3ος Ημιμαραθώνιος Μυκήνες-Τενέα «Ancient Mycenaean Trail Run 2019»

24-3-2019: Ορεινός αγώνας στις Μυκήνες

Share

Την Κυριακή 24 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο 3ος Ημιμαραθώνιος Μυκήνες-Τενέα με την ονομασία «ANCIENT MYCENAEAN TRAIL RUN 2019».
Ακολουθεί η προκήρυξη της διοργάνωσης:

«Προκηρύσσεται ο 3ος αγώνας Ορεινός Ημιμαραθώνιος Μυκήνες-Τενέα με την επωνυμία “ANCIENT MYCENAEAN TRAIL RUN 2019” που θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019.
Ο Ορεινός Ημιμαραθώνιος ANCIENT MYCENAEAN TRAIL RUN αποτελεί έναν αγώνα trail μήκους 22,8 χιλιομέτρων μεταξύ της ακρόπολης των Μυκηνών και της αρχαίας Τενέας στην οροσειρά του Ομηρικού Τρητού στα σύνορα Κορινθίας-Αργολίδας. Διοργανώνεται από τον ΕΟΣ Κορίνθου, τον Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Στεφανίου Κορινθίας και τον Σύλλογο Δρομέων Κορίνθου «Εφυραίοι Ωκύποδες» υπό την αιγίδα του Δήμου Κορινθίων.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Η διαδρομή του ANCIENT MYCENAEAN TRAIL RUN – 3ου Ορεινού Ημιμαραθωνίου Μυκήνες-Τενέα- έχει μήκος 22,8 χιλιόμετρα και συνολική θετική υψομετρική διαφορά +944 περίπου. Στο μεγαλύτερο μέρος της, η διαδρομή αποτελείται από 11 χλμ. μονοπάτια και μονοπατόδρομους (περίπου 50%) ενώ την συμπληρώνουν 9,8 χλμ. αγροτικοί δρόμοι μέτριας ή στοιχειώδους βατότητας (41%) και 2 χλμ. ασφάλτου (9%). Η διαδρομή έχει χαρακτήρα point-to-point με εκκίνηση στη Πύλη των Λεόντων στην ακρόπολη των Μυκηνών και τερματισμό στο στάδιο του Χιλιομοδίου, στην περιοχή της Αρχαίας Τενέας.
Ακολουθεί στο μεγαλύτερό της μέρος τη πορεία του αρχαίου Μυκηναϊκού Δρόμου που συνέδεε τις Μυκήνες με τα λιμάνια του Κορινθιακού και Σαρωνικού κόλπου. Συνοπτικά, η διαδρομή ξεκινώντας από την Πύλη των Λεόντων στην ακρόπολη των Μυκηνών, ακολουθεί την βόρεια πλαγιά του λόφου της ακροπόλεως, για να κατευθυνθεί στη συνέχεια ανατολικά ακολουθώντας την χαράδρα του Χάβου. Ανεβαίνει στη συνέχεια στο διάσελο ανάμεσα στα βουνά Προφήτης Ηλίας και Σάρα.
Συνεχίζει κατά μήκος της νότιας πλαγιάς του υψώματος Κοντοβούνι για να ανέβει στη συνέχεια με σταθερή κλίση ΒΑ προς τη κοιλάδα του Αστερίωνα, ακολουθώντας την πλαγιά της δυτικής όχθης του αρχαίου ποταμού. Στο 4,5ο χλμ. συναντάει το 1 ΣΤΑΝ στη θέση «Παγώνα»
Στο 6ο χλμ. η διαδρομήδιασχίζει τον Αστερίωνα και ανηφορίζει την απέναντι πλαγιά με κατεύθυνση τη χαράδρα Τρούπες. Στο 7ο χλμ συναντάει τον 2 ΣΤΑΝ στη θέση «Κολόντερο» (470μ.).
Στη συνέχεια ανηφορίζει με σταθερή κλίση προς τη κοιλάδα του Στεφανίου μέσω του χτιστού μονοπατιού της χαράδρας Τρούπες.
Βγαίνοντας από τη χαράδρα η διαδρομή οδηγεί μέσω χωματόδρομων μέσης βατότητας και ασφάλτου προς τον οικισμό του Στεφανίου όπου στο 12ο χλμ οι δρομείς θα συναντήσουν το 3ο και κεντρικό ΣΤΑΝ έξω από το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου. Στη συνέχεια η διαδρομή κατηφορίζει για 3 περίπου χιλιόμετρα μέσω ασφάλτου και χωματόδρομου μέσης βατότητας προς το Αγιονόρι. Στη θέση Φραντζή (690 μ.) ανηφορίζει -παράλληλα με τη Κλεισούρα του Αγιονορίου (Κοντοπορεία)- στο βουνό Νυφίτσα. Στο 16ο χλμ. και σε υψόμετρο 820 μ. συναντάει τον 4ο ΣΤΑΝ στη θέση «Νυφίτσα» απ’ όπου ξαναμπαίνει σε λιγότερο γραμμένο μονοπάτι που κατηφορίζει προς το χωριό Κλένια. Στο 19,5ο χλμ. στη θέση «Πλάτανος Κλένια» συναντάει 5ο και τελευταίο ΣΤΑΝ απ΄όπου η διαδρομή θα κατηφορίσει μέσα από το χωριό στη πεδιάδα της Αρχαίας Τενέας για να τερματίσει στο στάδιο του Χιλιομοδίου.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Η δήλωση συμμετοχής στον αγώνα προϋποθέτει πλήρη αποδοχή των κανονισμών.
Οι αθλητές που θα αγωνιστούν θα πρέπει να κατανοούν ότι κινούνται σε ορεινό και δύσβατο έδαφος με ότι συνεπάγεται αυτό. Επίσης είναι εκτεθειμένοι στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη ημέρα του αγώνα.
Δεκτοί γίνονται αθλητές άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 και άνω. Κάτω των 18 απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα.
Έγκυρη θεωρείται η συμμετοχή η οποία έχει τακτοποιηθεί οικονομικά. Tο όνομα του κάθε εγγεγραμμένου αθλητή θα αναρτηθεί στην κατηγορία «ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ».
Το κόστος συμμετοχής είναι 5€.
Για να επικυρωθεί η δήλωση συμμετοχής πρέπει να γίνει κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό της
Εθνικής Τράπεζας: «ΕΟΣ Κορίνθου»
IBAN: GR 5101107870000078748000011
και να αναφέρεται το όνομα του αθλητή.
Αθλητής/τρια που δηλώσει συμμετοχή και δεν προσέλθει στον αγώνα δε δικαιούται επιστροφής χρημάτων.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής θα διαρκέσει από τις 20 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και τις 17 Μαρτίου 2019 κι εφόσον δεν θα έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός (300). Δεν θα δοθεί καμία παράταση στην καταληκτική ημερομηνία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Εκτός από τους τρεις πρώτους νικητές της γενικής κατάταξης ανδρών-γυναικών, θα γίνουν βραβεύσεις στους τρεις (3) πρώτους ανά κατηγορία. Κατηγορία θα υπάρχει εφόσον δηλωθούν 6 αθλητές.

Οι κατηγορίες του αγώνα για τους άνδρες είναι οι εξής:
18-29 ετών
30-39 ετών
40-49 ετών
50-59 ετών
60+

Οι κατηγορίες στις γυναίκες θα είναι οι εξής:
18-29 ετών
30-44 ετών
45+

Δώρα με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα θα δοθούν σε όλους τους αθλητές.

ΕΠΑΘΛΑ-ΜΕΤΑΛΛΙΑ
Οι νικητές του αγώνα θα τιμηθούν με αναμνηστικά τρόπαια ενώ όλοι οι αθλητές που θα τερματίσουν τον αγώνα, θα λάβουν αναμνηστικό μετάλλιο.

ΠΑΡΟΧΕΣ
Η διοργάνωση του αγώνα αναλαμβάνει να παράσχει στους αθλητές: τροφοδοσία κατά τη διάρκεια του αγώνα, ιατρική υποστήριξη και αναμνηστικό μετάλλιο στους αθλητές που θα τερματίσουν τον αγώνα.
Επίσης αναλαμβάνει την μεταφορά των αθλητών με λεωφορεία από το Χιλιομόδι στην ακρόπολη

ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται ακριβώς στις 10:00 το πρωί από την Πύλη των Λεόντων στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Εκτός από την περίπτωση της προγραμματισμένης αναβολής λόγω τυχόν εξαιρετικά κακών καιρικών συνθηκών, η ώρα εκκίνησης είναι δεδομένη και δεν υπάρχει καμία απολύτως καθυστέρηση. Όποιος φτάσει εκπρόθεσμα στην εκκίνηση μέχρι 15 λεπτά, δικαιούται να εκκινήσει μόνος του, αφού πρώτα ενημερώσει τον υπεύθυνο της διοργάνωσης.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΔΡΟΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ
Θα υπάρξει η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς των δρομέων με λεωφορεία της διοργάνωσης από τον χώρο του τερματισμού του αγώνα (στάδιο Χιλιομοδίου Κορινθίας) στην Εκκίνηση στις Μυκήνες.
Οι δρομείς θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο του τερματισμού το αργότερο στις 8:00 π.μ. Για λόγους οργανωτικούς η τελευταία αναχώρηση λεωφορείου από τον τερματισμό θα γίνει στις 8:15 π.μ.
Για τους δρομείς που θα μεταβούν στην εκκίνηση με δικά τους μέσα, δεν θα υπάρχει από την διοργάνωση η δυνατότητα μεταφοράς από το Χιλιομόδι στις Μυκήνες μετά την λήξη του αγώνα.
Για οδηγίες σχετικά με την πρόσβαση σας στους χώρους τερματισμού και εκκίνησης, συμβουλευτείτε την ενότητα «Πρόσβαση».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ, ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ
Η Γραμματεία του αγώνα, λειτουργεί στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών, δίπλα από το χώρο της εκκίνησης , την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 πριν την εκκίνηση, από τις 08:15 το πρωί, μέχρι τις 09:30. Θα επιδίδει στους αθλητές αριθμούς και καρτελάκια/αυτοκόλλητα με τον αριθμό του αθλητή για όσους αθλητές επιθυμούν να παραδώσουν έναν σάκο (drop-bag) για μεταφορά στον τερματισμό. Αριθμοί αθλητών δεν επιδίδονται σε τρίτα πρόσωπα. Καλό είναι, οι αθλητές να φέρουν μαζί τους κάποιο στοιχείο ταυτοποίησης (ταυτότητα, δίπλωμα), για να γίνει η απαραίτητη διασταύρωση στοιχείων από το προσωπικό της Γραμματείας.

DROP-BAGS
Στον αγώνα μπορείτε να παραδώσετε έναν σάκο, ο οποίος θα μεταφερθεί από τους διοργανωτές στον τερματισμό. Η Γραμματεία θα δέχεται τους σάκους των αθλητών σε όλη τη διάρκεια της επίδοσης των αριθμών του αγώνα μέχρι τις 09:30. Καλό είναι να μην τοποθετούνται στον σάκο αντικείμενα από εύθραυστο υλικό (γυαλί) ή αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα.

ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Η σήμανση της διαδρομής είναι πυκνή και ως διακριτικά ορίζονται οι ταινίες έργου (κόκκινο και άσπρο) και οι ορειβατικές ενδείξεις -διακριτικά κόκκινης μπογιάς που δείχνουν την σωστή πορεία του αθλητή.
Η σήμανση της διαδρομής που τοποθετείται από τη Διοργάνωση, είναι προσωρινή, με στόχο την εξυπηρέτηση των αθλητών και μετά τον αγώνα αφαιρείται. Πρόκειται κυρίως για πινακίδες χιλιομετρικών ενδείξεων ή κατευθυντήρες της διαδρομής.
Σε καίρια σημεία της διαδρομής και σε περίπτωση που τα παραπάνω υλικά μέσα κριθούν ενδεχομένως ανεπαρκή, θα υπάρχουν εθελοντές που θα καθοδηγούν τους αθλητές.

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ
Η διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών, υποστηρίζοντάς τους σε τρία (5) ενδιάμεσα σημεία της διαδρομής. Στον αγώνα θα υπάρχουν 5 σταθμοί ανεφοδιασμού: 1) Παγώνα (Κ-4,5), 2) Κολόντερο (Κ-7), 3 ) Στεφάνι (Κ-12), 4) Νυφίτσα (Κ-16) και 5) Πλάτανος Κλένια (Κ-20).
Στους πέντε σταθμούς θα προσφέρονται νερά. Επιπλέον, στο ΣΤΑΝ-2 Κολόντερο (Κ-7), θα προσφέρονται ισοτονικά ποτά. Στο κεντρικό σταθμό ΣΤΑΝ-3 στο Στεφάνι (Κ-12) θα προσφέρονται επιπλέον μπανάνες, αλμυρά σνακς και ισοτονικά ποτά. Στο ΣΤΑΝ-4 Νυφίτσα (Κ-16), θα προσφέρονται επιπλέον μπανάνες, κόκα-κόλες και ισοτονικά ποτά.

ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ
Ο αγώνας κλείνει στο στάδιο του Χιλιομοδίου ακριβώς 5 (πέντε) ώρες μετά την εκκίνηση, στο χώρο τερματισμού των αθλητών. Για να θεωρηθεί ένας τερματισμός κανονικός, θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 5 ώρες ακριβώς, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, όλων των κατηγοριών. Όσοι αθλητές τερματίσουν εκπρόθεσμα, σε χρόνο μεγαλύτερο των 5 ωρών, θεωρούνται ότι έφτασαν έγκυρα μέχρι το τελευταίο σημείο αποκλεισμού και θα παρουσιαστούν στα επίσημα αποτελέσματα ως «εκπρόθεσμοι τερματίσαντες».

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΗ
Κάθε αθλητής φέρει τον αριθμό αγώνα (bib) πάνω του, τον οποίο και είναι υποχρεωμένος να έχει πάνω σε εμφανές σημείο στην εμπρόσθια όψη. Ο αριθμός πρέπει να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια του αγώνα χωρίς να διπλωθεί, αποκρύβοντας έτσι οποιοδήποτε στοιχείο αναγράφεται πάνω στον αριθμό (χορηγοί, λογότυπα κλπ). Ουσιαστική αλλοίωση του αριθμού, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση στους υπεύθυνους καταγραφής των Σταθμών τιμωρείται με αποκλεισμό.
Απώλεια του αριθμού τιμωρείται με αποκλεισμό.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Η εξωτερική υποστήριξη στους αθλητές επιτρέπεται μόνο μέσα στα όρια του κεντρικού σταθμού ανεφοδιασμού Στεφάνι (Κ-12).

ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
Επιτρέπεται η χρήση μπατόν πεζοπορίας. Επίσης, επιτρέπεται η κατοχή και χρήση χάρτη, πυξίδας, GPS, κινητού τηλεφώνου.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Ο αγώνας κινείται σε ορεινό έδαφος και άρα σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα. Συνεπώς απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής, όπως πλαστικά μπουκάλια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό συσκευασίας στερεάς ή υγρής μορφής τροφής που καταναλώνουν οι αθλητές στη διάρκεια του αγώνα. Σε κάθε σταθμό ανεφοδιασμού υπάρχει ειδικός πλαστικός σάκος απορριμμάτων. Όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ρίχνουν απορρίμματα μέσα στο σάκο. Απόρριψη υλικών συσκευασίας ή άλλων μη οργανικών απορριμμάτων σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής πέρα από τα προκαθορισμένα, επισύρει ποινή αποκλεισμού.

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στο μονοπάτι χωρίς να σχηματίσουν ομάδες που εκτείνονται σε πλάτος, εμποδίζοντας έτσι τους αθλητές που θα ήθελαν να προσπεράσουν. Όταν κάποιος αθλητής ειδοποιείται ότι πρέπει να κάνει στην άκρη για να προσπεραστεί, θα πρέπει να παραμείνει στην ανηφορική (εσωτερική) πλευρά της πλαγιάς.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, ΣΑΚΙΔΙΑ
Δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους αθλητές.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
Το Σημείο Ελέγχου είναι 1 και βρίσκεται στο κεντρικό Σταθμό Ανεφοδιασμού στο Στεφάνι (Κ-12). Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό τους, ώστε να τους καταγράφουν οι κριτές. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής φορά αντιανεμικό μπουφάν, θα πρέπει φτάνοντας στο Σταθμό Ελέγχου να φροντίσει να επιδείξει τον αριθμό του. Άρνηση επίδειξης του αριθμού σημαίνει αποκλεισμό.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ / ΑΝΑΒΟΛΗ
Αν παραστεί ανάγκη (εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες), οι Διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τη διαδρομή ή και να αναβάλλουν για μικρό χρονικό διάστημα την εκκίνηση, προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ματαιωθεί ο αγώνας, άσχετα με το πόσο ακραίες καιρικές συνθήκες επικρατούν στην περιοχή.

ΣΚΟΥΠΑ
Ομάδα εθελοντών ακολουθεί τον τελευταίο αθλητή της κούρσας, για λόγους ασφάλειας, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να συμμετέχει στο συντονισμό παροχής βοήθειας σε πάσχοντα αθλητή, σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό της διοργάνωσης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τα επίσημα (οριστικά) αποτελέσματα του αγώνα δημοσιοποιούνται αρκετές ημέρες μετά τον αγώνα, προκειμένου να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων και ο απαραίτητος έλεγχος. Μόνο μετά τη δημοσίευση των επίσημων αποτελεσμάτων εκτυπώνονται τα αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

ΠΟΙΝΕΣ
Η μοναδική ποινή που επιβάλλεται σε όλα τα παραπτώματα & παραβιάσεις κανονισμού, είναι ο αποκλεισμός/αποβολή. Επιβάλλεται σε: 1) ρύπανση διαδρομής, 2) κοψίματα διαδρομής 3) ανάρμοστη συμπεριφορά προς το προσωπικό τη διοργάνωσης, 4) απώλεια αριθμού αθλητή. Δια βίου αποκλεισμός προβλέπεται σε βαριές περιπτώσεις, όπως άσκηση βίας κατά μελών της διοργάνωσης, όπως και καταλογισμός δόλου για εξαιρετικά μεγάλη συντόμευση της διαδρομής.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ
Η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την εγγραφή τους, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται ωστόσο να ζητηθεί από κανέναν αθλητή να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Η Επιτροπή αποποιείται κάθε ευθύνη σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα σε σημεία της διαδρομής όπου ο κίνδυνος πτώσης με δυσάρεστα ή μοιραία αποτελέσματα είναι αυξημένος. Η Επιτροπή αποποιείται κάθε οικονομικής ευθύνης σε περίπτωση εξωτερικής βοήθειας σε οποιονδήποτε αθλητή».

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: https://ancientmycenaeantrail.wordpress.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
8/9-4-2017: Το διήμερο 8-9 Απριλίου θα διεξαχθούν οι ορεινοί αγώνες τρεξίματος στο νησί της Ύδρας
24-4-2016: Για 3η χρονιά η Σχολή Μωραίτη θα πραγματοποιήσει τον αγώνα με την ονομασία Moraitis Run
Syrathlon 2019
28/30-6-2019: Αγώνας τριάθλου στη Σύρο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο