San Silvestre Vallecana: Παράδοση 91 ετών!

Στις 31 Δεκεμβρίου 40.000 δρομείς κατέκλυσαν το κέντρο της Μαδρίτης για να τρέξουν σε έναν αγώνα 10 χλμ., συνεχίζοντας μία παράδοση 91 ετών που ξεκίνησε από το Σαν Σιλβέστρε ντε Σάο Πάουλο της Βραζιλίας το 1924!

Share

Μαδρίτη, 31 Δεκεμβρίου 1964.
Ο πρώτος αγώνας δρόμου αποκλειστικά για ελίτ δρομείς, διοργανώνεται στη Μαδρίτη, με αφετηρία το κέντρο της πόλης και τερματισμό στο στάδιο Rayo Vallecano σε μια υποβαθμισμένη και πυκνοκατοικημενη γειτονιά, την Valleca.  

Ο αγώνας απόστασης 7,5 χλμ., ο οποίος είχε μόλις 57 συμμετοχές από ποδοσφαιρικούς συλλόγους μόνο, έγινε στα πρότυπα του επίσης νυχτερινού αγώνα που διεξάγεται παραμονή πρωτοχρονιάς στην Βραζιλία στο San Silvestre de Sao Paulo, από το 1924.

Πρώτος τερμάτισε ο ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Jesus Hurtado σε χρόνο 29 λεπτά. Το βραβείο για τον νικητή ήταν μερικά μπουκάλια μπύρες και ένα σάντουιτς με σαλάμι.

Από τότε, και χωρίς διακοπές με εξαίρεση το 1969 λόγω κακής διοργάνωσης, ο αγώνας γίνεται κάθε χρόνο με εκκίνηση και τερματισμό τις δύο τόσο διαφορετικές γειτονιές της Μαδρίτης, και με κάποιες διαφοροποιήσεις στη διαδρομή και στην απόσταση η οποία σταθεροποιήθηκε στα 10 χλμ.

Γρήγορα έγινε λαϊκός αγώνας δρόμου ανοιχτός για όλους, με μια μικρή καθυστέρηση για τις γυναίκες που τους επιτράπηκε η συμμετοχή μόλις το… 1981.

[!%ARTICLE_MODULE_ID:588:%!]

Σήμερα η διοργάνωση γίνεται με μεγάλο χορηγό την εταιρία αθλητικών ειδών ΝΙΚΕ και με επίσημη ονομασία “We Run Mad” αν και όλοι χρησιμοποιούν το παλιό όνομα “San Silvestre Vallecana”. Πρόκειται για έναν αγώνα με περισσότερες από 39.000 συμμετοχές, και δύο εκκινήσεις, μία στις 5:30 το απόγευμα για τη μεγάλη μάζα των δρομέων, και στις 8 το βράδυ για τους ελίτ δρομείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον αγώνα έχουν λάβει μέρος και έχουν κερδίσει κορυφαίοι δρομείς όπως ο Μοχάμεντ Γκαμούτι, ο Κάρλο Λόπεζ, ο Αρτούρο Μπάριος, ο Πολ Μπίτοκ, ο Οντόσο Οσόρο, ο Μάρτιν Φιθ, ο Έλιουντ Κιπτσόγκε, ο Ζερσενάι Ταντέσε, η Γκρέτε Βάιτζ, η Ρόζα Μότα, η Πόλα Ράντκλιφ, η Μπενίτα Τζόνσον, η Μάρτα Ντομίνγκεζ, η Τιρουνές Ντιμπάμπα κα..

Φέτος η ΝΙΚΕ έδωσε την ευκαιρία σε 2000 δρομείς να τρέξουν μαζί με τους επαγγελματίες δρομείς.

Η επιλογή έγινε με βάση το ατομικό ΡΒ του κάθε δρομέα (όριο τα 38 λεπτά για τους άντρες και τα 43 για τις γυναίκες) ή τα συνολικά χιλιόμετρα που θα είχαν «συλλέξει» στην εφαρμογή Nike + Running από 22 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου.

Η διαδρομή, επίπεδη στην αρχή, διασχίζει το κέντρο της Μαδρίτης και περνάει από τους πιο ακριβούς δρόμους και πλατείες, τερματίζοντας με τα τελευταία χιλιόμετρα ιδιαίτερα ανηφορικά στην γειτονιά Valleca, όπου πλήθος κόσμου είναι στους δρόμους και ζητωκραυγάζει τους δρομείς.

Φέτος στους άντρες πρώτος τερμάτισε ο Κενυάτης Mike Kigen με χρόνο 27:33 ενώ στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η επίσης Κενυάτισα Linet Masai με 31:38

Κείμενο: Rosa Delgado
Μετάφραση-Επιμέλεια: Ειρήνη Τσαμαδού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Κυριακή ο Haspa Marathon Hamburg!
Κορυφαίες συμμετοχές και Έλληνες στον αγώνα
H Helen Obiri μας παρουσίασε το... μέλλον της Οn στην Βοστόνη
Δείτε το μοντέλο που φόρεσε στον Boston Marathon
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο