1ος Δρόμος Μνήμης Τεμπών

Αγώνας μνήμης

Share
Railroad Tracks

Ο «Σύλλογος Δρομέων Φαλάνης», σε συνεργασία με το αθλητικό site “Sportofrunning” που είναι χορηγός επικοινωνίας και με την συναίνεση του «Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τέμπη 2023», προκηρύσσει και διοργανώνει τον «1ο Δρόμο Μνήμης Τεμπών», απόστασης 30χλμ. ο οποίος θα διεξαχθεί στην Λάρισα, με σημείο εκκίνησης τον προαύλιο χώρο του εργοστασίου Ζαχάρεως, στο 2ο χλμ. Λάρισας – Συκουρίου στις 09:00 και με τερματισμό στο «σημείο μηδέν» του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, την Κυριακή 03 Μαρτίου 2024.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο «1ος Δρόμος Μνήμης», δεν αποτελεί έναν ακόμη αγώνα δρόμου, όπως οι εκατοντάδες αγώνες που διοργανώνονται σε όλη την επικράτεια. Είναι όπως σημειώνεται και στον τίτλο, δρόμος για να τιμήσουμε την μνήμη των «παιδιών» και των «ανθρώπων» μας που τόσο άδικα χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, την 28η Φεβρουαρίου του 2023.

Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι ένα δρομικό γεγονός όπου καλούνται έμπειροι δρομείς να διανύσουν μια συγκεκριμένη απόσταση και να ακολουθήσουνε ένα πρωτόκολλο το οποίο είναι σχεδόν κοινό για όλους τους αγώνες και το οποίο γνωστοποιείται με την προκήρυξη και γίνεται αποδεκτό από όλους τους συμμετέχοντες.

1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στον αγώνα μπορούν να λάβουν μέρος άνδρες και γυναίκες, με ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή, συμπληρώνουν την φόρμα συμμετοχής στο link : ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να μην κάνει δεκτή μια αίτηση συμμετοχής παρά το γεγονός ότι αυτή ενδέχεται να πληροί τα τυπικά κριτήρια που έχουν τεθεί για λόγους που δεν υποχρεώνεται να εξηγήσει στον ενδιαφερόμενο.

Αθλητές που έχουν αποβληθεί στο παρελθόν από αγώνα για σοβαρό παράπτωμα, επίσης δεν γίνονται δεκτοί.

2. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Η απόσταση των 30 χλμ. είναι μια διαδρομή μέτριας δυσκολίας, παρόλα αυτά ο δρομέας θα βρίσκεται στο δρόμο για περίπου 3,5 – 4 ώρες. Οι δρομείς που θα θελήσουν να συμμετάσχουν, θα πρέπει να έχουν εμπειρία από ανάλογες αποστάσεις, 30 ή και περισσότερων χιλιομέτρων ή τουλάχιστον 2 συμμετοχές σε αγώνες Ημιμαραθωνίου 21χλμ. τα 2 τελευταία χρόνια τους οποίους να έχουν τερματίσει στα προβλεπόμενα χρονικά όρια. Οι αγώνες αυτοί θα δηλώνονται στην φόρμα συμμετοχής. Η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων τα οποία θα δηλώσετε.

3. ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
Ο αριθμός των αθλητών που γίνονται δεκτοί στον «1ο Δρόμο Μνήμης» ορίζεται στους τριακόσιους (300) λαμβάνοντας υπόψιν τα όρια των οργανωτικών δυνατοτήτων των διοργανωτών, τον έλεγχο του αγώνα σε θέματα ασφάλειας, όπως και την περιβαλλοντική ευθύνη διοργανώσεων με μαζικό χαρακτήρα.

4. ΤΙΜΗΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δεν υπάρχει τίμημα συμμετοχής.

5. ΠΑΡΟΧΕΣ & ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ
Οι παροχές οι οποίες θα προσφερθούν στους δρομείς είναι οι ακόλουθες:

1. Νερά, ισοτονικά, ενεργειακά τζελ, ηλεκτρολύτες
2. Τροφοδοσία: μπανάνες, αλμυρά σνακ, πατατάκια, μπισκότα, μαύρη σοκολάτα κ.α.
3. Θα υπάρχουν κατά το μήκος της διαδρομής σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία θα γνωστοποιηθούν με νεότερες ανακοινώσεις, χημικές τουαλέτες, τις οποίες και θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι δρομείς.

6. ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Δεν απαιτείται ιατρική βεβαίωση για την καλή υγεία και την ικανότητα των ενδιαφερόμενων να πάρουν μέρος στον αγώνα. Ο κάθε αθλητής έχει την ευθύνη να προβεί στις όποιες ενέργειες και εξετάσεις για τον τακτικό έλεγχο της υγείας του.

7. ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ
Η Διοργάνωση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν βλάβη της υγείας ή της σωματικής ακεραιότητας (τραυματισμό ή και θάνατο) των αθλητών που συμμετέχουν στον αγώνα, δεδομένης της επίγνωσης του κάθε αθλητή για τους δυνητικούς κινδύνους που συνεπάγεται η συγκεκριμένη αγωνιστική προσπάθεια. Με την αποδοχή της συμμετοχής του στον αγώνα, ο κάθε αθλητής αποδέχεται αυτόματα την πλήρη ανάληψη της ευθύνης από τον ίδιο αλλά και την απαλλαγή των διοργανωτών από ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος ή σοβαρού κινδύνου στον οποίο μπορεί να εκτεθεί ο ίδιος.

8. ΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Κατά τη διάρκεια του αγώνα, η Διοργάνωση μέσω του κατάλληλου προσωπικού (εθελοντές – διασώστες) αναλαμβάνει την υποστήριξη και ιατρικό έλεγχο των αθλητών, οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα επιβαρυμένης υγείας, (εξάντληση, υπογλυκαιμία, αφυδάτωση κλπ.) Εφόσον, υπεύθυνος εθελοντής – διασώστης ή ο γιατρός του αγώνα διαγνώσει σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια
του δρομέα από την περαιτέρω συνέχιση της προσπάθειάς του, αυτός αποβάλλεται (disqualified) προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, παραδίδοντας τον αριθμό του στους υπεύθυνους του σταθμού.

Εφόσον κάποιος αθλητής αποφασίσει τη συνέχιση της προσπάθειάς του παρά τη γνωμάτευση του γιατρού, είναι ελεύθερος να το πράξει και φυσικά να υπογράψει ιδιοχείρως λακωνική δήλωση επ’ αυτού, ότι η διοργάνωση δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για την ασφάλεια και την υποστήριξή του.

Ομάδες εθελοντών διασωστών και παραϊατρικού προσωπικού, θα ακολουθούν τα γκρουπ των δρομέων κατά μήκος της διαδρομής αλλά και στους σταθμούς υποστήριξης, για να προσφέρουν υπηρεσίες στους αθλητές. Κάθε αθλητής ωστόσο, έχει και προσωπικά την ευθύνη να μεριμνήσει για τον στοιχειώδη εξοπλισμό πρώτων βοηθειών, διαφορετικά θα πρέπει να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα το γεγονός ότι το προσωπικό των πρώτων βοηθειών δεν μπορεί να βρίσκεται παντού και δεν μπορεί να του προσφέρει οποιαδήποτε υπηρεσία απαιτεί η κατάστασή του.

Ο κάθε αθλητής έχει ηθική υποχρέωση να συνδράμει πάσχοντες συναθλητές του, οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη ή κίνδυνο. Σε περίπτωση που ο αθλητής χρειαστεί να δεχτεί ιατρική βοήθεια και εφόσον διαπιστωθεί ότι εξέθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο εξαιτίας βαριάς αμέλειας σε θέμα εξοπλισμού, θα επιβαρύνεται τα πιθανά έξοδα διακομιδής του και θα του επιβάλλεται ποινή αποβολής από τον τρέχοντα αγώνα.

9. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Διοργάνωση και οι συνεργάτες της διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογράφησης και κινηματογράφησης του αγώνα από εξουσιοδοτημένες ομάδες που αναλαμβάνουν το έργο αυτό. Κάθε αθλητής του οποίου γίνεται δεκτή η αίτηση συμμετοχής, αποδέχεται αυτόματα αυτόν τον όρο, γνωρίζοντας ότι μπορεί να εμφανιστεί το πρόσωπό του σε φωτογραφίες ή βίντεο, χωρίς να του ζητηθεί η άδεια και χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει κάποια αποζημίωση από την όποια δημοσίευση του υλικού.

10. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Η Διοργάνωση δεν πρόκειται να κάνει γνωστά σε τρίτους τα προσωπικά στοιχεία των αθλητών που υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής. Σεβόμενη τη σχετική νομοθεσία και θεωρώντας απόλυτη ηθική υποχρέωση την διατήρηση της μυστικότητάς τους, διατηρεί τα στοιχεία των αθλητών μυστικά και σε ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον. Δημοσιεύσιμα είναι μόνο το ονοματεπώνυμο του αθλητή, η πόλη κατοικίας, η ηλικία και εφόσον υποβληθούν από τον ίδιο: η φωτογραφία, τυχόν προσωπική ιστοσελίδα και αθλητικό βιογραφικό. Παραχώρηση στοιχείων επικοινωνίας με τους αθλητές, παραχωρούνται μόνο για επιστημονικούς-ερευνητικούς σκοπούς και μόνο μετά από έγκριση των ίδιων των αθλητών.

11. ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Η διαδρομή του «1ου Δρόμου Μνήμης» είναι μήκους 30 χλμ., με εκκίνηση τον προαύλιο χώρο του εργοστασίου Ζαχάρεως στο 2ο χλμ. Λάρισας – Συκουρίου και τερματισμό στο «σημείο μηδέν» του τραγικού δυστυχήματος, στα Τέμπη. Όλη διαδρομή είναι επί ασφάλτινου οδοστρώματος, με ελαφριές ανηφορικές κλίσεις.

12. ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ – ΡΥΘΜΟΣ ΑΓΩΝΑ
Όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή της προκήρυξης, ο «1ος Δρόμος Μνήμης» δεν είναι ένα κλασικός αγώνας δρόμου επί ασφάλτου. Επομένως υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες οι οποίες θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές και να τηρηθούν απαρέγκλιτα από όλους, δρομείς και συνοδούς.

Συγκεκριμένα:
· Ώρα εκκίνησης : 09:00

** Η «κεντρική» εκκίνηση θα δοθεί από το προαναφερόμενο σημείο, με την συμμετοχή 200 δρομέων.

Η εκκίνηση θα δοθεί από τους συγγενείς των θυμάτων. Αντί για την αψίδα που υπάρχει στις εκκινήσεις όλων των αγώνων, στον «1ο Δρόμο Μνήμης» η δική μας «αψίδα» θα οριοθετείτε από μαύρες σημαίες δεξιά και αριστερά, οι οποίες θα αναγράφουν «1ος Δρόμος Μνήμης»

Ο τερματισμός θα γίνει στο «σημείο μηδέν».

** Θα υπάρχει η δυνατότητα σε δύο (2) σημεία της διαδρομής, να εισέλθουν στον αγώνα και δρομείς οι οποίοι για κάποιους λόγους επιθυμούν ή επιλέγουν να τρέξουν μικρότερη απόσταση. Τα «σημεία εισόδου» αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω, όπως και ο μέγιστος αριθμός των δρομέων που μπορούν να τα δηλώσουν.

*** Η σχετική δήλωση θα γίνεται στο link της προκήρυξης. ΚΛΙΚ ΕΔΩ

**** Η δυνατότητα δήλωσης για τα παραπάνω σημεία έχει καταληκτική ημερομηνία στις 15 Φεβρουαρίου. Αυτό προκειμένου οι κενές θέσεις να μεταφερθούν στην κεντρική εκκίνηση και να υπάρξει η δυνατότητα έως τις 25 Φεβρουαρίου να καλυφθούν από δρομείς που δεν πρόλαβαν.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ :
Προαύλιος χώρος εργοστασίου Ζαχάρεως, 2ο χλμ. Λάρισας – Συκουρίου

Ώρα εκκίνησης : 09.00
1ο Σημείο Εισόδου:
Στο χωριό Συκούριο (πλατεία) στο 16ο χλμ.
Εκτιμώμενη ώρα : 1h 45’ – 1h 50’ (από την εκκίνηση)

2ο Σημείο Εισόδου :
Στο χωριό Πουρνάρι στο 24ο χλμ.
Εκτιμώμενη ώρα : 2h 50’ – 3h (από την εκκίνση)

Σημείωση:
Στο τελευταίο χιλιόμετρο της διαδρομής προς το «σημείο μηδέν» θα μπορούν όσοι θέλουν και δεν έχουνε την δυνατότητα να τρέξουν (παιδιά, άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με το τρέξιμο αλλά θέλουν να συμμετέχουν με αυτόν τον συμβολικό τρόπο), να βαδίσουν την απόσταση. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απαραίτητη η εγγραφή στο link

Οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως 20 Φεβρουαρίου 2024.

· Σταθμοί υποστήριξης :
1ος : 8ο χλμ.
ΝΕΡΑ : 12ο χλμ.

2ος : 16ο χλμ.
ΝΕΡΑ : 20ο χλμ.

3ος : 24ο χλμ.
ΝΕΡΑ : 28ο χλμ.

Σε όλους τους σταθμούς θα υπάρχει πλήρης τροφοδοσία και υδροδοσία, όπως περιγράφεται παραπάνω. Στα ενδιάμεσα των σταθμών θα υπάρχουν νερά στην άκρη του δρόμου με σήμανση της διοργάνωσης. (Μαύρη Σημαία που θα αναγράφεται :«1ος Δρόμος Μνήμης»)

· ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ο «1ος Δρόμος Μνήμης» δεν είναι αγώνας. Δεν υπάρχουν επομένως πρωτιές, δεν υπάρχουν κατηγορίες βραβεύσεων, δεν υπάρχουν μετάλλια, δεν υπάρχει χρονομέτρηση, δεν υπάρχει όριο τερματισμού, δεν υπάρχουν όρια αποκλεισμού, δεν υπάρχουν αψίδες εκκίνησης και τερματισμού, δεν υπάρχει μουσική. Υπάρχει ένας μέσος ρυθμός, ο οποίος ορίζεται από την διοργάνωση στα 7’/χλμ (+ -) προκειμένου το σύνολο των δρομέων να βρεθεί στον τερματισμό με μικρή χρονική απόσταση, σε περίπου 4 ώρες, πράγμα που είναι και το ζητούμενο της προσπάθειας αυτής, να βρεθούμε όλοι μαζί στο χώρο της τραγωδίας.

Αντιλαμβανόμαστε, επειδή και εμείς είμαστε δρομείς, ότι «επιβάλλουμε» στο κάθε συμμετέχοντα τον τρόπο με τον οποίο θα τρέξει. Ζητάμε εκ των προτέρων την κατανόησή αλλά και την βοήθειά σας σε κάτι πρωτόγνωρο. Να κρατήσουμε όλοι μας ζωντανή την μνήμη των «ανθρώπων μας» που χάθηκαν, με αυτόν τον τρόπο.

13. ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
Η διοργάνωση αναλαμβάνει την μεταφορά των αθλητών που εγκαταλείπουν, αποκλείονται ή έχουν κάκωση/τραυματισμό, που δεν τους επιτρέπει τη συνέχιση του αγώνα.

14. ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Δεν είναι απαραίτητη η σηματοδότηση της διαδρομής, κινούμαστε όλοι μαζί επί ασφάλτου, στην δεξιά πλευρά του δρόμου, έχοντας μπροστά μας 2 δρομείς της διοργάνωσης με κίτρινα φωσφοριζέ γιλέκα και 2 δρομείς οι οποίοι θα κλείνουν το γκρουπ. Σε περίπτωση που η Τροχαία κρίνει ότι για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να δημιουργηθούν και περισσότερα του ενός γκρουπ, θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τους δρομείς της διοργάνωσης. Σε κάθε περίπτωση με νεότερες ανακοινώσεις θα σας ενημερώνουμε για τις όποιες μεταβολές ή διαφοροποιήσεις, πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια των δρομέων. Στο τέλος του ή των γκρουπ, θα υπάρχει αυτοκίνητο της διοργάνωσης / «σκούπα», για οτιδήποτε χρειαστεί.

15. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ
Η Διοργάνωση αναλαμβάνει την στοιχειώδη και αναγκαία τροφοδοσία των αθλητών στη διάρκεια του αγώνα, στους 3 σταθμούς. Το είδος τροφοδοσίας αναφέρεται παραπάνω στην σχετική παράγραφο «παροχές». Στους σταθμούς θα προσφέρονται τροφές που είναι αναγκαίες για την εύρυθμη ολοκλήρωση μιας αγωνιστικής προσπάθειας 4 περίπου ωρών. Κάθε αθλητής ωστόσο έχει την ευθύνη προγραμματισμού για μια στοιχειώδη ποσότητα τροφοδοσίας που θα φέρει πάνω του, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε οποιεσδήποτε έκτακτες γι’ αυτόν συνθήκες (υποθερμία, υπογλυκαιμία, τραυματισμός).

16. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ
Η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης των παρόντων κανονισμών, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

17. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΘΛΗΤΩΝ
Θα υπάρχει λεωφορείο το οποίο θα μεταφέρει όποιους από τους αθλητές θελήσουν να αφήσουν ανάλογα με το γκρούπ εκκίνησης τα αυτοκίνητά τους στην διαδρομή και με το πέρας του Δρόμου Μνήμης θα ακολουθήσει το ίδιο δρομολόγιο με την αντίθετη φορά για να αφήσει τους αθλητές στο σημείο που ξεκίνησαν.

18. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
* Στο 28ο χλμ. περίπου, θα υπάρχει ένας τελευταίος σταθμός που θα μπορεί ο κάθε αθλητής να αλλάξει και μετά όλοι μαζί να φτάσουμε στο σημείο μηδέν.

* Με το πέρας του Δρόμου Μνήμης θα τελεστεί τρισάγιο στην μνήμη των 57 ψυχών.

* Στο σημείο μηδέν θα δοθούν σε όλους λουλούδια και κεριά στην μνήμη των συνανθρώπων μας.

Για πληροφορίες στα παρακάτω τηλέφωνα των διοργανωτών:
Τηλ. 6944934321 Τόπας Θεόδωρος
Τηλ. 6932240933 Φωτιάδης Γεώργιος
Τηλ. 6945230134 Φώλια Γεωργία
email: [email protected]
email: [email protected]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
13ος Ιπποκράτειος Αγώνας Δρόμου
Δείτε την προκήρυξη της διοργάνωσης
Posidonia Running Event 2024
Οι εγγραφές ξεκίνησαν!
Υψηλάντειος Αγώνας Δρόμου 2024
Δείτε την προκήρυξη της διοργάνωσης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο