Kiplimo και Jepchirchir στο Παγκόσμιο Ημιμαραθώνιου

Πολύ γρήγορες κούρσες – Η έκπληξη του Kiplimo

Share
O νεαρός Jacob Kiplimo

Ο Jacob Kiplimo από την Ουγκάντα έγραψε ιστορία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ημιαμαραθώνιου που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην πόλη Γκντίνια της Πολωνίας.

Ο 19χρονος δρομέας έγινε ο πρώτος Ουγκαντέζος που κατακτά τον τίτλο παρά τη μικρή του ηλικία. Αυτό που έχει αρκετό ενδιαφέρον είναι πως όλοι περιμέναμε έναν δρομέα από τη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα να στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής, όμως αυτός δεν ήταν ο Kiplimo αλλά ο Παγκόσμιος ρέκορντμαν των 5.000 και 10.000μ. Joshua Cheptegei που τελικά τερμάτισε 4ος.

O Kiplimo ξέφυγε στα τελευταία χιλιόμετρα από τους πρωτοπόρους κι έφτασε σε μία σπουδαία νίκη με 58:49, που αποτελεί και την καλύτερη επίδοση στα 28 χρόνια της διοργάνωσης.

Δεύτερος ήταν ο Κενυάτης Kibiwott  Kandie σε 58:54 και τρίτος ο Αιθίοπας Amedework Walelegn σε 59:08 , ενώ ο Cheptegei τερμάτισε 4ος σε εξαιρετική βέβαια επίδοση 59:21. Μάλιστα, χάρη στις επιδόσεις των Kiplimo και Cheptegei η Ουγκάντα κατέλαβε την τρίτη θέση στην ομαδική βαθμολογία., αφού ακόμα κι έτσι, δεν κατάφερε να εκτοπίσει τις “Μεγάλες Δυνάμεις” των αποστάσεων, Κένυα και Αιθιοπία.

Η κούρσα ήταν από τις ταχύτερες όλων των εποχών στην απόσταση καθώς οι 10 πρώτοι τερμάτισαν κάτω από τα 60 λεπτά!

Μετά τον αγώνα ο Joshua Cheptegei δικαιολογήθηκε πως όλο αυτό το διάστημα είχε αφοσιωθεί στα 5.000 και στα 10.000μ. και δεν ήταν απόλυτα έτοιμος για αυτήν την απόσταση. Ωστόσο, δήλωσε πολύ χαρούμενος για την επίδοσή του.

Όσον αφορά τον μεγάλο νικητή έχει δείξει φέτος ότι σίγουρα είναι το Next best thing στις μεγάλες αποστάσεις αφού το καλοκαίρι έτρεξε τα 5.000μ. κάτω από τα 13 λεπτά σε 12:48.63 και τα 3.000μ. σε 7:26.64. Μάλιστα, ο γεννημένος στις 14 Νοεμβρίου του 2000 δρομέας το 2020 αναδείχθηκε ασημένιος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στους άνδρες στον ανώμαλο δρόμο, ενώ το 2017 είχε κερδίσει το αντίστοιχο Πρωτάθλημα στην κατηγορία Κ20 όταν ήταν μόλις 17 ετών!

Συνολικά τερμάτισαν 117 δρομείς από πολλές χώρες – η Ελλάδα δυστυχώς δεν είχε κάποια εκπροσώπηση – ενώ πρώτος μη Αφρικανός ήταν ο Γάλλος Morhad Amdouni στην 8η θέση με 59:40 που αποτελεί και νέο εθνικό ρεκόρ.

Δείτε τα αποτελέσματα των ανδρών

Πολύ γρήγορες οι γυναίκες, δυνατή η Jepchirchir

Στις γυναίκες, η Κενυάτισσα Peres Jepchirchir  επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και μάλιστα με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο αφού πέτυχε νέο Παγκόσμιο ρεκόρ, για αγώνα που γίνεται όμως μόνο με γυναίκες. Ο χρόνος της Κενυάτισσας ήταν 1:05:16

Σπουδαία επίδοση πέτυχε και η Melat Yisak Kejeta από την Γερμανία με 1:05:18 που αποτελεί νέο μεγάλο ευρωπαϊκό ρεκόρ στην απόσταση. Τρίτη ήταν η Yalemzerf Yehualaw από την Αιθιοπία και αυτή πολύ κοντά σε 1:05:19. Η 28χρονη Melat Yisak Kejeta κατάγεται από την Αιθιοπία και από το 2019 αγωνίζεται με τα χρώματα της Γερμανίας.

Ένα ακόμα μεγάλο φαβορί, η κάτοχος του απόλυτου Παγκόσμιου ρεκόρ Joyciline Jepkosgei έμεινε στην 6η θέση σε 1:05:58.

Και εδώ η κούρσα ευνοήθηκε από τις καλές καιρικές συνθήκες, την επίπεδη διαδρομή αλλά και τα κορυφαία ονόματα με αποτέλεσμα να είναι πολύ γρήγορη. Χαρακτηριστικό είναι πως οι 6 πρώτες τερμάτισαν κάτω από το 1:06! Συνολικά ολοκλήρωσαν τον αγώνα 101 δρομείς, ενώ η Αιθιοπία ήταν η μεγάλη νικήτρια στο ομαδικό με την Κένυα και την Γερμανία να συμπληρώνουν το βάθρο.

Πολύ καλή εμφάνιση από τις Κύπριες

Η Ελλάδα μπορεί να μην είχε παρουσία ούτε στις γυναίκες, είχε όμως η Κύπρος με την Θάλια Χαραλάμπους να τρέχει εξαιρετικά και να σημειώνει εθνικό ρεκόρ με 1:14:40 στην 75η θέση, ενώ η Στέλλα Χριστοφόρου ήταν 92η με νέο ατομικό ρεκόρ 1:18:42.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των γυναικών

Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο