Θρίαμβος για την Κένυα στο Παγκόσμιο Ανωμάλου του Μπίντγκοζ

Απόλυτη κυριαρχία! Αυτές οι δύο λέξεις χαρακτηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο την εμφάνιση της Κένυας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 28 Μαρτίου στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας. Συνολικά 13 μετάλλια κατέκτησαν οι Κενυάτες που πανηγύρισαν 4 νίκες στις ισάριθμες κατηγορίες τόσο στην ατομική όσο και στην ομαδική βαθμολογία.

Share

Όταν πριν από περίπου ένα μήνα η Κένυα έφευγε με άδεια χέρια από τη Ντόχα και το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην αφρικανική χώρα σήμανε συναγερμός. Βλέπετε, οι Αφρικανοί έχουν συνηθίσει να μαζεύουν πολλά μετάλλια στις διεθνείς διοργανώσεις και αυτή η αποτυχία σε συνδυασμό με τα μετάλλια της «άσπονδης» φίλης Αιθιοπίας κλόνισε τον εγωϊσμό τους.

Έτσι, οι Κενυάτες οργανώθηκα και πραγματοποίησαν πολύ αυστηρά καμπ προετοιμασίας ώστε να κατεβάσουν την καλύτερη δυνατή ομάδα για το Παγκόσμιο Ανωμάλου της Πολωνίας. Μετά τα σημερινά αποτελέσματα μπορούμε να πούμε με σιγουριά πώς οι κόποι τους δεν πήγαν χαμένοι.

4 στα 4
Συνολικά 13 μετάλλια κατέκτησαν οι Κενυάτες που πανηγύρισαν 4 νίκες στις ισάριθμες κατηγορίες. Οι πρώτοι νικητές στους άνδρες, στις γυναίκες, στους εφήβους και στις νεανίδες ήταν όλοι από την Κένυα που πρώτευσε και στις ομαδικές βαθμολογίες ρίχνοντας στο καναβάτσο τους αιώνιους αντίπαλους τους Αιθίοπες. Αυτό κι αν είναι θρίαμβος!

Άνδρες
Μετά την απουσία των Μπεκέλε και Ταντέσε, ήταν φανερό πώς είχε έρθει η σειρά της Κένυας για νίκη. Ο Τζόζεφ Εμπούγια, ανερχόμενος μαραθωνοδρόμος, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και καθάρισε σχετικά εύκολα την κούρσα με 33:00. Στη δεύτερη θέση άφησε τον Μεντίν Τεκλεμαριάμ από την Ερυθραία ενώ τρίτος ήταν ο πιο γνωστός Μόουζες Κιπσίρο από την Ουγκάντα. Αυτή ήταν και η πρώτη νίκη Κενυάτη δρομέα στην κατηγορία των ανδρών μετά τις συνεχείς κατακτήσεις του Πολ Τέργκατ τη δεκαετία του ’90. Κλασικά η πρώτη εικοσάδα περιελάμβανε μόνο Αφρικανούς δρομείς ενώ ο πρώτος μη Αφρικανός (εκτός από τον «Ισπανό» Αλεμάγιου Μπεζάμπε που κατάγεται από την Αιθιοπία που ήταν 14ος ) ήταν ο Καναδός Σίμον Μπάιρου ενώ πρώτος Ευρωπαίος ήταν ο Βρετανός Μο Φάρα που ήταν 21ος που όμως και αυτός κατάγεται από το Σουδάν. Για να βρούμε τον πρώτο γηγενή Ευρωπαίο επομένως θα πρέπει να πάμε στην 33η θέση με τον Ισπανό Κάρλες Καστιγιέρο!

Στην ομαδική βαθμολογία πίσω από την Κένυα ακολούθησε η Ερυθραία που ξεπέρασε την πανίσχυρη Αιθιοπία που έμεινε στην τρίτη θέση. Στον αγώνα των ανδρών που έκλεισε το σημερινό πρόγραμμα τερμάτισαν 127 δρομείς από όλο τον κόσμο.

Γυναίκες
Στις γυναίκες η μάχη έγινε ανάμεσα σε δυο χώρες. Αθλήτριες από την Κένυα και την Αιθιοπία κατέλαβαν τις 9 πρώτες θέσεις με καλύτερη από όλες την Κενυάτισσα Έμιλι Τσέμπετ με 24:19. Στη δεύτερη θέση μια ακόμη Κενυάτισσα η Λινέτ Μασάι που ήταν και ένα από τα φαβορί ενώ ακολούθησε η Μεσελέχ Μελκαμού από την Αιθιοπία. Μεγάλη έκπληξη για όλους ήταν η τέταρτη θέση της Τιρουνές Ντιμπάμπα που δεν έχει συνηθίσει να μένει εκτός βάθρου στις μεγάλες διοργανώσεις.

Ομαδικά
Στην ομαδική, η Κένυα ήταν πρώτη με την Αιθιοπία δεύτερη και τις ΗΠΑ να κάνουν την έκπληξη και να καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με καλύτερη αθλήτρια τους την Σάλαν Φλάναγκαν που τερμάτισε 12η σε σύνολο 84 δρομέων και ήταν ουσιαστικά η πρώτη μη Αφρικανή (η Χίλντα Κίμπετ που ήταν 10η με τα χρώματα της Ολλανδίας έχει καταγωγή από την Κένυα).

Έφηβοι
Απόλυτη ήταν η κυριαρχία της Κένυας στους εφήβους όπου οι νεαροί Κενυάτες κατέλαβαν τις 4 πρώτης θέσεις με τον Καλέμπ Ντικού να είναι ο χρυσός νικητής. Κλέμεντ Κιπρόνο Λάγκατ και Τζαφέτ Κορίρ ακολούθησαν. Στη γενική βαθμολογία η Κένυα επικράτησε πανηγυρικά κι ακολούθησαν Αιθιοπία και Ουγκάντα.

Νεάνιδες
Μια από τα ίδια περίπου και στις νεανίδες με τους Κενυάτες να βλέπουν τέσσερις νεαρές συμπατριώτισσες τους να «καπαρώνουν» τις ισάριθμες πρώτες θέσεις. Η Μέρσι Τσερόνο, παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κατηγορία της πέρυσι στα 3.000 μέτρα ήταν η νικήτρια με 18:47, με την Πιούριτι Τσέριτις Ριονορίπο να ακολουθεί και την Έσθερ Τσεμπτάι να είναι τρίτη.
Αυτό φυσικά είχε σαν αποτέλεσμα η Κένυα να κερδίσει εύκολα και την ομαδική βαθμολογία αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Αιθιοπία και στην τρίτη την Ουγκάντα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
3ος Αγώνας Δρόμου Βαράσοβας - Κρυονερίου - Γαλατά
Δείτε την προκήρυξη της διοργάνωσης
Greece Race for the Cure 2014
28-9-2014: Για 6η συνεχόμενη χρονιά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Αλμα Ζωής” Αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού, Greece Race for the Cure®.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο