύγει
Παλαιότερες έρευνες υποστήριζαν πως η αερόβια άσκηση αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο για να «κάψει» κανείς το λίπος στη συγκεκριμένη περιοχή όμως η αντίληψη αυτή έχει εγκαταλειφθεί ενώ οι νεότερες έρευνες υποστηρίζουν πως η καλύτερη στρατηγική για την ουσιαστική αντιμετώπισή του είναι μία πολύ προσεκτική διατροφή σε συνδυασμό με προπόνηση αντιστάσεων (βάρη).

Τα νέα δεδομένα
Πρόσφατα, ερευνητές από τη Βραζιλία (Martins, Ceschini, Battazza, Rodriguez, João, Bocalini, Charro, & Figueira Junior) προσπάθησαν να δουν αν η προπόνηση αντιστάσεων χωρίς τη συμβολή της διατροφής μπορεί να επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Έτσι, χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα με προπονήσεις αντιστάσεων χαμηλής έντασης διάρκειας 12 εβδομάδων για αρχάριους αθλητές σωματοδομής (15 άνδρες και 5 γυναίκες) με έναν χρόνο προπόνησης στο γυμναστήριο.

Το πρόγραμμα
Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιελάμβανε τρεις προπονήσεις την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή) με 9 ασκήσεις ενδυνάμωσης. Κάθε άσκηση εκτελούταν σε 3 σετ από 8 επαναλήψεις στο 85% της Μέγιστης Επανάληψης με 40 δευτερόλεπτα διάλειμμα ανάμεσά τους με τη συνολική διάρκεια της προπόνησης να φτάνει τα 60 λεπτά. Οι ασκήσεις κάλυπταν σχεδόν όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες (πόδια, χέρια, στήθος, πλάτη, γλουτούς κ.λ.π.).
Σε αυτό το σημείο βέβαια πρέπει να πούμε πως το πρόγραμμα γενικά δεν θεωρείται χαμηλής έντασης καθώς ή ένταση στο 85% της ΜΕ είναι σχετικά υψηλό, ιδιαίτερα για δρομείς, όμως τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα, στον χρόνο που προπονούνταν εκτελούσαν προπονήσεις με υψηλότερες επιβαρύνσεις.

Τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά όσον αφορά κυρίως το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς το οποίο μειώθηκε σε ποσοστό 10,31% (στη μέτρηση με δερματοπτυχόμετρο στην περιοχή της κοιλιάς) ενώ όπως είναι αναμενόμενο μειώθηκε και το συνολικό ποσοστό του λίπους, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό (περίπου 4%) και αυτό κυρίως στις πρώτες έξι εβδομάδες.
Επιπλέον, ακόμα ένα εύρημα που είχε αξία είναι πως παρά το γεγονός πως οι δοκιμαζόμενοι προπονούνταν για έναν περίπου χρόνο με σχετικά μεγάλες επιβαρύνσεις, σε ορισμένες ασκήσεις εμφάνισαν πολύ μεγάλη βελτίωση στη δύναμή τους πιθανότατα γιατί είτε δεν γύμναζαν ολοκληρωμένα το σώμα τους, είτε γιατί δεν εκτελούσαν σωστά τις ασκήσεις.

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική μορφή του περιοδικού Journal of Exercise Physiology του Φεβρουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δυνάμωσε μόνος σου! (3ο μέρος ασκήσεων)
Δυναμικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος για τον κορμό
Δυναμώστε με τα λάστιχα (μέρος 1ο)
Πώς και γιατί μπορούν να σας κάνουν πιο γρήγορους + 12 ασκήσεις αποκλειστικά για δρομείς
Όλα μετράνε!
Ποια είναι τα σημαντικότερα «συμπληρώματα» της δρομικής προπόνησης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο