Ούτε ο κακός καιρός δεν κατάφερε να σταματήσει τους 100 και πλέον δρομείς που έλαβαν μέρος στον Ziria Trail Race αλλά και το μικρότερο αγώνα των 7 χλμ. που έγιναν την Κυριακή στο βουνό της Κορινθίας. Μπορεί οι διοργανωτές να αναγκάστηκαν να κάνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη διαδρομή παρόλα αυτά η διοργάνωση ήταν και φέτος αρκετά καλή με τους συμμετέχοντες να απολαμβάνουν τους αγώνες. Δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα.
του
Runner
Ούτε ο κακός καιρός δεν κατάφερε να σταματήσει τους 100 και πλέον δρομείς που έλαβαν μέρος στον Ziria Trail Race αλλά και το μικρότερο αγώνα των 7 χλμ. που έγιναν την Κυριακή στο βουνό της Κορινθίας. Μπορεί οι διοργανωτές να αναγκάστηκαν να κάνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη διαδρομή παρόλα αυτά η διοργάνωση ήταν και φέτος αρκετά καλή με τους συμμετέχοντες να απολαμβάνουν τους αγώνες.
Ziria Skyrace Έτσι η μεγάλη διαδρομή αναδιαμορφώθηκε με τον τερματισμό να γίνεται στο οροπέδιο Τρικάλων και την τελική απόσταση να γράφει 24,5 χλμ. με 1.800 μ. υψομετρικής.
Εκεί, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Λουίς Χερνάντο Αλζάγκα, διεθνής δρομέας με πολλές διακρίσεις στο εξωτερικό που ήταν προσκεκλημένος των διοργανωτών. Δεύτερος ήταν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος ενώ τρίτος ο Νίκος Κωστόπουλος με αρκετούς πολύ καλούς Έλληνες δρομείς να ακολουθούν όπως ο Σλάβομιρ Μάτρας και ο Κυριάκος Κάρλος.
Στις γυναίκες η Ζάνα Βοκούεβα σε έναν ακόμα αγώνα στη χώρα μας πήρε την πρώτη θέση με τις Ρανέλε Μακόι και Βασιλική Μπάκα να ακολουθούν.
Ζiria Scale Race Στη μικρή διαδρομή των 7 χλμ. νικητής ήταν ο Κώστας Μακρής ενώ ο Χρήστος Φράγκος και ο Νίκος Χατζόβουλος έκλεισαν την πρώτη τριάδα. Η Μαρούσα Φίκια ήταν η πρώτη γυναίκα μόλις στην 6η θέση ενώ λίγο πιο πίσω τερμάτιση η Ελένη Κοντζιαλή. Τρίτη ήταν η Ευαγγελία Παντελιά.
Συνολικά στο μεγάλο αγώνα έλαβαν μέρος 97 δρομείς και τερμάτισαν οι 77 ενώ στα 7 χλμ. 31 αθλητές ξεκίνησαν και τερμάτισαν τον αγώνα. Ακολουθούν το δελτίο τύπου καθώς και μερικές σκέψεις των διοργανωτών
Ολοκληρώθηκε χθες η 3η Αγωνιστική Διάσχιση Ζήρειας και ο αγώνας των 7χλμ, με 128 δρομείς να παίρνουν εκκίνηση από την πλατεία της Γκούρας. Αρκετοί αθλητές ήρθαν από την προηγούμενη ημέρα, συνδυάζοντας έτσι μαζί με τον αγώνα και την παρακολούθηση των δύο ειδικών διαδρομών του Ράλλυ Ακρόπολις που είχαν εκκίνηση το χωριό.
Τα γεγονότα
Η πρόγνωση του καιρού ήταν καλός καιρός για το πρωί, νεφώσεις με καταιγίδες για το μεσημέρι. Οι αθλητές ξεκίνησαν με ενθουσιασμό μέσα στην ομίχλη στις 8:35 το πρωί και μετά από λίγα λεπτά πέρασαν πάνω από αυτή κατευθυνόμενοι προς το Οροπέδιο της Σκαφιδιάς.
1 ώρα και 17 λεπτά χρειάστηκε ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος για να βρεθεί στο 10ο χλμ της διαδρομής, στο καταφύγιο του ΕΟΣ Κορίνθου μετά από 1200μ θετικής υψομετρικής, ξεκινώντας τον «κύκλο» που θα τον έφερνε στο ίδιο σημείο για την επιστροφή στην Γκούρα και τον τερματισμό. Λίγα δευτερόλεπτα πίσω του ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Skyrunning 2011 LuisAlbertoHernando. Όλα έδειχναν ότι θα γίνει μια μεγάλη μάχη μπροστά και μια πολύ γρήγορη κούρσα! Ο τελευταίος αθλητής πέρασε με τη σκούπα του αγώνα από το ίδιο σημείο περίπου στις 2 ώρες και 45 λεπτά από την εκκίνηση.
Εκεί ζητήσαμε τη γνώμη του Σλάβεκ Ματρά, ο οποίος γνωρίζει όσο ελάχιστοι τι σημαίνουν οι τύποι νεφών στην ατμόσφαιρα και ποια η πιθανή εξέλιξη του καιρού σε ορεινό περιβάλλον. Προβληματισμένος και ο ίδιος από την εξέλιξη του καιρού μας έδωσε τη συμβουλή του με βάση ορισμένα καιρικά σημεία, σε σχέση με τη συνέχιση του αγώνα.
Ο καιρός προς τη Μικρή Ζήρεια και τα Τρίκαλα είχε ήδη αρχίσει να κλείνει και κατευθυνθήκαμε προς το Βαρνεβό για καλύτερο έλεγχο της διαδρομής. Στις 10:53 έφθασαν μαζί οι δύο αθλητές και με τον καιρό να χειροτερεύει τους ενημερώνουμε ότι πιθανότατα ο τερματισμός θα γίνει 5.5 χιλιόμετρα μετά, στο σαλέ του χιονοδρομικού.
Ο καιρός προς τη Μεγάλη Ζήρεια που γινόταν ο αγώνας φαινόταν ακόμα ανοιχτός αλλά πυκνά σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης είχαν περικυκλώσει το βουνό σε μικρή απόσταση. Φύγαμε από το Βαρνεβό με κατεύθυνση το σαλέ και συναντήσαμε τον καταφυγιάρχη που μας προβλημάτισε και ο ίδιος με την άποψή του για τον καιρό, θεωρώντας πολύ πιθανή την εκδήλωση καταιγίδας λίγες ώρες μετά.
Ακούσαμε τις πρώτες βροντές λίγο αφού φτάσαμε στο σαλέ και αμέσως αποφασίσαμε την αλλαγή του τερματισμού στο σημείο εκείνο που παρέχει ασφάλεια, ζέστη, τροφοδοσία και εύκολη πρόσβαση από την άσφαλτο.
Αμέσως επικοινωνήσαμε με το τουριστικό γραφείο για να έρθει νωρίτερα το πούλμαν για τους αθλητές που δεν θα περνούσαν από το Βαρνεβό μέσα στα όρια, καθώς και ένα επιπλέον που ήταν standby σε περίπτωση διακοπής ή τροποποίησης του αγώνα.
Επικοινωνήσαμε με τη γραμματεία του αγώνα στην Γκούρα για να μας φέρουν το σύστημα χρονομέτρησης καθώς και αλουμινοκουβέρτες για τους αθλητές που θα χρειάζονταν. Ενημερώσαμε τους εθελοντές στο Βαρνεβό ότι ο αγώνας τερματίζει 5.5χλμ μετά και μεταφέραμε τα νερά στο σημείο τερματισμού.
Πρώτος τερμάτισε ο Ισπανός LuisHernando, μόλις λίγα δευτερόλεπτα μπροστά από το Δημήτρη Θεοδωρακάκο, μια μάχη που δυστυχώς δε ζήσαμε μέχρι τη Γκούρα λόγω των γεγονότων. Εκεί επιβεβαιώθηκε και ο τερματισμός του αγώνα στους δύο πρώτους αθλητές.
Μετά από περίπου 45’ τερμάτισε η πρώτη γυναίκα και έβδομη γενικής, Ζάνα Βοκούεβα.
Ο τελευταίος αθλητής πέρασε τη γραμμή του τερματισμού περίπου στις 5.5 ώρες.
Οι πρώτοι αθλητές εξυπηρετήθηκαν για τη μεταφορά τους από ιδιώτες που ήταν εκεί και προσφέρθηκαν να τους μεταφέρουν, ενώ οι υπόλοιποι δρομείς περίμεναν τα δύο πούλμαν.
Μετά από 1.5 ώρα περίπου διαδρομής, όλοι οι αθλητές βρέθηκαν στην Γκούρα, ασφαλείς, για την απονομή που θα ακολουθούσε λίγο μετά.
Σκέψεις πάνω στα γεγονότα
Ο καιρός δε στάθηκε για άλλη μια χρονιά με το μέρος μας.
Παρ’όλα αυτά, το κριτήριο της ασφάλειας πρέπει να είναι τόσο ισχυρό σε μια υπεύθυνη διοργάνωση που δεν πρέπει να υπολογίζει ούτε οικονομικό κέρδος, ούτε την εικόνα του αγώνα στο εξωτερικό και την ISF, ούτε την παρουσία του Παγκόσμιου Πρωταθλητή ούτε την αναμενόμενη γκρίνια και την υποθήκη του αγώνα για τις επόμενες χρονιές.
Η ασφάλεια του τελευταίου δρομέα αποτελεί καθήκον και υποχρέωση των ανθρώπων που τον προσκαλούν, σε μια δραστηριότητα που εμπεριέχει κινδύνους και βαραίνει με ευθύνη τους διοργανωτές.
Συνήθως η πίεση από διάφορους παράγοντες όπως αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο, είναι εκείνη που δεν επιτρέπει αποφάσεις με καθαρό μυαλό, που μειώνει τα επίπεδα ασφάλειας και που τελικά οδηγεί σε ατυχήματα. Ο καιρός στο βουνό είναι ευμετάβλητος και η έκθεσή μας σε αυτό όταν οι συνθήκες χειροτερεύουν μπορεί να αποβεί μοιραία.
Οι πανεπιστημιακές σπουδές πάνω στη Μετεωρολογία εκ μέρους της διοργάνωσης , η άποψη ενός αθλητή που διαβάζει με μεγάλη πείρα τον καιρό αλλά και η εκτίμηση ενός ανθρώπου που ζει καθημερινά στο σημείο του τερματισμού μας, μας οδήγησε στην απόφαση να ορίσουμε τον τερματισμό εκεί.
Μια επισήμανση σε σχέση με την ώρα εκκίνησης
Η διαδρομή της Ζήρειας δεν είναι μια ανάβαση και μια κατάβαση ώστε μια πολύ πρωινή εκκίνηση να συνεπάγεται και νωρίς κατάβαση για τον τελευταίο αθλητή, άρα ασφάλεια. Το γεγονός ότι ο αγώνας ξανανεβαίνει στο βουνό αλλάζει εντελώς τα δεδομένα, μιας και λίγο πιο αργά εκκίνηση συνεπάγεται και καλύτερη άποψη για το κατά πόσο οι αθλητές έχουν καιρικό περιθώριο να ανέβουν στο βουνό. Για παράδειγμα, την πρώτη χρονιά ο αγώνας διεκόπη μέσα σε χαλάζι και βροντές περιμετρικά του βουνού στις 12 το μεσημέρι. Αν η εκκίνηση του αγώνα ήταν στις 6 το πρωί, τότε ο κύριος όγκος των αθλητών θα βρίσκονταν στις κορυφές μετά από 6 ώρες αγώνα. Φέτος, ο καιρός έκλεισε μετά τις 10.30, δλδ πολλοί αθλητές θα ήταν μετά το καταφύγιο ανεβαίνοντας στο βουνό με νωρίτερη εκκίνηση.
Η πιο αργή εκκίνηση αποτελεί θέμα ασφάλειας μιας και όλοι οι αθλητές βρίσκονται στην κορυφογραμμή ή την Φλαμπουρίτσα πριν την τελική εκτίμηση του καιρού, δεδομένου ότι ο κύριος όγκος των αθλητών θα είναι στις κορυφές τις μεσημεριανές ώρες, ακόμα και με πολύ πρωινή εκκίνηση.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια το Δήμο Σικυωνίων που μας στήριξε στην προσπάθειά μας και ειδικότερα για την προσφορά του γεύματος μετά τον αγώνα σε όλους τους αθλητές. Η άμεση κινητοποίηση απέναντι στο πρόβλημα που μας δημιούργησε το catering μας χαροποίησε ιδιαίτερα!
Ευχαριστούμε τον καθένα προσωπικά από εσάς, που μέσα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία βρεθήκατε στην εκκίνηση ενός αγώνα που τελικά δεν είχε την έκβαση που όλοι θα θέλαμε. Οι δύο προηγούμενες χρονιές, ας είναι μια παρακαταθήκη για όλους μας, διοργανωτές και αθλητές, με την ευχή να κάνουμε το καλύτερο δυνατό σε σχέση με τις συνθήκες.
Ικανοποιητική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος στο Βαλκανικό πρωτάθλημα ορεινού τρεξίματος που πραγματοποιήθηκε πρίν από λίγο στην πόλη Νόβα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Ο Θεοδωρακάκος κατέλαβε την 8η θέση στα 12 χλμ. σε μία αρκετά δύσκολη διαδρομή με έντονο συναγωνισμό με κορυφαίους δρομείς του είδους όπως ο Τούρκος παγκόσμιος πρωταθλητής Μεχμέτ Ακογιούν που ήταν και ο νικητής του αγώνα. Πολύτιμές εμπειρίες από τη συμμετοχή της και για την Ντενίζ Δημάκη.