Απίθανη επίδοση στα 10.000μ. από την Αλμάζ Αγιάνα

Δείτε πόσο χρόνο έκανε για να πάει στους Ολυμπιακούς στο δεκάρι

Share

Στην Ολλανδία και στο μίτινγκ του Χένγκελο πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ο αγώνας επιλογής για την Ολυμπιακή ομάδα της… Αιθιοπίας στα 10.000μ. γυναικών. Έτσι, στο πλαίσιο του μίτινγκ αγωνίστηκαν και οι κορυφαίες δρομείς της αφρικανικής χώρας κυνηγώντας μία θέση ανάμεσα στις τρεις πρωτες (της χώρας τους) που θα τους έδινε το εισιτήριο για το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού της τετραετίας.

Μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η Αλμάζ Αγιάνα η οποία μάλιστα έτρεξε για πρώτη φορά επίσημα την απόσταση στον στίβο τερματίζοντας στο εντυπωσιακό 30:07.00 επίδοση που είναι η 8η καλύτερη όλων των εποχών αλλά και το καλύτερο ντεμπούτο που έχει πραγματοποιθεί ποτέ. Η 25χρονη Αγιάνα βέβαια έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της και στα 5.000μ., ενώ πέρυσι ήταν πρώτη στο συγκεκριμένο αγώνισμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στο Πεκίνο. Το ατομικό της ρεκόρ στο πεντάρι με 14:12.59. αποτελεί και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών.

Στη δεύτερη θέση ακολούθησε η Γκελέτε Μπούρκα, δρομεάς που προέρχεται από μικρότερες αποστάσεις όμως τα πηγαίνει περίφημα και στα 10.000μ. Η Μπούρκα τερμάτισε 2η σε 30:28.47, ενώ τρίτη ήταν η χρυσή Ολυμπιονίκης του 2008 Τιρουνές Ντιμπάμπα στην επιστροφή της στους αγώνες με 30:28.53. Οι τρεις τους θα συγκροτήσουν την ομάδα που θα εκπροσωπήσει την αφρικανικη χώρα στα 10.000μ. στους Ολυμπιακούς του Ρίο και, όπως είναι λογικό, αποτελούν φαβορί για τον μεγάλο τελικό (το αγώνισμα διεξάγεται κατευθείαν σε τελικό, χωρίς προκριματικές/ημιτελικές σειρές) με τις Κενυάτισσες να αποτελούν τις πιο ισχυρές αντιπάλους.

Συνολικά πάντως οι 9(!) δρομείς, όλες από την Αιθιοπία, τερμάτισαν κάτω από τα 31 λεπτά, κάτι που πολύ σπάνια βλέπουμε να συμβαίνει και που ανάγει την κούρσα ως μία από τις γρηγορότερες όλων των εποχών.

Στους άνδρες, ο Αιθίοπας Παγκόσμιος Πρωταθλητής εφήβων του 2012, Γιγκρέμ Ντεμολάς, έδειξε ότι… ωρίμασε σημειώνοντας μία πολύ μεγάλη επίδοση και μία σπουδαία νίκη που θα τον στείλει στο Ρίο. Ο 23χρονος δρομέας κέρδισε το αγώνισμα των 10.000μ. σε 26:51.11. Δεύτερος ήταν ο συμπατριώτης του Ταμιράτ Τόλα σε 26:57.45 και τρίτος πολύ κοντά, ο επίσης Αιθίοπας Αμπαντά Χαντίς σε 26:57.88. 

Απογοήτευση σκόρπισε ο Κενενίσα Μπεκέλε στους “φαν” του αφού σχετικά νωρίς εγκατέλειψε τον αγώνα όπως επίσης και ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2011 Ιμπραήμ Τζεϊλαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
2:38:06 η Πριβιλέτζιο στον Μαραθώνιο του Ρότερνταμ + Οι Έλληνες
Καλή εμφάνιση από την Ελληνίδα πρωταθλήτρια
Oι Έλληνες στον 128ο Boston Marathon
Δείτε τις επιδόσεις τους στην Βοστόνη
Έρχεται το European Running Championships
Ελίτ και ερασιτέχνες δρομείς ενώνονται σε ένα πρωτάθλημα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο