Γεύσεις εμπειρίας

Κάντε σωστά τα πρώτα σας διατροφικά βήματα

Share

Έχετε κάνει το πρώτο βήμα και έχετε ξεκινήσει το τρέξιμο βάζοντας, έτσι, τα πρώτα θεμέλια για μία ουσιαστική αλλαγή της ζωής σας. Υπάρχουν, όμως, και κάποια ακόμα μυστικά που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας καθώς οι διατροφικές σας απαιτήσεις διαφοροποιούνται με την εισαγωγή της άσκησης στη ζωή σας.

Οι μαγικές ουσίες
Ένας δρομέας, ακόμα και σε αρχικό επίπεδο, έχει αυξημένες ανάγκες αντιοξειδωτικών ουσιών που θα θωρακίσουν και θα προστατέψουν τον οργανισμό του από την επιπλέον καταπόνηση αλλά και τις ιώσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για να μην μείνετε λοιπόν εκτεθειμένοι, εμπλουτίστε την καθημερινή σας διατροφή με φρούτα και λαχανικά που είτε να συμπληρώνουν τα κυρίως γεύματά σας είτε να αποτελούν τα ενδιάμεσα σνακ. Έτσι κι αλλιώς, το ότι ξεκινήσατε να τρέχετε δείχνει τη θέλησή σας για αλλαγή της ποιότητας της ζωής σας οπότε γιατί να μην το πετύχετε πιο γρήγορα;

Φάτε… λίπος
Τόσο καιρό θεωρείτε ότι για να βελτιώσετε τη διατροφή σας θα πρέπει να αφαιρέσετε το λίπος από αυτή. Φυσικά αυτό είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείτε να κάνετε καθώς δεν έχουν όλα τα λιπαρά τα ίδια αποτελέσματα. Για παράδειγμα τα Ω3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στον σολομό και σε κάποια ακόμα λιπαρά ψάρια, βοηθούν τον οργανισμό να δημιουργήσει ένα ανθεκτικό αμυντικό σύστημα ενώ έχουν προστατευτική δράση και έναντι ασθενειών της καρδιάς, της απώλειας μνήμης, της καλύτερης ροής του αίματος κ.ά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ξηροί καρποί που η προσεκτική κατανάλωσή τους (μερίδα 30 γρ. ωμών και χωρίς αλάτι) προσφέρει σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Ένα ακόμα παράδειγμα «καλής» λιπαρής τροφής είναι αβοκάντο με σημαντική περιεκτικότητα εκτός των καλίου, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος, και ολεϊκού οξέος για προστασία έναντι συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Γενικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το «κακό» λίπος, του οποίου θα πρέπει γενικά να αποφεύγετε την κατανάλωση, έχει άμεση ή έμμεση σχέση με το κρέας και τα παράγωγά του. Έτσι καλό είναι να το επιλέγετε στις πιο… αθώες εκδοχές του όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί χαμηλών λιπαρών, το άπαχο κρέας, ενώ καλό είναι να περιορίσετε τη χρήση του βουτύρου αντικαθιστώντας το πολλές φορές με το ελαιόλαδο.

Η προσωπική σας επιβράβευση
Το βράδυ της προηγούμενης ημέρας πριν από μία προπόνηση μεγαλύτερης διάρκειας από τις συνηθισμένες ή πριν από τη συμμετοχή σας σε κάποιον αγώνα το πιο ενδεδειγμένο γεύμα είναι τα ζυμαρικά. Μία μερίδα μακαρόνια με λίγη κόκκινη σάλτσα (καλό είναι να αποφεύγετε τις βαριές σάλτσες όπως την κρέμα γάλακτος αλλά και σύνθετα πιάτα με ζυμαρικά όπως το παστίτσιο) είναι ο καλύτερος συνδυασμός για να εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με υδατάνθρακες που θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια ώστε να ολοκληρώσετε την προσπάθειά σας. Μήπως μόλις ανακαλύψατε ακόμα έναν λόγο για να συνεχίσετε να τρέχετε;

Ο σωστός προγραμματισμός
Το τρέξιμο έχει κάνει τα πρώτα του βήματα στη ζωή σας και έχετε αρχίσει και οργανώνετε το πρόγραμμά σας για να μην χάνετε ούτε μία προπόνηση. Κάπως έτσι θα πρέπει να σκεφθείτε και για τα αντίστοιχα γεύματά σας εφοδιάζοντας το ντουλάπι σας και το ψυγείο σας ανάλογα. Φροντίστε να λαμβάνετε τουλάχιστον μία ώρα πριν από κάθε σας προπόνηση τους απαραίτητους υδατάνθρακες (ένα φρούτο, μία μπάρα δημητριακών, λίγο ψωμί ή φρυγανιές με μέλι) ώστε να έχετε την ενέργεια που θα χρειαστείτε για να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας, ενώ μετά από αυτήν θα πρέπει να λάβετε λίγη πρωτεΐνη για γρηγορότερη αποκατάσταση με ιδανικότερες τροφές ένα γιαούρτι με μέλι ή ένα ποτήρι σοκολατούχο γάλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ενεργειακός ρυθμιστής
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών
Οπλιστείτε ενάντια στη ζέστη!
Πως να διαχειριστείτε τον αγώνα αλλά και την προπόνηση σε θερμό περιβάλλον
Break the wall Νο2
Μπορεί το φαινόμενο “Hit the wall” να είναι κατά κύριο λόγο οργανικό αφού σχετίζεται με την εξάντληση των αποθεμάτων του γλυκογόνου στο σώμα, ωστόσο, συνδέεται και με τη λειτουργία του εγκεφάλου εμπλέκοντας και τον ψυχολογικό τομέα του δρομέα. Δείτε λοιπόν με τη βοήθεια του ψυχολόγου – αθλητικού ψυχολόγου, Γιάννη Ζαρώτη πώς να το αντιμετωπίσετε για να σπάσετε τον τοίχο και… με το μυαλό σας!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο