Η μυϊκή ενδυνάμωση αποτελεί μία ευρεία έννοια καθώς μπορεί να επιτευχθεί με πολλές και διαφορετικές μεθόδους και προγράμματα εκγύμνασης. Εδώ αναφερόμαστε περισσότερο στις ασκήσεις με τα βάρη αλλά και άλλες μορφές ή συστήματα ενδυνάμωσης (ασκήσεις με λάστιχα, με βαράκια, crossfit, TRX κ.ά.) που πραγματοποιούνται συνήθως στο γυμναστήριο.
Δρομείς και μυϊκή ενδυνάμωση
Οι περισσότεροι δρομείς περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους ασκήσεις ενδυνάμωσης είτε με βάρη, είτε με λάστιχα, είτε με το βάρος του σώματός τους είτε με κάποια άλλη μέθοδο. Σε κάθε περίπτωση με τη βοήθειά τους μπορούν να δυναμώσουν περιοχές που δεν γυμνάζονται εντατικά, όπως τα χέρια, η ράχη και ο κορμός πετυχαίνοντας ένα ομοιόμορφα γυμνασμένο σώμα.
Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία και ακολουθήσετε ένα σωστό πρόγραμμα με ασκήσεις ενδυνάμωσης για τα πόδια και τους κάτω κοιλιακούς θα αποκομίσετε πολλαπλά οφέλη και στο τρέξιμό σας και πιθανόν να δείτε και τις επιδόσεις σας να βελτιώνονται, μειώνοντας σημαντικά, παράλληλα, τις πιθανότητες τραυματισμού. Επίσης, αρκετές έρευνες τα τελευταία χρόνια αναφέρουν πως οι ασκήσεις με βάρη μπορούν να βελτιώσουν τη δρομική οικονομία αλλά και το στιλ τρεξίματος.
Μυϊκή ενδυνάμωση και τρέξιμο
Αν τώρα, είστε fun του γυμναστηρίου και θέλετε να αρχίσετε το τρέξιμο, θα κάνετε μία εξαιρετική επιλογή. Έτσι θα βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού σας συστήματος, και κατ’ επέκταση και η αντοχή σας. Το τρέξιμο θα σας χαλαρώνει μετά από έντονες προπονήσεις παρέχοντας αιμάτωση στους μυς των ποδιών, ενώ θα βοηθήσει και στην «καύση» του λίπους.
Όσοι βέβαια στοχεύουν στην έντονη αύξηση του μυϊκού τους όγκου, θα πρέπει να αποφεύγουν τις προπονήσεις μεγάλης διάρκειας καθώς αυτές λειτουργούν ως ένα σημείο, ανταγωνιστικά με τον στόχο τους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν μπορούν να τρέχουν, καθώς λίγα χιλιόμετρα 1-3 φορές την εβδομάδα θα βελτιώσουν την αντοχή τους και θα συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού τους λίπους.
Πότε;
Οι σύγχρονες προπονητικές θεωρίες για τους δρομείς προτείνουν οι προπονήσεις ενδυνάμωσης να γίνονται σε ξεχωριστές προπονητικές μονάδες κι όχι πριν ή μετά το τρέξιμο. Αν ωστόσο δεν υπάρχει ο χρόνος ή και η διάθεση για κάτι τέτοιο τότε προτιμήστε να κάνετε την ενδυνάμωσή σας μετά από ένα χαλαρό τρέξιμο μικρής ή μεσαίας διάρκειας και μία ημέρα που να μην έπεται ή να προηγείται από μία κοπιαστική δρομική προπόνηση. Απαιτεί όμως μεγάλη προσοχή η σωστή επιλογή του ασκησιολογίου που θα ακολουθήσετε.
Σχόλιο:
Τρέξιμο και ασκήσεις ενδυνάμωσης δένουν αρμονικά. Παρέχουν ομοιόμορφη και συνολική εκγύμναση σε όλο το σώμα, ενώ η βελτίωση στο ένα ισοδυναμεί σχεδόν σίγουρα και με βελτίωση στο άλλο.
Για να ισχύσουν όμως όλα αυτά θα πρέπει εκτός από τη σωστή επιλογή των ασκήσεων, η συχνότητα, ο όγκος και η ένταση των επιβαρύνσεων να είναι η ενδεδειγμένη.
Βαθμολογία: 9,5/10
Δημοσίευση στο Runner νο. 66, ως μέρος του Runner’s Special για τις εναλλακτικές μορφές εκγύμνασης