Το καλοκαίρι είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεκινήσει κανείς μια αθλητική δραστηριότητα όπως είναι το τρέξιμο. Η μέρα είναι αρκετά μεγάλη, ο καιρός είναι καλός και η διάθεση βρίσκεται στα ύψη. Κι αν μερικοί «τρομάζουν» με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο, ακολουθώντας τις συμβουλές του RUNNER θα διαπιστώσουν και μόνοι τους ότι τελικά το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για προπόνηση.
Η πιο μεγάλη ώρα…
Η σωστή επιλογή της ώρας είναι πρωταρχικής σημασίας όταν μιλάμε για τρέξιμο την καλοκαιρινή περίοδο. Οι ώρες όπου ο ήλιος είναι πιο χαμηλά είναι ιδανικές ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι μεσημεριανές ώρες όπου η θερμοκρασία στη χώρα μας συχνά ξεπερνά τους 30οC. Για τον λόγο αυτό, προτιμήστε να τρέχετε νωρίς το πρωί π.χ. από τις 7:00 μέχρι τις 9:00 ή αργά το απόγευμα από τις 19:00 και μετά. Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο πιθανό το γεγονός ότι θα έχετε μειωμένη απόδοση και θα κουραστείτε νωρίτερα αν βγείτε για τρέξιμο ακατάλληλες ώρες αλλά είναι πολύ πιθανόν να γυρίσετε με ηλίαση ή ακόμα και με εγκαύματα. Αν βέβαια μένετε δίπλα σε κάποιο δάσος και οι διαδρομές στις οποίες προπονήστε συνήθως καλύπτονται από δέντρα απλά αγνοήστε τις συμβουλές μας. Ποιος είπε ότι η ζωή είναι δίκαιη!
Προσέχουμε για να έχουμε
Η ενυδάτωση, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της προπόνησης, είναι επιβεβλημένη. Φροντίστε να έχετε καταναλώσει αρκετά υγρά τις ώρες πριν βγείτε για τρέξιμο ενώ 20 λεπτά νωρίτερα πιείτε ένα ποτήρι νερό ακόμα κι αν δεν διψάτε ιδιαίτερα. Πηγαίνοντας στην προπόνηση πάρτε μαζί σας ένα μπουκαλάκι δροσερό νερό και πίνετε μερικές γουλιές κάθε τόσο έως ότου ξεκινήσετε. Κατά τη διάρκειά της τώρα, αν έχετε σκοπό να τρέξετε πάνω από 30 λεπτά καλό θα ήταν να πίνετε λίγο νερό κάθε 15-20 λεπτά, πάντα όμως σε μικρές ποσότητες. Αν τώρα απλά δεν έχετε διάθεση για κάτι τέτοιο, μπορείτε απλά να ξεπλύνετε το στόμα σας με λίγο νερό. Ακόμα και αυτό έχει αποτέλεσμα.
Διώξτε τα προβλήματα
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσετε και στο χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ των γευμάτων και της προπόνησής σας. Καλό θα είναι εκτός από το, έτσι και αλλιώς, ελαφρύ γεύμα που επιβάλλουν οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες, αυτό να απέχει τουλάχιστον 3 ώρες από την προπόνησή σας, ενώ ιδανικά δεν θα πρέπει να περιέχει αλκοόλ που μπορεί να σας αφυδατώσει και να κάνει πιο δύσκολη την ολοκλήρωση του προγράμματός σας. Θα πρέπει να προσέξετε ακόμα, οι τροφές που καταναλώνετε πριν το τρέξιμο να μην είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες γιατί μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα γαστρεντερικής φύσεως οπότε καλύτερα να τις απολαύσετε μετά από αυτό. Γιατί τι καλοκαίρι θα ήταν χωρίς παγωμένο καρπούζι!
Απέναντι στα στοιχεία της φύσης
Το καπέλο είναι το must gadget του καλοκαιρινού δρομέα και όχι τυχαία. Τo κεφάλι πρέπει να προστατεύεται όταν ο ήλιος στέλνει τις ακτίνες του και, πιστέψτε μας, δεν θα σας εμποδίσει καθόλου στο τρέξιμο. Αν πάλι δεν έχετε, μπορείτε να αγοράσετε κάποιο ειδικά γι’ αυτό το σκοπό καθώς τα ειδικά καπέλα για τρέξιμο έχουν κανάλια αερισμού (διατρήσεις πάνω στο ύφασμα) που επιτρέπουν στον αέρα να διέρχεται επιτρέποντας πιο άνετο τρέξιμο. Αν πάλι δεν σας αρέσουν τα καπέλα υπάρχουν στην αγορά ειδικά μαντίλια που εκτός από προστασία UV και την ανάλαφρη διάθεση προσφέρουν και ένα ιδιαίτερο στιλ. Σχετικά με την υπόλοιπη ένδυσή σας τώρα, προτιμήστε ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα όπως ένα τεχνικό t-shirt κι ένα σορτσάκι ενώ ακόμα και κατά τη διαρκεια του καλοκαιριού θα πρέπει να έχετε μαζί σας μία επιπλέον μπλούζα για να αλλάξετε ειδικά όταν ο χώρος που προπονείστε είναι μακριά από το σπίτι σας. Γιατί ο καιρός μπορεί να είναι ζεστός, τα βρεγμένα ρούχα όμως σε συνδυασμό με τα θερινά αεράκια μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστες καταστάσεις για την υγεία σας.
Ποτέ χωρίς την κρεμούλα σας
Και όμως η χρήση του αντηλιακού δεν είναι μόνο για την παραλία ούτε είναι γυναικείο «προνόμιο». Στις μέρες μας η χρήση αντηλιακής κρέμας είναι απαραίτητη για κάθε outdoor δραστηριότητα και ειδικά στη χώρα μας όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι αυξημένη. Καλό είναι λοιπόν πριν βγείτε για τρέξιμο (υπολογίστε ότι τα περισσότερα αντηλιακά χρειάζονται περίπου 30 λεπτά για να παρέχουν ολοκληρωμένη προστασία) αν όχι σε όλο σας το σώμα τουλάχιστον στις περιοχές αυτές που μένουν ακάλυπτες από τα ρούχα να εφαρμόσετε μια γενναία ποσότητα αντηλιακής κρέμας ώστε να προλάβετε τόσο τα εγκαύματα βραχυπρόθεσμα όσο και τις πιθανές βλάβες των κυττάρων του δέρματός σας μακροπρόθεσμα. Προσοχή πρέπει να δίνετε και στον δείκτη προστασίας, ο οποίος πιστέψτε μας δεν επηρεάζει καθόλου ούτε τη θηλυκή ούτε την αρσενική σας πλευρά. Για τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες ένα αντηλιακό με 15 SPF σας καλύπτει ενώ για δυσκολότερες καταστάσεις ή σε περιπτώσεις που το δέρμα σας είναι ευαίσθητο ή ανοιχτόχρωμο ο δείκτης μπορεί να γίνει και 30 SPF ενώ δείκτες του τύπου 6 ή 10 ανήκουν μόνο στη δεκαετία του ’80. Θυμηθείτε ότι μία αντηλιακή κρέμα θα πρέπει να σας προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις UVB, οπότε τσεκάρετε τη συσκευασία και αν δεν αναφέρεται κάτι από τα παραπάνω απλά αγνοήστε τες.
Εν αρχή ην η… υγεία
Αν παρόλο την προσοχή και τις προφυλάξεις που έχετε πάρει αισθανθείτε δυσφορία και πονοκέφαλο που οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του τρεξίματος τότε θα πρέπει να σταματήσετε άμεσα. Η κατανάλωση δροσερών ποτών ή νερού, ένα δροσερό ντους αλλά και κρύες κομπρέσες στο κεφάλι και στον αυχένα σε συνδυασμό με ανάπαυση με το κεφάλι ψηλά θα σας βοηθήσουν να προλάβετε κάθε ανεπιθύμητο αποτέλεσμα και καλό είναι να μεταθέσετε την επόμενη προπόνησή σας σε περισσότερο δροσερή, άρα και ασφαλή, ώρα της ημέρας και αφού πρώτα είστε απολύτως σίγουροι ότι έχετε επανέλθει πλήρως.