Διήμερο στα βουνά των Γρεβενών

Το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Μαΐου 2012 θα διεξαχθεί στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών το 3ο Διήμερο Αγώνων Ορεινού Αθλητισμού. Το διήμερο θα περιλαμβάνει το άθλημα του Αγωνιστικού Προσανατολισμού με τρεις αγώνες (μεγάλη, μικρή και μεσαία διαδρομή) που θα διεξαχθεί το Σάββατο και δύο αγώνες τρεξίματος σε ορεινό περιβάλλον την Κυριακή.

Share
Το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Μαΐου θα διεξαχθεί στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών το 3ο διήμερο ορεινών αθλημάτων που διοργανώνεται από τον Αθλητικό Σύλλογο «Κεραυνός» Αγίου Γεωργίου με τη συμπαράσταση του «Καλλικράτειου» Δήμου Γρεβενών. Το Σάββατο 26 Μαΐου θα διεξαχθεί το άθλημα του Αγωνιστικού Προσανατολισμού (Orienteering) σε δύο διαδρομές για ενήλικες μήκους 6-8 χιλιομέτρων (για προχωρημένους) και 3-4 χιλιομέτρων (για αρχάριους) αντίστοιχα καθώς και μία παιδική μικρότερη διαδρομή, ενώ την Κυριακή 27 Μαΐου θα διεξαχθούν το «Αϊγιωργίτικο Μονοπάτι» (αγώνας ορεινού τρεξίματος) μήκους 23 χιλιομέτρων και ο «Τσούρχλειος Δρόμος» (για δρομείς και περιπατητές) μήκους 11 χιλιομέτρων.

Aκολουθούν οι πληροφορίες όπως αναγράφονται στην προκήρυξη του αγώνα:

Αγώνες: 

1. «Αγωνιστικός Προσανατολισμός»:
Ο Αγωνιστικός Προσανατολισμός (Orienteering) είναι ένα άθλημα ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό με διεθνή ομοσπονδία αλλά και εθνικές ομοσπονδίες σε πάρα πολλά κράτη. Κάθε χρόνο διεξάγονται διεθνή, εθνικά και τοπικά πρωταθλήματα σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης καθώς και σε πάρα πολλές χώρες από τις υπόλοιπες ηπείρους. Με τη βοήθεια ενός χάρτη οι αθλητές προσπαθούν να εντοπίσουν δέκα (συνήθως) σημεία μέσα στο δάσος (και την ύπαιθρο όπου διεξάγεται ο αγώνας γενικότερα), από τα οποία πρέπει να περάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα πριν φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού. Οι συμμετέχοντες μπορούν να διαλέξουν μία διαδρομή που να ταιριάζει στις ικανότητες και στην εμπειρία τους. Απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση, δυνατότητα γρήγορης κίνησης σε ορεινό έδαφος και μάλιστα εκτός δρόμου και γρήγορο εντοπισμό κατεύθυνσης στο χάρτη κατά τη διάρκεια της κίνησης για όσους κάνουν πρωταθλητισμό. Μπορούν όμως να το κάνουν και άλλοι εκτός των αθλητών ορεινού τρεξίματος (τα μέλη των οικογενειών τους) για τους οποίους μπορεί να αποτελέσει μια αξέχαστη εμπειρία περίπατου-παιχνιδιού μέσα στο δάσος (κάτι σαν κυνήγι θησαυρού). Η συμμετοχή ειδικά γι’ αυτούς που δεν θα κυνηγήσουν τους χρόνους μπορεί να γίνει και σε ζευγάρια ή και μικρές ομάδες για ακόμη περισσότερη ευχαρίστηση. Επιτρέπεται και η συμμετοχή παιδιών κάτω των 15 ετών εφόσον όμως δηλώσουν συμμετοχή από κοινού με ενήλικο άτομο. Αντίθετα με τον κλασσικό αθλητισμό, η εκκίνηση δεν δίνεται για όλους τους συμμετέχοντες μαζί αλλά χωριστά σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μη διευκολύνονται ή αντιγράφουν ο ένας αθλητής από τον άλλον στην προσπάθεια εύρεσης των σημείων ελέγχου. Νικητής θα είναι αυτός ή αυτή που θα ολοκληρώσει τη διαδρομή με τη σωστή σειρά εύρεσης των σημείων ελέγχου στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Ο χάρτης που θα χρησιμοποιηθεί
είναι διεθνών προδιαγραφών και έχει σχεδιαστεί από ειδικό στο αντικείμενο Βούλγαρο χαρτογράφο. Το μήκος της διαδρομής θα είναι περίπου 6-8 χιλιόμετρα κι αυτό γιατί ο κάθε αθλητής μπορεί να ακολουθήσει διαφορετική πορεία κατά την κίνησή του. Θα διεξαχθούν επίσης παράλληλα και ένας μικρότερης διάρκειας αγώνας για αρχάριους που θέλουν να έλθουν σε μια πρώτη επαφή με το άθλημα καθώς και ένας αγώνας για παιδιά. Η γραμματεία του αγώνα καθώς και τα σημεία εκκίνησης και τερματισμού θα βρίσκονται στον πανέμορφο και κατάφυτο λόφο του Αγίου Νικολάου που δεσπόζει χαρακτηριστικά πάνω από το χωριό σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Για περισσότερες πληροφορίες για το άθλημα μπορεί κανείς να ανατρέξει στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αγωνιστικού Προσανατολισμού (www.orienteering.org) καθώς και στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Συλλόγου Αγωνιστικού Προσανατολισμού (www.orienteering.org.gr).
 
2. «Αϊγιωργίτικο Μονοπάτι» – Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος:
Ο αγώνας ορεινού τρεξίματος θα διεξαχθεί την Κυριακή 27 Μαΐου. Έχει μήκος 23 χιλιόμετρα και θετική υψομετρική διαφορά 1150 μέτρα. Θα περιλαμβάνει μονοπάτι στο μεγαλύτερο μέρος (18,4 χιλιόμετρα), με εναλλαγές με στενούς τρακτερόδρομους ή χωματόδρομους (3 χιλιόμετρα) και 1,6 χιλιόμετρα άσφαλτο μοιρασμένο στην αρχή και το τέλος της διαδρομής και στα χωριά Κληματάκι και Κριθαράκια που θα διασχίσει στο μέσο περίπου της διαδρομής. Η αφετηρία του αγώνα θα είναι στην πλατεία μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και ο τερματισμός στην κεντρική πλατεία του χωριού μπροστά στην εκκλησία των 12 Αποστόλων.
 
3. «Τσούρχλειος Δρόμος»:
Μικρότερος σε απόσταση δρόμος για όσους είναι αρχάριοι στο ορεινό τρέξιμο ή για όσους δε θέλουν να καταπονηθούν με τη μεγάλη διαδρομή. Στον «Τσούρχλειο Δρόμο» μπορούν να συμμετάσχουν και όσοι θέλουν να περιπλανηθούν τρέχοντας ή και περπατώντας στα μονοπάτια του Αγίου Γεωργίου σε μια γνωριμία με τη φύση και τα πρώτα ανοιξιάτικα ανοίγματά της. Η διαδρομή ξεκινάει από το ίδιο σημείο και ακολουθεί κατά μεγάλα διαστήματα τη διαδρομή του «Αϊγιωργίτικου Μονοπατιού» κινούμενη κατά μεγάλο ποσοστό σε μονοπάτια μέσα στο δάσος (9,5 χιλιόμετρα) με δύο μικρά κομμάτια χωματόδρομου (περίπου 800 μέτρα) στα ενδιάμεσα τμήματα της διαδρομής και με 700 συνολικά μέτρα άσφαλτο στην αφετηρία και τον τερματισμό. Η εκκίνηση θα δοθεί μία ώρα μετά την εκκίνηση του «Αϊγιωργίτικου Μονοπατιού».
 
Σταθμοί υποστήριξης:
Στο «Αϊγιωργίτικο Μονοπάτι» θα υπάρξουν τρεις κύριοι σταθμοί υποστήριξης με νερό και διάφορα αλμυρά και γλυκά σνακς (Κληματάκι στα 5,3 χλμ, Βρύση Πούλια στα 12,3 χλμ, και Λόχμη στα 17,7 χιλιόμετρα) ενώ σε τέσσερα σημεία της διαδρομής οι αθλητές θα περάσουν από πηγές με δροσερό τρεχούμενο νερό. Ο «Αγωνιστικός Προσανατολισμός» δεν θα έχει σταθμούς υποστήριξης ενώ οι αθλητές και αθλήτριες του «Τσούρχλειου Δρόμου» θα βρουν στο δρόμο τους ένα σταθμό υποστήριξης με νερά ενώ ένα χιλιόμετρο πριν τον τερματισμό θα περάσουν επίσης από πηγή με νερό.
 
Σημεία ελέγχου:
Η διέλευση των αθλητών και αθλητριών θα καταγράφεται στους σταθμούς υποστήριξης καθώς και σε δύο άλλα κρυφά σημεία της διαδρομής. Οι αθλητές και αθλήτριες είναι υποχρεωμένοι να φορούν τον αριθμό τους σε εμφανές σημείο ώστε να μπορούν οι κριτές να τον καταγράφουν χωρίς πρόβλημα και καθυστέρηση.
 
Δηλώσεις συμμετοχής – Πληροφορίες:
Δηλώσεις συμμετοχής καθώς επίσης και παροχή οποιωνδήποτε πληροφοριών και διευκρινίσεων θα δίνονται τηλεφωνικά στον τεχνικό διευθυντή του αγώνα Δρόσο Βαγγέλη στα τηλέφωνα: 6977001690, 2465350000 (πρωινές ώρες) και 2461021004 (βραδινές ώρες μετά τις 9μμ), καθώς επίσης και στο e-mail [email protected]. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής δήλωσης παρακαλούνται οι αθλητές να σημειώνουν και έναν αριθμό τηλεφώνου για να επικοινωνεί η διοργάνωση μαζί τους για περισσότερες πληροφορίες. Παρ’ όλον ότι εγγραφές αθλητών και αθλητριών θα γίνονται δεκτές ακόμη και κατά την ημέρα των αγώνων, παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτό θα βοηθήσει στην απρόσκοπτη οργάνωση των αγώνων από άποψη προμηθειών και στην χωρίς προβλήματα επιτυχή συμπαράσταση στους συμμετέχοντες στους σταθμούς υποστήριξης. Οι διοργανωτές δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να καλύψουν με αναμνηστικά δώρα εκ των υστέρων όσους δηλώσουν συμμετοχή τις τελευταίες 10 ημέρες (μετά τις 17 Μαΐου) ή κατευθείαν την ημέρα των αγώνων.
 
Κατηγορίες και Έπαθλα:
Θα υπάρξουν δύο κατηγορίες (Γενική Ανδρών και Γενική Γυναικών),οι τρεις πρώτοι αθλητές των οποίων θα βραβευτούν με κύπελλα. Κύπελλα θα δοθούν επίσης και στους τρεις πρώτους νικητές των τριών διαδρομών του Αγωνιστικού Προσανατολισμού.
 
Αναμνηστικά:
Θα δοθούν μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής σε όλους όσοι θα τερματίσουν με επιτυχία ενώ καταβάλλεται προσπάθεια παρά τις οικονομικές δυσκολίες να εξασφαλιστεί και αναμνηστικό δώρο σε όλους όσοι θα συμμετάσχουν στους αγώνες ανεξαρτήτως τερματισμού.
 
Κανονισμοί του αγώνα:
Η δήλωση συμμετοχής στον αγώνα προϋποθέτει πλήρη αποδοχή των κανονισμών:
 
* Η συμμετοχή των αθλητών είναι δωρεάν. Τα έξοδα οργάνωσης και διεξαγωγής του αγώνα θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τη διοργανώτρια αρχή.
* Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, στον «Αγωνιστικό Προσανατολισμό» η εκκίνηση θα δίνεται χωριστά σε τακτά χρονικά διαστήματα στον κάθε αθλητή και αθλήτρια. Επομένως η προσέλευση στο χώρο εκκίνησης (για όσους θα ταξιδέψουν Σάββατο πρωί προς τον Άγιο Γεώργιο) μπορεί να γίνει και μετά την ώρα εκκίνησης (9.30πμ) του πρώτου χρονικά αθλητή. Τελευταία επιτρεπτή προσέλευση αθλητών θα είναι η 1.00 μμ.
* Για τους δύο αγώνες δρόμου οι αθλητές οφείλουν να έχουν εξετασθεί από ιατρό ο οποίος θα τους έχει κρίνει ικανούς να συμμετέχουν σε αυτούς τους πολύωρους αγώνες ορεινού τρεξίματος. Δεν χρειάζεται να προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση, ενώ με την υπογραφή της δήλωσης συμμετοχής δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη συμμετοχής τους γνωρίζοντας τους πιθανούς κινδύνους τραυματισμού ή οποιασδήποτε άλλης βλάβης της υγείας τους που μπορεί να προκύψουν από την κίνηση σε ορεινό περιβάλλον ή μέσα στο δάσος.
* Στο «Αϊγιωργίτικο Μονοπάτι» δεκτοί γίνονται αθλητές ηλικίας 18 ετών και άνω. Μπορούν να λάβουν μέρος αθλητές άνω των 15 ετών μόνο με γραπτή συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων τους.
* Στον «Τσούρχλειο Δρόμο» αθλητές κάτω των 18 ετών είναι υποχρεωτικό να φέρουν γραπτή συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων τους, ενώ η συμμετοχή σε παιδιά κάτω των 13 ετών θα επιτραπεί μόνο εφόσον συνοδεύονται σε όλη τη διάρκεια του αγώνα από τους γονείς ή κηδεμόνες τους.
* Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν και κατά την ημέρα του αγώνα. Όλοι οι αθλητές θα πρέπει να συμπληρώσουν αντίστοιχη δήλωση συμμετοχής τους πριν την έναρξη του αγώνα. Όσοι έχουν δηλώσει από νωρίτερα συμμετοχή με τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επικοινωνία θα βρουν έτοιμη τη δήλωση συμμετοχής τους στη γραμματεία και απλώς θα πρέπει να την υπογράψουν.
* Αποκλείονται οι αθλητές που πετούν σκουπίδια εκτός των σταθμών υποστήριξης. Εκεί θα υπάρχουν σακούλες σκουπιδιών για αυτό το σκοπό. Απευθύνεται παράκληση προς όλους να δώσουν προσωπικά το παράδειγμα και να μη παρατηρηθεί το περσινό φαινόμενο να μεταφέρουν και να πετούν σκουπίδια κάποιοι εκ των αθλητών σε απόσταση ακόμη και εκατό μόλις μέτρα μακριά από τους σταθμούς (ενώ θα μπορούσαν με ελάχιστη καθυστέρηση να τα είχαν αφήσει στο σταθμό δυο λεπτά νωρίτερα) και πολύ περισσότερο σε άλλα απομακρυσμένα σημεία μέσα στο δάσος.
* Προσωπικά αντικείμενα μπορούν να παραδίδονται στους οργανωτές στην αφετηρία και να παραλαμβάνονται στον τερματισμό.
 
Πρόγραμμα:
 
Σάββατο 26 Μαΐου
08.00-13.00: Γραμματεία του Αγωνιστικού Προσανατολισμού στο χώρο εκκίνησης στο λόφο του Αγίου Νικολάου
09.00-09.30: Τεχνική ενημέρωση
09.30-14.00: «Αγωνιστικός προσανατολισμός»
14.30: Απονομές επάθλων αγωνιστικού προσανατολισμού
 
 Κυριακή 27 Μαΐου
 8.30-15.00: Γραμματεία ανοικτή και για τους δύο αγώνες αρχικά στο σημείο αφετηρίας των αγώνων δρόμου, η οποία μετά την εκκίνηση του δεύτερου δρόμου θα μεταφερθεί στο χώρο τερματισμού
 10.30: Εκκίνηση του «Αϊγιωργίτικου Μονοπατιού» 23 χιλιομέτρων
 11.30: Εκκίνηση του «Τσούρχλειου Δρόμου» 11 χιλιομέτρων
 15.30: Λήξη των αγώνων
 15.45: Απονομή επάθλων
 
Τρόπος μετάβασης:
Ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται σε απόσταση 23 χλμ. βόρεια των Γρεβενών. Από τη Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας απέχει περίπου 1,5 με 2 το πολύ ώρες. Έξοδος από Εγνατία στον νέο κόμβο Ταξιάρχη-Αγίου Γεωργίου και αμέσως μετά την έξοδο ακολουθούμε την πινακίδα προς Άγιο Γεώργιο στην παλιά επαρχιακή οδό για Γρεβενά. Μετά 3-4 χιλιόμετρα στρίβουμε δεξιά για Μηλιά και μετά Κιβωτό μέσα στην οποία στρίβουμε για Άγιο Γεώργιο. Από την Αθήνα μέσω Λαμίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Καλαμπάκας γύρω στις 4.30-5 ώρες. Αμέσως πριν τα Γρεβενά μπαίνουμε στην Εγνατία με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη και βγαίνουμε στον κόμβο για Ταξιάρχη, Μηλιά, Κιβωτό, Άγιο Γεώργιο. Από Γιάννενα (περίπου 1,5 ώρα) ακολουθούμε την Εγνατία με κατεύθυνση τη Θες/νίκη και βγαίνουμε στην ίδια έξοδο όπως και παραπάνω για όσους έρχονται από Αθήνα.
 
Διαμονή:
Με σειρά προτεραιότητας βάσει του χρόνου δήλωσης συμμετοχής ένας αριθμός αθλητών θα φιλοξενηθούν εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν στο δημοτικό ξενώνα και σε ένα αριθμό σπιτιών του χωριού που θα συμμετάσχουν εθελοντικά σε παροχή δωρεάν φιλοξενίας. Θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν σε δικές τους σκηνές σε απόσταση δύο λεπτών με τα πόδια από το χώρο τερματισμού του αγώνα στο κέντρο του χωριού ή στο λόφο του Αγίου Νικολάου. Για όσους μείνουν στην περιοχή το Σάββατο το βράδυ θα έχουμε βραδιά ταβέρνας στην τοπική ψησταριά με ζωντανή μουσική και καλή παρέα με δική του όμως οικονομική επιβάρυνση για τον καθένα. Για όσους επιθυμούν διαμονή σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία με δική τους οικονομική επιβάρυνση υπάρχει ένας αριθμός ξενώνων και ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή που έχει ως εξής:
α) Ροδιά Γρεβενών (σε απόσταση 10 λεπτών με το αυτοκίνητο):
 * Ξενώνας «Νέκταρ» (Γκόλας Χρήστος) 2462083362 (www.golas.gr)
β) Γρεβενά (20 λεπτά):
* Ξενοδοχείο «Αίγλη» τηλ. 2462087120
* Ξενοδοχείο «Αχίλλειον» τηλ. 85600,85601
* Ξενοδοχείο «Μηλιώνης» τηλ. 2462023223
* Ξενοδοχείο «Μητρόπολις» τηλ. 2462028085,80571
γ) Σιάτιστα (15-20 λεπτά):
* Ξενοδοχείο «Αρχοντικό» τηλ. 2465021298
* Hotel «Ιβερίς» τηλ. 2465047054
* Παραδοσιακός ξενώνας «Σιατιστινό Αρχονταρίκι» τηλ. 2465047020
* Hotel «Σιάτιστα» τηλ. 2465047047
δ) Τσοτύλι (15 λεπτά):
* Ξενώνας Καρούτα τηλ. 2468049025,49026
* ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΑΡΙΣΣΑΣ ΤΗΛ. 2468031465
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αγώνας στη σκιά του Ταυγέτου
Αγώνα στη μνήμη του Νικηφόρου Βρεττάκου με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του διοργανώνει ο Σύλλογος Δρομέων Δυτικής Αττικής «Απόλλων» με την στήριξη της Τοπικής Κοινότητας Κροκεών Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κροκεών και των τοπικών αθλητικών σωματείων στις 4 Αυγούστου στις Κροκεές.
1o Sterea Run – Night Run Amfissa
Δείτε την προκήρυξη της διοργάνωσης
22ος Αγώνας Δρόμου Στέρνες - Κόφινας - Ιερά Μ. Κουδουμά
24-4-2016: Η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Γόρτυνας, η Ιερά Μονή Κουδουμά και ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης διοργανώνουν ανώμαλο αγώνα δρόμου.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο