Πέθανε ο John Velzian, o πρώτος προπονητής των Κενυατών

Μία ζωή που θυμίζει κινηματογραφική ταινία

Share
O John Velzian

H ζωή του John Velzian

Η ζωή του πολύ εύκολα θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

Ο Βρετανός γυμναστής John Velzian κάπου το 1955 πήγε στην Κένυα, που τότε ήταν ακόμα βρετανική αποικία, για να αναλάβει επικεφαλής Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στη χώρα και να φτιάξει ένα ενιαίο πλάνο εκγύμνασης των παιδιών.

Από τότε έμεινε για… πάντα στην αφρικανική χώρα!

Παρέμεινε ακόμα και μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κένυας από την Μ. Βρετανία το 1963 με σκοπό να αναπτύξει το ταλέντο των νεαρών αθλητών της χώρας στις μεγάλες αποστάσεις.

Είδε το ταλέντο τους

Ο Velgian από τα πρώτα χρόνια της παραμονής του εκεί διαπίστωσε πως οι ντόπιοι δρομείς είχαν μία μεγάλη έφεση στο τρέξιμο.

Έτσι, άρχισε να προπονεί αθλητές και να “ανακαλύπτει” συνεχώς νέα ταλέντα. Συνεργάστηκε και ανέδειξε μάλιστα σπουδαίους αθλητές, όπως ο Kip Keino, χρυσός Ολυμπιονίκης το 1968 και το 1972!

Αργότερα έγινε αρχιπροπονητής της εθνικής ομάδας της Κένυας, ενώ πήρε και άλλες θέσεις σε διάφορα θεσμικά όργανα της αφρικανικής χώρας.

Οι επιτυχίες του έκαναν αίσθηση, και όπως γραφόταν στα μέσα της χώρας, είχε καταφέρει να μετατρέψει τους απροπόνητους αθλητές σε δρομείς που πρωταγωνιστούν στους αγώνες του κόσμου!

Μάλιστα, λίγο πριν το 1968, απομακρύνθηκε από τη θέση του αρχιπροπονητή, και για πολλούς η αιτία ήταν πως οι επιτυχίες του είχαν ενοχλήσει…

Μετά το 2000 ασχολήθηκε και με τον Μαραθώνιο του Ναϊρόμπι, ενώ βοήθησε τη χώρα να αναλάβει και να διοργανώσει με επιτυχία το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου το 2007.

Το 2011 μάλιστα τιμήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου, για τη συνολική προσφορά του στον αθλητισμό και τον στίβο!

Ο John Velzian πέθανε στις 20 Ιανουαρίου λίγες μέρες πριν κλείσει τα 94 του χρόνια – πού αλλού – στη χώρα που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του!

Αν σου άνοιξε η όρεξη για ταινίες με θέμα το τρέξιμο τότε δες εδώ!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
adidas Originals Fashion Show
Τα adidas Originals διοργάνωσαν το πιο αυθεντικό Street Event της χρονιάς
Εξαιρετική επίδοση από τον Σγουρό στις ΗΠΑ στα 5.000μ.
Μεγάλο ατομικό ρεκόρ για τον Έλληνα δρομέα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο