5ος Δρόμος του Νερού – Water Trail Race 2014

8-6-2014: Για πέμπτη συνεχή χρονιά διεξάγεται στην Καβάλα ο ορεινός αγώνας Δρόμος του Νερού – Water Trail Race 2014 στο πλαίσιο του φεστιβάλ υπαίθριων δραστηριοτήτων/outdoors activities festival με την ονομασία Wood Water Wild.

Share

Για πέμπτη συνεχή χρονιά διεξάγεται στην Καβάλα ο ορεινός αγώνας Δρόμος του Νερού – Water Trail Race 2014 στο πλαίσιο του φεστιβάλ υπαίθριων δραστηριοτήτων/outdoors activities festival με την ονομασία Wood Water Wild.
Δείτε την προκήρυξη του αγώνα:

«Ημερομηνία ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 
Ώρα Εκκίνησης 09.00 
Αφετηρία ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ) 
Τερματισμός ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 
Απόσταση 19 χλμ.
Χρονικό Όριο Τερματισμού 3,5 ΩΡΕΣ 
Υψομετρική Ανάβαση 1.135m 
Υψομετρική Κατάβαση 782m 
Υψομετρική διαφορά 1.917m  
Κόστος συμμετοχής: 10€     

Ο φετινός αγώνας  
Για πέμπτη συνεχή χρονιά διεξάγεται στην Καβάλα ο ορεινός αγώνας Δρόμος του Νερού – Water Trail Race 2014 στο πλαίσιο του φεστιβάλ υπαίθριων δραστηριοτήτων/outdoors activities festival με την ονομασία Wood Water Wild. Η ονομασία του αγώνα οφείλεται στο ότι το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής βαδίζει πάνω στον ιστορικό «Δρόμο του Νερού», ένα κατασκευαστικό έργο που υδροδοτούσε την πόλη της Καβάλας ήδη από τους Ρωμαϊκούς χρόνους και περιλαμβάνει πετρόχτιστα γεφύρια και το περίφημο υδραγωγείο της πόλης με τις 60 αψίδες. Σημαντικό επίσης μέρος της διαδρομής αποτελεί το Περιβαλλοντικό Μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας. Ο φετινός αγώνας συμπίπτει με την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης και ανάδειξης του ιστορικού Δρόμου του Νερού, γεγονός που συνιστά άλλον ένα λόγο για να τρέξει κανείς τη διαδρομή.    

Η διαδρομή  
Ο αγώνας ξεκινά από την κεντρική πλατεία της πόλης της Καβάλας (Πλατεία Ελευθερίας), ακριβώς στο υψόμετρο της θάλασσας. Αρχικά η διαδρομή ακολουθεί τον ασφάλτινο δρόμο (Βενιζέλου, Κουντουριώτου), σχετικά χαμηλής ανωφέρειας, που περνά σε περίπου 400m μπροστά από τις Καμάρες. Από το σημείο εκείνο και για το επόμενα 600m ο δρόμος κερδίζει γρήγορα υψόμετρο μέχρι να φτάσει στην εκκλησία του Τίμιου Σταυρού όπου για το υπόλοιπο 0,5 χλμ ασφάλτινου δρόμου ανηφορίζει με πολύ ηπιότερη κλίση.  

Φτάνοντας στο εκκλησάκι του  Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκουμε το πρώτο στεκ (Υψομ.120m-KM:1,5) και αμέσως μετά αρχίζει ο χωματόδρομος. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα βραχώδες τμήμα της διαδρομής που αφήνει τα τελευταία σπίτια της πόλης και ξεκινά να ανηφορίζει τον λόφο που οδηγεί στα πέτρινα γεφύρια της διαδρομής. Περνώντας το μεγάλο γεφύρι, έχουμε καλύψει τα 5 πρώτα χιλιόμετρα (Υψομ.245m-KM:5,2) με την κλίση απότομα να αυξάνει μέχρι να συναντήσουμε το δεύτερο στεκ (Υψομ.415m-KM:7,0) στην τοποθεσία “Μάνα του Νερού”. Ήδη εδώ και ένα χιλιόμετρο έχουμε εισέλθει σε βλαστώδη περιοχή με θάμνους, κωνοφόρα και δέντρα που μας δίνουν επιπλέον ανάσες μέσα στη σκιά τους.  

Λίγο μετά τα 8 χιλιόμετρα και καθώς  πιάνουμε το υψομετρικό peak της διαδρομής (Υψομ.500m-KM:8,4) αρχίζουμε να διακρίνουμε στα αριστερά μας τον κάμπο των Φιλίππων, έχοντας στα αριστερά του το Παγγαίο και στα δεξιά του το Φαλακρό. Ένα χιλιόμετρο αργότερα, πιάνουμε τον “Αυχένα” της διαδρομής (Υψομ.455m-KM:9,4) που είναι και το σημείο που ουσιαστικά σηματοδοτεί την αρχή της καθοδικής πορείας. Τραβερσάροντας αριστερά από το ρέμα της Παλιάς Καβάλας και χάνοντας ύψος με γρήγορο ρυθμό ανάμεσα σε θαμνώδη κυρίως βλάστηση, συναντούμε μετά από 3 περίπου χιλιόμετρα το τρίτο στεκ, στο χαμηλότερο σημείο της διαδρομής από τότε που αφήσαμε την Καβάλα (Υψομ.130m-KM:12,7).  

Έχοντας πια μπροστά μας το τελευταίο  κομμάτι του αγώνα (6,3 χλμ.), αποχωριζόμαστε για πολύ λίγο το χώμα (300m ασφάλτου), περνάμε από το εγκαταλειμμένο λατομείο και ξεκινάμε την μεγάλη, τελική μας άνοδο. Μπαίνοντας στο Περιβαλλοντικό Μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, με σύμμαχο τη σκιά των πελώριων δέντρων και τη δροσιά του νερού, ανεβαίνουμε στα 2,7χλμ της διαδρομής του, 200m σε υψόμετρο (Υψομ.360m-KM:17,4). Βγαίνοντας από τη βορειοδυτική του έξοδο και συναντώντας τα σπίτια του χωριού, απομένουν πια 1.650 m σε ασφάλτινο δρόμο για να τερματίσουμε στην πλατεία του (Υψομ.365m-KM:19,1).    

Δηλώσεις Συμμετοχής  
Κανονισμοί του αγώνα, χάρτες και λεπτομέρειες της διαδρομής καθώς και δηλώσεις συμμετοχής στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.woodwaterwild.gr    

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Acheloos Run 2022
Ανακοινώθηκε η προκήρυξη και το πρόγραμμα του αγώνα
Με επιτυχία τα Θεοδωράκεια
Την περασμένη Κυριακή 13 Μαΐου έγιναν τα 3α Θεοδωράκεια με το σύνθημα “Ανατρέχω στην Αρκαδία” προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη. Στον αγώνα απόστασης 24,3 χλμ. τερμάτισαν περισσότεροι από 150 δρομείς και περιπατητές που ξεκίνησαν από τη Ζάτουνα και τερμάτισαν στο Βαλτετσίνικο. Πρώτοι τερμάτισαν ο Γιώργος Κολαΐτης και η Μαρία Χαραλαμποπούλου. Δείτε τα πλήρη αποτελέσματα.
Pilabox Trail Race 2020
Αγώνας στην Πεντέλη
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο