Το… Δωδεκάθεο του Τρεξίματος

Από τη στήλη «Ιστορίες του Δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου

Share

Ό,τι και να λέμε, το τρέξιμο είναι θρησκεία. Και όπως κάθε θρησκεία έτσι και αυτό έχει τους δικούς της Θεούς. Όσοι όμως τρέχετε, ξέρετε ότι δεν είναι ότι δεν έχουμε θεό, έχουμε και μάλιστα πολλούς. Απλώς είναι κάπως πιο… εξειδικευμένοι, με δώδεκα κύριους θεούς και λοιπές συμπληρωματικές θεότητες. Αλήθεια εσείς ποιόν από αυτούς πιστεύετε; Πριν αποφασίσετε περιμέντε! Γνωρίστε μαζί μας τους κυριότερους θεούς του τρεξίματος και διαλέξτε τον αγαπημένο σας!

Πριν από λίγο καιρό έτρεξα σε έναν από τους πιο όμορφους αγώνες ορεινού τρεξίματος που έχω βρεθεί, στη Σφενδάμη Πιερίας. Ήμουν εντελώς απροπόνητη καθώς πάνω από ένα μήνα δούλευα κάθε μέρα μέχρι αργά το βράδυ. Την Παρασκευή πριν από τον αγώνα, προσπαθούσα να αποφασίσω τι να κάνω και τελικά υπερίσχυσε η θέλησή μου να βρεθώ στον αγώνα. Όταν το ανακοίνωσα στον αιώνια υπομονετικό σύντροφό μου, ανταποκρίθηκε με έναν και μόνο αναστεναγμό – «καλά δεν έχεις το θεό σου» και άρχισε να μαζεύει τα πράγματά του για την επόμενη ημέρα.

Όσοι όμως τρέχετε, ξέρετε ότι δεν είναι ότι δεν έχουμε θεό, έχουμε και μάλιστα πολλούς. Απλώς είναι κάπως πιο… εξειδικευμένοι, με δώδεκα κύριους θεούς και λοιπές συμπληρωματικές θεότητες, είναι ανθρωπομορφικοί και με ζωή που θυμίζει λίγο κάτι μεταξύ βραζιλιάνικης σαπουνόπερας και δελτίου ειδήσεων στο Star.

Πατέρας όλων και σημαντικότερος λοιπόν είναι ο άπιστος θεός της Προπόνησης. Αυτός καθορίζει την τύχη των δρομέων και την τάξη του κόσμου τους. Είναι παντρεμένος με τη θεά Απόδοση, από τις πιο αγαπητές των δρομέων. Όπως ήδη αναφέραμε όμως, ο θεός της Προπόνησης είναι άπιστος και αντί να συνοδεύει πάντα την Απόδοση, εξαιρετικά συχνά έχει αναφερθεί να συνοδεύει άλλες θεές όπως τη θεά του Τραυματισμού ή τη θεά της Αφυδάτωσης. Η θεά Απόδοση όμως είναι γνωστή για τη σοφία και την υπομονή της και γνωρίζει ότι ο άπιστος σύζυγός της τελικά θα επιστρέψει σε αυτήν.

Ο θεός της Προπόνησης και η θεά της Απόδοσης έχουν τέσσερα παιδιά: τη θεά Πείρα, τη θεά της Διατροφής, το θεό της Φυσικής Κατάστασης και το θεό της Αποκατάστασης. Τα τέσσερα παιδιά είναι οι ισχυρότεροι σύμμαχοι της θεάς Απόδοσης και συχνά τη βοηθούν να φέρει τον άπιστο πατέρα τους στον ίσιο δρόμο και να πολεμήσει τις ζηλιάρες ερωμένες θεές ιδίως τη θεά του Τραυματισμού. Ιδιαίτερη προσοχή όμως πρέπει να δίνεται στη θεά του Τραυματισμού, γιατί από τότε που κάνει αισθητή την παρουσία της, εξαιρετικά δύσκολα καταπολεμάται και χρειάζεται τη συμμαχία όλης της οικογένειας για να τη διώξουν.

Για να δείτε θέματα διατροφής ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Η πανέμορφη θεά Πείρα είναι παντρεμένη με τον κουτσό θεό του Εξοπλισμού, χειριστή της φωτιάς και κατασκευαστή των όπλων – ε, συγγνώμη – του εξοπλισμού των θεών. Παρά την αναπηρία του, είναι εξαιρετικός τεχνίτης και αποδεικνύει ότι όλα είναι δυνατά με λίγη θέληση και τη σωστή τεχνολογία. Ο ίδιος έχει αποδείξει ότι είναι εξαιρετικός δρομέας και προτιμά το τρέξιμο στο βουνό μαζί με τον καλό του φίλο το θεό της Άμιλλας. Οι δυο τους έγιναν φίλοι όταν η θεά των Καιρικών Συνθηκών είχε κρυώσει, η θεά Πείρα είχε πάει διακοπές με την αδερφή της θεά της Διατροφής στη Μύκονο γιατί ήθελαν να ξεσκάσουν και ο θεός του εξοπλισμού είχε φύγει μόνος του μέσα στο δάσος. Εκεί βρέθηκε σε δύσκολη θέση, γιατί παρά το σωστό εξοπλισμό, χωρίς τη θεά Πείρα ξεχάστηκε και δεν προετοιμάστηκε σωστά και τον βρήκε ο θεός της Άμιλλας χαμένο σε ένα φαράγγι έτοιμο να πνιγεί. Από τότε έγιναν αχώριστοι, ιδίως γιατί ο θεός της Άμιλλας δεν τον κάρφωσε στη γυναίκα του και αυτός με τη σειρά του τον προμηθεύει πάντα με το σωστό εξοπλισμό.

Βέβαια, είναι ευρέως γνωστό ότι είχε βάλει το χεράκι της η τελευταία θεά, η θεά Τύχη, αφού είναι χρόνια ερωτευμένη με το θεό της Άμιλλας και ήθελε να ενωθούν οι τύχες των δύο θεών ώστε να φροντίζουν για την καλή διοργάνωση των απανταχού αγώνων, αντί να τρέχουν μόνοι τους στα βουνά και στα λαγκάδια και να τύχει να ερωτευτούν κάποια από τις 9 μούσες που ως γνωστόν λυμαίνονται τη φύση τη σήμερον ημέρα…

Λογικά λοιπόν, φρόντισε για την παραπάνω συνάντηση και τελικά προστάτεψε κι εμένα στη Σφενδάμη, γιατί όπως είπαμε, τον σπουδαιότερο θεό τον είχα αγνοήσει και μόνο η θεά Τύχη ήταν δυνατόν να φροντίσει να φτάσω στον τερματισμό χωρίς να έχω τίποτα κακά συναπαντήματα με τη θεά του Τραυματισμού ή τη θεά της Αφυδάτωσης…

της Χριστίνας Φωτεινοπούλου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ασυνήθιστο μοντάζ
Από τη στήλη «Τρέχοντας» της Αγγελικής Κοσμοπούλου
Πατήστε το γκάζι του διαδρόμου!
Δείτε πώς να χρησιμοποιείτε τον διάδρομο σας ακόμα και στις γρήγορες προπονήσεις σας
Η Πάρνηθα «ζει»!
Μια διαδρομή που αποδεικνύει ότι μπορούμε ακόμα να ελπίζουμε. Τρέχουμε στα βόρεια προάστια στο βουνό της Πάρνηθας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο