Τρέξιμο και προπόνηση με δυνατό αέρα!

Χρήσιμες συμβουλές για να μη σου χαλάσει ο καιρός την προπόνηση

Share

Κόντρα στον άνεμο

Ο δυνατός άνεμος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των δρομέων, όχι μόνο για τον αγώνα, όπου μπορεί να γίνει καταστροφικός, αλλά και για τις προπονήσεις. 

Κι αυτό γιατί οι ριπές του αέρα “χαλάνε” τον ρυθμό και τη συγκέντρωση, δεν επιτρέπουν την ομαλή εκτέλεση της τεχνικής του τρεξίματος, ενώ αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας και κάνουν το τρέξιμο πιο δύσκολο.

Αυτό μπορεί να συμβεί τόσο σε μία διαλειμματική προπόνηση, όσο και σε μία προπόνηση με συνεχόμενο τρέξιμο. Πώς μπορεί κανείς, όμως, να “προστατέψει” την προπόνησή του όταν επικρατεί δυνατός αέρας; Μερικές χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν!

Αλλάξτε πρόγραμμα

Αν έχετε προγραμματίσει μία δυνατή διαλειμματική ή ένα tempo run με πολύ συγκεκριμένους στόχους τότε σκεφτείτε μήπως αλλάξετε λίγο το πρόγραμμά σας και εκτελέσετε μία προπόνηση με συνεχόμενο τρέξιμο αφήνοντας τη διαλειμματική για μία μέρα που οι συνθήκες είναι καλύτερες. Αν πάλι, δεν θέλετε να τη χάσετε ή δεν μπορείτε να αλλάξετε το πλάνο σας, τότε υπάρχουν δύο επιλογές: 
Είτε να εκτελέσετε τη διαλειμματική κάτω από δύσκολες συνθήκες, είτε να προσαρμόσετε τη διαλειμματική. Στην πρώτη περίπτωση να υπολογίσετε πως οι χρόνοι μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικοί από αυτό που περιμένατε καθώς ο αντίθετος άνεμος, ανάλογα με την έντασή του, ρίχνει σημαντικά τον ρυθμό. Στη δεύτερη περίπτωση, προτιμήστε μικρά κομμάτια εντός σταδίου (200 ή 300μ.) όπου θα έχετε τον αέρα ευνοϊκό στο μεγαλύτερο μήκος τους.

Το σωστό μέρος
Μία μέρα σαν κι αυτή αποφύγετε το τρέξιμο σε πολύ ανοιχτούς χώρους και προτιμήστε, είτε το στάδιο, είτε ιδανικά κάποιο δάσος ή πάρκο με ψηλά δέντρα που προστατεύουν από τον αέρα. Ακόμα κι εκεί, ωστόσο, θέλει προσοχή καθώς όταν ο αέρας είναι πολύ δυνατός υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για κάποιο ατύχημα (πτώσεις δέντρων, σπασμένα κλαδιά κλπ.). Φυσικά, μία μέρα σαν κι αυτή η επιλογή του τρεξίματος στο διάδρομο φαντάζει ιδανική.

Θες μήπως να κάνεις τρέξιμο στο διάδρομο;

Ή διαλειμματικές στο διάδρομο;

Γυαλιά και γάντια

Είναι σίγουρα η μέρα που τα γυαλιά θα σας φανούν πολύ χρήσιμα. Κι αυτό γιατί θα προστατεψουν τα μάτια σας από σκόνη και μικροαντικείμενα, ενώ θα σας κρατήσουν πιο ξεκούραστους. Αν εκτός από αέρα επικρατούν και χαμηλές θερμοκρασίες φορέστε και γάντια που θα κρατήσουν τα χέρια σας ζεστά. Ακόμα, προτιμήστε να τρέξετε φορώντας ένα αντιανεμικό jacket ώστε να είστε προστατευμένοι τουλάχιστον στον κορμό και στα χέρια.

Η επιλογή του αέρα

Αν πάλι σκοπεύετε να τρέξετε στον δρόμο σε μία διαδρομή “πήγαινε – έλα” τότε προτιμήστε να τρέξετε αντίθετα στη φορά του ανέμου στην αρχή και με “ευνοϊκό” άνεμο στην επιστροφή. Μπορεί να κουραστείτε περισσότερο στην αρχή, όμως το δεύτερο μισό της προπόνησης θα έχετε τον αέρα από πίσω να σας δίνει ώθηση, θα μπορείτε να ανεβάσετε ρυθμό και να απολαύσετε καλύτερα το τρέξιμό σας. Επιπλέον, αν έχετε ιδρώσει αρκετά με αυτό τον τρόπο δεν θα αισθανθείτε να κρυώνετε, όπως θα συνέβαινε σε αντίθετη περίπτωση. 
Αν φυσικά έχετε τη δυνατότητα, προτιμήστε μία διαδρομή που ο αέρας είναι σε όλο το μήκος της ευνοϊκός.

“Λυγίστε” στον αντίθετο

Ο αντίθετος άνεμος κάνει το τρέξιμο πιο δύσκολο και ενεργοβόρο καθώς εκτός από το βάρος μας καλούμαστε να υπερνικήσουμε και τη δύναμη του αέρα. Ένας τρόπος για να το περιορίσετε είναι να χαμηλώνετε λίγο τον κορμό σας, “μικραίνοντας” ουσιαστικά την επιφάνεια του σώματός σας όσο βρίσκεστε στον αντίθετο. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε περισσότερο τα χέρια εκτελώντας μεγαλύτερη και πιο έντονη κίνηση.

Προτάσεις για προπονήσεις με δυνατό αέρα εντός σταδίου
-10-15χ200μ. σε ρυθμό ρεκόρ 5χλμ. στον ευνοϊκό με επιστροφή jogging
– Tempo Run με εναλλαγές ρυθμού, 200μ. πιο γρήγορα (στον ευνοϊκό) και 200μ. αργά (στον αντίθετο)

Μπορεί o αέρας να είναι ένα μεγάλο εμπόδιο δεν είναι και η καταστροφή. Αν εκτελέσετε μερικές προπονήσεις με έντονο αέρα θα σκληραγωγηθείτε και θα δυναμώσετε οπότε μην ακυρώσετε την προπόνησή σας. Σκεφτείτε έξυπνα, προσαρμόστε το πρόγραμμά σας, φροντίστε για την ασφάλειά σας, ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και καλή προπόνηση!

του Βασίλη Παπαϊωάννου
Κ.Φ.Α, Προπονητή δρόμων αντοχής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δυνάμωσε μόνος σου! (3ο μέρος ασκήσεων)
Δυναμικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος για τον κορμό
Πέστε στα πατώματα...
Έξυπνες ασκήσεις ενδυνάμωσης στο… πάτωμα για όλο το σώμα!
Crossfit
Οι εναλλακτικές του καλοκαιριού (μέρος 3ο)
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο