Όταν το cinema πάει για τρέξιμο

Κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες με θέμα το τρέξιμο

Share

Chariots of fire (Οι δρόμοι της φωτιάς, 1981)

Η ιστορία δυο δρομέων που ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 που εστιάζει στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ο καθένας με τον τρόπο του. Τα πλάνα των δρομέων που τρέχουν στην άμμο κάτω από την επιβλητική μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου δεν άφησαν κανέναν δρομέα ασυγκίνητο και πολύ περισσότερο την επιτροπή των βραβείων Όσκαρ με την ταινία να κατακτά 4 από αυτά, γεγονός που την αναδεικνύει ίσως την καλύτερη ταινία running theme όλων των εποχών αλλά και μια από τις πιο επιτυχημένες του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Παίζουν: Νίκολας Φάρελ,Νάιτζελ Χάβερς, Ίαν Τσάρλεσον
Σκηνοθεσία: Χιού Χάντσον

Without limits (1998)

Από τις πλέον διάσημες ταινίες για το τρέξιμο, το “Without limits” είναι πολύ απλά η ιστορία του σπουδαίου αμερικανού δρομέα Στιβ Πρεφοντάιν που σκοτώθηκε σε τροχαίο μόλις στα 24 του χρόνια. Οι πρώτες του επιτυχίες, ο τρόπος που αντιμετώπιζε τις αποτυχίες, η συνεργασία του με το μεγάλο προπονητή Μπιλ Μπάουερμαν αλλά και το πάθος του για τα ρεκόρ είναι τα κύρια σημεία της ταινίας που έχει αγαπηθεί από χιλιάδες θεατές- δρομείς σε όλο τον κόσμο.
Παίζουν: Μπίλι Κρούντουπ, Ντόναλντ Σάδερλαντ
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Τόουν

Prefontaine (1997)

Ίδια θεματολογία και για το “Prefontaine” που όπως καταλάβατε είναι μία ακόμα ταινία με θέμα τη ζωή του σπουδαίου Αμερικανού δρομέα, το πάθος του για τρέξιμο και την τραγική του κατάληξη. Μάλιστα τον ρόλο του Pre παίζει ο πολυτάλαντος τραγουδιστής/ηθοποιός Τζάρεντ Λέτο, ο οποίος to 2014  πήρε και το πρώτο του όσκαρ.
Παίζουν: Τζάρετ Λέτο, Λι Έρμεϊ
Σκηνοθεσία: Στιβ Τζέιμς

Run fatboy run (2007)

Η προσπάθεια ενός πατέρα να κερδίσει την εκτίμηση του παιδιού του αλλά και της συζύγου του μέσα από την καταξίωση του τερματισμού στον μαραθώνιο του Λονδίνου σε μία πρόσφατη, βρετανική ταινία. Κεντρικός πρωταγωνιστής ο πολύ καλός Άγγλος κωμικός Σάιμον Πεγκπου μέσα από αστείες αλλά και σοβαρές καταστάσεις παρουσιάζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δρομείς τόσο στην προετοιμασία τους όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αξίζει να αναφέρουμε πως σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Ντέηβιντ Σκίμερ, ο γνωστός Ρος από την τηλεοπτική σειρά «Τα φιλαράκια».
Παίζουν: Σάιμον Πεγκ, Θάντι Νιούτον
Σκηνοθεσία: Ντέηβιντ Σκίμερ

The loneliness of the long distance runner (1962)

Όταν ένας νεαρός καταδικάζεται και κλείνεται σε ένα αυστηρό αναμορφωτήριο ανηλίκων βρίσκει τη μοναδική του διέξοδο στο τρέξιμο. Θα σταθεί όμως τυχερός όταν ανακαλύψει ότι έχει ένα μεγάλο ταλέντο που μπορεί να τον γλυτώσει από την προδιαγεγραμμένη τύχη ενός εκκολαπτόμενου κακοποιού τη στιγμή που έχει αρχίσει να ζυγίζει τα πράγματα διαφορετικά έχοντας εξελιχθεί σε έναν σκεπτόμενο άνθρωπο.
Παίζουν: Μάικλ Ρέντγκρεϊβ, Τομ Κόρτνεϊ
Σκηνοθεσία: Τόνι Ρίτσαρντσον

Jericho Mile

Παρόμοιο σκηνικό και για το πιο γνωστό, είναι η αλήθεια, Jericho Mile, μία τηλεταινία που είχε σκηνοθετήσει το 1976 ο διάσημος σκηνοθέτης Μάικλ Μαν. Πρόκειται για μία δυνατή ιστορία ενός φυλακισμένου που στη φυλακή ανακαλύπτει την αγάπη του αλλά και το ταλέντο του στο τρέξιμο και βλέπει τον εαυτό του να αλλάζει.
Παίζουν: Πίτερ Στράους, Ρίτσαρντ Λόουσον
Σκηνοθεσία: Μάικλ Μαν

The loneliest runner (1976)

Μία αρκετά καλή τηλεταινία με θέμα το τρέξιμο που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία αφού είναι αυτοβιογραφική. Ένας έφηβος που ακόμα «βρέχει» το κρεβάτι του το βράδυ αναγκάζεται να τρέχει γρήγορα σπίτι καθημερινά για να κατεβάσει τα σεντόνια που κρεμάει η μητέρα του σε κοινή θέα για να τον τιμωρήσει. Ο νεαρός Τζον Κέρτις όμως που μέσα από το τρέξιμο πολέμησε όλους τους φόβους του, κάποια μέρα θα γίνει κι ένας πολύ επιτυχημένος μαραθωνοδρόμος (αυτό το κομμάτι βέβαια δεν ανήκει στην αυτοβιογραφία…). Το “The loneliest runner” παίχτηκε μόνο στην τηλεόραση ήταν όμως αρκετά πετυχημένο ενώ γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από το διάσημο τηλεοπτικό ηθοποιό Μάικλ Λάντον που δε δίστασε να μοιραστεί μια προσωπική του ιστορία.
Παίζουν: Λανς Κέρβιν,  Μπράιν Κεθ
Σκηνοθεσία: Μάικλ Λάντον

Runner (2009)

Μια βρετανική παραγωγή μικρού μήκους που αν και γυρίστηκε πρόσφατα γυρίζει στη δεκαετία του 70 όταν και μας δείχνει την ιστορία ενός χωρικού που τρέχει κάθε μέρα την ίδια απόσταση προσπαθώντας κάθε φορά να την καλύψει σε λιγότερο χρόνο. Αν και πρόκειται για μια ολιγόλεπτη κωμωδία, η ταινία runner προσπαθεί να ξεσκεπάσει την ανθρώπινη φιλοδοξία που δημιουργεί μια αέναη ανάγκη για κάτι καλύτερο.
Παίζουν: Άλαν ΜακΚένα, Μέρι Χίλεϊ
Σκηνοθεσία: Λάρα Γκρινγουέι

On the edge (1986)

Ένα γκρουπ δρομέων μεγάλων αποστάσεων που γυμνάζεται εντατικά με στόχο να διακριθεί στους αγώνες αποτελεί το βασικό θέμα της ταινίας, on the edge που γυρίστηκε το 1986. Η καθημερινή προσπάθεια των δρομέων, ο πόνος, η κούραση αλλά και η στιγμή της δόξας γεννούν ανάμεικτα συναισθήματα τόσο στους ίδιους όσο και στους θεατές που σίγουρα, αν είναι δρομείς, θα ταυτιστούν με τους πρωταγωνιστές.
Παίζουν: Μπρους Ντερν, Παμ Γκρίερ, Μπιλ Μπέιλι
Σκηνοθεσία: Ρομπ Νίλσον

Running (Ένας ελεύθερος άνθρωπος, 1979)

Μπορεί να ετοιμάζεται να εκπροσωπήσει τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες όμως ο ελληνικής καταγωγής μαραθωνοδρόμος Μάικλ Ανδρόπολις αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας στην καθημερινή του ζωή: Χωρισμοί, προσωπικές απογοητεύσεις. Ο Μάικλ Ντάγκλας έτρεξε πολλά χιλιόμετρα για να γυρίσει αυτή την ταινία, και καταφέρνει να πείσει σα μαραθωνοδρόμος. Ο σκηνοθέτης, Στίβεν Χίλιαρντ Στερν, προσπαθεί να δείξει πόσο αναζωογονητικό είναι για το μυαλό το τρέξιμο δείχνοντας τον πρωταγωνιστή να σκέφτεται και να λύνει τα προβλήματα του ενώ τρέχει.
Παίζουν: Μάικλ Ντάγκλας, Σούζαν Άνσπαχ
Σκηνοθεσία: Στίβεν Χίλιαρντ Στερν

Μαραθώνιος (2005)

Όχι, για να μην λέτε ότι δεν υπάρχει και μία ελληνική παραγωγή. Ο «Μαραθώνιος» του Αντώνη Κόκκινου είναι μία ταινία που γυρίστηκε στην Αθήνα λίγο πριν τους Ολυμπιακούς και έχει σαν κεντρικό ήρωα έναν προπονητή δρόμων αντοχής. Μέσα και γύρω από το τρέξιμο παρουσιάζεται η προσωπικότητα, οι σκέψεις και ο ψυχισμός του προπονητή έχοντας ως φόντο την προσπάθεια για συμμετοχή του αθλητή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Παίζουν: Γιάννης Κοκιασμένος, Μαρία Ζορμπά, Έλενα Ταχιάου, Μιχάλης Γκούσης
Σκηνοθεσία: Αντώνης Κόκκινος

McFarland (Πρωταθλητές με ψυχή) (2015)

Μία πρόσφατη παραγωγή που βγήκε στις αίθουσες το 2015. Πρόκειται ουσιαστικά για την πραγματική ιστορία ενός προπονητή σε ένα αμερικάνικο κολλέγιο που κατάφερε να μετατρέψει 7 φοιτητές σε μία πολύ ισχυρή ομάδα στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ στον ανώμαλο δρόμο. Η ταινία έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές, ενώ στο ρόλο του προπονητή θα δείτε τον Κέβιν Κόστνερ!

One square mile (2014)

Αρκετά γνωστοί ηθοποιοί (Κιμ Μπάσιντζερ, Ρίτσαρντ Τζένκινς) πρωταγωνιστούν σε μία ταινία με κεντρικούς ήρωες έναν δρομέα μεσαίων αποστάσεων και τον προπονητή του. Η σχέση τους, τα προβλήματα, αλλά και οι προσωπικοί δαίμονες του δρομέα τον καταδιώκουν, όσο αυτός κυνηγά μία μεγάλη επίδοση.

Φυσικά, υπάρχουν αρκετές ακόμα ταινίες που έχουν είτε σαν κεντρικό είτε σαν παράλληλο θέμα το τρέξιμο με μερικές από αυτές να είναι ιδιαίτερα γνωστές όπως το Forrest Gump. Αρκετές όμως είναι και οι ταινίες/ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή κάποιου γνωστού δρομέα όπως του Χάιλε Γκεμπρεσελασιέ, του συμπατριώτη του Αμπέμπε Μπεκίλα (The athlete), του Γιάννη Κούρου (Αενάως κινούμενος) κ.ά. Επιπλέον, την περασμένη χρονιά είχαμε την τύχη να δούμε δύο εξαιρετικά ντοκιμαντέρ σχετικά με το τρέξιμο. Το ένα μάλιστα ήταν ελληνικής παραγωγής και απέσπασε εξαιρετικά σχόλια. Ο λόγος για το Finish Line (Ο τερματισμός) της Ελιάνας Αμπραβανέλ που παρουσιάζει τρεις διαφορετικές ιστορίες, τριών ξεχωριστών δρομέων. Το άλλο είναι το “Free to run” που πραγματικά ενθουσίασε όσους το παρακολούθησαν, αφού προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τους λόγους που το τρέξιμο έχει γίνει τόσο δημοφιλές και μας παρουσιάζει διάφορες οπτικές αυτής της εξέλιξης.

To trailer του Finish Line (Ο τερματισμός)

Το trailer του Free to Run

Καλές προβολές!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο μαραθώνιος που ενώνει
Από τη στήλη «Ιστορίες του δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Επικά δρομικά βίντεο vol8
Ο Μο Farah παίζει μπάλα, το πιο απίθανο 10άρι, ο Canova μας μορφώνει, και κάτι για τους… γρήγορους
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο