Το Εθνικό Αθλητικό Μουσείο άνοιξε τις πύλες του

Ένα αθλητικό μουσείο στο κέντρο της Αθήνας

Share

“Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης άνοιξε σήμερα το πρωΐ  τις πόρτες του στο κοινό το Εθνικό Αθλητικό Μουσείο, μέσα στο αθλητικό κέντρο «Ι.Φωκιανός» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στα εκατοντάδες εκθέματα – προερχόμενα όλα από τη συλλογή του βετεράνου πρωταθλητή και ιστορικού του αθλητισμού Δημήτρη Μποντικούλη – ξεδιπλώνεται ανάγλυφος ο χάρτης της νεοελληνικής αθλητικής χρονογραφίας από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Νικητήρα έπαθλα, περγαμηνές, έγγραφα, έντυπα, μετάλλια, παράσημα και πλήθος σπάνιων αλλά και εντελώς άγνωστων φωτογραφικών ντοκουμέντων, ανακαλούν στη μνήμη τις λαμπερότερες στιγμές του εθνικού μας βίου, που τις χρωμάτισε το νεανικό αθλητικό πάθος, η αγωνιστική άμιλλα, το όραμα του θριάμβου και το ολυμπιακό φως. Ανάμεσα στους έλληνες-«μύθους» των στίβων και των γηπέδων αναπηδούν και οι φωτογραφίες των θρυλικών βαλκάνιων συναθλητών τους, σε ένα χορό ολοζώντανων άθλων συχνά κάτω από τους γκρίζους ουρανούς της κοινής ιστορικής μοίρας.

Στους επισκέπτες των εγκαινίων απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου «Ι. Φωκιανός» και Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Παναγιώτης Δημάκος και ακολούθησε η κοπή της κορδέλλας από το σύνολο των επισήμων. 

Την εορταστική ημερίδα/δεξίωση τίμησαν με την παρουσία τους,

-ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Ομοσπονδιών (IAAF), ρέκορντμαν ευρωπαίος πρωταθλητής Robert Emmiyan 

-ο Πρόεδρος της Ένωσης Βαλκανικών Ομοσπονδιών Στίβου (ABAF), Dobromir Karamarinov

-ο Πρόεδρος της Ρουμανικής Αθλητικής Ομοσπονδίας, Ion Sandu

 και ήταν επίσης εκεί, ο βουλευτής-πρώην Υπουργός Γιάννης Λοβέρδος, ο συγγραφέας-Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος Ευάγγελος Ανδρέου, ο συγγραφέας-πρ. Σχολάρχης Γεώργιος Δολιανίτης, η ολυμπιονίκης Σοφία Παπαδοπούλου, ο συγγραφέας-Διοικ. Σύμβουλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Οικονομολόγων και Στελεχών Κώστας Κατσιγιάννης, ο Διευθυντής του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου «Ι. Φωκιανός» Τάκης Περσίας, κ.ά.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
6ος δρόμος 21 μαθητών
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
Εξαιρετική επίδοση από τον Σγουρό στις ΗΠΑ στα 5.000μ.
Μεγάλο ατομικό ρεκόρ για τον Έλληνα δρομέα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο