Γλυκοπατάτες ψητές με ταχίνι και κόλιανδρο
Η «γλυκιά» εκδοχή της ενέργειας
ΜΕΡΙΔΕΣ: 2
ΥΛΙΚΑ:
• 2 τμχ. γλυκοπατάτες μέτριες
• 2 κ.σ. ταχίνι
• ξύσμα & χυμός από 1 λάιμ
• 2 σκελίδες σκόρδο (τριμμένο)
• 2 κ.σ. κρεμμύδι φρέσκο (λεπτοκομμένο)
• 1 κ.σ. κόλιανδρος φρέσκος (κομμένος)
• ½ κ.γ. κύμινο τριμμένο
• 2 τμχ. μοτσαρέλα (κομμένη με το χέρι)
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• ανάλογο αλάτι/πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C ψήνουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί τις γλυκοπατάτες, αφού πρώτα τις πλύνουμε καλά με σφουγγαράκι. Το ψήσιμο εξαρτάται από το πάχος τους γι’ αυτό τις ελέγχουμε κατά τα πρώτα 30 λεπτά και τις τσεκάρουμε αν είναι έτοιμες με μια οδοντογλυφίδα (εκτιμώμενος χρόνος ψησίματος 50 λεπτά περίπου). Τις αφαιρούμε από το φούρνο και κόβουμε στη μέση και κατά μήκος. Αφαιρούμε τη σάρκα και την τοποθετούμε σε σκεύος ανάμειξης. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε με ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμύδι με το σκόρδο και προσθέτουμε το κύμινο. Μόλις μαραθούν τα τοποθετούμε στην μπασίνα και συμπληρώνουμε το χυμό λάιμ και το ξύσμα του, το ταχίνι και τον κόλιανδρο. Θρυμματίζουμε τη σάρκα της πατάτας με πιρούνι και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος, γεμίζουμε τις πατάτες με το μείγμα και πάνω τους προσθέτουμε τη μοτσαρέλα (κομμένη με τα χέρια) και λίγο σουσάμι. Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 190°. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Η συνταγή αποδίδει στο σύνολό της / ανά μερίδα:
Θερμίδες: 879 / 439,5 kcal
Πρωτεΐνες: 47,8 / 23,9 γρ.
Υδατάνθρακες: 74 / 37 γρ.
Λίπη: 44,9 / 22,45 γρ.
Συντομεύσεις: κ.σ.: κουταλιά σούπας / κ.γ.: κουταλάκι γλυκού / τμχ.: τεμάχιο
Δημοσίευση στο Runner 109, του Θοδωρή Μήτση Consultant Chef & Healthy Food Developer, www.theodoremitsis.gr