Shelby Houlihan, η νέα “βασίλισσα” των Αμερικάνων στον ανώμαλο δρόμο

Δείτε τι έγινε στο εθνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ ανωμάλου δρόμου

Share

Είναι γνωστό πως οι Αμερικάνοι αγαπούν τον ανώμαλο δρόμο και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στους αγώνες του, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της χειμερινής προετοιμασίας.

Συνεπώς, κάθε νέος πρωταθλητής γίνεται δεκτός με τιμές, αλλά και μεγάλη προσμονή για μεγάλες επιδόσεις στα αγωνίσματα των αποστάσεων το καλοκαίρι ή την υπόλοιπη χρονιά.

Τo ίδιο ακριβώς συνέβη και φέτος με τη Shelby Houlihan, τη δρομέα που το περασμένο Σαββατοκύριακο κέρδισε το Πρωτάθλημα των ΗΠΑ στον ανώμαλο δρόμο.

Η Houlihan αγωνιζόταν κυρίως στις μεσαίες αποστάσεις, από τα 800μ. έως και τα 5.000μ. με αρκετά καλές επιδόσεις (2:01.12 στα 800μ. από το 2014 και 3:57.34 στα 1.500μ. και 14:34.45 στα 5.000μ. το 2018) και πριν από την κούρσα αποτελούσε ένα ερωτηματικό για το πώς θα τα κατάφερνε στην απόσταση των 10χλμ. του ανωμάλου απέναντι σε σπουδαίες Αμερικάνες δρομείς μεγάλων αποστάσεων, όπως τη Molly Haddle που ήταν και το μεγάλο φαβορί, τη Shannon Rowbury αλλά και τη μαραθωνοδρόμο Amy Cragg.

Ωστόσο, στον αγώνα που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Apalachee Regional Park στην πόλη Ταλαχάσι της Φλόριντα, έτρεξε υποδειγματικά και με ένα πολύ δυνατό φίνις στα τελευταία 700μ. περίπου τερμάτισε σε 32:46.8 φτάνοντας στη νίκη, αφήνοντας οκτώ δευτερόλεπτα πίσω της την Haddle.

H Houlihan εντυπωσίασε τους φίλους των αποστάσεων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού με την απόδοσή τους, καθώς λίγοι περίμεναν πως θα κερδίσει. Έδωσε όμως και τροφή για υποθέσεις και σχόλια για το πώς θα αποδόσει στο μέλλον σε μεγαλύτερες αποστάσεις όπως στα 10.000μ. αλλά και στον Μαραθώνιο.

Η 26χρονη Houlihan (στις 8/2 θα κλείσει τα 26 για την ακρίβεια) δεν ήρθε από το πουθενά καθώς το 2016 ήταν 11η στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα 5.000μ, ενώ προέρχεται από δρομική οικογένεια καθώς τόσο η μητέρα της όσο και ο θείος υπήρξαν αξιόλογοι δρομείς.

Από το 2015 έγινε επαγγελματίας δρομέας και προπονείται στο γνωστό προπονητικό κέντρο του Oregon “Bowerman Track Club” με τον Jerry Schumacher.

Στους άνδρες, στο ίδιο πρωτάθλημα, νικητής αναδείχθηκε ο Shadrack Kipchirchir σε 28:52.5, μπροστά από τον Εmmanuel Bor. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη διάκριση για το νεαρό δρομέα της ΝΙΚΕ έως τώρα. Xαρακτηριστικό είναι, πάντως, το γεγονός πως οι δρομείς που τερμάτισαν στις πρώτες πέντες θέσεις κατάγονται όλοι από την Αφρική, είναι όμως Αμερικάνοι πολίτες.

φωτογραφίες: photorun.net

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αρκετοί Έλληνες στον Μαραθώνιο της Ζυρίχης
Δείτε τις επιδόσεις τους σε Μαραθώνιο & Ημιμαραθώνιο
Bρετανός έτρεξε στον Μαραθώνιου του Λονδίνου δοκιμάζοντας 25 ποτήρια κρασί!
Ακούγεται ωραίο, αλλά μην το δοκιμάσετε…
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο