Ένα πλούσιο διατροφικά πιάτο για όσους δρομείς θέλουν να απολαμβάνουν το γεύμα τους
ΜΕΡΙΔΕΣ: 2
ΥΛΙΚΑ:
• 300 γρ. χοιρινό φιλέτο ολόκληρο καθαρισμένο
• 200 γρ. πατάτες baby
• 50 γρ. καρότα καθαρισμένα (σε φέτες)
• 50 γρ. μπρόκολο φούντες μέτριες
• 50 γρ. κουνουπίδι φούντες μέτριες
• 1/2 κούπα κρασί κόκκινο
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο (άκοπο)
• 1/2 κύβος ζωμός λαχανικών σε νερό
• ανάλογο αλάτι / πιπέρι • 1 ½ κ.σ. μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Για τα λαχανικά: Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά. Βράζουμε σε ελαφρά αλατισμένο νερό τις πατάτες baby για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν στο εσωτερικό τους. Τις στραγγίζουμε χωρίς να τις κρυώσουμε. Τις πιέζουμε ελαφρά με ένα μαχαίρι να σπάσουν και τις πασπαλίζουμε με αλάτι πάπρικα και ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί για μερικά λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Ατμίζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (ή τα ζεματάμε ανάλογα) για μερικά λεπτά. Στραγγίζουμε τα περιττά υγρά και τα πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και αλάτι.
Για το κρέας: Μαρινάρουμε το χοιρινό με αλάτι και πιπέρι τριμμένο. Το σοτάρουμε από όλες τις πλευρές σε τηγάνι με ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Τελειώνουμε το ψήσιμο στο φούρνο σε ανάλογο ταψάκι για περίπου 6-7 λεπτά, και σύμφωνα πάντα με τις προτιμήσεις μας. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 λεπτά. Κόβουμε σε μέτριες φέτες και σερβίρουμε με τη σάλτσα κρασιού και τα λαχανικά.
Για τη σάλτσα: Στο τηγάνι που σοτάραμε το κρέας προσθέτουμε τους κόκκους πιπεριού, λίγο ελαιόλαδο & πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Ψήνουμε μέχρι το αλεύρι μας να ροδίσει. Σβήνουμε με το κρασί και συμπληρώνουμε το ζωμό λαχανικών. Βράζουμε μέχρι η σάλτσα μας να δέσει και να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι-πιπέρι, μέλι και λίγο λεμόνι.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Η συνταγή αποδίδει στο σύνολό της / ανά μερίδα:
Ενέργεια: 1153 / 576,5 kcal
Πρωτεΐνες: 81 / 40,5 γρ.
Υδατάνθρακες: 57,6 / 28,8 γρ.
Λίπη: 66,5 / 33,25 γρ.
Δημοσίευση στο Runner 136, του Θοδωρή Μήτση https://www.theodoremitsis.gr/