Δείτε το μεταγωνιστικό δελτίο του Psiloritis Race 2019

Διαβάστε το δελτίο για τον επετειακό αγώνα της διοργάνωσης

Share

Ακολουθεί το μεταγωνιστικό δελτίο από τη διοργάνωση του Psiloritis Race 2019.

«Τα 10α γενέθλια των Διεθνών Αγώνων Ψηλορείτη «Psiloritis Race» γιορτάστηκαν με λαμπρό τρόπο το διήμερο 1 & 2 Ιουνίου, με τη συμμετοχή δεκάδων δρομέων από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Μοναδική διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε το γεγονός πως ο Δίας αυτήν τη φορά αποφάσισε να κρύψει τα… ίχνη του, θέλοντας να γιορτάσει μονάχος του στην κορυφή του Ψηλορείτη. Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή του αγώνα των 35χλμ, με τους δρομείς να ανανεώνουν το ραντεβού τους για το επόμενο καλοκαίρι.

Άλλη μία διοργάνωση του αγώνα Ψηλορείτη «Psiloritis Race» ολοκληρώθηκε, μετά από μία τεράστια προσπάθεια δεκάδων ανθρώπων με ατελείωτες ώρες εθελοντικής εργασίας.

Στόχος ήταν να διοργανωθεί και φέτος, το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019, με τη μεγαλύτερη δυνατή φροντίδα και με σημασία στη λεπτομέρεια, ώστε οι δρομείς  να απολαύσουν ένα υπέροχο διήμερο, συμμετέχοντας στους αγώνες και στις παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις του.

Δυστυχώς, παρ’ όλα αυτά οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην κορυφή της Κρήτης ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έκαναν απαγορευτική την πρόσβαση των αθλητών όχι μόνο στα υψηλότερα τμήματα αλλά και της εναλλακτικής διαδρομής που είχαν οι διοργανωτές.

Η οργανωτική επιτροπή έχοντας ως πρωταρχικό μέλημα της την ασφάλεια των αθλητών και ευρισκόμενη σε διαρκή επικοινωνία με τους εθελοντές που βρίσκονταν στα επίμαχα σημεία του αγώνα, αναγκάστηκε να πάρει την πιο δύσκολη απόφαση της. Έχοντας απόλυτη επίγνωση της απογοήτευσης που θα δημιουργούσε στους συμμετέχοντες αθλητές, ακύρωσε τον αγώνα.

Κατόπιν τούτου διεξήχθη ένας αγώνας χωρίς επίσημους χρόνους στο οροπέδιο της Νίδας και σε απόσταση 18 χλμ, με νικητή τον Ιρλανδό O’ Keeffe Conor.

Τα θετικά σχόλια και η συμπαράσταση των δρομέων ιδιαιτέρως εκείνων που είχαν έρθει  από το εξωτερικό, ήταν για όλους πραγματικά μία ανάσα παρηγοριάς και αισιοδοξίας, ώστε οι διοργανωτές να αισθανθούν ότι οι ατελείωτες ώρες δουλειάς και προσπάθειας δεν διαγράφηκαν μέσα σε μία στιγμή.

Αντιθέτως διεξήχθησαν κανονικά οι παράλληλοι αγώνες στις διαδρομές  8.5χλμ τρεξίματος, 8.5χλμ δυναμικού βαδίσματος και 2χλμ για παιδιά.  Ακολούθησαν οι βραβεύσεις και το γεύμα φιλοξενίας. Η φιλοξενία των κατοίκων της ορεινής και όχι μόνο Κρήτης, έγιναν βίωμα στις αθλήτριες και τους αθλητές που συμμετείχαν στη διοργάνωση, ζώντας από κοντά, όλα όσα έχουν καταξιώσει την Κρήτη διεθνώς στη σύγχρονη πραγματικότητα, ως μια περιοχή η οποία ξεχωρίζει διαχρονικά για το φιλότιμο, τη λεβεντιά, την προσφορά και την ψυχή των κατοίκων της.

Στους πρώτους νικητές των 10 χρόνων δόθηκε ένα ιδιαίτερο βραβείο ‘’Ιδαίος Δάκτυλος’’ Η πέτρα ήταν από το Βουνό του Ψηλορείτη και το ξύλο από δέντρο ελιάς του Ψηλορείτη. Στην ελληνική μυθολογία οι Ιδαίοι Δάκτυλοι ήταν όντα τα οποία κατάγονταν από το βουνό Ίδη της Κρήτης. Τους ονόμασαν Δακτύλους επειδή όταν τους γέννησε η Ρέα έμπηξε από τους πόνους του τοκετού τα δάκτυλά της στο χώμα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη παράδοση, στους Δακτύλους εμπιστεύθηκε η Ρέα τη φύλαξη του βρέφους της, του θεού Δία. Επίσης στους Δάκτυλους αποδίδεται επίσης η ίδρυση των Ολυμπιακών αγώνων.

Αυτό που τονίζει ο Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, πρόεδρος της  Οργανωτικής επιτροπής, είναι το εξής: «Μπορεί οι καιρικές συνθήκες να μην επέτρεψαν να γίνει ο μεγάλος αγώνας αλλά οι αθλητές που ήρθαν από το εξωτερικό και από όλη την Ελλάδα έφυγαν με την υπόσχεση ότι θα ξανάρθουν, τους ευχαριστούμε πολύ που στήριξαν την απόφασή μας αντιλαμβανόμενοι πλήρως ότι κύριο και πρωταρχικό μέλημα της διοργάνωσης είναι η ασφάλεια των αθλητών και των εθελοντών. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια όλοι οι εθελοντές, οι σύλλογοι και οι φορείς που συμμετείχαν. Ο αγώνας Psiloritis Race κλείνοντας 10 συνεχή χρόνια διοργανώσεων κατάφερε να φέρει αθλητές από 38 χώρες και να γίνουν πρεσβευτές της χώρας μας, αυτό τα λέει όλα».

Χρόνο με τον χρόνο οι συμμετοχές και οι συμμετέχοντες αυξάνονται, αποδεικνύοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον του αθλητικού και όλου του κοινού, να έρθει σε επαφή με την αυθεντική πλευρά της ζωής. Αυτή αναδεικνύεται από τους Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη – Psiloritis Race, που συνδυάζουν τα αρχέγονα ιδανικά του Μινωικού πολιτισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα παρθένο ακόμα και στις μέρες μας φυσικό περιβάλλον, το οποίο και η ίδια η διοργάνωση έχει αγκαλιάσει και αναδείξει με σεβασμό στη βιώσιμη ανάπτυξη του Ψηλορείτη που αποτελεί  φυσικό γεωπάρκο της UNESCO

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η παρακαταθήκη της διοργάνωσης στον αθλητισμό, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα www.  psiloritisrace.com, προσελκύοντας χρήστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην ελληνική και την αγγλική έκδοση που με αμείωτο ενδιαφέρον, ενημερώνονται για την Κρήτη, τον Ψηλορείτη, την κρητική διατροφή και πολιτισμό, υπό το πρίσμα μιας απαράμιλλης αθλητικής διοργάνωσης.

Iδιαίτερης επισήμανσης χρήζει το γεγονός ότι πρόκειται για αγώνες που έχουν διαπιστευθεί επισήμως και διεθνώς από την διεθνή ομοσπονδία ορεινού τρεξίματος ITRA – International Trail Running Association.

Επίσης ο αγώνας Psiloritis Race είναι Πιστοποιημένος Φορέας Αθλητικού Τουρισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race» τελούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Γ.Γ. Αθλητισμού και συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και με την υποστήριξη των Δήμων Ρεθύμνου, Αμαρίου, Ανωγείων, Πλατανιά Χανίων και σε συνεργασία με 40 αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, εθελοντικές ομάδες της Κρήτης, χορηγούς επικοινωνίας και δωροθέτες που λόγο του πλήθους αυτών μπορείτε να τους δείτε στο site www.psiloritisrace.com

Η διοργάνωση τους ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ και τους ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ όλους, με το «Όλοι μαζί 10 χρόνια τώρα ανεβάζουμε την Κρήτη και την Ελλάδα ψηλά!»

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.psiloritisrace.com

[!%ARTICLE_MODULE_ID:1477:%!]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Taygetos Challenge 2024: Τελευταίες οδηγίες και κανονισμοί
Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες
13ος Taygetos Challenge: Όλα όσα έγιναν στον αγώνα
Οι νικητές, φωτογραφίες και δηλώσεις φορέων και διοργάνωσης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο