Το σακίδιο του δρομέα

Τα απαραίτητα που πρέπει να έχετε μαζί σας σε κάθε προπόνηση

Share

Αν είστε παλιός δρομέας σίγουρα διαθέτετε τη γνώση ώστε να επιλέξετε ποια είναι τα περισσότερο ή λιγότερο απαραίτητα που θα πρέπει να έχετε μαζί σας στο τρέξιμο. Αν είστε νέος, όμως, σίγουρα δε διαθέτετε την αντίστοιχη πείρα ώστε να αξιολογήσετε την αναγκαιότητα του καθενός και φτάνετε στο σημείο ή να μην παίρνετε τίποτα μαζί σας ή, στην αντίθετη περίπτωση, να «φορτώνεστε» με τα πάντα. Στο άρθρο που ακολουθεί έχουμε κάνει με ένα ξεκαθάρισμα καταγράφοντας αφενός τα απολύτως απαραίτητα και αφετέρου κάποια πιο… προχωρημένα.

Τα απολύτως απαραίτητα

1. Νερό – ΙΣΟΤΟΝΙΚΟ

Δε χρειάζεται και πολύ προσπάθεια για να πειστείτε ότι το νερό είναι το πιο απαραίτητο εφόδιο για την προπόνηση χωρίς να εξαιρούμε κανέναν. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα ισοτονικά ποτά που διαθέτουν υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες, αποτελούν όμως μια πιο «ψαγμένη» επιλογή.  

2. 2η μπλούζα

Ό,τι εποχή και να είναι, όση θερμοκρασία και να έχει, είναι πάντοτε καλό να έχετε μαζί σας μία δεύτερη, στεγνή μπλούζα για να φορέσετε μετά την προπόνηση. Ιδανικά, αλλάξτε την λίγο μετά το τέλος της αφού το σώμα συνεχίζει να ιδρώνει για κάποια λεπτά ακόμα και αφού σταματήσετε να τρέχετε.  

3. Τζάκετ

Τα καλοκαιρινά ρεύματα αέρα δεν είναι τόσο ακίνδυνα όσο φαίνονται. Έτσι, ακόμα και τώρα που η θερμοκρασία είναι υψηλή θα πρέπει να έχετε κάτι μαζί σας ένα ελαφρύ, καλοκαιρινής χρήσης, τζάκετ για να φορέσετε ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να εκτελέσετε κάποιες διατάσεις ή και ασκήσεις μετά το τρέξιμό σας.  

Τα… προχωρημένα

Εκτός από τα βασικά, όμως, που είναι καλό να έχει κάθε δρομέας μαζί του, υπάρχουν πάντα και κάποια ακόμα πράγματα που συνήθως συναντάμε στα σακίδια πιο έμπειρων δρομέων. Και μπορεί αυτά να μην θεωρούνται απαραίτητα για κάποιον που κάνει τώρα τα πρώτα του δρομικά βήματα, ωστόσο, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός, κάποιο, ή και πολλά, από αυτά μπορεί να σας βγάλει από δύσκολες καταστάσεις. Η επιλογή είναι δική σας.  

4. Εσώρουχο

Αν έχετε ιδρώσει αρκετά και έχετε δρόμο για το σπίτι τότε καλό είναι να έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε καθώς αν παραμείνετε για ώρα με τα ιδρωμένα είναι πιθανό να αισθανθείτε πιάσιμο στα ισχία τις επόμενες ημέρες.  

5. Κάλτσες

Κάτι αντίστοιχο με τα παραπάνω ισχύει και με τις κάλτσες. Ένα ζευγάρι στεγνές κάλτσες θα ανακουφίσουν τα υπερθερμασμένα πέλματά σας, προσφέροντάς σας μεγαλύτερη άνεση.  

6. Μπανάνα ή Μήλο

Η απόλυτη τροφή αποκατάστασης. Προσφέρει άμεση αποκατάσταση υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών μετά την προπόνηση που είναι σημαντικά τόσο για έναν δρομέα που κυνηγά επιδόσεις όσο και για αυτούς που μετά από αυτήν μπορεί να αισθανθούν ένα «άδειασμα» ή ακόμα και ζαλάδα.  

7. Μπάρες

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις μπάρες που προσφέρουν εύκολα και γρήγορα μεγάλες ποσότητες ενέργειας για άμεση αποκατάσταση αλλά και ενέργεια σε αυτούς που αισθάνονται ότι εξαντλούνται.  

8. Φαρμακείο

Λίγο οινόπνευμα, μερικές γάζες, χανζαπλάστ, και μία ασπιρίνη είναι το πιο απλό φορητό φαρμακείο που μπορεί να φτιάξει κανείς όταν πηγαίνει για τρέξιμο, ιδιαίτερα σε ένα απομακρυσμένο μέρος. Αν κάνετε κι εσείς τις πρώτες σας εξορμήσεις μην το παραλείψετε.  

9. Κρέμες

Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα βρείτε στην τσάντα ενός πρωτάρη όμως έχει σημαντική χρήση. Μία κρέμα κρυοθεραπείας δρα προληπτικά για τους τραυματισμούς όταν χρησιμοποιηθεί μετά την προπόνηση προσφέροντας σημαντική ανακούφιση.  

10. Πετσέτα

Δεν χρησιμεύει μόνο για να σκουπιστείτε μετά την προπόνηση αλλά μία απλωμένη πετσέτα μπορεί να γίνει το καλύτερο έδαφος για να κάνετε ασκήσεις όπως κοιλιακούς, ραχιαίους και πους – απς αλλά και διατάσεις για όλο το σώμα.  

* Το τρέξιμο ξεχωρίζει για την απλότητά του κι έτσι για πολλούς όλα αυτά μπορεί να φαίνονται υπερβολές. Αν λοιπόν το μόνο που θέλετε είναι να βγείτε έξω και να τρέξετε φροντίστε τουλάχιστον εκεί που θα κινηθείτε να έχετε σχετικά άμεση πρόσβαση τουλάχιστον στα απολύτως απαραίτητα.

RUNNER 54
ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ / ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρείτε τη ζώνη σας!
Μάθετε ποια είναι η κατάλληλη ένταση για την προπόνησή σας και ποιες είναι οι ζώνες προπόνησης!
Φουλ Γκάζια (μέρος 2ο)
Το σώμα σας από εδώ και στο εξής θα αναγκαστεί να δουλέψει σε μεγαλύτερες εντάσεις, γι’ αυτό θα πρέπει να ετοιμάσετε το μυϊκό σας σύστημα κατάλληλα. Αυξήστε το χρόνο που αφιερώνετε στις διατάσεις, επαναλαμβάνοντας τις ασκήσεις που ήδη κάνετε δύο και τρεις φορές τόσο πριν όσο και μετά την προπόνηση.
Αντίθετα στο ρεύμα
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τρέχουμε αριστερόστροφα στον στίβο;
Back to Top