Στα βήματα του Φειδιππίδη!

Ξεκίνησε πριν από λίγο το φετινό Σπάρταθλο, ένας από τους σημαντικότερους αγώνες υπεραποστάσεων στον κόσμο. 321 υπερμαραθωνοδρόμοι από 35 χώρες, ανάμεσα τους και 45 Έλληνες, πήραν εκκίνηση μπροστά από την Ακρόπολη με στόχο τη Σπάρτηακολουθώντας τα βήματα του ημεροδρόμου. Δείτε το Δελτίο Τύπου των διοργανωτών αλλά και περισσότερα στοιχεία για το φετινό Σπάρταθλο.

Share

Σπάρταθλον 2013
Ξεκίνησε πριν από λίγο το φετινό Σπάρταθλο, ένας από τους σημαντικότερους αγώνες υπεραποστάσεων στον κόσμο. 321 υπερμαραθωνοδρόμοι από 35 χώρες, ανάμεσα τους και 45 Έλληνες, πήραν εκκίνηση μπροστά από την Ακρόπολη με στόχο τη Σπάρτηακολουθώντας τα βήματα του ημεροδρόμου. Δείτε το Δελτίο Τύπου των διοργανωτών αλλά και περισσότερα στοιχεία για το φετινό Σπάρταθλο.

Δείτε περισσότερα για το Σπάρταθλο 2013

Το Δελτίο Τύπου της διοργάνωσης
Αθλητές και αθλήτριες με σημαντικές διακρίσεις, που ήταν νικητές σε προηγούμενες διοργανώσεις θα συμμετάσχουν στον φετινό διεθνή αγώνα δρόμου Υπεραποστάσεως «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2013», που θα διεξαχθεί το διήμερο 27 και 28 Σεπτεμβρίου στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη απόστασης 246 χιλιομέτρων.
Η διοργάνωση του θεσμού, θα πραγματοποιηθεί με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», που ολοκληρώνει την τριετή διάρκειά της. Το έπαθλο των αθλητών που θα τερματίσουν στην Σπάρτη, μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα, είναι ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα.
Όλη η αφρόκρεμα των δρομέων μεγάλων αποστάσεων θα βρεθεί στην εκκίνηση την Παρασκευή το πρωί στις 7:00 στην Ακρόπολη, μπροστά από το Ηρώδειο. Οι εξαιρετικές διοργανώσεις του παρελθόντος αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία και του φετινού αγώνα.

Θα πάρουν μέρος 333 αθλητές και αθλήτριες από 35 χώρες (301 άνδρες, 32 γυναίκες), μεταξύ των οποίων και 45 Έλληνες, που συγκεντρώνουν βάσιμες ελπίδες διάκρισης.

Ανάμεσα στους αθλητές που θα συμμετάσχουν, είναι ο νικητής της διοργάνωσης Ιβάν Γκουντίν (πρώτος το 2010 και το 2011), από την Ιταλία, οι Γιούζι Σακάι από την Ιαπωνία και Γιαν Άλμπερτ Λάντνικ από την Ολλανδία, που έχουν καταλάβει την δεύτερη θέση, ενώ  στην κατηγορία των γυναικών θα αγωνιστεί η νικήτρια του 2011, Σίλβια Λιούμπικς από την Ουγγαρία. Συμμετέχει για πρώτη φορά ο Αμερικανός Μίκαελ Μόρτον, με καταπληκτικές επιδόσεις στις 24 ώρες, όπου κάλυψε 277,543 χλμ.

Τον ιστορικό αγώνα διοργανώνει όπως κάθε χρόνο ο ΔΙΕΘΝΗΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.
Με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ – η συνεργασία με το οποίο ξεκίνησε  το 2004 και έκτοτε, με μία ετήσια διακοπή συνεχίζεται μέχρι σήμερα – θα γίνει και πάλι φέτος ηλεκτρονική καταγραφή των αθλητών σε δέκα κεντρικούς σταθμούς και τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται σε οθόνη στο χώρο του τερματισμού και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνδέσμου www.spartathlon.gr. Ένα μέρος των εξόδων καλύπτεται  από την συμμετοχή των αθλητών και τα υπόλοιπα  από τον αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ – για διάρκεια τριών ετών που ολοκληρώνεται φέτος –  και μέρος των εφοδίων από ιδιώτες  υποστηρικτές.
Ακόμα, το ιδιωτικό κανάλι NET MED – HELLAS (NOVA) θα καταγράψει όλον τον αγώνα και θα κάνει πολύωρες εκπομπές μετά την ολοκλήρωση του «31ου  ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ:«ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ «31ΟΥ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ»
Ο πρόεδρος του ΔΙΕΘΝΟΥΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ  ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ Παναγιώτης Τσιακίρης, αναφερόμενος στη διοργάνωση, τόνισε:
 «Ο φετινός αγώνας είναι ο 31ος  και αναμένεται να είναι άκρως ενδιαφέρων από την άποψη των αποτελεσμάτων, λόγω της συμμετοχής κορυφαίων αθλητών των Υπεραποστάσεων αλλά και των δυσκολιών που ενδέχεται να προκύψουν από τις καιρικές συνθήκες λόγω των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και με αρκετή στενοχώρια αρνηθήκαμε τις αιτήσεις άλλων 350 αθλητών.
Όλα είναι έτοιμα για την διεξαγωγή του επίπονου αγώνα. Οι προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν και η άνετη διαμονή στην Αθήνα και τη Σπάρτη είναι εξασφαλισμένη με την έγκαιρη δέσμευση των ξενοδοχείων για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης».

Τα ρεκόρ στην ιστορία του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ»
Ο Γιάννης Κούρος, μετείχε σε τέσσερις διοργανώσεις (1983, 1984, 1986, 1990), στις οποίες νίκησε. Μάλιστα, από το «2ο Σπάρταθλον» το 1984 κατέχει το ρεκόρ ανδρών, με 20.25΄.00΄΄.
Ο Αμερικανός Σκότ Τζούρεκ είναι ο μόνος που έχει κερδίσει τον αγώνα τρεις συνεχόμενες φορές: 2006, 2007 και 2008. Επίσης, είναι ο δεύτερος καλύτερος σε επίδοση αθλητής μετά τον Κούρο με 22.10΄.01΄΄. Τρεις νίκες έχουν επίσης ο Γερμανός Γιενς Λούκας (1999, 2004, 2005) και ο Σουηδός Ρούνε Λάρσον (1987, 1988, 1993) αλλά όχι συνεχόμενες. Από δύο νίκες έχουν σημειώσει οι αθλητές: Κώστας Ρέππος (Ελλάδα), Τζέιμς Ζάρεϊ (Αγγλία), Πάτρικ Μακί (Αγγλία), Ριότσι Σεκίγια (Ιαπωνία) και Ιβαν Γκουντίν (Ιταλία).
Στις γυναίκες, 10 αθλήτριες έχουν τρέξει τη διαδρομή με επίδοση κάτω από 30 ώρες. Το ρεκόρ ανήκει στην Ελίζαμπεθ Χόουκερ από τη Βρετανία με 27.02΄.17΄΄ από το 2012. Το ρεκόρ νικών κατέχει η Γερμανίδα Χέλγκα Μπακχάουζ με τέσσερις συνεχόμενες νίκες (1994, 1995, 1996, 1997) κάτι που δεν έχει πετύχει άλλη αθλήτρια. Τέσσερις νίκες, αλλά όχι συνεχείς, έχει και η Μέρι Χάνουντελ-Λάρσον, από τις οποίες τρεις ως Αμερικανίδα με το όνομα Χάνουντελ (1984, 1985, 1989) και μια ως Σουηδέζα με το όνομα Λάρσον (1998). Από δύο νίκες έχουν σημειώσει οι Γιαπωνέζες Ακίκο Σακαμότο, Κίμι Νότο και Σούμι Ιναγκάκι και η Βρετανίδα Χίλαρι Γουόκερ.
Το 2008, σημειώθηκε ρεκόρ 151 αθλητών που κατάφεραν να τερματίσουν κάτω από το όριο των 36 ωρών.

Ο Φειδιππίδης και η ιστορία του αγώνα
Το Σπάρταθλον αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982 πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το σμήναρχο Τζον Φόντεν, που είχε την αρχική ιδέα.

Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα 250 χιλιόμετρα περίπου που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα. Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.
Το επόμενο έτος μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών, Ελλήνων κ.ά. ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής το φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν, οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον, επωνυμία που προέκυψε από το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων Σπάρτη και άθλος. Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση και την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ, με τη συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιλάμβανε και γυναικείες συμμετοχές. Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε, ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα.

Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβριο. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.
Ένας Σπαρταθλητής γνωρίζει καλά ότι η κατάκτηση ενός ρεκόρ σε μια τέτοια διαδρομή δεν είναι η βασική του επιδίωξη. Εκείνο που κυρίως επιδιώκει είναι ο τερματισμός μέσα σε 36 ώρες. Αυτοί που το έχουν επιτύχει λένε πως δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τα συναισθήματα τους.
Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι μόνο βίωμα. Είναι μόνο εμπειρία προσωπική. Ο κάθε αθλητής ονειρεύεται την συμμετοχή του και η φαντασία του εξάπτεται από την ιδέα, ότι ερχόμενος στην Ελλάδα για να τρέξει πάνω στα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου, γίνεται ένας σύγχρονος Φειδιππίδης και προπονείται σκληρά για να φθάσει στο επίπεδο των απαιτήσεων του αγώνα.

Πρόκειται για μία υπεράνθρωπη προσπάθεια που έχει ως ανταμοιβή μόνο ένα στεφάνι ελιάς και λίγο νερό από τα χέρια μίας νεαρής Σπαρτιάτισσας για όσους κατορθώσουν να φτάσουν μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα.

Είναι πλέον γνωστό σε όλους τους αθλητές, ότι το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ δεν προσφέρει καμία υλική ανταμοιβή. Γεννήθηκε στο λίκνο του Ολυμπιακού πνεύματος και παραμένει βαθιά προσηλωμένο σ’ αυτό.

Γι’ αυτό το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι μοναδικό στον κόσμο. Συγκλονιστικό για όλους. Είναι το γεγονός που ενώνει τον άνθρωπο με ένα μύθο που ξεπηδάει από τα βάθη της πολύχρονης ιστορίας μας.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του αγώνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιορτή για μικρούς και μεγάλους στην Αγ. Βαρβάρα Κρήτης
Με τη συμμετοχή 200 περίπου μικρών και μεγάλων δρομέων στους αγώνες των 10 χλμ. (αθλητές-πεζοπόροι) και 1 χλμ. για παιδιά Δημοτικών-Γυμνασίων, πραγματοποιήθηκε ο 4ος ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ.
5ος Διεθνής Ημιμαραθώνιος Αίγινας "Γεώργιος Μπεστ Κωστάκος"
Το ίδρυμα “Γεώργιος Μπεστ Κωστάκος, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή ενότητα νήσων διοργανώνουν τον 5ο Διεθνή Ημιμαραθώνιο Αίγινας ”Γεώργιος Μπεστ Κωστάκος” την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013.
Παναγρίνεια 2015
4-10-2015: Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν στο Αγρίνιο αγώνες τρεξίματος, ποδηλασίας και βαδίσματος για όλες τις ηλικίες απόστασης 5 χλμ.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο